Voimaevankeliointi

VOIMAEVANKELIOINTI

 

Luonne ja sisältö

Voimaevankelioinnilla tarkoitetaan sellaista yli/uuskarismaattista toimintaa, jossa painotetaan ihmeitä, merkkejä, parantumisia, riivaajien ulosajamisia ja kuolleiden herättämistä. Julistetun evankeliumin painopiste on välittömästi näkyvissä, ajallisissa ilmiöissä. Julistusta sävyttää voimakas tunnelma, näyttävä toiminta kokouksissa ja erilaisten voimavaikutusten ilmeneminen.

Jeesus ja Pyhä Henki ovat ensisijassa voimahahmoja, jotka antavat voimansa julistajien käyttöön. Kokouksissa on voimakas tunnelma. Julistus tähtää voiman ilmestymiseen. Kuulijat voivat joutua voimakkaan, jopa rajujen kokemusten kohteeksi. He voivat täristä, kouristella, kaatua, menettää tajuntansa, kirkua, käyttäytyä paniikinomaisesti tai muuten erittäin epätavallisesti.

Julistus tähtää siis voimakokemuksiin. Siinä esitetään, että uskovasta tulee olemuksellisesti hyvin pyhä ja voimakas. Tämä edellyttää aivan erityistä henkikastetta, jossa ”Pyhä Henki” tulee ihmisen ylle ulkopuolelta niin voimakkaalla tavalla, että ihminen menettää itsekontrollin.

Julistajat saattavat kokouksissa julkisesti ”profetoida” että tietyissä henkilöissä, usein naisissa, on syntiä, joka johtuu heissä olevista riivaajista. Nämä kutsutaan esille kaikkien eteen, jolloin heistä aletaan ajamaan huutamalla riivaajia ulos, vaikka nämä olisivat uskovia ihmisiä.

Tilaisuuksissa näyttää paranevan ihmisiä. Tosin ainakin osa parantumisista on ennalta valmistettuja ja harjoiteltuja. Muutamat aivan terveet esiintyvät sairaina, jotka sitten paranevat kokouksen aikana. Tällä halutaan rohkaista ihmisiä ottamaan vastaan parantuminen, kun he näkevät (ja luulevat) että ihmisiä paranee…

Selvää on se, että monet parantumista haluavat ihmiset kokevat suuren voiman, joka saa heidät unohtamaan kipunsa hetkeksi. Jää kuitenkin epäselväksi, paraneeko kukaan aidosti tämän tyyppisen voimaevankelioinnin tuloksena.

Voimaevankeliointi on siis yli/uuskarismaattisuutta, eikä sitä tule lukea raamatulliseen ja perinteiseen karismaattisuuteen. Siinä on mukana paljon menestysteologiaa ja New Age tyyppistä manipulaatiota ja ajattelua. Voimaevankelioinnissa vaikuttaa todellinen voima, mikä on asiassa kaikkein vakavinta – siksi, että kyseessä ei ole Raamatun Kristus eikä Pyhä Henki, vaan demoniset voimat kristillisessä, hyvin pinnallisessa kaavussa.

Voimaevankelioinnin piirissä ei ole vähäisintäkään rakkautta ihmisiä kohtaan, sillä he ovat puhtaasti vain välineitä julistajan korottamiseen ja suurtilaisuuksien myötä valtavien tulojen keräämiseen. Ihmisiä kohdellaan usein erittäin alentavasti.

Voimaevankeliointi on myös ns. kunnianteologiaa, jossa puhe rististä ja uskovan ristintiestä ja heikkoudesta on kauhistus. Siinä on väärä Jeesus, väärä henki ja väärä evankeliumi. Voimaevankeliointi repii ihmisiä ja seurakuntia pirstaleiksi.


