Jouluaaton saarna

JOULUAATON SAARNA

Lue Jouluevankeliumi! (Luukkaan evankeliumin 2. luku)

”Lupaukset täyttyvät”

Jumalan antamat lupaukset täyttyvät. Kuitenkin ennen lupauksen täyttymistä on odottamisen aika. Varsinkin lapset odottavat joulua innolla. Se on monenlaisten lahjojen saamisen aikaa. Meille aikuisillekin joulu on odotettu aika. Työkiireet katkeavat. Arkeen tulee juhlan tuntua. Lahjoja tärkeämpää on oikeanlaisen tunnelman kokeminen.

Vielä enemmän kuin joulua, Jumalan kansa odotti luvatun Vapahtajan, Messiaan syntymistä ja tulemusta. Se olikin ennustettu pyhissä Kirjoituksissa hyvin tarkasti.

Vapahtajan tulemukselta ei odotettu hetken helpotusta harmaaseen arkeen vaan elämää syvästi muuttavaa vallankumousta. Israelin kansa oli Rooman miehittämä, verotaakka oli kova, kansa melko köyhää ja elämä kovaa ja ankaraakin. Messias toisi jokaisen ihmisen ja koko kansan elämään suuren ilon. Hän toisi todellisen elämän ja vapauden.

Minkälaista Vapahtajaa me odotamme omaan elämään, Suomen kansalle ja koko maailmaan?

Voisimme pysähtyä miettimään elämän ja maailman synkkiä realiteetteja. Yksinäisyys, taloudelliset huolet, ristiriidat, sairaudet, kuolema ja sodat ovat todellisuutta, tämänkin joulun aikana.

Kenties me todella tarvitsemme Vapahtajaa, joka tuo rauhan ihmissydämeen. Kenties häntä todella kannattaa odottaa ja kaivata. Meillä on siihen todellinen, syvä, perimmäinen tarve. Emme sitä vain aina muista ja huomaa.

Jouluna me saamme iloita siitä, että Jumalan antama lupaus jokaisen ihmisen ja koko maailman Vapahtajasta on täyttynyt. Jeesus Kristus syntyi kuten jouluevankeliumissa kuulimme. Tätä on juhlittu ympäri maailmaa kautta vuosisatojen jo parin tuhannen vuoden ajan.

Vapahtaja on syntynyt sinua ja minua varten – kuten eräässä laulussa sanotaan:

Minä tulin sinua varten, jota jouluna paleltaa.
Minä synnyin talliin ja seimeen, voin sinua rakastaa.
Minä tulin sinua varten, jolla ei ole ystävää.
Minä tulin sinua varten, saatan sinua ymmärtää.

Sillä sinä olet minulle rakas, olen tähtesi kärsinyt.
Sinä olet minulle rakas, ota minut vastaan nyt.
Sillä sinä olet minulle rakas, minä kannoin tuomion.
Sinä olet minulle rakas, ovi taivaan auki on.

 

Minkälainen Vapahtaja Kristus on?

Sitä ihmettelemään lähtivät köyhät paimenet yölliseltä kedolta. Häntä kumartamaan tulivat itämaan viisaat, rikkaat miehet.

Monenlaisia mielikuvia ja odotuksia oli ihmisten sydämissä. Ratkaisevan tärkeää oli se, että niin monet halusivat itse ottaa siitä selvää ja tulivat Vapahtajan seimen ja myöhemmin ristin juurelle.

Joulun salaisuus, kaikkein arvokkain lahjapaketti avautuu, kun saamme itse kohdata Vapahtajan paimenten ja monien muiden tavoin. Tästä kohtaamisesta alkaa elämän mittainen tutustuminen, koko elämän yhdessä jakaminen. Kun kohtaamme hänet, ulkokohtainen tieto muuttuu syväksi sydämen kokemukseksi.

 

Nimet kertovat henkilöstä

Sanotaan, että rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tämä on erityisen totta Vapahtajamme Jeesuksen kohdalla.

Hän on Vapahtajamme, Pelastajamme. Itse asiassa nimi Jeesus merkitsee juuri tuota samaa: Herra pelastaa.

Ihmiskunnan suurimpien vihollisten – pahuuden ja kuoleman – edessä me olemme voimattomia ja avuttomia. Pimeys peittää maan.

