Kristuksen lähettiläät (21. su helluntaista)

JEESUKSEN LÄHETTILÄÄT (21. su helluntaista)

Jeesus julisti, että Jumalan valtakunta on lahja. Hän lupasi syntien anteeksiantamuksen kaikkein syntisimmillekin. Jeesus lähettää omansa maailmaan todistamaan tästä armosta ja palvelemaan ihmisiä hänen nimessään. Kristitty on Vapahtajan lähettiläs.

 

EVANKELIUMI: Luuk 10:1-12

Herra valitsi vielä 72 opetuslasta ja lähetti heidät kaksittain edellään jokaiseen kaupunkiin ja kylään, johon hän aikoi itse mennä. Hän sanoi heille: ”Satoa on paljon, mutta sadonkorjaajia vähän. Pyytäkää siis herraa, jolle sato kuuluu, lähettämään väkeä elonkorjuuseen.

    Menkää, minä lähetän teidät kuin lampaat susien keskelle. Älkää ottako mukaanne rahakukkaroa, älkää laukkua älkääkä jalkineita. Älkää matkan varrella pysähtykö tervehtimään ketään. Ja kun tulette johonkin taloon, sanokaa ensiksi: ’Rauha tälle kodille.’ Jos siellä on joku, joka on rauhan arvoinen, hän saa teidän toivottamanne rauhan. Ellei ole, toivotuksenne palaa teille. Jääkää siihen taloon ja syökää ja juokaa mitä teille tarjotaan, sillä työmies on palkkansa ansainnut. Älkää siirtykö talosta toiseen.

    Kun tulette kaupunkiin ja teidät otetaan siellä vastaan, syökää mitä teille tarjotaan, parantakaa kaupungin sairaat ja kertokaa kaikille: ’Jumalan valtakunta on tullut teitä lähelle.’ Mutta jos teitä johonkin kaupunkiin tultuanne ei oteta vastaan, menkää sen kaduille ja julistakaa: ’Me pyyhimme pois pölynkin, joka teidän kaupungistanne on jalkoihimme tarttunut – pitäkää hyvänänne! Mutta tietäkää, että Jumalan valtakunta on tullut lähelle!’ Minä sanon teille: Sodomakin pääsee tuomiopäivänä vähemmällä kuin sellainen kaupunki.”

 

SAARNA

Salaisia agentteja?

Äskettäin uutisissa kerrottiin, että Supo, Suomen suojelupoliisi haluaa saada oikeudet värvätä itselleen työntekijöitä ei-julkisesti, eli käytännössä siis salaisia agentteja. Salaisen agentin pitää sulautua ympäristöönsä niin, että kukaan ei huomaa hänen olevan agentti.

Moderni kristillisyyskin on jo harrastanut aivan samaa jo vuosien ajan. Kristityn pitäisi olla salainen agentti, joka sulautuu ja mukautuu mahdollisimman hyvin oman aikansa henkeen ja tapoihin. Mitenkä lienee sinun kohdallasi?

Oletko sinä Jeesuksen salainen agentti, jota kukaan ei huomaa? Onko aikamme kristillisyys jo täysin hajutonta, mautonta ja väritöntä – sellaista, joka sulautuu täydellisesti ympäristöönsä?

Julistaako aikamme kristillisyys juuri mitään muuta kuin samaa aikamme humanismia, jossa ihminen korotetaan kaiken keskukseksi ja mitaksi, oikeastaan itse jumalaksi? Pelkäämmekö sitä, että meidät huomataan, ja jopa ristiinnaulitaan mediassa uskomme ja arvojemme tähden?

Kristuksen lähettiläät

Jeesus lähetti seuraajansa maailman keskelle niin, että heidän olemassaolonsa varmasti huomataan. Kuninkaan lähettiläät toimivat lähettäjänsä, kuninkaan arvovallalla ja mandaatilla.

Eivät he häpeä kuningastaan vaan kulkevat liput ja viirit liehuen ja lukevat näyttävästi ja kuuluvasti, kunnioittaen ja arvokkaasti kuninkaansa käskykirjeen kaikelle kansalle. Olisihan se aivan tavatonta, jos kuninkaan lähettiläs naamioituisi kansan pariin eikä täyttäisi hänelle annettua tehtävää.

