Maan suola ja maailman valo – kristillisen uskon siunaukset

KRISTILLISEN USKON SIUNAUKSET

Virsi 178: Myös isämme uskoivat ennen!

Matt 5:13-16

Te olette maan suola; mutta jos suola käy mauttomaksi, millä se saadaan suolaiseksi? Se ei enää kelpaa mihinkään muuhun kuin pois heitettäväksi ja ihmisten tallattavaksi. 

Te olette maailman valkeus. Ei voi ylhäällä vuorella oleva kaupunki olla kätkössä; eikä lamppua sytytetä ja panna vakan alle, vaan lampunjalkaan, ja niin se loistaa kaikille huoneessa oleville.

Niin loistakoon teidän valonne ihmisten edessä, että he näkisivät teidän hyvät tekonne ja ylistäisivät teidän Isäänne, joka on taivaissa.

Aikamme lyhytmuistiset ja epärealismiin vajonneet ihmiset

Kun nuori varttuu ja lähtee maailmalle, hän saattaa lähteä ylimielisenä ajatellen, että nyt koko elämä on omissa käsissä. Samalla hän tekee kunnon pesäeroa lapsuusajan kotiinsa. Katse on vain tulevassa, menneellä ei ole arvoa, usko omiin valintoihin ja mahdollisuuksiin on korkealla.

Näin tehdessään nuori unohtaa menneiden sukupolvien ansiot ja uhraukset. Omat vanhemmatkin ovat pitäneet huolta lapsestaan ensi hetkistä alkaen. On annettu ruokaa, vaihdettu vaipat, on vaatetettu, viety kouluun, autettu läksyissä, maksettu harrastukset jne. jne.

Aikamme suomalainen ihminen on usein hyvin samankaltainen. Moderni nykyihminen halveksuu ja häpeilee kristillistä uskoa. Se on vanhanaikaista. Onko mitään Jumalaa edes olemassa? Minä määritän itse omat arvoni ja elämäntapani. En ole vastuussa kenellekään toiselle. Teen mitä haluan. Jos uskon johonkin, niin uskon tieteen loppumattomiin mahdollisuuksiin. Mihin kirkkoa tai seurakuntaa tarvitaan? Minä olen lähes kuolematon.

Näin ihminen katkaisee oman elämänpuunsa juuret. Kun juuret katkeavat, puu alkaa näivettyä ja kuihtua. Lopulta se kuolee. Näin voi tapahtua yksittäiselle ihmiselle ja jopa kokonaiselle kansakunnalle.

Eikö kristillinen usko ole tuonut mitään hyvää kansallemme?

 • Usko on antanut lukemattomille ihmisille syvän elämäntarkoituksen ja turvan. Kannattaa elää ja tehdä hyvää, vaikka välillä olisi vaikeaa.
 • Kun Raamattu käännettiin ensimmäistä kertaa suomeksi, piti luoda kirjakieli ja opettaa kansa lukemaan ja kirjoittamaan. Ajattele, mikä arvo on kirjakielellä, luku- ja kirjoitustaidolla. Se on mittaamaton. Se on sivistyksen yksi kulmakivi.
 • Jotta kansa oppisi lukemaan ja kirjoittamaan, kirkko perusti kouluja ja ylläpiti niitä hyvin pitkään. Samalla opetettiin muitakin elämän perustaitoja, jopa ammatteja.
 • Kristillinen usko herätti lähimmäisen rakkauteen. Kirkko aloitti diakonisen sairaanhoitotyön ja sen koulutuksen, kuten myös sosiaalisen auttamisen. Nämä perusvelvollisuudet kirkko opetti koko yhteiskunnalle.
 • Pakanauskonnoissa luontoon suhtauduttiin taikauskoisesti. Kristinusko vapautti tästä ja antoi tieteelle mahdollisuuden tutkia luontoa Jumalan järjestelmällisenä luomistyönä. Ensimmäiset valistusajan merkittävät tiedemiehet olivat kristittyjä.
 • Kristillinen usko antoi ihmiselle suunnattoman arvon, etenkin lapsille ja naisille, mikä oli täysin mullistavaa. Raamattu opettaa tasa-arvoa, mutta ei kumoa sukupuolten erilaisuutta ja erilaisia tehtäviä. Kristillinen usko on ihmisoikeuksien perusta.
 • Kristillinen usko suojelee elämää sen ensimmäisistä hetkistä alkaen aina taivaan portille saakka. Älä tapa, on Jumalan säätämä käsky. Siksi abortti ja eutanasia ovat mitä syvin ja kammottavin ihmisoikeusrikos.
 • Kristillinen usko määrittää elämän oikean ja väärän. Kymmenen käskyä ovat meille tuttuja. Ne ovat toimivan yhteiskunnan perusta. Koko Raamattu selittää, mitä aito rakkaus on käytännössä. Siksi moderni teologia, joka kieltää Raamatun jumalallisuuden ja pyhyyden, tosiasiassa vain repäisee Raamatusta irti sen keskeiset perustermit ja määrittää ne humanistisella, ei-kristillisellä tavalla. Niinpä sanat rakkaus, Jumala ja Jeesus saavat merkityksiä, joita ei todellakaan löydy Raamatusta. Pelkkinä sanoina ne kuulostavat kristillisiltä, mutta sisällöllisesti ne ovat antikristillisiä.
 • Vastoin modernin teologian käsityksiä Jeesuksen opetuksia arvostetaan laajalti ympäri maailmaa, monien eri uskontojenkin piirissä.
 • Jeesus Kristus, Raamatun päähenkilö, on ihmiskunnan historian tunnetuin henkilö. Hänellä on 2,3 miljardia seuraajaa, hänen nimeensä kastettuja kristittyjä. Raamattu on täysin ylivertainen, universaali kirja. Mikään muu kirja ei pääse lähellekään. Siitä kumpuaa kristillinen usko. Jeesus Kristus on elämän antaja ja kuoleman voittaja!