 

Juuri heistä Jeesus varoitti Vuorisaarnassa:

Menkää ahtaasta portista sisälle. Sillä se portti on avara ja tie lavea, joka vie kadotukseen, ja monta on, jotka siitä sisälle menevät; mutta se portti on ahdas ja tie kaita, joka vie elämään, ja harvat ovat ne, jotka sen löytävät. Kavahtakaa vääriä profeettoja, jotka tulevat teidän luoksenne lammasten vaatteissa, mutta sisältä ovat raatelevaisia susia. Heidän hedelmistään te tunnette heidät. Eihän orjantappuroista koota viinirypäleitä eikä ohdakkeista viikunoita? Näin jokainen hyvä puu tekee hyviä hedelmiä, mutta huono puu tekee pahoja hedelmiä. Ei saata hyvä puu kasvaa pahoja hedelmiä eikä huono puu kasvaa hyviä hedelmiä. Jokainen puu, joka ei tee hyvää hedelmää, hakataan pois ja heitetään tuleen. Niin te siis tunnette heidät heidän hedelmistään.

Ei jokainen, joka sanoo minulle: ’Herra, Herra!’, pääse taivasten valtakuntaan, vaan se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon. Moni sanoo minulle sinä päivänä: ’Herra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta tehneet monta voimallista tekoa?’ Ja silloin minä lausun heille julki: ’Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät’. (Matt 7:13-23)

 

Samoin apostoli Paavali 2 Korinttilaiskirjeessä:

Mutta minä pelkään, että niin kuin käärme kavaluudellaan petti Eevan, niin teidän mielenne ehkä turmeltuu pois vilpittömyydestä ja puhtaudesta, joka teissä on Kristusta kohtaan. Sillä jos joku tulee ja saarnaa jotakin toista Jeesusta kuin sitä, jota me olemme saarnanneet, tai jos te saatte toisen hengen, kuin minkä olette saaneet, tai toisen evankeliumin, kuin minkä olette vastaanottaneet, niin sen te hyvin kärsitte.

Sillä semmoiset ovat valheapostoleja, petollisia työntekijöitä, jotka tekeytyvät Kristuksen apostoleiksi. Eikä ihme; sillä itse saatana tekeytyy valkeuden enkeliksi. Ei ole siis paljon, jos hänen palvelijansakin tekeytyvät vanhurskauden palvelijoiksi, mutta heidän loppunsa on oleva heidän tekojensa mukainen. (2 Kor 11:3-4, 13-15)

 

Omia kokemuksia:

