Elämäsi aarre ja sen löytämisen ilo!

ELÄMÄSI AARRE JA SEN LÖYTÄMISEN ILO!

 

”Taivasten valtakunta on kuin peltoon kätketty aarre. Kun mies löysi sen, hän peitti sen uudelleen maahan, ja sitten hän iloissaan myi kaiken minkä omisti ja osti sen pellon.

Vielä taivasten valtakunta on kuin kauppias, joka etsi kalliita helmiä. Kun hän löysi yhden kallisarvoisen helmen, hän myi kaiken minkä omisti ja osti sen.” (Matt 13:44-46)

 

 

Mikä on aarteemme?

Näissä kahdessa vertauksessa puhutaan aarteesta, jonka saamiseksi talonpoika ja kauppias olivat valmiita laittamaan kaiken likoon.

Mikä on sinun elämäsi aarre? Mitä olet tavoitellut tai haaveillut koko elämäsi ajan? Onko se lottovoitto, hyvä ystävä, mieluisa harrastus, hieno auto tai kaunis koti? Näissä kahdessa vertauksessa Jeesus nostaa taivasten valtakunnan sellaiseksi aarteeksi, joka ylittää kaiken muun. Sen tähden kannatti antaa pois kaiken vanhan, minkä omisti.

Mitä tuo taivasten valtakunta tarkoittaa? Mitä hyvää se tuo meille ihmisille? Taivasten valtakunta merkitsee Jumalan hallintaa, hänen rakkautensa, armonsa, hyvyytensä ja oikeudenmukaisuutensa toteutumista. Jumalan valtakunnassa jokainen on arvokas, hänellä on oma tärkeä asemansa ja tehtävänsä. Jumalan valtakunta on ikuinen.

Missä Jumalan valtakunta sitten on? Se on siellä, missä Jumala on läsnä ja missä Hän saa hallita kaikkea. Täydellisenä Jumalan valtakunta on iankaikkisessa taivaassa, jossa Jumalalla on valtaistuin ja jossa miljoonat enkelit ja pois nukkuneet pyhät Häntä palvelevat. Jumalan valtakunta on myös läsnä meidän maailmassamme, mutta kuitenkin kätkettynä. Se on kätkettynä kaiken ajallisen, vajavaisen ja katoavaisen keskellä. Vaikka emme näkisi tai ymmärtäisi, Jumala itse on luomakuntansa keskellä vaikuttaen monia asioita.

Jumalan valtakunta ja todellisuus oli keskellämme Vapahtajassa Jeesuksessa Kristuksessa ja hänen ristintyössään. Tämä aarre on myös läsnä jokaisessa ihmisessä, joka on avannut sydämensä hänelle. Meillä on suunnaton aarre, mutta se on piilossa saviastioissa, ihmisen inhimillisessä, vajaassa, jopa syntisessä olemuksessa.

Jumalan valtakunta on suunnaton aarre, koska sen kansalaisetuihin kuuluu yhteys Luojaamme, syntien anteeksiantamus, Jumalan rakkauden ja voiman osallisuus, ja lopulta iankaikkinen, täydellinen elämä.

 

 

Miten sitten voimme löytää tuon aarteen?

Näissä kahdessa vertauksessa on kaksi näkökulmaa aarteen löytämiseen. Ne ovat meidän ihmisten ja Jumalan näkökulma.

 

Ensimmäisessä vertauksessa on ihmisen näkökulma

”Taivasten valtakunta on kuin peltoon kätketty aarre. Kun mies löysi sen, hän peitti sen uudelleen maahan, ja sitten hän iloissaan myi kaiken minkä omisti ja osti sen pellon.

Tämä aarre oli kätkettynä peltoon eli meidän maailmamme keskelle. Vertauksessa mies löysi sen pellosta. Etsimisestä ei puhuta yhtään mitään. Hän oli tavallinen talonpoika, joka oli vuokrannut itselleen pellon ja oli tekemässä kevättöitä – kyntämässä, muokkaamassa ja kylvämässä. Kesken aivan arkisen työn, äkkiarvaamatta, kyntöaura tai kuokka osuu aarteeseen. Siinä se oli! Odottamatta, pyytämättä, vaivaa näkemättä. Aarre, joka muuttaisi koko elämän.

Aarteen lähempi tarkastelu paljasti sen suuren arvon. Se oli paljon enemmän, mitä talonpoika itse omisti tai kykenisi koskaan ansaitsemaan. Se ylitti kaikki unelmat. Niinpä hän meni ja osti pellon itselleen saaden sen myötä myös aarteen. Olisihan ollut aivan hullua jättää aarre maahan ja jatkaa talonpojan ankaraa ja kovaa elämää ilman varmuutta huomispäivästä. Nyt tulevaisuus olisi turvattu paremmin kuin hyvin! Siinä oli kerrassaan aihetta iloon.

