Ilm 8-16: Seitsemän pasuunaa ja vihan maljat

ILMESTYSKIRJA: Seitsemän pasuunaa ja vihan maljat (8,9,11,14-16 luvut)

 

Ilmestyskirjan sivuilla olemme tähän mennessä kohdanneet Kristuksen, seitsemän seurakuntaa ja avanneet sinetöidyn kirjakäärön. Sinettien avaamisen myötä maailman yli on vyörynyt monia ahdistuksia koskettaen ¼-osaa ihmiskunnasta. Ilmestyskirjassa on esitelty viimeisten tapahtumien keskeiset vaikuttajat: Kristus, Israel, lohikäärme, pedon valtakunta, väärä profeetta, antikristus ja porttokirkko. Kun kukin on asettautunut omalle paikalleen; viimeiset, entistä vakavammat tapahtumat ovat käsillä. Seitsemäs sinetti tuo esille seitsemän pasuunaa, joiden tuomiot koskettavat 1/3-osaa maata. Seitsemäs pasuuna pitää sisällään seitsemän vihan maljaa, jotka tuhoavat maapallon ja lähes koko ihmiskunnan.

Ilmestyskirjan kuvaamat tapahtumat ovat todellisuutta. Aikamme ihminen voi nähdä valtavan väestönkasvun, luonnon saastumisen, ilmastonmuutoksen, luonnonmullistuksia, pakolaisuuden, kriisejä, sotia ja valtavan ydinaseiden arsenaalin. Vain Jumalan armo ja rakkaus on pidättänyt lopullisen tuhon koittamisen. Kuitenkin ajallisen armon aika on päättymässä. Ajalliset tuomiot ovat Jumalan viimeinen vetoomus, jotta ihmiset kääntyisivät ja saisivat lahjaksi ikuisen elämän.

 

 

SEITSEMÄN PASUUNAA

 

8 LUKU: Merkkisoitot 1–4 (jakeet 6-13)

Ne seitsemän enkeliä, joilla oli seitsemän torvea, valmistautuivat puhaltamaan torviinsa.

Sinettien kohdalla Jumala sanoi ”Tule!”, jolloin Jumala salli pahuuden nousta maasta, ihmisestä ja saatanasta. Nyt enkelit puhaltavat torviin / pasuunoihin taivaassa Jumalan käskystä. Kaikki tapahtuu Jumalan hallintavallan alla. Pasuunoissa kaikuu myös jumalallinen tuomio. Tuomiot koskettavat nyt 1/3-osaa maata. Ne ovat konkreettisia tapahtumia.

Ensimmäinen enkeli puhalsi torveensa. Silloin tuli rakeita ja tulenlieskoja ja niiden seassa verta, ja ne iskivät maahan. Kolmannes maasta paloi, kolmannes puista paloi, ja samoin paloi kaikki vihanta ruoho.

Jo nyt on koettu äärimmäisiä kuumuusjaksoja mm. Usassa, Australiassa, Italiassa ja muualla, jolloin maa on kuivunut rutikuivaksi ja se on syttynyt palamaan. Monet tulivuoret ovat aktivoituneet. Veri tulen seassa merkitsee kuolonuhreja. Parhaillaan on mittaushistorian kuumin vuosi. Maapallon lämpötila tulee nousemaan ja ilmasto muuttuu epävakaaksi. Otsonikatokin tuhoaa elämää.

Toinen enkeli puhalsi torveensa. Silloin syöksyi mereen jokin, mikä oli suuri kuin vuori ja liekehti tulta. Kolmannes merestä muuttui vereksi, kolmannes meressä elävistä eläimistä kuoli ja kolmannes laivoista tuhoutui.

Suuria meteoriitteja on pudonnut maahan historian saatossa. Siperian Tunguskassa meteoriitti tuhosi ja poltti metsää 50 km säteellä vuonna 1908. Tulevaisuudessakin suuri meteoriitti
syöksyy mereen, synnyttää tsunamin ja tuhoaa osuma-alueelta elämän ja laivat. Toisen tulkinnan mukaan kyseessä voi olla valtava merenalainen tulivuorenpurkaus, joka on yhtä tuhoisa kuin meteoriitti.  Valtamerien pohjissa on suuria tulivuorijonoja mannerlaattojen liitoskohtien läheisyydessä.

Kolmas enkeli puhalsi torveensa. Silloin putosi taivaalta suuri, soihtuna palava tähti, ja maahan pudotessaan se täytti kolmanneksen virroista ja vesien lähteistä. Tähden nimi oli Koiruoho. Kolmannes vesistä muuttui karvaaksi kuin koiruoho, ja monet ihmiset kuolivat vedestä, koska se oli tullut myrkylliseksi.

Koiruoho on venäjäksi Tshernobyl! Voisimme ajatella, että kyseessä on ydinvoimalaonnettomuus tai ydinpommin räjähdys. Tshernobylin onnettomuus tapahtui vuonna 1986 Ukrainassa. Sen vaikutusalue oli valtava. Suomessakin moni on saattanut kuolla sen tuomaan säteilyyn. Toisen tulkinnan mukaan kyseessä voi olla terrori-isku, jossa räjäytetään kemiallinen tai biologinen myrkkypommi, ns. likainen pommi. Sellaisia ovat asevarastot täynnä ja niitä on terroristien hallussa. Suurin makean veden järvi- ja vesistöalue on Usan ja Kanadan ns. suuret järvet.

Neljäs enkeli puhalsi torveensa. Silloin kolmannes auringosta, kolmannes kuusta ja kolmannes tähdistä sammui, niin että ne pimenivät kolmanneksen. Päivä menetti kolmanneksen valostaan, ja samoin synkkeni yö.

Tulivuoren purkausten tai ydinräjähdyksen seurauksena ilmakehään kertyy pienhiukkasia, jotka pimentävät taivasta. Esimerkiksi vuonna 1883 purkautui Indonesiassa Krakataon tulivuori, jonka vaikutukset olivat maailmanlaajuiset. Kiviä lensi 420 km päähän ja purkausääni kuultiin 4800 km etäisyydellä. Maapallo peittyi tuhka- ja rikkihappopilveen ja sen keskilämpötila aleni. Aurinko näkyi sinertävänä ja vihertävänä. Jotain vastaavaa on tulossa.