 • Etiopia: Olin lähetystyössä Etiopiassa vuosina 2004-2007. Tänä aikana kuulin tämän voimaevankeliointiliikkeen tuoneen paljon vahinkoa voimakkaasti kasvavalle kristillisyydelle Etiopiassa. Reinhard Bonnke oli pitänyt monia suurkokouksia Etiopiassa. Niissä kävi paljon ihmisiä, jotka saivan kosketuksen ”voimaan”. Tuloksena ei ollut uskoontulemisia eikä herätystä, vaan näiden ”voima” ilmiöiden leviäminen seurakuntiin, etenkin nuorten pariin. Ilmiöt aiheuttivat paljon ristiriitoja ja varsinkin vanhemmat uskovat suorastaan ajettiin pois seurakunnista. Ilmiö oli niin voimakas, että pastorit ja johtavat työntekijät eivät voineet sille juuri mitään.
 • Itse näin Etiopiassa tällaisten ”voimaprofeettojen” suuren vaikutuksen ja suosion. Afrikkalaiseen taustaan kuuluu noituus ja henkimaailman voimakas kokeminen. Voimaevankeliointia edustavat ”profeetat” saavat tämän kautta kosketuspinnan uskoviin kovin helposti. Vaikka seurakunta olisi erittäin hyvä, aktiivinen ja Raamattua tutkiva, tällaisen profeetan saapuminen ja toiminta sekoittaa seurakunnan ja sen tilaisuuden kuin nappia painamalla. Eräs suosittu profeetta huusi pienen seurakunnan mikrofonien kautta täysillä niin, että koko kylä raikui. Aivan hirvittävää, raakaa huutamista. Sen myötä kirkkoon laskeutui kuin dynamiitin katkuinen räjähtävä tunnelma, jota en ole missään koskaan kokenut. Pelko alkoi täyttää salia. Sitten profeetta julkisesti alkoi osoitella ihmisiä, etenkin naisia ja väittää että heillä on syntiä ja heissä on riivaajia. Sitten hän käski näiden naisten tulla esille. Nämä naiset olivat uskovia ja ihan vakaita kristittyjä jo pitkältä ajalta. Sitten profeetta alkoi rukoilla ”kielillä” ihan muutamalla sanalla, joita hän toisti taianomaisesti. Tämän jälkeen naiset alkoivat kirkua täysillä ja kieriä ja kouristella lattialla. Ilmiö laajeni penkkeihin ja muutamat yrittivät konkreettisesti kiivetä seiniä pitkin ylös. Se oli kenties elämäni ahdistavin kokemus. Menoa kesti toista tuntia. Halusin nähdä, mitä tapahtuisi ja miten pimeys toimii. Tämä mies oli luterilaisen kirkon ”profeetta” ja hänellä oli monia tukijoita. Tilaisuuden jälkeen sanoin suoraan tälle miehelle ja lähimmille henkilöille, että tämä oli väärä profeetta. Se oli tietysti mahdoton ajatus heille kaikille. Olin kirjoittanut hänestä kirjeen hiippakunnalle jo aikaisemmin. Totesin, että hän on väärä profeetta. En saanut vastausta. Kahden vuoden kuluttua ”profeetta” jäi kiinni naissuhteista ja syntyneistä lapsista, joita hän ei suostunut ottamaan vastuulleen. Lisäksi hän huijasi rahaa. Vasta sitten hänen toimintansa kiellettiin. Hänen voimansa oli demonista, ihmisiä tuhoavaa voimaa.
 • Ennen uskoontuloani ja aivan sen alkuvaiheissa olin tekemisissä tunnetun henkiparantajan kanssa, joka piti suuria parantamistilaisuuksia. Eräs läheiseni oli juuri sairastunut kuolemaan johtavaan sairauteen nuorella iällä. Hätä oli suuri ja Jumalan tuntemus lähes nollassa. Parantamistilaisuus oli aluksi perusluonteeltaan rauhallinen, mutta hyvin suorasukainen. Parantaja kertoi, että kohta hän alkaa välittää parantavaa voimaa ja energiaa. Lisäksi hän kertoi, että näissä maksullisissa tilaisuuksissa piti usein käydä noin 10 kertaa, jotta voima alkaisi toimia. Sen takana olisi enkelioppaita, jotka sitten alkaisivat tulla myös ihmisten koteihin ja he voisivat suoraan asioida näiden henkioppaiden ja voimien kanssa. Sitten hän pyysi ihmisiä nostamaan toisen käden ylös. Kohta noin puolet sadasta läsnäolijasta alkoi täristä tuolilla. Ne, jotka tärisivät eniten, tuotiin lavan edessä oleville pöydille. Siinä tärinä lisääntyi aivan hirvittäväksi, jollaista ihminen ei itse millään pysty tuottamaan. Tärinä oli niin rajua, että avustajat pitivät heistä kiinni, jotta eivät hakkaisi itseään rikki huitoessaan käsiään, jalkojaan ja vartaloaan. Me emme kokeneet mitään ja olimme jo ennakkoon hyvin varautuneita. Ymmärsin rukoilla jonkinlaista suojaa. Tilaisuuden jälkeen menin kysymään parantajalta, mikä on hänen suhteensa Jeesukseen. Parantaja puhui Jumalasta ja Pyhästä Hengestä ennen parantamisen aloittamista. Kerroin, että olin juuri aiemmin tullut uskoon ja etsin Jumalan apua. Ihmettelin toiminnan luonnetta. Parantaja närkästyi ja sanoi, että hänellä on suora yhteys Jeesukseen. En uskonut. Myöhemmin luin kirjastossa hänen kirjoittamasta kirjasta, jota silmäilin pintapuolisesti, että hänen Jeesuksensa ei ollut Raamatun Jeesus. Parantaja oli saanut automaattikirjoituksella tältä Jeesukselta varoittavia viestejä uskovista ja Raamatusta… Myöhemmin me varmuuden vuoksi irtisanouduimme tästä toiminnasta synnintunnustuksen ja päästön kautta. Henkiparantajan ilmentämä voima oli hyvin samanlaista kuin Etiopiassa profeetan käyttämä voima. Se oli demonista.