Kaiken lisäksi Jeesuksen lähettiläillä on kirkas sanoma, jonka ytimessä on Jumalan valtakunta. Keskuksena ja kaiken mittana ei olekaan ihminen vaan Jumala. Hän on maailmankaikkeuden Herra ja hallitsija, kuningasten Kuningas.

Hänen käsissään on pienen, vajavaisen, syntisen, monin tavoin ahdistuksissa olevan ihmisen koko elämä, niin ajallinen kuin iankaikkinen. Siksi meille on annettu mittaamaton arvokas sanoma ja tehtävä. Saamme kertoa Jumalan ihmeellisestä armosta, rakkaudesta ja pyhyydestä – siitä elämästä, jonka vain hän yksin voi ihmiselle antaa.

Kristuksen lähettiläs ei ainoastaan julista hyvää sanomaa vaan vahvistaa sen myös kristillisen rakkauden teoilla. Meidät on kutsuttu palvelemaan toinen toisiamme juuri niillä luonnollisilla ja hengellisillä lahjoilla ja kyvyillä, joita meille on annettu. Silloin voi käydä niin, että rikkinäisiä ja sairaita eheytyy ja paranee, ahdistuneet saavat rohkaisua, avun tarpeessa olevat auttajia, yksinäiset saavat ystäviä ja taloudellisissa vaikeuksissa olevat ravintoa ja vaatetusta.

Sellainen ei voi olla näkymättä arjen keskellä. Varmaa on, että niistä ei lehdissä kirjoiteta, mutta Jumala näkee ja muistaa kaiken.

Me emme ole Jeesuksen salaisia agentteja vaan julkisia, näkyviä ja kuuluvia lähettiläitä. On tärkeää ja samalla hyvin vapauttavaa näyttää värinsä ja olla Kuninkaamme ja Herramme palveluksessa uskollisia. Saamme aina olla elämän ja todellisen rakkauden puolella!

Menestystarina

Kaikki tämä alkoi toteutua, kun Jeesus lähetti seuraajansa matkaan. Ensin lähtivät nämä 72 lähettilästä harjoitusmatkalle, sitten lähetyskäskyn myötä kaikki hänen omansa. Tulokset ovat hämmästyttävät.

Kristinusko on levinnyt kaikkialle maailmaan ja se on suurin uskontokunta. Yli 2,5 miljardia ihmistä on kastettu hänen nimeensä. Jo pelkästään tämä kertoo Kristuksen ja hänen sanomansa voimasta.

Kristillisen uskon ja rakkauden innoittamina Jeesukseen uskovat ovat yksin, yhdistyksinä ja seurakuntina aloittaneet perustavaa laatua olevan sosiaalityön, terveydenhoidon ja sairaanhoidon, koululaitoksen, jne. Raamatunkäännöstyön myötä monille kansoille on luotu kirjakieli, joka on yksi sivistyksen peruspilareista. Kansat on opetettu lukemaan ja kirjoittamaan.

Kristityt ovat opettaneet nämä perustehtävät koko kansalle, yhteiskunnalle, joka on ottanut nämä vastuualueet hoitaakseen. Kristillinen kasvatus on kantanut paljon hyvää hedelmää. Jumalan sana ei ole jäänyt tyhjäksi vaan siinä on uutta luova voima.

Kaikki tämä hyvä jatkuu yhä tänään. Kristillinen usko kasvaa ja leviää kaikkialla – paitsi Euroopassa. Ensimmäistä kertaa pitkiin aikoihin Eurooppa ei ole enää kristillisin maanosa, vaan Afrikka.

Niinpä kristillistä lähetystyötä tehdäänkin nykyään kaikkialta kaikkialle. Etelästä pohjoiseen, pohjoisesta etelään; idästä länteen ja lännestä itään.

Kristityt tekevät joka päivä paljon hyvää niin Suomessa kuin maailmalla, usein hyvin uhrautuvallakin tavalla. Kristittyjä on vainottu viimeisen sadan vuoden aikana enemmän kuin koskaan ennen yhteensä.