Silloin näin kotkan, joka lensi korkealla taivaan laella ja huusi kovalla äänellä: – – ”Voi! Voi! Voi niitä, jotka asuvat maan päällä! Vielä puhaltaa torveensa kolme enkeliä.”

Kotka kuvaa Jumalan hallintavaltaa ja huolenpitoa. Jumala suree sitä, mitä tapahtuu: voi, voi, voi! Kotka voi kuvata satelliittia (aurinkopaneeleinee) korkealla taivaan laella, josta käsin ihmiskunnalle julistetaan parannusta. Ihmisten tulisi viimeistään nyt juosta Jumalan suojiin, sillä paljon pahempaa on edessä. Turva ei ole Antikristuksessa vaan Kristuksessa Jeesuksessa.

 

9 LUKU: Merkkisoitot 5–6 (jakeet 1-21)

Viides enkeli puhalsi torveensa. Silloin minä näin, että taivaasta oli pudonnut maahan tähti. Sille annettiin syvyyden kuilun avain, ja se avasi tuon syvyyteen vievän kuilun. Kuilusta nousi savua kuin suuresta uunista, ja savu pimensi auringon ja ilman. Savusta levisi maan päälle heinäsirkkoja, ja niille annettiin sama valta kuin on skorpioneilla maan päällä.

Taivaasta maahan pudonnut tähti on itse saatana (ks. 12 luku). Se sai vallan tuoda demoniset joukkonsa maan päälle. Avain kuvaa Jumalan antamaa lupaa. Saatanalla itsellään ei ole mitään valtaa ilman Jumalan sallimusta. Saatana on Jumalan kahlekoira, joka tuo tuomion niille ihmisille, jotka haluavat sitä seurata. Kahlekoiran viha herättää huomaamaan tosiasian, että ihmisen ainoa turva ja elämä on Jumalassa. Saatana ajaa ihmisiä Jumalan luokse, vaikka heitä myös eksyttää. Nyt saatana saa toimia voimakkaammin kuin koskaan aikaisemmin maan päällä. Tapahtumaan voi liittyä myös jokin konkreettinen luonnonilmiö. Esimerkiksi Venäjän Siperian tundralla on avautunut valtavan syviä kuiluja aivan yllättäen.

Niille sanottiin, etteivät ne saa vahingoittaa kedon ruohoa eivätkä mitään muutakaan vihantaa eivätkä yhtään puuta, vaan ainoastaan niitä ihmisiä, joilla ei ole otsassaan Jumalan sinettiä. Heitäkään ne eivät saaneet tappaa, ainoastaan piinata viiden kuukauden ajan. Tuska, jonka ne ihmiselle tuottavat, on samanlainen kuin skorpionin piston tuottama. Sinä aikana ihmiset etsivät kuolemaa mutta eivät löydä, he haluavat kuolla, mutta kuolema pakenee heitä.

Demonit kiusaavat nimenomaan niitä ihmisiä, jotka eivät ole Jumalan suojeluksessa. Näillä luopioilla on pedon merkki. He ovat tehneet lopullisen ratkaisunsa. He toivoivat mukavaa ja helppoa elämää Antikristuksen hoidossa, mutta nyt heidät herätetään todellisuuteen. Demonit riivaavat ja kiusaavat ihmisiä aina hulluuteen ja kuolemanporteille saakka. Viime kädessä Jumala on kuoleman Herra. Kukaan ei kuole ilman hänen tahtoaan tai sallimusta.

Heinäsirkat olivat näöltään kuin taisteluun varustettuja hevosia. Niillä oli päässään kullalta kimaltavat seppeleet, niiden kasvot olivat kuin ihmisen kasvot, ja niillä oli naisen tukan kaltainen tukka. Niiden hampaat olivat kuin leijonan hampaat, ja niillä oli rintapanssarit, jotka olivat kuin rautaa. Niiden siivistä lähti samanlainen jyminä kuin sotavaunuista, joita monet hevoset täyttä laukkaa vetävät taisteluun. Niillä oli pyrstö ja pistin kuin skorpioneilla, ja pyrstöllään ne saivat tehdä ihmisille pahaa viiden kuukauden ajan. Kuninkaanaan niillä oli syvyyden enkeli, hepreankieliseltä nimeltään Abaddon, kreikankieliseltä Apollyon.

Asiantuntijat olettavat, että kuvaus tarkoittaa taisteluhelikoptereita. On muistettava, että apostoli Johannes ei voinut ymmärtää näkemäänsä (mikäli hän näki aikamme helikoptereita). Hän joutui selittämään näkyään käyttäen oman aikansa kielikuvia. Demonit yllyttävät ihmisiä sotaan.

Ensimmäinen voi-huuto on ohi. Mutta sen jälkeen tulee vielä kaksi huutoa.

Voi-huudot korostavat ihmisten kärsimyksen suuruutta ja sitä, mitä Jumala tuntee sydämessään. Samalla ne ovat Ilmestyskirjan sisäisiä linkkejä eri tapahtumien ja kuvausten välillä.

 

Kuudes enkeli puhalsi torveensa. Silloin kuulin, kuinka Jumalan edessä olevan kultaisen alttarin sarvista tuli ääni, joka sanoi kuudennelle torveaan soittaneelle enkelille: ”Päästä irti ne neljä enkeliä, jotka ovat kahleissa suuren Eufratvirran rannalla.” Niin päästettiin irti nämä neljä enkeliä, jotka olivat valmiina tätä tuntia, päivää, kuukautta ja vuotta varten: niiden oli määrä surmata kolmannes ihmiskunnasta. Niillä oli ratsuväkeä kaksikymmentätuhatta kertaa kymmenentuhatta (200 miljoonaa) sotilasta; minä kuulin joukkojen lukumäärän.

200 miljoonan sotilaan armeija surmaa 1/3-osaa ihmiskunnasta! Järkyttävä sota. Miten se on mahdollista? Johanneksen aikana maailman väkiluku oli alle 200 miljoonaa, mutta nyt 7 miljardia. Se, mikä näytti mahdottomalta, onkin nyt helposti toteutettavissa. Ihmiskunnan kolmasosan tappaminen merkitsee jopa 2,5 miljardin ihmisen surmaamista. 200 miljoonan sotilaan armeija on mahdollinen. Kunpa tämä ei olisi totta, mutta tämä kuvattu tulee tapahtumaan, koska niin on kirjoitettu! Raamattu on luotettava.

