Amerikka ensin, Suomi ensin, Minä ensin

AMERICA FIRST! SUOMI ENSIN! MINÄ ENSIN!

Usan presidentti Donald Trump on joutunut monenlaisen pilkan ja pilailun kohteeksi. Hänestä on oma parodiaohjelmansakin amerikkalaisessa tv:ssä. Sen nimenä The President – 45. and  last president of Usa. Suomeksi se on pahaenteisesti ”Amerikan 45. ja viimeinen presidentti”…

Trumpin ykkösslogan on America first!. Amerikka ensin. Tämä ohjaa hänen peruslinjauksiaan. Parodiaohjelmassa Trump ylvästelee Usan ydinasearsenaalilla. Hän sanoo: ”Minulla on valta tuhota jokainen maailman maa. Mutta minulla on periaate: Amerikka ensin! Ensin minä tuhoan Amerikan…”

Monissa Euroopan maissa ja Suomessakin tämä sama perusfilosofia on vahvasti nostamassa päätään. Minun maani ensin! Minä ensin! Miten siihen pitäisi suhtautua?

Isänmaallisuus on aina ollut hyve ja sitä se on varmasti tänäänkin. Saamme rakentaa omaa kotimaata ja nauttia sen suomista hedelmistä. Varsinkin sotien aikana isänmaallisuuden merkitys on ollut huipussaan. Isänmaallista on ollut antaa jopa henkensä maamme puolesta.

Samalla isänmaallisuus voi kääntyä kansalliskiihkoksi, joka on aivan eri asia. Kansalliskiihkossa tavoitteena on nousta ylivertaiseen asemaan ja polkea toiset ojaan. Terveessä isänmaallisuudessa tavoitteena on rakentaa hyvä isänmaa ja toimia tasavertaisessa asemassa suhteessa toisiin, rakentavasti ja tukien.

Kansalliskiihko on jättänyt jälkeensä mittaamattomasti silvottuja ruumiita, sydämiä ja mieliä. Sitä ovat harrastaneet hirmuhallitsijat ympäri maailmaa kautta historian. Sellaista ei tule hyväksyä missään olosuhteissa eikä missään muodossa.

Elämässä ylipäätään joudumme punnitsemaan asioita ja etsimään kohtuutta ja tasapainoa. Saamme rakentaa kotimaata ja omaa elämäämme, mutta samalla meidän tulee olla valmiita jakamaan toisillekin. Se on rakkautta ja viisautta.

Nyt elämme maailmassa, jossa karkeasti sanoen puolet sairastuu yltäkylläisyytensä ähkyyn ja puolet kuihtuu köyhyydessä. Tasajaolla kaikilla olisi paljon parempi olla.

Kristillisessä uskossa on tasapaino. Meidän tulee tehdä työtä ja rakentaa sitä elämänpiiriä, johon me kuulumme. Samalla meidän tulee pitää huolta lähimmäisistä ja antaa omastamme. Jos taas poliittisesti ajetaan vain jompaakumpaa, syntyy nopeasti epätasapaino ja pahoinvointia. Ei tule ajaa vain kovaa amerikkalaista unelmaa, jossa kaikki rakennetaan omin käsin itseä varten. Ei tule rakentaa sosiaaliyhteiskuntaa, jossa kaikki annetaan automaattisesti ja ilmaiseksi eteen, vaikka olisi kykyä tehdä työtä.

Oikea ratkaisu löytyy siitä ja vain siitä, että muutamme tärkeysjärjestystä. Meidän mottonamme tulisikin olla: Jumala ensin”. Kun Jumala saa johtopaikan, hän pitää tasapainosta huolen. Silloin jokaiselle riittää juuri sopivasti. Silloin ristiriidat häviävät, kun Jumala antaa oikeudenmukaisen, tasapainoisen päätöksen. Silloin maailmasta tulee taivas. Muuten käy todella niin kuin Trump-parodiassa uumoillaan. Meillä on valta tuhota jokainen maailman maa ja sille on oma marssijärjestyksensäkin – America first, Suomi ensin, minä ensin!