Taivaan kansalaisena maailmassa

Lauantaina 4.5. klo 17 vietämme Kokemäen kirkossa RIEMUMESSUA. Sen toteuttavat the Road, Lasse Räty, Johan Helkkula ja kuoro Hilkka Toikan johdolla. Päätteeksi tarjoilua. Tervetuloa!

.

TAIVAAN KANSALAISENA MAAILMASSA (4. su pääsiäisestä)

Tämä pyhä liitetään vahvasti pääsiäisajan ”iloisten” sunnuntaiden ketjuun. Seurakunta kulkee Voittajan jäljissä totuudessa ja rakkaudessa kohti täydellistä iloa taivaassa. Pyhän Hengen johtamina kristityt saavat jo nyt elää taivaan kansalaisina maailmassa.

.

EVANKELIUMI: Joh 15:10-17

Jeesus sanoi opetuslapsilleen:

    ”Jos noudatatte käskyjäni, te pysytte minun rakkaudessani, niin kuin minä olen noudattanut Isäni käskyjä ja pysyn hänen rakkaudessaan.

Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minun iloni sydämessänne ja teidän ilonne tulisi täydelliseksi. Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne, niin kuin minä olen rakastanut teitä. Suurempaa rakkautta ei voi osoittaa kuin että antaa henkensä ystäviensä puolesta.

Te olette ystäviäni, kun teette sen, minkä käsken teidän tehdä. En sano teitä enää palvelijoiksi, sillä palvelija ei tunne isäntänsä aikeita. Minä sanon teitä ystävikseni, olenhan saattanut teidän tietoonne kaiken, minkä olen Isältäni kuullut.

Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät, ja minun tahtoni on, että te lähdette liikkeelle ja tuotatte hedelmää, sitä hedelmää joka pysyy.

Kun niin teette, Isä antaa teille kaiken, mitä minun nimessäni häneltä pyydätte. Tämän käskyn minä teille annan: rakastakaa toisianne.”

Muut tekstit: Jes 4:2-4 ja 1 Joh 3:18-24

.

SAARNA

Päivän aiheena on ”Taivaan kansalaisena maailmassa”. Sen ohella evankeliumitekstimme puhuu meille vahvasti rakkaudesta. Nämä kaksi teemaa sopivat yhteen hyvin luontevalla tavalla.

Rakkaus on taivaasta, Jumalan sydämeltä. Kun Jumala rakkaudessaan ottaa meidät omikseen, meistä tulee Rakkauden valtakunnan kansalaisia.

Taivaan kansalaisina me saamme elää Jumalan rakkaudessa jo täällä maan päällä. Rakkaus ottaa aina konkreettisia muotoja ja se synnyttää hedelmää, joka näkyy ja maistuu hyvältä. Rakkaus nousee tunteidenkin yläpuolelle ja toteuttaa sen, mikä on oikeaa ja hyvää, uhrautuvallakin tavalla.

Tästä rakkaudesta saimme vahvan muistutuksen, kun vietimme Veteraanipäivää. Kun käsky kävi puolustaa kotia ja isänmaata, sitä noudatettiin tuntemuksista riippumatta. Jeesuksen sanat ja veteraanien esimerkki rohkaisevat ja haastavat meitä, varsinkin näinä yhä synkempinä aikoina.

Jumala kutsuu meitä elämään taivaan kansalaisina hänen rakkaudessaan.

Lauluja rakkaudesta

Mutta siitä, miten rakkaus ymmärretään ja miten sitä eletään todeksi, on varsin erilaisia ajatuksia, näkökulmia ja kokemuksia. Jumalan rakkaus ja maailman rakkaus voivat olla jopa vastakkaisia.

Mitä rakkaus on? Sitä kauan hain. Hetkenkö huumaa, valhetta vain? Mitä rakkaus on, rakkaus ikuinen? Näillä sanoilla lauloi tunnettu gospel-bändi Exit vuosia sitten. Eikä Exit ole ainoa bändi, joka on rakkaudesta laulanut. Rakkaus on suosituin laulujen aihe, olipa sitten kysymys nuorten tai vanhempien musiikista.

Rakkaudesta haaveillaan ja siitä voidaan rakentaa unelmia, jotka tosielämässä eivät kuitenkaan voi kestää. Niinpä monessa laulussa koetaan tuon rakkauden unelman särkyminen.

Silti nuo rakkauslaulut ovat tärkeitä, koska ne heijastavat ja kuvaavat vahvasti ihmisen syvintä kaipuuta: olla rakastettu ja saada rakastaa.

Mitä rakkaus on?

Aikoinaan Kaija Koo lauloi: Kuka keksi rakkauden? No, me tiedämme vastauksen ja sen myötä kaiken olennaisen elämästä, ihmisyydestä ja Jumalasta.