Tämä armeija nousee Eufrat-virralta eli keskeisestä Lähi-idästä. Se on muslimialuetta. Siellä ovat islamin pyhimmät paikat ja keskeiset johtajat. Tällä hetkellä muslimeja on 1,8 miljardia (vuonna 2013). Mainittu 200 miljoonan armeija tarkoittaa, että joka yhdeksäs muslimi lähtee pyhään sotaan, jihadiin. Myös Vanhan testamentin ennustuksissa puhutaan paljon pyhästä sodasta, johon ihmisiä yllytetään. Se tarkoittaa usein pakanakansoja, etenkin muslimeja. Lue Jer 6:1-5 ja Joel 4:9.

Miksi muslimit ovat olleet heikkoja? He taistelevat toisiaan vastaan. Heidän kantaisästä Ismaelista enkeli sanoi näin: ”Hänestä tulee mies kuin villiaasi. Hänen kätensä on kaikkia vastaan, ja kaikkien käsi on häntä vastaan. Hän on asuva veljiensä itäpuolella.” (1 Moos 16:12). Mutta nyt koittaa aika, jolloin neljä suurta (enkeliä) joukkoa yhdistävät voimansa ja käyvät pyhään sotaan Israelia ja jumalattomia vastaan. Heitä yllyttää saatana enkeleineen. – – – Isis on julma ja tehokas sotajoukko. Se telottaa ihmisiä naulitsemalla ristille ja katkaisemalla päitä. Väkivalta, murhaaminen ja pelko on diktatuurin tehokkain ase. Historia toistaa itseään, mutta voimakkaammin.

Kyseessä lienee Hesekielin kuvaama Googin sota, jota on inspiroimassa Venäjä. Se on jo nyt liitossa monien muslimivaltioiden kanssa. Venäjä himoitsee valtaa ja öljyä. Goog ja sen joukot häviävät sodan. Kuolleiden joukossa on paljon muslimeja. Lue Hes 38 ja 39 luvut.

Tällaisia olivat ratsut ja ratsastajat: niillä oli tulipunaiset, savunsiniset ja rikinkeltaiset rintapanssarit, ja hevosilla oli kuin leijonan pää ja niiden suusta suitsi tulta, savua ja rikin katkua. Näihin kolmeen vitsaukseen — tuleen, savuun ja rikin katkuun, jotka suitsivat hevosten suusta — kuoli kolmannes ihmiskuntaa. Hevosten voima oli suussa ja hännässä. Häntä oli kuin käärme, ja sillä oli käärmeen pää, jolla se tuotti tuhoa.

Johannes näki mahdollisesti nykyaikaisia panssarivaunuja ja muuta aseistusta, jossa käytetään ruutiin perustuvaa räjähdysvoimaa. Tuliaseiden luoteihin ja tykinammuksiin kuolee paljon ihmisiä. Savu voi tarkoittaa taistelukaasuja. Jälleen Johannes joutuu kuvailemaan sellaista outoa ja vierasta, jota hän ei voi ymmärtää, mutta jota hän yrittää kuvata oman aikansa termein.

Loput ihmiset, ne jotka eivät kuolleet näihin vitsauksiin, eivät kuitenkaan lakanneet palvomasta kättensä töitä. He kumarsivat yhä pahoja henkiä ja kullasta, hopeasta, pronssista, kivestä ja puusta tekemiään jumalankuvia, jotka eivät voi nähdä, eivät kuulla eivätkä kävellä. He eivät kääntyneet, he eivät luopuneet murhatöistään eivätkä taioistaan, eivät siveettömästä elämästä eivätkä varastamisesta.

Yhä nykyään ihmiset Afrikassa ja Aasiassa palvovat tekojumalia ja patsaita ja pitävät amuletteja. Mutta niistä ihmiset eivät tee parannusta, vaikka joutuisivat kuinka ahtaalle.

Kuudes pasuuna oli ”toinen voi-huuto”. Se linkittyy kahden profeetan toimintaan, varsinkin heidän kuolemaansa ja ylösnousemukseen, sekä suureen maanjäristykseen (11:12-14).

 

SEITSEMÄS MERKKISOITTO (kolmas ”voi”-huuto) > seitsemän vihan maljaa (11:15-19)

 

Seitsemäs enkeli puhalsi torveensa. Taivaassa kajahti huuto: — Koko maailman kuninkuus on nyt tullut meidän Herrallemme ja hänen Voidellulleen. Hän on hallitseva aina ja ikuisesti. Silloin ne 24 vanhinta, jotka istuivat Jumalan edessä valtaistuimillaan, lankesivat kasvoilleen ja osoittivat Jumalalle kunnioitustaan sanoen: — Me kiitämme sinua, Herra Jumala, Kaikkivaltias, sinua, joka olet ja joka olit! Sinä panit liikkeelle suuren voimasi ja otit käsiisi kuninkuuden. Kansat ovat vihan vallassa, mutta nyt on sinun vihasi hetki. — On tullut kuolleiden tuomion aika, aika palkita profeetat, sinun palvelijasi, ja kaikki pyhät ja kaikki jotka kunnioittavat sinun nimeäsi, pienet ja suuret. On aika tuhota ne, jotka tuhoavat maata.

Taivaassa avattiin Jumalan temppeli, niin että temppelissä oleva liitonarkku voitiin nähdä. Salamat leimusivat, ukkonen jylisi, maa järähteli ja raemyrsky riehui.

Seitsemäs pasuuna avasi tien seitsemälle enkelille, joilla on seitsemän vihan maljaa (15:1 ja 16 luku). Tämä oli erityisen tärkeä hetki taivaassa. Nyt Jumala ottaa täyden hallintavallan. Nyt Jumalan ajalliset tuomiot tulevat täysimittaisesti koko ihmiskuntaa koetellen. Armon aika on päättymässä. Kukin teko saa oikeudenmukaisen tuomionsa. Tuomio huipentuu myöhemmin viimeiseen tuomioon (20:11-15).

