Kirje Titukselle

KIRJE TITUKSELLE

Kirjoittaja: Apostoli Paavali
Aika: 63-64 jKr.
Sanoma: Pastoraalisia ohjeita julistajille ja paimenille
Vastaanottaja: Titus-niminen henkilö

 

TARKOITUS

Paavali kirjoitti kolme ns. paimenkirjettä / pastoraalikirjettä: kaksi Timoteukselle ja yksi Tiitukselle. Kirjeessä Tiitukselle Paavali haluaa antaa suuntaviivoja seurakunnan järjestykseen ja toimintaan sekä eettisiin kysymyksiin. Lisäksi Paavali kutsuu Tiituksen tulemaan luokseen Nikopoliin ja varustamaan kaksi muuta heidän matkalleen.

 

 

HUIPPUKOHTIA

Seurakunnan johdon asettaminen (1:5-9)

Jätin sinut Kreetaan sitä varten, että järjestäisit siellä kaiken, mikä vielä oli järjestämättä, ja asettaisit jokaiseen kaupunkiin vanhimmat niiden ohjeiden mukaan, jotka annoin sinulle. Seurakunnan vanhimman tulee olla nuhteeton ja yhden vaimon mies, ja hänen lastensa tulee olla uskovia, ei hillittömän eikä kurittoman maineessa. Seurakunnan kaitsijan täytyy näet olla nuhteeton, koska hän hoitaa Jumalan hänelle uskomaa tehtävää. Hän ei saa olla ylimielinen eikä äkkipikainen, ei juomiseen taipuvainen, väkivaltainen eikä oman edun tavoittelija, vaan hänen on oltava vieraanvarainen, hyväntahtoinen, harkitseva, oikeamielinen, hurskas ja itsensä hillitsevä.  Hänen on pidettävä kiinni oppimme mukaisesta, luotettavasta sanasta, niin että hän kykenee myös rohkaisemaan toisia terveellä opetuksella ja kumoamaan vastustajien väitteet.

 

Jumalan armo pelastaa ja kasvattaa (2:11-14)

Jumalan armo on näet ilmestynyt pelastukseksi kaikille ihmisille, ja se kasvattaa meitä hylkäämään jumalattomuuden ja maailmalliset himot ja elämään hillitysti, oikeamielisesti ja Jumalaa kunnioittaen tässä maailmassa, kun odotamme autuaan toivomme toteutumista, suuren Jumalan ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen kirkkauden ilmestymistä. Hän antoi itsensä alttiiksi meidän puolestamme lunastaakseen meidät vapaiksi kaikesta vääryydestä ja puhdistaakseen meidät omaksi kansakseen, joka kaikin voimin tekee hyvää.

 

Uudestisyntymän pesu ja Pyhän Hengen uudistus (3:4-7)

Mutta kun Jumalan, meidän pelastajamme, hyvyys ja rakkaus ihmisiä kohtaan tuli näkyviin, hän pelasti meidät, ei meidän hurskaiden tekojemme tähden, vaan pelkästä armosta. Hän pelasti meidät pesemällä meidät puhtaiksi, niin että synnyimme uudesti ja Pyhä Henki uudisti meidät. Tämän Hengen hän vuodatti runsaana meidän päällemme Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen kautta, jotta me hänen armonsa ansiosta tulisimme vanhurskaiksi ja saisimme osaksemme ikuisen elämän, niin kuin toivomme.

 

Seura tekee kaltaisekseen (3:10)

Karta harhaoppista ihmistä, kun ensin olet ojentanut häntä kerran tai kahdesti. Sinähän tiedät, että tuollainen ihminen on kieroutunut ja tekee syntiä. Hän tuomitsee itse itsensä.

 

 

 RAKENNE

 

Tervehdys 1:1-4

Ohjeita seurakunnan kaitsijoille 1:5-9

Ohjeita suhtautumisessa eksyttäjiin 1:10-16

Eettisiä ohjeita seurakunnan eri ryhmille 2:1-10

Jumalan armon kasvattava voima 2:11-15

Oikea suhtautuminen esivaltaan ja kaikkiin ihmisiin 3:1-2

Pelastus ja uudestisyntyminen uuden elämän edellytyksenä 3:3-8

Lisäohjeita väärien opettajien suhteen 3:9-11

Henkilökohtaisia ilmoituksia ja tervehdyksiä 3:12-15