Jumala on rakkaus ja koko luomistyö ja ihminen kuvastaa hänen rakkauttaan, siinä alkuperäisessä hyvässä tarkoituksessa. Jumalan säätämä elämänlaki on rakkauden laki ja sen tulisi ohjata kaikkea elämää. Koko Raamattu puhuu rakkaudesta – siitä, mitä hyvää se tuo tullessaan ja mitä sen rikkominen aiheuttaa.

Vanhassa testamentissa, heprean kielessä rakkaudelle on yksi keskeinen sana. Se on ahaba (rakastaa = ahab). Se kattaa kaikki rakkauden sävyt, ulottuvuudet ja elämän osa-alueet – aivan kuten suomen kielessäkin sana ”rakkaus”.

Sen sijaan Uudessa testamentissa, joka on kirjoitettu kreikan kielellä, käytetään kolmea eri rakkautta kuvaavaa sanaa.

(1) Kiintymys ja perherakkaus (storge)

Rakkautta tarvitaan elämän ensihetkistä alkaen. Vanhempien rakkaus suojelee lapsen äidin kohdussa ja lapsi on odotettu ja tervetullut tähän maailmaan. Hänestä pidetään huolta ja häntä kasvatetaan ja suojellaan. Sana kuvaa nimenomaan perheen keskinäistä rakkautta ja huolenpitoa. Rakkaus on palvelemista, hoivaamista, huolenpitoa ja tukemista.

(2) Ystävärakkaus (fileo)

Rakkautta tarvitaan elämän ystävyyssuhteissa – lasten leikeissä, koulussa, työssä, harrastuksissa, seurakunnassa ja kaikessa yhdessäolossa. Juuri tätä rakkauden muotoa, keskinäistä kunnioitusta ja yhteyttä kaivataan aikamme haasteiden, ristiriitojen ja kipujen keskellä.

Ystävyyden tulee kestää läpi koko elämän. Tarvitsemme ainakin yhden todella hyvän ystävän, mielellään muutamia, sekä sellaisia ystäviä ja tuttuja, joiden kanssa on mukava viettää aikaa.

Kaikessa työssä ja yhteiskunnallisten asioiden hoidossa on tärkeää säilyttää keskinäinen kunnioitus ja yhteistyöhakuisuus. Koko yhteiskunnan tulisi olla rakkauden täyttämää ja sen hengen mukaista.

Miehen ja naisen välinen rakkaus (eros)

Kreikan kielessä on myös sana eros, joka liittyy miehen ja naisen väliseen suhteeseen. Sen tarkoituksena on luoda kiintymystä ja synnyttää perheitä. Tähän liittyy sanaan ja ilmaisuun sisältyy ihastuminen ja tunnevaltaisuus.

Kuitenkin maailma, joka on hylännyt Jumalan rakkauden, on vääristänyt tuon sanan merkityksen ja siksi sitä ei käytetä Uudessa testamentissa sellaisenaan. Tässä maailmassa ei pärjää pelkällä eros-rakkaudella. Sen rinnalle tarvitaan edellä mainittuja storge ja fileo-rakkautta. Parhaimmillaan avioliitto on täyteläinen rakkauden monikerroksinen kakku, tunteineen kaikkineen.

Mutta kuten tiedämme, elämme särkyneessä ja turmeltuneessa maailmassa. Edellä kuvatut rakkauden muodot ovat sittenkin hauraita. Meitä leimaa rikkinäisyys ja vajavaisuus.

Vaikka kaipaamme rakkautta ja onnellisuutta, emme osaa ottaa sitä vastaan, saati sitten osoittaa sitä. Maailmamme on täynnä jälkiä ihmisen rikkinäisyydestä ja rakkaudettomuudesta.

Kaikkea sitä, mikä sotii rakkautta vastaan, kutsutaan Raamatussa ”synniksi”. Syntiä ei ole vain yksittäiset sanat, teot tai tekemättä jättämiset, vaan koko ihminen on sisimmältään syntinen. Siksi me sanomme ja teemme väärin, koska olemme syntisiä. Hedelmästään puu tunnetaan.

Jokaiseen ihmiseen on lyöty leima ”rikkinäinen” – kyvytön ottamaan rakkautta vastaan ja rakastamaan täydesti ja kestävällä tavalla.

Täydellisen rakkauden kaipuu ja Jumalan rakkaus (agape)

Ihanteen ja todellisuuden välille jää leveä kuilu. Kaipaamme rakkautta, joka kestäisi kaiken ja jonka sylissä olisimme täydellisesti hyväksyttyjä.