Taivaassa oleva temppeli avattiin ja liitonarkki tuli esille. Taivaallinen temppeli merkitsee Jumalan erityistä läsnäoloa, jonka sydämessä on Herra Jeesus Kristus. Hän on armo ja totuus, liitonarkin kansi ja laki. Maanpäälliset temppelit, liitonarkki ja laintaulut olivat vain taivaallisten vajavaisia ja väliaikaisia kuvia kuten Heprealaiskirje monin tavoin opettaa. Kun Herra tuli ihmiseksi ja teki kaiken sen, mistä vanha liitto oli esikuvaa, vanhan oli kadottava. Liitonarkin kansi ja siinä oleva armoistuin julistaa evankeliumia. Siinä on Jumalan armahtava rakkaus ja pelastus. Sen sijaan lain taulut julistavat Jumalan pyhyyttä ja tuomioita. Niinpä salamat leimuavat, ukkonen jylisee ja raemyrskyt riehuvat.

 

 

SATO ON KYPSÄ KORJATTAVAKSI: lopulliset ja täysimittaiset tuomiot

 

14 LUKU: Uusi laulu Siionin vuorella, kolme enkeliä ja sadonkorjuu (jakeet 1-5)

Sitten näin tämän: Karitsa seisoi Siionin vuorella, ja hänen kanssaan oli 144 000 ihmistä, joiden otsaan oli kirjoitettu hänen nimensä ja hänen Isänsä nimi. Minä kuulin taivaasta äänen, joka oli kuin suurten vesien pauhu tai kuin ukkosen jylinä. Ääni, jonka kuulin, oli myös kuin harppujen helinää ja harpunsoittajien laulua.

Valtaistuimen edessä ja neljän olennon ja vanhinten edessä laulettiin uutta laulua, jota ei voinut oppia kukaan muu kuin nuo 144 000, jotka on ostettu maan päältä. He eivät ole tahranneet itseään naisten kanssa vaan ovat pysyneet puhtaina kuin neitsyet, ja he seuraavat Karitsaa, minne hän meneekin. Heidät on ostettu ihmisten joukosta esikoislahjaksi Jumalalle ja Karitsalle. Valhetta ei heidän suustaan ole kuultu, he ovat puhtaita ja virheettömiä.

Ketkä selviävät aivan viimeisten tapahtumien keskellä? Jeesus sanoi: Sillä silloin on oleva suuri ahdistus, jonka kaltaista ei ole ollut eikä tule koskaan olemaan. Ellei niitä päiviä lyhennettäisi, yksikään ihminen ei pelastuisi. Mutta valittujen tähden ne päivät lyhennetään. (Matt 24:21-23).  

144 000 erityistä ihmistä kuvattiin 7. luvussa nimenomaan juutalaisiksi. Tämä teksti kertoo, että he eivät ole vain syntyperältään juutalaisia vaan myös sydämeltään aitoja Jumalan lapsia. Heidätkin on pesty puhtaiksi Karitsan verellä ja he seuraavat nimenomaan häntä Messiaanaan. Lukumäärä on joko tarkka tai sitten se kuvaa Israelin kansaa (sen jäännöstä) kokonaisuutena.

Siionin vuori kuvaa pelastusta ja Jumalan valtakuntaa

Nämä ihmiset ovat täydellisesti pelastuneet. Mitä heille on tapahtunut tai tapahtuu maan päällä, ei käy ilmi. Joka tapauksessa lopputulos on hyvä. He pelastuvat. Sitä kuvaa myös uusi laulu. Seurakunnallinen tulkinta näistä ihmisistä olettaa, että he ovat kristillinen seurakunta maan päällä. Jossain määrin tuo joukko jää vielä arvoitukseksi, mikä on tarjonnut mm. jehovantodistajille keinon rakentaa omalaatuisen ja epäraamatullisen seurakunta- ja pelastusopin, sekä paikata vääriä maailmanlopun ennustuksia. Heille 144 000 ovat taivaallinen hallitus, ainoita uudesti syntyneitä ja ainoita, joilla on oikeus ehtoolliseen. Jeesus sen sijaan edellytti, että jokaisen ihmisen on synnyttävä uudesti ylhäältä, vedestä ja Hengestä (Johanneksen evankeliumi 3 luku).

 

Minä näin taas uuden enkelin, joka lensi korkealla taivaan laella. Hänen tehtävänään oli julistaa ikuinen evankeliumi maan asukkaille, kaikille kansoille, heimoille, kielille ja maille. Hän kuulutti kovalla äänellä: – – ”Pelätkää Jumalaa ja antakaa hänelle kunnia. Hänen tuomionsa aika on tullut! Kumartakaa häntä, joka on luonut taivaan, maan ja meren ja vesien lähteet.” (14:6-7)

Ikuinen evankeliumi – Jumala haluaa pelastaa jokaisen ihmisen, vielä viimeisellä hetkellä. Jumala on tehnyt sen hyväksi kaikkensa. Hän on tullut ihmiseksi, kuollut ristillä puolestamme ja antanut meille lahjaksi elämän ja autuuden. Vielä on mahdollisuus kääntyä ja pelastua. Tulkaa ja ottakaa lahjaksi elävää vettä! – – – Samalla teksti julistaa sitä, että Jumala on kaiken Luoja. Ihminen ei hallitse elämää eikä maailmaa. Kaikki murenee ihmisen käsissä.

Enkelit ovat Jumalan sanansaattajia. Vaikeina ja erityisinä aikoina jopa enkelit tuovat sanomia ihmisille. Pimeyden keskellä ihmisten on vaikea tai mahdotonta toimia. Enkelit tuovat sanomia ja ne julistetaan ihmiskunnalle. Enkeli saattaa kuvata satelliittia, jonka kautta ikuinen evankeliumi julistetaan kaikille maan asukkaille, kansoille, heimoille, kielille ja maille.

 

Hänen jäljessään tuli toinen enkeli, joka kuulutti: – – ”Kukistunut on suuri Babylon, tuo portto, joka iljetyksillään on vietellyt kaikki kansat juomaan vihan viiniä.” (14:8)

Lue lisäksi 18 luku, jossa on Ylistyslaulu porton tuhosta. Porttokirkko tuhoutuu pedon valtakunnan (10 kuninkaan ja Antikristuksen) toimesta. Saatana on Jumalan kahlekoira. Porttokirkko kohtaa vääjäämättä tuomionsa. Sen aika ja valta on rajattu. Ajallinen tuomio on mahdollisuus parannuksen tekemiseen ja armon saamiseen. Mutta kääntyykö kukaan? Tämä tapahtuu silloin, kun Antikristus saa diktaattorin vallan ja julistautuu jumalaksi.

