Sefanjan kirja

PROFEETTA SEFANJAN KIRJA: Herran päivä on lähellä!

 

Aika, paikka ja kuningas

Noin 640-620 eKr. eteläinen Juuda, jonka kuninkaana toimi Josia (640-609 eKr.)

 

Yhteiskunta

Yhteiskunnallisesti Juuda oli kokenut viimeisten 70-80 vuoden aikana kaksi hyvin erilaista jaksoa: 1) Manassen pitkä hallintoaika (687-642 eKr.), jolloin Juuda eli äärimmäisessä pimeydessä ja pahuudessa, 2) Josian tuoma uudistuksen aika v. 621 eKr. alkaen. Mutta koska Josia oli vasta seitsemänvuotias tullessaan kuninkaaksi, Manassen vaikutus (luopumus) oli pitkään hyvin voimakas kansan parissa. Josia aloitti uudistusohjelmansa noin 20 vuotta kruunaamisensa jälkeen.

 

Moraali

Kuningas Josiaa luonnehdittiin parhaaksi Juudan kuninkaaksi; hän toteutti suuria uudistuksia tuhoamalla epäjumalanpalveluksen ja palauttamalla jumalanpalveluselämän alkuperäisille raiteille. Ennen kuin tämä hyvä aika alkoi, tarvittiin Sefanjan ankaraa parannussaarnaa: Herran päivä tulisi olemaan kauhistuttava ellei kansa kääntyisi. Kansa eli vanhasta tottumuksesta Manassen innoittamissa synneissä ja epäjumalanpalveluksessa eikä hyvin nuori Josia vielä kyennyt aloittamaan uudistuksia. Sefanjan julistus osaltaan innoitti Josian johtamaan kansan parannuksen tielle.

 

Profeetta Sefanja

Sefanja (”Herra kätkee”) toimi profeettana eteläisen Juudan alueella kuningas Josian aikana erityisesti 630-luvulla eKr. ennen uudistuksen ajan alkua. Hän polveutui kuningas Hiskiasta ja oli siten kuningas Josian sukulainen. Sefanja oli Jesajan tavoin hoviprofeetta, mutta myös kansan ja kansojen profeetta. Sefanjan vanhempi aikalainen oli profeetta Naahum ja nuorempi oli Jeremia.

 

Profeetta Sefanjan kirja

Sefanjan kirja opettaa erityisesti tulevasta Herran päivästä. Kirja sisältää yhden Vanhan testamentin tarkimmista ennustuksista Herran päivästä ja sen tapahtumista. Uuden testamentin opetus viimeisistä tapahtumista tarkentaa kuvaa tulevasta Herran päivästä. Sefanjan mukaan Herran päivä on kaksijakoinen: se tuo hirvittävän tuomion koko ihmiskunnalle ja juutalaisille, mutta se on myös puhdistamisen ja uudistamisen alku, sillä Jumalaa pelkäävä jäännös saa armon ja vapautuksen.

Sefanja julisti Juudalle tuomiota, koska se eli Manassen synneissä ja luopumuksessa – päämiehet, tuomarit, papit, (valhe)profeetat ja koko kansa. Josian johdolla kansa kääntyi (osittaiseen) parannukseen, jolloin tuomio siirtyi. Silti tuomio, Herran päivä olisi edessä aikojen lopulla. Toisille se olisi tuhon päivä, toisille pelastuksen – tosin suuren ahdistuksen kautta. Sefanja ennusti myös lähikansoille tuomiota. Niitä olivat filistea, Moab, Ammon, Assuria ja Niinive, ja Etiopia.

Mikä on meidän suhteemme Jumalan tuomioihin? Otammeko ne vakavasti vai elämmekö ikään kuin Jumala ei koskaan tuomitsisi meitä? Entä mitä ajattelemme tulevasta Herran päivästä maan päällä? Olemmeko oppineet historiasta mitään? Entä luulemmeko, että 15 000 ydinasetta ja maailman suuret sotavoimat jäävät käyttämättömäksi? Herran päivä on oleva kauhistuttava – täynnä sodan ääniä, pimeyttä ja kuolemaa. Kuka sen voi kestää? Eläkäämme nöyrästi Herran tahdon mukaan ja rukoilkaamme armoa!

 

1:7: Vaiti Herran edessä! Sillä Herran päivä on lähellä.

1:12: siihen aikaan minä tutkin lampuilla Jerusalemin ja rankaisen (luopiot)

1:14-16: Lähellä on Herran suuri päivä. Vihan päivä on se päivä, tuskan ja ahdistuksen päivä, häviön ja hävityksen päivä, pimeyden ja synkeyden päivä, pilven ja sankan sumun päivä, pasuunan ja sotahuudon päivä

2:3: Etsikää Herraa, kaikki maan nöyrät, ne jotka pidätte hänen oikeutensa. Etsikää vanhurskautta, etsikää nöyryyttä; ehkä te saatte suojan Herran vihan päivänä.

2:11: Pelättävä on Herra heille oleva, sillä hän tekee voimattomiksi kaikki maan jumalat; ja kaikki pakanain saaret tulevat häntä kumartaen rukoilemaan

3:8: Sillä minun tuomioni on, että minä kokoan pakanakansat vuodattaakseni heidän päällensä tuimuuteni, vihani kaiken hehkun, sillä minun kiivauteni kuluttaa koko maan.

3:9: Silloin minä muutan puhtaiksi kansani huulet, niin että ne kaikki rukoilevat Herran nimeä, palvelevat häntä yksimielisesti

3:11: Sinä päivänä sinun ei tarvitse hävetä yhtäkään teoistasi, joilla olet rikkonut minua vastaan

3:12-13: Minä jätän jäljelle sinun keskuuteesi vaivaisen kansan, ja he luottavat Herran nimeen (Israelin jäännös)

3:17,20: Herra, sinun Jumalasi, on sinun keskelläsi, sankari, joka auttaa. Hän ilolla iloitsee sinusta, hän on ääneti, sillä hän rakastaa sinua, hän sinusta riemulla riemuitsee; Siihen aikaan minä käännän teidän kohtalonne.

 

tuomiot ilo ja vapautus
tuomio Juudalle

synti

Herran päivä

1:1-18

parannus

toivo

etsikää Herraa

2:1-3

tuomiot kansoille

tuho

voi!

2:4 – 3:7

kansan jäännös

ennallistaminen

Herra on keskelläsi

3:8-20