Modernin ja kristityn ihmisen uskontunnustukset

MODERNIN, VIISAAN IHMISEN USKONTUNNUSTUS…

Minä uskon sokeasti tieteeseen.

Minä kuvittelen, että tiede on absoluuttinen, perimmäinen totuus, itse jumaluus, vaikka se onkin vain vajavaisen ihmisen vajavaista, erehtyvää, tarkoitushakuista toimintaa.

Minä kuvittelen, että tieteen avulla voitetaan pahuus, vaikka juuri se lisää pahuuden voimaa ja lisää kärsimystä aseiden, myrkkyjen ja loppumattoman kuluttamisen muodossa.

Minä kuvittelen, että tiede pelastaa ihmisen ja ihmiskunnan, vaikka juuri se tosiasiassa valmistaa itsemurha-aseen (ydinaseet yms.), jolla ihmiskunta lopulta päättää päivänsä omakätisesti ja lopullisesti.

Minä kuvittelen, että kaikki on syntynyt ja kehittynyt tyhjästä, aivan itsestään, sattumalta, vaikka se on täydellisen mahdotonta.

Minä kuvittelen, että mitään Jumalaa ei ole olemassa, vaikka ihminen ei tunne edes itseään, saati sitten koko ääretöntä universumia, puhumattakaan siitä, mitä sen takana on.

Minä uskon sokeasti länsimaiseen materialismiin.

Minä kuvittelen, että kaikki on perimmältään vain elotonta materiaa, vaikka se ei mitenkään selitä elämää, persoonallisuutta, tietoisuutta, tahtoa, tunteita, moraalia, elämän oikeaa ja väärää, rakkautta, iloa, onnea, luovuutta, kauneutta, taidetta, sävelmiä.

Minä kuvittelen, että materialismi on elämän täyttymys, vaikka se riistää kaiken mielekkyyden ja tarkoituksen elämältä ja ihmisyydeltä.

Minä uskon sokeasti humanismiin.

Minä kuvittelen, että ihminen on hyvä ja arvokas, kaiken perusta, keskus, tarkoitus ja mitta, vaikka ihminen on vain mitätön tomuhiukkanen keskellä äärettömyyttä, ja vaikka hän ei tosiasiassa tiedä juuri mistään mitään ja joka käyttäytyy mielettömän itsetuhoisasti.

Minä uskon sokeasti arvoliberalismiin.

Minä kuvittelen, että voin vapaasti määrätä elämän oikean ja väärän ja tehdä mitä tahansa, kohtaamatta seurauksia ja joutumatta siitä vastuuseen. Voin vapaasti tappaa miljoonittain vauvoja äitiensä kohtuihin, käyttää päihteitä ja huumeita rajoittamattomasti, elää jatkuvassa tunnehuumassa ja rajoittamattomasti sukupuolisuhteissa, muuttaa oman identiteettini ja kieltää toisia olemasta poikia ja tyttöjä, surmata hyödyttömät vanhukset ja sairaat armomurhan nimissä.

Minä kuvittelen olevani riippumaton jumala, joka muutan elämän lait tahtoni mukaan.

Minä uskon vankkumattomasti tieteeseen, tietoon ja totuuteen, mutta heti tarvittaessa kumoan kaiken ja olenkin relativisti ja turvaudun jopa mielikuvituksellisiin ulkoavaruuden olentoihin.

Minä kuvittelen, että voinkin sanoa, että mitään totuutta ei olekaan olemassa, vaikka joudunkin elämään arkielämääni lukemattomien totuuksien ja faktojen varassa.

Minä kuvittelen, että ihmiskunta on niin jalo ja hieno, kuten historiamme ja nykytilamme todistavat, että mahdolliset ulkoavaruuden olennot rientävät heti solmimaan rakkaussuhteen kanssamme, vaikka tosiasiassa ne joko karttaisivat meitä tai tuhoaisivat meidät niin kuin elämää tuhoava syöpäsolu tuhotaan.

Minä uskon sokeasti itämaisiin uskontoihin.

Minä kuvittelen, että olenkin osa perimmäistä jumaluutta ja että tämä maailma ja kaikki onkin vain harhaa ja siksi pyrin vapautumaan kaikesta ja tulemaan olemattomaksi, vaikka tämä on vastoin kaikkea todellisuutta, täysin mieletöntä ja suorastaan merkki vakavasta mielisairaudesta.

Minä uskon ja turvaudun sokeasti mihin tahansa muuhun, mutta en elävään Jumalaan, joka on luonut kaiken ja jonka edessä jokainen ihminen on perimmäisessä vastuussa.

Minä kuvittelen, että en tarvitse Jumalaa, koska olen niin hyvä ihminen, kuolematon, oman onneni rakentaja ja muutan elämän realiteetteja ja rajoja niin kuin tahdon.

Minä kuvittelen, että tiedän kaiken olennaisen, perimmäisen totuuden ja pelastan itse itseni.

Mutta todellisuudessa, olenkin täysin mieletön, järjetön, turmeltunut, itsekäs, monenlaisten ristiriitaisten harhojen vallassa oleva mitätön, voimaton, katoava, onneton, täysin eksyksissä ja kohti perimmäistä tuhoa kulkeva, maailman yksinäisin olento – ilman Jumalaa. Rakastan pahuutta, vihaan Luojaani ja tuotan itse itselleni ikuisen kuoleman.

 

SYDÄMENKRISTITYN USKONTUNNUSTUS:

Minä uskon Jumalaan, kaiken Luojaan,

koska hän on ainoa looginen ja perusteltu selitys koko maailmankaikkeudelle, ihmiselle, elämälle, rakkaudelle, moraalille ja kaikelle hyvälle ja kaikelle sille, mitä maailmassa on nähtävissä, koettavissa ja ymmärrettävissä.

Minä uskon Vapahtajaan Jeesukseen Kristukseen,

koska Hän ja hänen tekonsa ja opetuksensa ovat syvästi muuttaneet miljoonien ihmisten ja yhteisöjen elämää, koska ymmärrän oman itsekkyyteni ja tarvitsen kipeästi anteeksiantoa ja todellista elämää ja rakkautta, jota en itse pysty mitenkään tuottamaan ja toteuttamaan ja koska hänessä näen ja koen Jumalan ihmeellisen ikiaikaisen rakkauden, armon ja pyhyyden.

Minä uskon Pyhään Henkeen,

koska Hän on tullut läsnäolevaksi sisimpääni ja elämääni tavalla, joka antaa syvimmän rauhan, turvan, tarkoituksen ja elämän – uskon, toivon ja rakkauden.

Minä uskon Raamattuun, Jumalan pyhään sanaan,

koska se ankkuroituu ihmiskunnan historiaan ja elämään karun ja kipeän realistisesti, mutta tuo silti Jumalan läsnäolon keskellemme ja näyttää oikean, kestävän ja koetellun tien elämään.

Minä uskon mittaamattomaan ihmisarvoon, elämän koskemattomuuteen ja ikuiseen elämään,

koska juuri yhteys elävään Jumalaan avaa ja antaa tämän kaiken pettämättömäksi todellisuudeksi ja perimmäiseksi turvaksi ja tarkoitukseksi, kirkkaaksi ja sanomattoman ihanaksi päämääräksi.