 

Näiden kahden jäljessä tuli kolmas enkeli, joka kuulutti kovalla äänellä: – – ”Se, joka kumartaa petoa ja sen kuvaa ja ottaa otsaansa tai käteensä sen merkin, joutuu juomaan Jumalan vihan viiniä, joka laimentamattomana on kaadettu Jumalan vihan maljaan. Häntä kidutetaan tulessa ja rikin katkussa pyhien enkelien ja Karitsan edessä. Tulesta nousee savu aina ja ikuisesti. Heillä ei ole päivän, ei yön lepoa — ei niillä, jotka kumartavat petoa ja sen kuvaa, eikä kenelläkään, joka ottaa pedon nimen merkikseen. Tässä kysytään pyhiltä kestävyyttä, niiltä jotka noudattavat Jumalan käskyjä ja uskovat Jeesukseen.” (14:9-12)

Kaikki tietävät, mistä pedon merkissä on kysymys. Kaikki tietävät, että se on vastoin Jumalan Sanaa ja tahtoa. Kaikki tietävät, että pedon merkin ottaminen johtaa ikuiseen kadotukseen, helvettiin, jossa ihminen on tietoisessa tilassa. Kaikki tietävät – mutta niin monet ottavat tuon merkin. Kaikki tietävät, koska tämä totuus julistetaan kaikille ihmisille. Kukaan ei joudu kadotukseen vahingossa.

Pyhien kestävyys merkitsee Kristukseen takertumista niin, että uskova on valmis jopa joutumaan vankeuteen tai kuolemaan uskonsa tähden. Johanneksen aikana Rooman keisareiden vainoissa ihmisten tuli vuosittain kumartaa keisarin patsasta – kuoleman uhalla. Apostoli Paavalikin kirjoitti: Jos olemme panneet toivomme Kristukseen vain tämän elämän ajaksi, olemme kaikista ihmisistä surkuteltavimpia (1 Kor 15:19).

Jumalan käskyt ja usko Jeesukseen kuuluvat erottamattomasti yhteen. Usko tuo Jumalan läsnäolon Pyhässä Hengessä ja Sanan kunnioituksen. Nyt yhteiskunta ja osa kirkosta haluaa purkaa Jumalan käskyt, ja tehdä Kristuksesta pelkän ihmisen ja Jumalasta pehmopellen.

 

Minä kuulin taivaasta äänen, joka sanoi: ”Kirjoita: Autuaita ne, jotka tästä lähtien kuolevat Herran omina. He ovat autuaita, sanoo Henki. He saavat levätä vaivoistaan, sillä heidän tekonsa seuraavat heitä.” (14:13)

Jumala haluaa erityisellä tavalla vakuuttaa ja rohkaista meitä pysymään uskossa ja pitämään Jumalan käskyt äärimmäisessä ahdistuksessakin ja kuoleman edessä. Kun elämä on Kristus, kuolema on ikuinen voitto.

 

Sitten näin tämän: Oli valkoinen pilvi, ja pilven päällä istui joku ihmisen kaltainen, jolla oli päässään kultainen seppele ja kädessään terävä sirppi. Temppelistä tuli toinen enkeli, joka kovalla äänellä huusi pilven päällä istuvalle: – – – ”Pane sirppisi työhön ja leikkaa, nyt on sadon-korjuun aika. Maan sato on kypsä korjattavaksi.” Silloin se, joka istui pilvellä, heitti sirppinsä maan päälle, ja niin korjattiin maan sato. (14:14-16)

Onko kyseessä herätys tai uskovien kotiinkutsu? Tässä ja seuraavassa tekstissä on kaksi eri sadonkorjuuta. Jälkimmäinen kuvaa rajua tuomiota, jossa ihmisten verta pursuaa mittaamattoman paljon. Ensimmäinen sadonkorjuu ei sisällä negatiivista sävyä. Sen sijaan siinä on viittaus ihmisen kaltaiseen, jonka päässä on kultainen seppele. Tämä sopii Herraan Jeesukseen, joka kerää kansansa. Kuten Jeesus sanoi: Minä tunnen lampaani eikä yksikään heistä joudu hukkaan! (Joh 10:14,28). Jeesus puhui myös enkeleistä, jotka erottavat vehnän ja lusteen toisistaan maailman lopussa, ja kokoavat valitut maan ääristä saakka (Matt 13:30,41-43, 24:31).

Tässä on suuri näkymme elämästä ja työstämme. Saamme olla suuressa mukana! Kun maailman taivas tummenee, Jumalan vilja-aittoihin kootaan sitä suurempi sato. Saamme tehdä työmme määrätietoisesti ja päättäväisesti. Työmme kantaa hyvää hedelmää ja sillä on iankaikkisuusarvo.

 

Taivaan temppelistä tuli taas enkeli, ja hänelläkin oli terävä sirppi. Myös alttarista tuli enkeli, se jolla on tuli vallassaan, ja hän huusi kovalla äänellä sille enkelille, jolla oli terävä sirppi: – – – ”Pane terävä sirppisi työhön ja korjaa tertut maan viinitarhasta. Rypäleet ovat kypsyneet.” Silloin enkeli heitti sirppinsä maan päälle, korjasi sadon maan viinitarhasta ja heitti rypäletertut suureen altaaseen, Jumalan vihan viinikuurnaan. Rypäleet poljettiin altaassa kaupungin ulkopuolella, ja verta pursui niin, että veri vielä tuhannen kuudensadan stadionmitan päässä ulottui hevosen kuolaimiin asti. (14:17-20)

Kuudes pasuuna julisti kolmasosan ihmiskunnan kuolemaa sodassa, joka nousee islamin piiristä. Se on samalla Googin sota, jonka keskeisenä päämääränä on tuhota Israel. Goog ja sen pääjoukot kohtaavat äkillisen tuhon Jerusalemin porteilla ja Israelin rajaseuduilla (Hes 38 ja 39).

Tämän tuomion jälkeen maan päälle vyöryvät seitsemän vihan maljaa, jotka johtavat lähes koko ihmiskunnan tuhoon. Kansat kokoontuvat viimeiseen suureen, Harmagedonin sotaan, jonka lienee laajamittainen ydinsota. Maapallo ja taivaan voimat järkkyvät. Valitettavasti maailma on totta. Kaikki historian, nykyisyyden ja tulevaisuuden sodat ovat totta. Kaikki luonnonkatastrofit ovat todellisuutta. Samalla – taivas on totta. Iankaikkinen ja täydellinen elämä on totta. Jumalan armo ja rakkaus on todellisuutta, Kristuksessa Jeesuksessa.