On lopuksi kysyttävä: miksi Raamattu ja kristinusko ovat näin ylivertaisen merkittäviä, vaikuttavia, ihmisiä ja yhteiskuntia muuttavia voimia?

Siihen on kaksi perusvastausta:

 1. Raamattu on Jumalan sana. Jumala itse sitoutuu Sanaansa ja toimii sen kautta. Sanassa on Jumalan läsnäolo ja voima. Jumala tulee keskellemme Kristuksessa ja Sanassa.
 2. Raamattu on syvästi inhimillinen kirja. Raamatun sivuilla tulee vastaan kaikki se, mitä ihmiselämä pitää sisällään kaikessa kauneudessaan ja raadollisuudessaan. Siellä on elämä ja kuolema, menestys ja tappiot. Sieltä löydät itsesikin.

Raamattu kuvaa ihmisyyttä ja elämää syvän realistisesti. Kaiken sen keskelle, mitä mekin koemme ja kohtaamme, laskeutuu Jumalan ihmeellinen läsnäolo Kristuksessa Jeesuksessa.

Jumalalla on vastaus kaikkeen siihen, mitä ihminen ja tiede ei milloinkaan voi ratkaista eikä saavuttaa. Saamme todellisen, kestävän tarkoituksen ja toivon, ajassa ja iäisyydessä.

 • Vain Jumalassa, vain Kristuksen tähden, me saamme kaiken anteeksi ja katkennut yhteys Luojaamme korjautuu ja saamme jälleen olla Taivaallisen Isän armollisessa sylissä.
 • Vain Jumalassa, Kristuksen ristintyön tähden pahuus lopulta kukistuu ja elämää tuhoavan synnin ote kirpoaa. Vain silloin me löydämme todellisen rakkauden ja vapauden.
 • Vain Jumalassa, Kristuksen ylösnousemuksen tähden, me saamme olla voittajan puolella ja periä mittaamattoman, täydellisen hyvän, ikionnellisen iankaikkisen elämän.

Mihin siis kirkkoa, kotiseurakuntaa, jokaista meitä tarvitaan?

Jos me emme itse tunne Herraamme ja Jumalaamme ja jos me itse pidämme halpana elämän Sanan, meitä ei tarvita mihinkään. Suola menettää suolaisuutensa ja se vain tallataan ihmisten jalkoihin, sanoi Jeesus.

Mutta kun me tunnemme hänen armonsa ja rakkautensa ja uppoudumme siihen yhä uudelleen ja uudelleen, meillä on valtava missio, joka ei jätä rauhaan. Silloin Kristuksen rakkaus pakottaa meidät liikkeelle ja toimimaan. Silloin valo loistaa kirkkaana pimeyden keskellä.

Ihmiset janoavat elämää ja mielekkyyttä. Me saamme kertoa heille sen, minkä he ovat unohtaneet.

Kristillinen usko ja sen julistaminen ja sen hengessä palveleminen on itse Jumalan, meidän Luojamme rakkautta meitä ihmisiä kohtaan. Siinä me kaikki saamme olla mukana!