Rappio

Raamattu ennustaa, että evankeliumi julistetaan kaikille kansoille. Se menestyy kaikista vaikeuksista huolimatta. Samalla Raamatussa kuvataan, kuinka ainakin osittain tulee vakavia taantumuksen aikoja, jolloin ihmiset vieraantuvat ja kokonaan luopuvat elävästä Jumalasta.

He ovat enää muodollisesti kristittyjä, mutta he kieltävät kristinuskon todellisen sisällön ja voiman. Juuri sitä näemme Euroopassa ja myös täällä Suomessa.

Vuosikymmenten hyvinvointi on ylpistänyt ja sokaissut aikamme ihmisen. Luulemme, että kaikki on omissa käsissämme. Edes koronakriisi ei ole vielä pysäyttänyt ihmisiä – nimenomaan Jumalan eteen. Talvisodan alla kansamme päättäjät johdattivat koko kansan polvirukoukseen elävän Jumalan eteen. Silloin tiedettiin, kenen käsissä on ihmisen ja kansan elämä.

Mutta nyt kukaan ei puhu Jumalasta mitään. Ensin yritetään kaikki muut konstit. Kuinka pahaksi kaikki pitää mennä ennen kuin aikamme maallistunut ihminen kääntyy parannukseen?

Parannus

Raamatussa Jumala sanoo selvin sanoin, mistä on kysymys koronakriisinkin keskellä. Toisessa Aikakirjassa ilmoitetaan nämä Herran sanat, jotka ovat voimassa tänäänkin:

Jos minä suljen taivaan, niin ettei tule sadetta, jos minä käsken heinäsirkkojen syödä maan tai jos minä lähetän ruton kansaani,

mutta minun kansani, joka on otettu minun nimiini, nöyrtyy, ja he rukoilevat ja etsivät minun kasvojani ja palaavat pahoilta teiltänsä,

niin minä kuulen taivaasta ja annan anteeksi heidän syntinsä ja minä teen heidän maansa jälleen terveeksi. (2 Aikakirja 7:12-14)

Edessämme on monia vaikeuksia ja ahdistuksia. Ennen näkemätön konkurssiaalto uhkaa. Inhimillinen kärsimys koskettaa yhä useampia. Ihmiset kulkevat maskit kasvoillaan kuin jossakin kauhuelokuvassa. Mutta kukaan ei puhu Jumalasta mitään.

Onko todella niin, että mieluummin ajetaan koko yhteiskunta täysillä päin seinää? Ja vaikka koronakriisi helpottaisi, se saattaa olla vasta alkua.

Me elämme uutta aikakautta, uudenlaisessa, paljon epävarmemmassa maailmassa. Ratkaisuksi tarjotaan inhimillistä pakkovaltaa ja diktatuuria.

Mutta meillä Kristuksen lähettiläillä on hyvin toisenlainen sanoma. Kuninkaamme julistaa: Kääntykää minun puoleeni, niin te saatte elää!

Juuri tämä on ikuinen Raamatun ydinsanoma. Elämä, turva ja tarkoitus on vain ja ainoastaan kaiken Luojassa – ei missään muussa.

Oikea marssijärjestys on aina tämä, koko elämässä, kaikissa asioissa:

  1. Etsikäämme ensin Jumalan vanhurskasta tahtoa, hänen armoaan Vapahtajassa Jeesuksessa, niin silloin kaikki muukin meille annetaan.
  2. Jumalan varassa saamme toimia viisaasti ja tehdä inhimillisesti sen, mikä on tehtävissä. Järkevästi turvallisuusohjeita laatien ja noudattaen – ei hysteerisessä pelossa eikä myöskään täydessä välinpitämättömyydessä.

Kristuksen lähettiläiden tulee aina, etenkin näinä päivinä julistaa herätyksen sanomaa:

Herra sanoo tänäänkin: Jos minun nimeeni kastettu kansani nöyrtyy ja he rukoilevat ja etsivät minun kasvojani ja palaavat pahoilta teiltänsä… niin mitä silloin tapahtuu?

