Mormonit

MORMONIT

 

Syntyhistoria ja laajuus

Mormonismi eli Myöhempien aikojen pyhien liike syntyi 1830-luvulla New Yorkissa, kun Joseph Smith yhdisti joukon uskonnollisia yhteisöjä alaisuuteensa. Nämä tunnustivat Smithin Jumalan profeetaksi ja Mormonin kirjan Jumalan sanaksi. Smith joutui vankilaan, jonne hyökkäsi väkijoukko. Syntyneessä ammuskelussa Smith kuoli vuonna 1844. Hänen kuolemansa johti liikkeen jakautumiseen.

Nykyään mormoni-liikkeeseen kuuluu kaksi pääuomaa. Kalliovuorten pyhät tunnustavat Birgham Youngin Smithin seuraajaksi. Tämä ryhmä on asettautunut lähinnä Utahiin. Siellä heitä on vajaa 60 % väestöstä. He harjoittavat Smithin opetuksen mukaisesti moniavioisuutta. Keskeisenä kirkkokuntana on Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko (MAP-kirkko). Juuri tämä kirkko toimii mm. Suomessa.

Toinen pääuoma on Preerioiden pyhät. He jäivät asuttamaan Missouria, Illinoisia, Ohiota ja Pennsylvaniaa. He torjuivat Youngin johtajuuden ja osan Smithin opetuksista kuten moniavioisuuden. Suurin ryhmä muodostaa Kristuksen yhteisön. Mormoneihin kuuluu myös muita kuin näihin kahteen pääuomaan kuuluvia ryhmiä.

Mormoneja on kaikkiaan noin 15 miljoonaa noin 165 maassa. Suomeen liike tuli 1940-luvulla. Täällä heidän määränsä on 3000 paikkeilla.

 

Oppi ja tavat

Mormonismi on hyvin omalaatuinen uskonto, ainakin kristillisyyden ja Raamatun valossa. Se ei ole millään muotoa kristillinen, vaikka käyttääkin Kristuksen nimeä. Siinä on lisäksi vahvasti okkultistisia piirteitä.

 • Mormonien kirja on mystinen ilmoitus, joka kumoaa Raamatun opetukset. Sen väitetään syntyneet Mormon-nimisen profeetan kautta, joka kokosi jumalalta saadun ilmoituksen, joka käsittää ajan 600 eKr. – 400 jKr. nimenomaan Amerikassa. Tämä ilmoitus tallennettiin kultalevyille, jotka Joseph Smith löysi vuonna 1827 ja käänsi ne yliluonnollisella kyvyllä englanniksi. On kysyttävä, miksi tällaista Raamatun kanssa ristiriitaista kirjaa tarvitaan? Raamatussa varotetaan hyvin paljon eksytyksestä ja harhaopeista.
 • Mormonissa opetetaan monijumalaisuutta. On pääjumala ja monia muita jumalia. Pääjumala oli alun perin ihminen, Aadam, jolla oli monia vaimoja, joista Eeva oli yksi. Jumalalla on yhä fyysinen ruumis ja monia vaimoja.
 • Jeesus oli alun perin ensimmäinen taivaassa syntynyt henkilapsi, joka sai myöhemmin myös fyysisen ruumiin. Saatana oli hänen veljensä. Jeesuksella oli useita vaimoja. Pyhä Henki ei ole Jeesuksen synnyttäjä. Jeesus saarnasi myös Amerikassa ja perusti sinne kirkon.
 • Henkilapsena ja ihmisenä Jeesus kehittyi jumalaksi. Samalla tavalla jokainen ihminen voi kasvaa ja kehittyä jumalaksi, mikäli hän solmii iankaikkisen avioliiton.
 • Alun perin ihminen eli taivaassa henkilapsena, joka myöhemmin ruumiillistui ajalliseen elämään. Jeesuksen tavoin hän voi kasvaa jumalaksi tai ainakin päästä takaisin henkimaailmaan. Ajallinen elämä on mahdollisuus oppia hyvä ja paha, sekä valita jumala. Syntiinlankeemus oli positiivinen, kasvun mahdollistava tapahtuma. Henkimaailmassa kuoleman jälkeen ihminen voi kasvaa ja kehittyä lisää. Viimeisellä tuomiolla pisimmälle kehittyneet pääsevät korkeimpaan taivaaseen. Muille on kaksi muuta, alempaa tasoa.
 • Pelastukseen ihminen tarvitsee ”Jeesuksen” ”sovitustyön”, paljon tekoja sekä okkultistisia riittejä ja salaisia symboleja.
 • Moniavioisuus yleisesti 1800-luvulla ja osin vielä joidenkin ryhmittymien piirissä.
 • Iankaikkinen avioliitto, joka voi johtaa ihmisen jumaluuteen ja suuren valtaan…
 • Kasteet kuolleiden puolesta: kaste on pelastuksen edellytys ja se täytyy tapahtua ajassa. Parannuksen voi tehdä vielä kuoleman jälkeen toisessa ulottuvuudessa. Siksi mormonit kastavat itsensä kuolleiden kastamattomien puolesta…
 • Salaiset temppelirituaalit, pelastavat symbolit alusvaatteissa, salaiset merkit ja syvä yhteys vapaamuurariuteen. Smith oli vapaamuurari. Mormonismi on okkultismia kristillisessä kaavussa. Siinä on yhteyksiä henkiolentoihin ja jumaliin.
 • Pappeuden kieltäminen tummaihoisilta aina vuoteen 1978 asti.

 

Lähetystyö

Mormonit lähettävät lähes kaikki noin 20-vuotiaat nuoret kahden vuoden lähetystyön jaksolle. Lähetystyötä tekevät myös muutkin. Heidät tunnistaa parhaiten siitä, että kaksi pukuun tai ainakin valkoiseen kauluspaitaan ja solmioon pukeutunutta nuorukaista liikkuu pareittain ovityössä. Usein he osaavat hyvin paikallista kieltä, jota he ovat opiskelleet ennakkoon.

 

Huomioita

Mikäli luet mormonien nettisivuja tai perusmateriaalia, jota annetaan uusille ihmisille, ne vaikuttavat pitkälti aivan tutulle kristinuskolle. Jeesuksesta ja sovitustyöstä kerrotaan lähes samoin kuin me kertoisimme. Mormonismi korostaa perheitä ja niiden merkitystä myös ikuisuudessa. Kaikki tämä kuulostaa ja tuntuu hyvältä.

Todellisuus tämän pintakuoren takana on kuitenkin aivan toinen. Kuten edellä kerrotaan, mormonien oppi Jumalasta, Jeesuksesta, ihmisestä, synnistä ja pelastuksesta on todella ristiriitainen Raamatun kanssa. Tutut nimet ja tutut kristilliset termit eivät riitä silloin, kun niiden sisältö on aivan toinen. Entä jos minä myisin sinulle hienoa miljoonan arvoista Ferrari-urheiluautoa? Autossa olisi Ferrarin logo, mutta se olisikin vanha Fiat 600! Pelkkä oikea nimi tai termi ei tee asiasta aitoa vaan sen sisältö!

Mormonismi on okkultistinen harhaoppi, joka kumoaa kristinuskon ja johtaa syvälle pimeyteen. Muista, kuinka käärme lupasi ihmiselle Jumalan kaltaisuuden. Mormonismi on räikeän avoimesti juuri tällainen käärmeen lupaus kasvaa ja kehittyä jumalaksi.