 

15 LUKU: Seitsemän enkeliä ja valmistautuminen seitsemään vitsaukseen

 

Minä näin taas taivaalla suuren ja ihmeellisen tunnusmerkin: seitsemän enkeliä, seitsemän vitsauksen toimeenpanijat. Nämä vitsaukset ovat viimeiset, niihin tyhjentyy Jumalan viha. (15:1)

Välikatsaus taivaaseen jatkuu. Kaikki on taivaan käsissä. Kun sineteissä sai tulla esiin maan pahuus, pasuunoissa oli myös Jumalan tuomioita. Nyt seitsemän vihan maljaa ovat täynnä Jumalan vihaa ja tuomiota. Niissä Jumala tyhjentää vihansa. Jumalalla on tunteet: hän rakastaa, iloitsee, säälii, kokee surua ja vihaa. Tunteet eivät hallitse häntä, mutta ne ovat osa Jumalan olemusta. Hän on pidättänyt vihaansa tähän asti. Nyt sen on tarkoituksenmukaista ja välttämätöntä tulla esiin.

Minä näin kuin kristallisen meren, joka välkehti tulta. (15:2)

Kristallinen meri oli 4. luvun taivaskuvassa ilmeisen tyyni. Se kuvasti sitä, että Jumalan hallinnassa kaikki on levollista ja turvallista. Nyt tuo meri välkehtii tulta – Jumalan vihaa ja tuomioita.

Tuon kristallimeren rannalla seisoivat pedosta voiton saaneet, ne, jotka eivät kumartaneet sen kuvaa eivätkä ottaneet merkkiä, jossa on sen nimen luku. Heillä oli käsissään Jumalan harput, ja he lauloivat Mooseksen, Jumalan palvelijan, ja Karitsan laulua: — Suuret ja ihmeelliset ovat sinun tekosi, Herra Jumala, Kaikkivaltias! Oikeat ja todet ovat sinun tiesi, sinä kansojen kuningas! Kuka ei sinua pelkäisi, Herra, kuka ei ylistäisi nimeäsi? Sinä yksin olet pyhä. Kaikki kansat tulevat eteesi ja kumartavat sinua, sillä sinun oikeat tuomiosi ovat tulleet julki. (15:2-3)

Pelastuneiden suuressa joukossa olivat vanhan ja uuden liiton pyhät, tosi Israel ja tosi seurakunta. Siksi he lauloivat Mooseksen ja Karitsan laulua. Voisiko olla niin onnellisesti, että seurakuntakin olisi jo tässä vaiheessa otettu pois maan päältä? Edessä ovat seitsemän vihan maljaa. – – – Jumalalle kuuluu kunnia ja kunnioitus. Hänen tuomionsa ovat oikeudenmukaisia. Kaikki ihmiset tulevat kohtaamaan totuuden Jumalasta ja ihmisestä.

Tämän jälkeen minä näin, kuinka taivaan temppeli, todistuksen teltta, avattiin ja temppelistä tuli ulos seitsemän enkeliä, seitsemän vitsauksen toimeenpanijat. Heidän pukunsa oli puhtaan valkoista pellavaa, ja rinnan ympärillä heillä oli kultainen vyö. Yksi neljästä olennosta antoi näille seitsemälle enkelille seitsemän kultaista maljaa, jotka olivat täynnä Jumalan vihaa, hänen, joka elää aina ja ikuisesti. Jumalan kirkkaus ja voima täytti temppelin savulla, niin ettei kukaan voinut mennä sisälle temppeliin, ennen kuin nuo seitsemän enkeliä olivat panneet seitsemän vitsausta täytäntöön. (15:4-8)

Kauhistuttava hetki taivaassa. Jumala ei ole tavattavissa. Hän ei kuule rukouksia. Hänen päätökset ja tuomionsa ovat peruuttamattomia. Jumala kätkeytyy kirkkauteen, savuun ja vihaan.

Kauhistuttava hetki maan päällä. Ihmiskunta – yksin, tuhoutuu. Ihmiskunta – yhdessä Jumalan kanssa, pelastuu. Ihmiskunta ei pystykään pelastamaan itseään. Saatana ei kykenekään luomaan ikuista valtakuntaa. Jumala ei parantele sitä, mikä on mennyt lopullisesti pilalle. Hän puhdistaa pöydän ja aloittaa uuden luomistyön. ”Aika on lopussa. Tulee päivä, jolloin Jumalan salattu suunnitelma on viety päätökseen, sen mukaisesti kuin hän on palvelijoilleen profeetoille ilmoittanut.” (10:5-7)

 

SEITSEMÄN JUMALAN VIHAN MALJAA VUODATETAAN

 

16 LUKU: Jumalan vihan maljat (1-21)

Minä kuulin, kuinka temppelistä sanottiin kovalla äänellä seitsemälle enkelille: – – ”Menkää! Tyhjentäkää Jumalan vihan seitsemän maljaa maan päälle.”

Koska vihan maljojen tuomiot ovat maailmanlaajuisia ja totaalisia, ne tulevat nopeasti peräkkäin tai osittain samanaikaisesti. Maapallon pinnan lähes täydellinen tuhoutuminen voi johtua ainakin neljästä eri syystä:

  • Laajamittainen ydinsota aiheuttaisi maailmanlaajuisen tuhon, joka koskettaisi kaikkea elämää. Tällöin osa vihan maljoista kuvaisi tämän tuhon eri ulottuvuuksia.
  • Kyse voi olla siitä, että maapallon pintakuori hajoaa siinä määrin, että maapallon kuuma sisämassa vyöryy meriin ja lähteisiin tuhoten elämän edellytykset. Jo 40 km syvyydestä alkaa kuuma, sula kivimassa. Kuoren osuus maapallon massasta on alle 0,5 %. Vesien muuttuminen punaiseksi selittyisi mineraalien vuotamisella vesiin.
  • Maapallo, sen olosuhteet ja elämä on monimutkainen ja herkkä kokonaisuus. Saastuminen, ydinaseiden käyttö, ilmaston lämpeneminen, muutokset auringon toiminnassa voivat johtaa nopeasti kiihtyvää ketjureaktioon, jolloin tapahtuu kuvattuja asioita.
  • Takana on Jumalan suvereeni toiminta. Jumala yksin on elämän lähde. Kun hän vetää pois siunauksensa, kaikki kuolee.