Ihminen löytää, kun Jumala johdattaa. Ihminen löytää, kun on Jumalan aika, armonaika. Itse emme voi omin neuvoin löytää Jumalan valtakuntaa, mutta Jumala tuo sen yllättäen eteemme. Otammeko sen omaksemme vai hylkäämmekö sen?

Aarteen löytämiseen liittyi suuri riemu, ennen kokematon ilo! Ilo, joka ylittää kaikki maalliset ilot ja tunnekokemukset. Ja mitä enemmän me tuota aarretta katselemme, tutkimme ja hyödynnämme, sitä suurempi ilo meitä kohtaa. Jos taas hukkaamme tai laitamme aarteen syrjään, ilomme katoaa. Näin meille usein käy. Aarre himmenee, sen päälle kertyy pölyä ja roskia. Unohdamme sen. Elämästä tulee raskasta ja tarkoituksetonta.

Mutta itse aarre ei ole muuttunut miksikään. Jumala ei ole muuttunut. Kristus ei ole muuttunut. Hän on edelleen täynnä armoa, totuutta ja hyvyyttä sinua kohtaan. Saamme yhä uudelleen turvautua siihen ja ottaa sen käyttöön. Tutki siis aarretta tarkkaan ja ahkerasti lukemalla Raamattua, Jumalan Sanaa, Jumalan valtakunnan perustuslakia; rukoile ja viivy Jumalan läsnäolossa, nauti seurakuntayhteydestä ja palvele uskollisesti, lepää aarteen päällä ja iloitse siinä sukellellen kuin Roope Ankka rahasäiliössään – ja nautti aarteen suloisista soinnuista.

Tänään on löytämisen päivä. Jumala raottaa aarrearkkua edessämme. Emme voi sitä kokonaan käsittää. Voimme vain pala palalta, päivä päivältä päästä yhä syvemmälle sen tuntemisessa.

 

Toisessa vertauksessa on aarteen löytämiseen Jumalan näkökulma!

”Vielä taivasten valtakunta on kuin kauppias, joka etsi kalliita helmiä. Kun hän löysi yhden kallisarvoisen helmen, hän myi kaiken minkä omisti ja osti sen.” (vanha käännös)

Jumala on kuin rikas kauppias, joka tietää, mitä haluaa. Hän toimii aktiivisesti, päättäväisesti, kaiken uhraten saadakseen haluamansa kallisarvoisen helmen. Hän on se, joka etsii hinnalla millä hyvänsä. Hän ei ole köyhä talonpoika. Hän on se, joka todella maksaa täyden hinnan, kipeän hinnan helmestä.

Tämä kallisarvoinen helmi olet sinä! Ihminen on kuin meren syvyyksissä, pimeydessä, kovan kuoren alla, puristuksessa, kivussa ja tuskassa – monien asioiden hiertämänä oleva, syntymässä oleva helmi. Piilossa, yksin, ilman auttajaa. Mutta kuitenkin Jumala, näkee ja tietää. Hän rakastaa ja välittää.

Jokainen ihminen on Jumalalle äärettömän arvokas. Sinä olet juuri sellainen. Hän etsii sinua. Hän tietää, tuntee ja näkee sinut. Jumala näkee kuoremme sisälle: kaikki odotuksemme, toiveemme, pettymykset, tuskan, surun ja ilon, synnin ja pelon. Hän näkee myös, mitä meistä voi tulla. Puhdistettuja, kauniita, ihmeteltäviä ja häikäiseviä helmiä Hänen kädessään.

Älä siis jää yksin kuoriesi sisälle pimeyteen ja puristukseen, vaan anna Hänen tulla luoksesi, löytää, nostaa ylös valoon, puhdistaa ja uudistaa sinut. Anna Jumalan asettaa sinut paikalle, johon juuri sinä kuulut – ilon aiheeksi Jumalalle ja toisille ihmisille.

Jumala tulee lähellemme, hän tulee ihmiseksi ja ostaa meidät äärimmäisen kalliilla hinnalla, kuolemalla ristillä jokaisen meidän puolesta. Hän on Jeesus Kristus, Jumalan Poika, Ainokainen Poika – Taivaallisen Isän kallein aarre ja omaisuus. Tämä on hinta, joka sinusta on maksettu. Tämä on se suunnaton arvo, jonka Jumala antaa sinulle.

Sinä olet se helmi, josta Jumala on maksanut kalleimman mahdollisen hinnan. Se on sinun arvosi Jumalan silmissä. Ota vastaan suunnaton arvosi – Jumalan yhteydessä!