Herra sanoo: Silloin minä kuulen taivaasta ja annan anteeksi heidän syntinsä ja minä teen heidän maansa jälleen terveeksi!

Kristinuskoa seuraa hyvinvointi, luopumusta seuraa aina epävakautta, pahoinvointia ja kuolemaa, mutta kääntymyksestä alkaa jälleen uuden elämän, uusien siunausten aika.

Tämä on syvä elämänlaki, joka pätee niin ajallisessa elämässä kuin ikuisessa elämässä. Me emme voi muuttaa tätä lakia, mutta voimme valita sen, kumpaan junaan me nousemme: siihen, joka kulkee kohti taivasta vai siihen, joka kulkee kohti pimeyttä ja tuhoa.

Tuo elämänjuna on tässä maailmassa hyvin karun näköinen. Se on kuin ristinpuu, joka kantaa kuoleman leimaa, mutta onkin ovi elämään.

Kuolemanjuna on sen sijaan tässä maailmassa maalattu kullalla ja koristeltu timanteilla ja se on täynnä mitä houkuttelevampia tarjouksia. Mutta ne ovat katteettomia lupauksia.

Arvoisa kuulija, olemme elämän ja kuoleman edessä. Jumala kutsuu jokaista sisälle elämään. Sen eteen hän on tehnyt kaikkensa.

Jumalan rakkauden voima

Meidän Luojamme tuli ihmiseksi, kulki ihmisen tien, opetti, palveli, paransi, herätti kuolleita, kärsi ristinkuoleman, sovitti syntimme, nousi voittajana kuolleista, nousi taivaisiin, antoi Pyhän Henkensä, synnytti seurakunnan ja antoi valtavan tehtävän.

Saamme julistaa elämän sanaa: evankeliumia ja lakia elämän oikeasta ja väärästä. Lähetystehtävä ja kansojen tekeminen Jeesuksen opetuslapsiksi on kirkon perustehtävä. Jos kirkko luopuu Jumalan Sanasta ja puuhastelee kaikkea muuta, se menettää olemassaolonsa perustan, sisällön, tarkoituksen ja oikeutuksen.

Raamattu on todellisen kristillisen seurakunnan ja jokaisen uskovan perustuslaki, elämänkirja, valtakirja ja käskykirje. Sen voimalla rakennetaan Jumalan valtakunta.

Niinpä Jumala on tänäänkin läsnä juuri siellä, missä pidetään kiinni hänen pyhästä Sanasta ja missä lähimmäisiä palvellaan Kristuksen rakkaudesta käsin. Siellä, missä itse Herra liikkuu, siellä tulee hänen lähettiläänsäkin olla.

Otollinen aika

Vaikka elämme hyvin vaikeaa aikaa, sen keskellä ihmisiä kypsytellään kohtaamaan todellisuuden raamit ja etsimään Jumalan kasvoja. Vielä tulee aika, jolloin kirkot, seurakuntatalot ja rukoushuoneet täyttyvät. Jumalan voima tulee ilmestymään, mutta se tapahtuu keskellä vaikeita aikoja.

Nyt ihmisiä pysäytetään miettimään elämän tarkoitusta. Vastoinkäymisten ja haaksirikkojen myötä ihminen voi herätä suurempaan todellisuuteen, kaipaamaan pysyvää rakkautta ja syvempää tarkoitusta.

On aika rukoukselle. Rukoile läheistesi, tuttujen, naapureiden, työkavereiden, vihamiestesikin puolesta. Rukoile, rukoile, rukoile. Tee konkreettinen rukouslista muutamista ihmisistä ja asioista. Rukoile sitkeästi. Juuri nyt Jumala tekee salattua työtään ihmissydämissä.

Kylvä Sanaa, kerro omin, arkisin sanoin siitä, mitä Jumala merkitsee sinulle ja miten hän on sinua kantanut ja auttanut elämän eri vaiheissa. Kerro kanssamatkaajalle, missä on turvapaikka, hoitava keidas erämaan keskellä.

On tullut Jumalan aika, otollinen aika. Jumalan myllyt jauhavat, hitaasti, mutta varmasti.