Kuitenkin valo voittaa pimeyden. Talvipäivän seisaus, pimein hetki on jo takana. Vapahtajan syntymän myötä kuljemme kohti kirkkautta. Juuri siksi seimen lapsi varttui ja kulki ristintien. Ristillä murrettiin synnin, kuoleman ja pahan valta. Jeesuksen tähden me saamme anteeksi, Jeesuksen tähden me saamme lahjaksi iankaikkisen elämän. Jeesuksen tähden me saamme kuulua Jumalan lasten, valon ja kirkkauden valtakuntaan.

Jeesus on Kristus, hepreaksi Messias. Se tarkoittaa, että hänet on voideltu Pyhällä Hengellä. Hänessä on kaikki Jumalan täyteys, voima ja rakkaus. Tällä voimalla Hän haluaa hallita ja suojella meitä. Meidätkin täytetään tällä voimalla, kun palvelemme toisiamme rakkaudella. Kristitty on Jeesuksen nimeen kastettu, häneen uskova, häntä seuraava ja hänen voimallaan varustettu ihminen.

Jeesus on Parantajamme. Jo ajallisessa elämässä Jumala parantaa, hoitaa ja eheyttää meitä monin tavoin. Emme sitä aina edes huomaa. Toisinaan saamme kokea armon ihmeitä. Täydellisen terveyden saamme vasta ylösnousemuksessa.

Jeesus on Hyvä Paimen, joka pitää huolta laumastaan. Hän varjelee sinua, Hän ravitsee sinua, Hän johdattaa sinua, Hän kasvattaa ja tarvittaessa nuhtelee sinua. Hän on hyvä paimen, elämän paras matkaopas. Hän vie meidät perille vihreille niityille.

Jeesusta kutsutaan myös Herraksi. Tuo sana merkitsee itse Jumalaa, Luojaamme. Hän on Jahveh, Herra. Tätä samaa merkitsee myös Jeesuksen toinen nimi, Immanuel, Jumala meidän kanssamme. Olkoon Jeesus meidän sydäntemme Herra, jota kunnioitamme ja jolle olemme kuuliaisia, rakkaudessa.

 

Jeesus on Jumalan antama joululahja sinulle

Näin Jeesus tuo sydämiimme ja keskellemme kaiken sen hyvän, mitä Jumala tahtoo antaa meidän parhaaksemme. Jeesuksessa näemme Jumalan kasvot, kuulemme hänen äänensä ja tunnemme hänen rakastavan sydämensä.

Jeesuksessa ääretön Jumala kumartuu meidän puoleemme äärelliseksi ihmiseksi, jotta me voisimme tuntea ja ymmärtää häntä. Hän on kuin äiti tai isä, joka kumartuu pienen lapsen puoleen, ottaa hänet syliinsä, puhuu hänelle ja rakastaa häntä.

Jeesuksessa iankaikkisuus murtautuu ajalliseen. Jeesuksessa rakkaus valloittaa sydämet. Jeesuksessa armo peittää kaiken. Jeesuksessa elämä voittaa kuoleman. Jeesuksessa me saamme todellisen joulun.

Tämän kaiken Jumala tekee Vapahtajamme syntymän, ristinkuoleman ja ylösnousemuksen kautta. Tämän kaiken saamme lahjaksi tänäkin jouluna. Tämän kaiken kautta Jumala kuljettaa ja kantaa meidät pimeydestä valoon, kuolemanvarjon maan kautta ikuiseen kirkkauteen.

Tahdotko ottaa tämän lahjan vastaan? Silloin Jumalan antama lupaus täyttyy sinun kohdallasi Jeesuksessa Kristuksessa, joulun Herrassa, Vapahtajassamme.

Aamen.

 

Rukous

Pyhä Jumala.
Anna joulun valon koskettaa
sielumme ikävää.
Kiitos siitä, että toivo on syttynyt
maailman pimeälle taivaalle
ja saamme Pojassasi sen mitä kaipaamme:
armon ja vapahduksen.
Tuo hänet sydämeemme
joulun ilosanomassa,
anna kaikkien kansojen yhtyä
uuteen riemuun.
Kaikukoon sinulle ylistys korkeuksissa!