Ensimmäinen enkeli lähti ja tyhjensi maljansa maan päälle. Silloin tuli pahoja märkiviä haavoja niihin ihmisiin, joilla oli pedon merkki ja jotka kumarsivat sen kuvaa.

Neutronipommi rikkoo elektroniset laitteet. Tämä selittäisi mikrosirujen rikkoutumisen, vuotamisen ja niiden aiheuttamat paiseet. Syy voi olla muukin tai Jumalan yliluonnollinen teko.

Toinen enkeli tyhjensi maljansa mereen. Meri muuttui kuin kuolleen vereksi, ja kaikki meressä elävä kuoli.

Meren täydellinen saastuminen on selitettävissä edellä mainituilla neljällä perusteella: ydinsota, vulkaaninen mineraali, monien tekijöiden yhteissumma ja Jumalan toiminta. Valtamerien rannikot ovat jo nyt saastumassa puna- ja sinilevälauttojen myötä ennennäkemättömällä tavalla. Ne värjäävät veden ja saastuvat sen elinkelvottomaksi.

Kolmas enkeli tyhjensi maljansa virtoihin ja vesien lähteisiin, ja ne muuttuivat vereksi. Minä kuulin, kuinka vesien enkeli sanoi: — Vanhurskas olet sinä, joka olet ja joka olit, sinä Pyhä, joka annoit nämä tuomiot! He ovat vuodattaneet pyhien ja profeettojen verta, ja verta sinä panit heidät juomaan. He saavat ansionsa mukaan. Sitten kuulin alttarin sanovan: — Niin, Herra Jumala, Kaikkivaltias! Oikeat ja vanhurskaat ovat sinun tuomiosi.

Virtojen, vesien ja lähteiden täydellinen saastuminen selittyy edellä kuvatun mukaisesti.
Tässä yhteydessä marttyyrien huuto oikeudenmukaisesta tuomiosta saa vastauksensa:
veri verestä. Kun rukoilemme oikeudenmukaisuutta ja tuomiota, rukous käy ajallaan toteen.

Neljäs enkeli tyhjensi maljansa aurinkoon, ja aurinko sai vallan korventaa ihmisiä tulellaan. Ihmiset paahtuivat kovassa helteessä mutta herjasivat Jumalaa, jonka vallassa nämä vitsaukset olivat. He eivät kääntyneet, eivät antaneet kunniaa Jumalalle.

Otsonikerros suojaa elämää. Ilman sitä aurinko polttaa ja tuottaa syöpäsairauksia. Auringon vakaus saattaa myös muuttua. Onhan se käsittämätön tulipallo. Ihmeellistä, että se on niin vakaa ja maapallolla on juuri sopiva lämpötila elämää ajatellen! Ilmasto kuumenee jo nyt.

Viides enkeli tyhjensi maljansa pedon valtaistuimelle, ja pedon valtakunta pimeni. Ihmiset purivat tuskissaan kielensä verille mutta herjasivat Jumalaa tuskansa ja haavojensa tähden. He eivät kääntyneet, eivät luopuneet pahoista teoistaan.

Ydinräjähdykset rikkovat elektroniikan. Kaupungit pimenevät täydellisesti. Sähköä ei ole. Ydinsota nostaa ilmakehään maaperän hiukkasia, jolloin taivas pimenee. Tuomio toteutuu erityisesti siellä, missä Antikristus hallitsee. Valtavat hiekkamyrskyt voivat myös pimentää useiden päivien ajaksi.

 

Kuudes enkeli tyhjensi maljansa suureen Eufratvirtaan. Virran vesi kuivui, ja niin aukeni tie idän kuninkaille. Minä näin, kuinka lohikäärmeen suusta, pedon suusta ja väärän profeetan suusta lähti kolme saastaista henkeä, jotka olivat sammakon näköisiä. Ne ovat pahoja henkiä, jotka tekevät ihmeitä, ja ne lähtivät kokoamaan maanpiirin kaikki kuninkaat taisteluun, joka käydään Jumalan, Kaikkivaltiaan, suurena päivänä. ”Minä tulen kuin varas. Autuas se, joka valvoo ja pitää huolen vaatteistaan, ettei joutuisi häpeään, kulkemaan alasti kaikkien nähden.”

Henget kokosivat kuninkaat paikkaan, jonka nimi on hepreaksi Harmageddon. Taustalla on Googin ja muslimien sotaretki ja tuho. Lähi-itään syntyy suuri tyhjiö, jonka maailman suurvallat haluavat täyttää – vastakkain ovat etenkin Antikristuksen valtakunta ja idän kuninkaat. Taistelun keskus on Israel. Siellä on kaupunki nimeltä Megiddo, jossa on historian aikana käyty monia suuria ratkaisutaisteluja. Nimi Har-megiddon tarkoittaa ”Megiddonin vuori” – sellaista ei ole olemassa vaan pelkkä tasanko. Niinpä nimi Harmageddon on vertauskuvallinen kuten Siionin vuori. Vuori tarkoittaa valtaa ja voimaa. Siionin vuorella on Jumalan hallinta ja valta; Harmagedon on ihmisen ja sielunvihollisen vallankoitos. Harmagedonin sota on maailmanlaaja, mutta sen ytimessä on Israel ja Megiddon seutu.

Kun maailman huomio on keskittynyt tähän taisteluun, Kristus saapuu kuin varas. Se on yllätys, vaikka siitä kerrotaan Raamatussa.

 

Seitsemäs enkeli tyhjensi maljansa ilmaan. Silloin kuului temppelin valtaistuimelta mahtava ääni, joka sanoi: ”Hetki on tullut.” Salamat leimusivat, ukkonen jylisi, ja tuli ankara maanjäristys, niin ankara järistys, ettei sellaista ole ollut koko sinä aikana, jonka ihminen on ollut maan päällä.