 

 • Uuskarismaattiseen liikkeeseen liittyy paljon samanlaista. Nuorena uskovana olin Helsingissä suurtapahtumassa, jossa oli vieraita Toronton siunauksen alkulähteiltä. Tilaisuus oli hyvin epäkristillinen. Puheenvuoroissa kerrottiin hengen epätavallisista vaikutuksista. Esimerkiksi eräs pariskunta järjesti ystävilleen illallisen. Kaikki olivat pukeutuneet juhlavasti ja pöytä oli katettu viimeisen päälle. Yllättäen tämä henki laskeutui läsnäolijoiden ylle, jolloin he alkoivat viskoa ruokia toistensa päälle. He repivät vaatteitaan ja käyttäytyivät eläimellisesti. Sitten kaikki nauroivat. Oli ollut valtavan vapauttavaa… Samantyyppisten puheenvuorojen jälkeen alkoi tuon voiman ja hengen manifestaatio ja vastaanottaminen. Jälleen olisi pitänyt nostaa toinen käsi merkiksi halusta ottaa tuo voima vastaan. Hallissa ehkä 10 % alkoi täristä aivan samalla tavalla kuin henkiparannustilaisuudessa. Torjuimme koko jutun ja olimme hyvin pettyneitä. Raamatusta tilaisuudessa luettiin aivan pari yksittäistä jaetta, joissa kerrottiin joistakin kummallisista ilmiöistä – irti asiayhteydestä otettuina ja niistä jonkinlaisen pääopin tehden Pyhästä Hengestä ja sen toiminnasta. En koskaan lähtenyt tällaisiin ilmiöihin mukaan enkä enää mennyt tällaisiin tilaisuuksiin.

 

 • Suomessa uuskarismaattisuus ja voimaevankeliointi on jäänyt melko suppean piirin harrastukseksi. Enemmistö vapaista kristillisistä suunnista ei hyväksynyt niitä. Ilmiö toi vain riitoja ja seurakuntien jakautumista.

 

Voimaevankeliointiliikkeen suuria nimiä ovat mm.

 • John Wimber
 • Benny Hinn
 • Reinhard Bonnke
 • Michael Howard
 • David Herzog
 • Wendy Alec: Tuntemattoman profeetan päiväkirja ja ns. Isän aikakausi
 • Markku Koivisto
 • Jne

Näiden julistajien tyyliä, toimintaa, sanomaa ja voimaa voimme verrata esimerkiksi evankelista Billy Grahamiin tai Kalevi Lehtiseen. He ovat julistaneet ristinevankeliumia ja tervettä Jumalan Sanaa. Siihen Pyhä Henki on yhtynyt niin, että ihmisiä on tullut uskoon ja he ovat saaneet rauhan ja järjestyksen elämäänsä. Kun Pyhä Henki tulee ihmiseen, ihmisestä tulee normaali. Kun demoni tulee ihmiseen, ihmisestä tulee epänormaali.

Lue lisää aidosta Pyhän Hengen työstä sivuston kohdasta Kristillinen palvelutyö ja armolahjat!