Aika on täyttynyt!

AIKA ON TÄYTTYNYT!

Saimme hiljattain kuulla presidentin uudenvuoden puheen. Siinä kuvattiin mennyttä vuotta niin suurena muutoksena, että emme kykene sitä ymmärtämään. Sen myötä tuttu, melko turvallinen elämä on jäänyt taakse ja olemme astuneet paljon haasteellisempaan aikaan. Menneeseen ei ole enää paluuta.

Mullistukset kuuluvat ihmiskunnan ja yksittäisen ihmisen elämään. Ne ovat murrosvaiheita, jolloin olisi syytä arvioida mennyttä ja pohtia, millä eväillä selvitään tulevasta. Yhteisvastuussa on suuri kantava voima. Tätä presidenttikin korosti.

Mutta selviääkö ihminen kaikesta pelkästään yhteisvoimin? Emmekö juuri yhdessä ole keittäneet monta vaikeasti nieltävää soppaa? Tuntuu siltä, että uudet, hyvältäkin tuntuvat innovaatiot sisältävät aina toisenkin puolen. Kun otamme askeleen eteenpäin, joudumme silti ottamaan askeleita taaksepäin.

Meidän tulisi laajentaa yhteisvastuun käsitettä. Nimittäin Jumala, kaiken Luoja on aina valmis tulemaan pienen ihmisen ja ihmiskunnan rinnalle, jos siihen suostumme. Luojana hän kyllä tietää, mitkä ovat elämän lait ja miten meidän tulisi toimia.

Mutta suurimmankin hädän keskellä tuntuu, että Jumalaa ei tarvita. Koronakriisin selätämme itse. Mutta se on vain yksi monista uhista. Elämä on sittenkin hyvin haurasta ja lyhytaikaista.

Haasteet ja murrokset kypsyttävät todellisuuden, elämän rajallisuuden kohtaamiseen. Niiden keskellä ilmestyy Jumala. Sen koki Israelin kansa oman aikansa uhkien puristuksessa. Heille syntyi Vapahtaja, josta meillekin on kerrottu jouluevankeliumissa.

Jumala ei katso sivusta ihmisen hätää vaan tulee lähelle, auttaa, opastaa, kärsii, sovittaa ja avaa oven elämään. Jeesuksen missio kiteytyi näihin sanoihin: Aika on täyttynyt ja Jumalan valtakunta on tullut lähelle. Kääntykää ja uskokaa Hyvä sanoma!

Jumalan rakkauden missio on tänäänkin sama. Kaiken myllerryksen keskellä avataan taivaallinen ovi ja toivon valo syttyy. Aika on täyttynyt ja meidänkin on tullut aika turvautua ikiaikaiseen Jumalaan, elämän lähteeseen.

Herra, armahda meitä! Tule avuksemme ja johdata pimeydestä valoon!