Mistä löytäisimme sellaisen rakkauden? Maallisissa lauluissa lopullinen vastaus jää löytymättä. Mutta hengellisissä lauluissa lopullinen vastaus on löydetty, koska ne perustuvat Jumalan sanaan, siihen millainen Jumalamme on.

Jumalan täydellisen rakkauden varaan me kaipaavat, rikkinäiset ihmiset saamme jättäytyä. Nämä hengelliset laulut ja virret kuvaavat ihmisen aitoa ja syvää kokemusta suuren Jumalan yhteydessä.

.

MINUN KÄTENI SOI

Minä Luojalta kaksi kättä sain. Luoja kuiskasi: Rakasta niillä.
Otan kädet käyttöön, odota vain, en voiman suo salassa piillä!

Mutta en oppinut rakastamaan, minun käteni taskuihin jäivät.
Ne kuihtuivat hiljaa piilossaan, ohi kulkivat vuodet ja päivät.

En oppinut käsiä käyttämään ne olivat kömpelöt, kovat.
Niitä Luojalle lähdin näyttämään: Katso millaiset käteni ovat!

Mitä tahansa tahdon koskettaa, se musertuu kätteni alla.
Minun käteni kylvää kuolemaa, ja se rakastaa rikkomalla.

On siis paras, kun käteni taskuun jää. Kädet huolella kätken ja peitän,
niin ne eivät tuhoa enempää. Niiden päälle nyt multaa heitän.

Näin Luojani silmissä kyyneleet, en jälkeäkään syytöksestä:
Anna minulle kädet likaiset. Minä tahdon ne hoitaa ja pestä.

Mitä tapahtui silloin, tiedä en. Tuulet alkoivat huminoida.
Ne pyyhkivät lian ja katkeruuden. Minun käteni alkoivat soida!

Ja ne soittivat outoa sävelmää ensin arasti aivan ja salaa.
Mut sitä säveltä voinut en hiljentää, kun se villinä valtasi alaa!

Ja se levisi hurjalla voimalla minun tuttuihin käsiini näihin,
jotka ilosta uhkuivat soimalla. Valo virtasi sormen päihin.

Jumala, Sinulta käteni sain. Koko sieluni Sinua kiittää!
Minun käteni ovat kanava vain. Mitä tahdot, se tee, se riittää.

(Jukka Leppilampi)

.

Kun kohotat katseesi Jumalaan ja turvaudut häneen, saat löytää kaivatun rakkauden, saat omistaa sen lahjana itsellesi ja elää sen varassa – ei vain hetkellisesti vaan iankaikkisesti.

Jeesus puhui opetuslapsilleen rakkaudesta ja ystävyydestä. Rakkaus on lähtöisin Isästä ja Jeesus on tuon rakkauden välittäjä meille ihmisille Pyhän Hengen voimassa ja hedelmänä.

Rakkauteen voi liittyä paljonkin tunteita, sanoja, mutta ennen kaikkea se on jotain sellaista, mikä muuttuu käytännöksi. Ensimmäisen Johanneksen kirjeen sanoin (3:18): ”Lapseni, älkäämme rakastako vain sanoin ja puhein, vaan teoin ja totuudessa.”

Samaa tarkoitti Jeesus, kun hän sanoi: ”Jos te noudatatte käskyjäni, te pysytte minun rakkaudessani, niin kuin minä olen noudattanut Isäni käskyjä ja pysyn hänen rakkaudessaan.”

Ja myös: ”Minun tahtoni on, että te lähdette liikkeelle ja tuotatte hedelmää, joka pysyy.”

Rakkaus ei ole mitä tahansa. Sillä on selkeä sisältö, joka on sopusoinnussa elämänlakien kanssa. Jeesus liittää yhteen Isän käskyt ja rakkauden. Niitä ei saa erottaa toisistaan.

Rakkauden laki on taivasten valtakunnan laki ja sen toteutumista me rukoilemme päivittäin Isä meidän -rukouksessa: Tapahtukoon sinun tahtosi ja tulkoon sinun valtakuntasi!

Maan päällä eläessämme sydämissämme on taivaallinen rakkauden laki. Täällä se toteutuu vajavaisesti, mutta taivaissa täydellisesti.

Jumalan täydellinen agape-rakkaus tulee syvimmin esille ikuisessa evankeliumissa, jonka mukaisesti Jumala pelastaa syntisen, rikkinäisen ihmisen rakkaudettomuudesta täydelliseen ja ikuiseen elämään.

Mitä tuo ikuinen evankeliumi tarkoittaa ja pitää sisällään?