Suuri kaupunki hajosi kolmeen osaan, ja joka maassa kaupungit sortuivat. Jumala ei ollut unohtanut suurta Babylonia, vaan se joutui juomaan täyden maljan hänen vihansa ja vimmansa viiniä. Kaikki saaret katosivat, eikä vuoria näkynyt enää. Isoja, järkälemäisiä rakeita satoi taivaalta ihmisten päälle, ja ihmiset herjasivat Jumalaa tämän raevitsauksen tähden, sillä vitsaus oli tavattoman ankara.

Harmagedonin sota alkaa ja päättyy nopeasti. Siihen yhdistyy luomakunnan järkkyminen. Tämä on nykyisen ihmiskunnan ja maapallon kohtalonhetki. Se tuho, mikä alkoi paratiisissa kielletyn hedelmän syömisestä, on nyt tullut sen täyttymykseen. Se, mitä käärme lupasi ihmiselle, oli täydellistä valhetta: Ette suinkaan kuole, vaan Jumala tietää, että sinä päivänä, jona te syötte siitä, teidän silmänne aukeavat ja teistä tulee Jumalan kaltaisia, niin että tiedätte hyvän ja pahan. Mitä Jumala sanoikaan: Syö vapaasti kaikista muista puutarhan puista, mutta hyvän- ja pahantiedon puusta älä syö, sillä sinä päivänä, jona siitä syöt, sinä totisesti kuolet! (1 Moos 3:3-5, 2:16-17).

Jumala antoi ihmiselle paratiisin, mutta ihminen valitsi kuoleman – ensin hengellisen kuoleman (ero Jumalasta) ja sen myötä fyysisen kuoleman, eikä vain itselle vaan koko ihmiskunnalle ja luomakunnalle. Ilmestyskirja julistaa voimakkaasti: Ihminen yksin – tuhoutuu; ihminen yhdessä Jumalan kanssa – saa elää!

 

JOHTOPÄÄTÖKSIÄ

Edessämme ovat olleet Raamatun hirvittävimmät kuvaukset siitä, mitä maan päällä tapahtuu. Ne ovat raskasta luettavaa ja ajateltavaa. Ne ovat yhdenmukaisia ihmiskunnan historian, nykyajan ja tulevaisuuden näkymien kanssa. Raamattu on realistinen. Siinä on kosketuspinta elämään, sen iloihin ja suruihin, onnistumisiin ja epäonnistumisiin. Meidän ei tule paeta todellisuutta vaan ottaa se vastaan Jumalaan turvautuen.

Kaiken pahan ja kärsimyksen keskellä meillä on tehtävä: kertoa siitä toivosta ja elämästä, joka on Kristuksessa. Raamattu on täynnä toivoa. Luojamme ei ole jättänyt meitä yksin. Hän on kanssamme. Hän haluaa tarttua käteemme ja viedä meidät perille kotiin – sinne, missä ei ole syntiä, pahuutta, kärsimystä eikä kuolemaa. Jumala antaa meille anteeksi, hän puhdistaa ja hän parantaa. Meillä on tehtävä: saamme omin käsin olla rakentamassa hyvää, hoivaamassa heikkoja ja sairaita, antamassa arkista apua, tukea ja ystävyyttä lähimmäisillemme. Mitä pimeämpää on, sitä enemmän meitä tarvitaan.

Nyt me emme tiedä, milloin kaikki tapahtuu. Saamme elää tätä päivää luottavaisesti ja Jumalaan turvautuen. Samalla meidän tulee ottaa vakavasti Ilmestyskirjan sanoma ja maailman karu todellisuus. Ne vetävät meitä lähemmäksi Jumalaa.

Ilmestyskirjan äärellä ei tarvitse lamaantua. Voisimmehan me muutenkin kysyä: miksi elää ja toimia aktiivisesti, jos kerran lopulta kuolemme? Miksi elää ja tehdä hyvää, jos ihmiskunta kuitenkin tuhoutuu?

 

Raamatun ja Ilmestyskirjan perspektiivit elämään

  • Ikuisuusperspektiivi – kuolema tai ihmiskunnan konkurssi eivät ole lopullinen kohtalomme: olemme matkalla taivaaseen, iankaikkiseen elämään!
  • Rakkausperspektiivi – meidät on luotu rakastamaan: rakkaus ja hyvyys ovat Jumalan meihin istuttamia ominaisuuksia ja kutsumuksemme. Olemme onnellisia vain kun elämme rakastaen ja tehden hyvää!
  • Tulosperspektiivi – kun elämme rakastaen ja tehden hyvää, se kantaa hyvää hedelmää ja antaa ihmisille uskoa, toivoa ja rakkautta Jumalan yhteydessä. Lopulta Jumala antaa meille armopalkan. Hän palkitsee kaikesta siitä, mitä hyvää olemme tehneet!
  • Turvallisuusperspektiivi – luopuminen uskosta, toivosta ja rakkaudesta on vaarallista: silloin jäämme synnin, kuoleman ja kadotuksen ikuiseen orjuuteen. Jumalan rakkaudessa pysyminen varjelee meidät kadotukselta!

 

Elämän raamit ja Kristus-kuva

Maailman tapahtumat ja raskaatkin ennustukset ovat vain raamit elämälle. Tärkein on näiden raamien sisällä oleva kuva Kristuksesta Jeesuksesta. Hänessä meillä on kaikki se, mitä tarvitsemme tässä ja tulevassa elämässä. Hänen tuntemisensa on iankaikkinen elämä. Tärkeintä on katsoa ensisijaisesti häneen eikä myrskyävään maailmaan. Kun katsomme Jeesukseen, olemme turvallisissa käsissä. Jos katsomme myrskyävään mereen, uskomme horjuu kuten Pietarilla. Silloinkin Jeesus pelastaa meidät, kun huudamme häntä avuksemme.

Kaiken tämä tulisi herättää meidät rukoilemaan. Se on Jumalan sylissä olemista ja hänen hyvän tahtonsa toteutumisen pyytämistä. Tärkeintä on rukoilla ihmisten pelastumisen puolesta. Saamme rukoilla myös ajallisten tarpeiden puolesta luottaen siihen, että Jumala pitää huolen.

Jumala on tehnyt kaiken puolestamme. Hän on kärsinyt syvimmän tuskan ja sovittanut jokaisen ihmisen synnit ristillä. Jos hän on antanut Poikansakin, eikö Hän antaisi kaiken muunkin hänen kanssaan! (Room 8:32)