Baptistikirkko

SUOMEN BAPTISTIKIRKKO

 

Syntyhistoria

Baptismin juuret ulottuvat uskonpuhdistuksen aikaisiin kastajaliikkeisiin. Baptisti tarkoittaa kastajaa. Liike levisi Sveitsistä Etelä-Saksaan ja Hollantiin, sekä vahvasti Englantiin 1600-luvulla. Sieltä baptismi kurottautui myös siirtolaisten mukana uudelle mantereelle Amerikkaan. Siellä se onkin suurin protestanttinen uskontokunta. Myös Venäjällä on runsaasti baptisteja. Kastettuja jäseniä on kaikkiaan noin 60 miljoonaa (Usassa 33 ja Euroopassa vajaa yksi miljoona). Tunnetuimpia henkilöitä ovat olleet Martin Luther King ja Billy Graham.

Suomeen perustettiin ensimmäinen baptistiseurakunta vuonna 1856 Ahvenanmaalle. Seurakuntia syntyi nopeasti vuoden 1889 jälkeen Pohjanmaalle ja Etelä-Suomen suuriin kaupunkeihin. Painopiste on siirtynyt Keski-Suomeen. Vuonna 1928 rekisteröitiin Suomen baptistiyhdyskunta, jonka nimi on nykyään Suomen Baptistikirkko. Ruotsinkieliset baptistit järjestäytyivät vasta vuonna 1980. Baptisteja on vajaat 3000 jäsentä yhteensä 30 seurakunnassa. Baptistien äänenkannattajana toimii Kodin Ystävä -lehti ja ruotsinkielinen MST-lehti.

 

Luonne

Baptismi on etenkin Usassa jakaantunut moniin haarautumiin. Liikkeellä ei ole yhteistä uskontunnustusta vaan painopiste on paikallisissa seurakunnissa, jotka voivat olla hyvin erilaisia. Osa seurakunnista voi olla karismaattisia ja osa taas katsoo, että karismaattiset armolahjat kuuluivat vain alkuseurakunnan aikaan.

Baptismi kuuluu perinteiseen kristillisyyteen. Siinä Raamattua pidetään Jumalan sanana ja uskotaan kolmiyhteiseen Jumalaan. Ihminen pelastuu uskon kautta Jeesukseen Kristukseen. Kaste on uskoville tarkoitettu upotuskaste.

 

Nettisivut

Baptistikirkkoon voit tutustua sivustoilla baptisti.fi (suom) ja baptist.fi (ruots) tai käymällä lähimmässä paikallisseurakunnassa.