Jumala päätti rakastaa meitä ja pelastaa meidät. Rakkaudessaan Hän tuli ihmiseksi Kristuksessa Jeesuksessa, sovitti syntimme Golgatan ristillä ja avasi tien elämään ja taivaaseen.

Rakkaudessaan Jumala itse uhrautui puolestamme. ”Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa kuin että antaa henkensä ystäviensä edestä”.

Tätä ikuisen rakkauden sanomaa saamme julistaa kaikille ihmisille. Rakkaudessaan Jumala täyttää lupauksensa ja antaa meille ikuisen elämän. Jumalan rakkaudessa on olemassaolomme ja elämämme syvä perusta, tarkoitus ja täyttymys.

Jumalan rakkaus on etsivää ja löytävää rakkautta. Jumala etsii meitä. Hän tulee lähelle, kohtaa ja rakentaa yhteyden. ”Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät”, sanoi Jeesus.

Tämä rakkaus kuuluu sinullekin. Meidät hyväksytään. Meitä rakastetaan. Me olemme arvokkaita.  Meitä tarvitaan. Meistä pidetään huolta. Me pääsemme taivaan kotiin.

Kun Jumalan rakkaus palauttaa yhteyden ihmiseen, samalla se voi eheyttää meidän ihmisten välisiä suhteita. Kun Jumala antaa meille anteeksi, hänen rakkautensa voimassa mekin saamme antaa ja pyytää anteeksi suhteessa lähimmäisiimme.

Rakkaudella on selvä perusta, sisältö, suunta, päämäärä ja täyttymys. Rakkaus kumpuaa Jumalasta ja se annetaan meille Vapahtajan Jeesuksen Kristuksen ja Jumalan Pyhän Hengen kautta.

Jeesus sanoo yhä uudelleen meille: ”Tämän käskyn minä teille annan: rakastakaa toisianne.”

Tässä on taivaan kansalaisen tehtävä maan päällä. Se ei ole vain velvollisuus vaan suuri etuoikeus ja mahdollisuus. Rakkaus on elämän tarkoitus ja täyttymys.

Tätä rakkautta emme löydä itsestämme, mutta saamme sen osaksemme ristin juurella, Kristuksessa Jeesuksessa. Hänessä saamme olla taivaan kansalaisia ja rakkauden lähettiläitä rakkautta janoavan maailman keskellä.

Rakkauden lähettiläinä me emme kehu itseämme, vaan kerromme hänestä, joka on tuo täydellinen Rakkaus ja joka on meidät lähettänyt ja joka rakastaa meitä täydellisesti.

.

Laulu: Kaikista sanoista suurin (Pekka Simojoki ja Anna-Mari Kaskinen)

1. Se on kaikista sanoista suurin. Se on kirkas ja ihmeellinen.
Se on kaikista sanoista kaunein. Kaikkein pieninkin ymmärtää sen.

Yksi sana – ja vuoria siirtyy. Yksi sana luo historiaa.
Yksi sana kun sydämeen piirtyy, ilon hauraan se kukkimaan saa.

   Se on rakkaus, se on rakkaus,
   se on kaikista sanoista suurin,
   se on alku ja matkamme pää.

   Se on rakkaus, se on rakkaus.
   Se on kaikista sanoista kaunein.
   Halki aikojen soimaan se jää.

2. Se on kaikista sanoista herkin, ja sen arkakin lausua voi.
Se on sydämeen piirtänyt merkin. Nyt se kaikilla kielillä soi.

Yksi sana, ja kaikki on toisin. Sana särkyneen voi parantaa.
Kuinka sanan tuon lausua voisin, kun se sydämen syttymään saa?

          Se on rakkaus…

3. Se on yllemme lausuttu kerran. Se on vahva ja muuttumaton.
Se on tie, se on salaisuus Herran. Kaiken antanut meille hän on.

Sillä sanalla hän pyytää meitä: Olet kutsuttu rakastamaan.
Kulje luottaen uusia teitä. Sydän kiitosta on tulvillaan.

          Se on rakkaus…

.

RUKOUS

Taivaan ja maan Luoja.
Me kiitämme sinua kaikista teoistasi.

Avaa meille sanasi ja opeta meidät tuntemaan Kristuksen rakkaus.
Suo meidän elää sinun rakkaudessasi ja rakkautesi voimalla
rakastaa Sinua, lähimmäistämme, itseämme ja koko luomakuntaa.

Kiitos, että meidän ei tarvitse masentua ja vaipua toivottomuuteen,
kun katsomme ja koemme ihmisyyden vajavuuden, rikkinäisyyden ja syntisyyden.

Kiitos, että sinun armosi riittää ja sinun rakkautesi
kantaa meidät perille kaiken täyttymykseen.

Sinua me kiitämme ja ylistämme,
Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä.

Aamen.