Kaste, ehtoollinen ja kiitos

Jumala antaa meille anteeksi Jeesuksen Kristuksen ristintyön tähden. Hän vakuuttaa ja välittää armoaan evankeliumin, Sanan, kasteen ja ehtoollisen kautta. Saamme uskossa turvautua Jumalaan ja luottavaisin mielin jäädä hänen armonsa suojiin. Kiitos vahvistaa tätä luottamusta, siksikin kiittäminen on tärkeää.

 

KASTE JA EHTOOLLINEN

Erittäin tärkeitä anteeksiantamuksen välittäjiä ja julistajia ovat kristillisen kirkon kaksi sakramenttia eli armovälinettä. Ne perustuvat Kristuksen käskyyn ja sanaan. Niihin liittyy näkyvä aine (vesi, leipä ja viini), jotka konkreettisuudellaan vakuuttavat meille Jumalan armon ja rakkauden todellisuutta. Vajavaisina ihmisinä me tarvitsemme silmillemme, korvillemme, haju- ja makuaistillemme ja tuntoaistillemme Jumalan armon kosketusta, jotta sydämemme vakuuttuisi.

Kaste on kertakaikkinen lahja mutta ehtoollinen on jopa jokaviikkoinen mahdollisuus vahvistua Jumalan armosta. Käytä nämä lahjat hyväksesi kiitollisin mielin. Ne vakuuttavat ja välittävät sinulle Jumalan armon ja rakkauden todellisuutta Kristuksessa Jeesuksessa.

Kasteessa sinulle on annettu avoin oikeus olla Jumalan lapsi ja turvautua häneen elämäsi jokaisena hetkenä. Usko on tuon oikeuden ja mahdollisuuden konkreettista käyttämistä eli Jumalan armoon, rakkauteen ja uudistavaan voimaan turvautumista.

Ehtoollisella saat olla opetuslasten tavoin Herran armopöydässä ja ristin juurella. Niin kuin viini ja leipä tulevat osaksi ruumistasi ja antavat sinulle ravintoa, voimaa ja makua, samalla tavalla Jeesuksen vuodatettu veri ja murrettu ruumis tuovat sinulle anteeksiantamuksen ja uuden elämän todellisuuden tuoreella ja konkreettisella tavalla. Turvaudu Herraasi uskolla ja luottamuksella. Hän on varmasti kanssasi ja armahtaa sinut!

 

 

KIITOSRUKOUKSIA

 

Jumalanpalveluksessa synninpäästöön voi liittyä yhteinen kiitosrukous. Se onkin hyvä, sillä siinä rukoukseen yhtyvä ihminen voi syventää anteeksiantamuksen kokemusta ja antaa siitä kiitoksen Jumalalle.

 

Rakas taivaallinen Isä. Kiitos, että annat syntimme anteeksi Jeesuksen tähden. Auta meitä elämään armosi varassa.

* * * * * * *

Jumala, Isämme, me kiitämme sinua siitä, että Jeesus Kristus on avannut tien sinun luoksesi. Vahvista uskoamme, lisää toivoamme ja uudista rakkauttamme.

* * * * * * *

Ylistä Herraa, minun sieluni, ja kaikki mitä minussa on, ylistä hänen pyhää nimeään. Ylistä Herraa, minun sieluni, älä unohda, mitä hyvää hän on sinulle tehnyt. Hän antaa anteeksi kaikki syntini ja parantaa kaikki sairauteni. Hän päästää minut kuoleman otteesta ja seppelöi minut armolla ja rakkaudella.

 

Jumalaa saa kiittää myös vapaamuotoisesti omin sanoin. Kiittää voi myös laulamalla virren tai hengellisen laulun taikka sellaista kuuntelemalla ja siihen hiljaa yhtyen. Monet Raamatun psalmit tarjoavat hienoja kiitos- ja ylistysrukouksia.

 

 

MUISTA!

 

Muista, että Jumala antaa meille anteeksi Jeesuksessa Kristuksessa, Sanansa mukaisesti, vaikka meidän tunteemme ei siitä aina vakuuttuisikaan. Anteeksiantamuksen perusta ja varmuus on aina ja ainoastaan Kristuksessa – ei meissä eikä meidän tunteissa tai tuntemuksissa. Anteeksianto ei välttämättä vapauta rikkomustemme muistamisesta. Niiden muistaminen voi olla terveellistä, että emme enää toistaisi niitä. Samalla saamme olla varmoja siitä, että ne on annettu anteeksi.

 

Kun katsomme itseemme, olemme aina epävarmoja ja pettävällä pohjalla.
Kun katsomme Kristukseen, saamme olla varmoja, että olemme armahdettuja, rakkaita Jumalan lapsia.