Rakkauden valtakunta – ei diktatuuri

Saamme pitää esillä elämän Sanaa ja toivottaa rauhaa jokaiselle ihmiselle. Jumalan valtakunta ei ole diktatuuri eikä pakkovaltaa. Viime kädessä kuulija saa päättää, hyväksyykö hän Jumalan armokutsun vai torjuuko hän elämänruhtinaan.

Viimeisinä aikoina ihmiskunta turvautuu diktatuuriin ja pakkovaltaan. Se on lopulta sielunvihollisen tapa hallita laumaansa. Jumalan valtakunta on rakkauden valtakunta. Hän kutsuu ja antaa kaiken lahjaksi, mutta ei pakota mihinkään.

Jumala on pohjattoman hyvä. Siitä hyvyydestä saamme täällä ajassa alkupaloja. Saamme tuntea Luojamme ja tietää, kuka ja millainen hän on.

Usko Jumalaan on syvä, henkilökohtainen, todellinen suhde hänen kanssaan. Jumalan läsnäolo sydämissämme kantaa meidät ajasta iäisyyteen. Saamme olla turvallisin mielin.

Sinua tarvitaan Kristuksen lähettiläs!

Suomessa on paljon yksinäisiä, kaipaavia ihmisiä. Juuri sinua tarvitaan. Tehtävä on meille yhteinen. Ei muutama seurakunnan työntekijä saa paljon mitään aikaiseksi. Yhdessä me voimme paljon enemmän.

Saamme palvella samaa hyvää Jumalaa ja Vapahtajaa Jeesusta Kristusta. Kun tulemme lähelle Jeesusta, tulemme lähelle toisiamme. Hän rakkautensa lämmössä sulaa kylminkin sydän.

On tärkeää muistaa Kristuksen lähettilään ja seurakunnan keskeinen, luovuttamaton perustehtävä. On aika antaa anteeksi ja katsoa yhdessä eteenpäin. On aika antaa yhteinen todistus evankeliumin voimasta – ei täydellisinä ihmisinä vaan monin tavoin vajavaisina, erehtyväisinä ja syntisinäkin.

Saamme itse elää evankeliumin voimasta ja kertoa siitä toisille. Silloin tapahtuu monenlaisia ihmeitä. Silloin myös sudet heräävät ja tahtovat turmella Herran lauman. Mutta kun olemme lähellä Hyvää Paimenta, olemme sittenkin turvassa.

Pitäköön itse kukin huolta, ettei ole sutena lampaiden kimpussa.

Näin Jumala tarjoaa ihmeellistä, mittaamatonta, loppumatonta, iäistä rakkautta ja armoa jokaiselle. Tulkoon Jumalan rauha jokaisen ihmisen sydämeen.

Näin meidät on kutsuttu ihmeelliseen tehtävään: Kristuksen lähettiläiksi – lähellä ja kaukana, täällä kotiseuduillamme ja kaukana lähetystyön kentillä.

Sinä kelpaat Kristuksessa Jeesuksessa juuri sellaisena kuin olet. Saamme lähteä matkaan armon varassa. Saamme kohdata lähimmäisemme samalta viivalta, samalta tasolta – ei ylhäältä ja ylimielisesti, ei alhaalta mielistellen tai häpeillen.

Saamme julistaa hyvää sanomaa. Kuninkaalla on tärkeää asiaa kansalleen.

Ole siunattu, sinä Herran voimalla väkevästi voideltu ja siunattu Kristuksen lähettiläs!
Herra on kanssasi!

 

RUKOUS

Kaikkivaltias Jumala.
Sinä olet luvannut
antaa viisautta ja rakkautesi voimaa niille, jotka sitä pyytävät.

Varusta meidät Henkesi voimalla ja kaikella taidollisuudella,
niin että voimme rohkeasti todistaa sinusta
ja jakaa lahjojasi hengelliseen ja aineelliseen kaipaukseen ja hätään.

Anna alttiutta mennä kaikkialle,
mihin vain lähetät meidät.

Tätä rukoilemme
Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä.
Aamen.