Rukous ja usko (2. paastonajan sunnuntai)

RUKOUS JA USKO (2. paastonajan sunnuntai)

Jeesus taisteli pimeyden valtoja vastaan myös parantamalla sairaita ja antamalla synnit anteeksi. Tähän toimintaan liittyivät rukous ja usko.

 

EVANKELIUMI: Mark 9:17-29

Eräs mies väkijoukosta sanoi Jeesukselle: ”Opettaja, minä toin poikani sinun luoksesi. Hänessä on mykkä henki. Se ottaa hänet valtaansa missä vain. Se paiskaa hänet maahan, ja hän kuolaa ja kiristelee hampaitaan ja menee aivan jäykäksi. Pyysin, että opetuslapsesi ajaisivat hengen pois, mutta ei heistä ollut siihen.”
Silloin Jeesus sanoi heille: ”Voi tätä epäuskoista sukupolvea! Kuinka kauan minun on vielä oltava teidän keskuudessanne? Kuinka kauan minun pitää kestää teitä? Tuokaa poika minun luokseni.” He toivat pojan Jeesuksen luo. Jeesuksen nähdessään henki heti kouristi poikaa, ja tämä kaatui, kieriskeli maassa ja kuolasi. Jeesus kysyi pojan isältä: ”Kuinka kauan hänellä on ollut tämä vaiva?” ”Pienestä pitäen”, vastasi mies. ”Henki on monet kerrat kaatanut hänet, jopa tuleen ja veteen, jotta saisi hänet tapetuksi. Sääli meitä ja auta, jos sinä jotakin voit!” ”Jos voit?” vastasi Jeesus. ”Kaikki on mahdollista sille, joka uskoo.” Silloin pojan isä heti huusi: ”Minä uskon! Auta minua epäuskossani!”
Kun Jeesus näki, että väkeä tuli aina vain lisää, hän käski saastaista henkeä sanoen: ”Mykkä ja kuuro henki, minä käsken sinua: lähde pojasta äläkä enää mene häneen!” Henki huusi, kouristi poikaa rajusti ja lähti hänestä. Poika jäi makaamaan elottoman näköisenä, ja monet sanoivatkin: ”Nyt hän kuoli.” Mutta Jeesus tarttui häntä kädestä ja auttoi hänet jalkeille, ja hän nousi.
Kun Jeesus sitten oli mennyt sisään ja vain opetuslapset olivat paikalla, nämä kysyivät häneltä: ”Miksi me emme kyenneet ajamaan sitä henkeä pojasta?” Hän vastasi: ”Tätä lajia ei saa lähtemään muulla kuin rukouksella (ja paastolla).”

 

Muut tekstit

  • 2 Kun 20:1-7
  • 1 Kor 10:12-13

 

SAARNA

Evankeliumitekstissä nousee esille useita eri teemoja: usko, rukous, sairaudet ja parantuminen, pahojen henkien todellisuus, Jeesuksen armahtava rakkaus ja voima, paasto. Näistä muutamia ajatuksia lyhyesti.

Poika ja pahat henget

Tapahtumien keskiössä on poika, jolla oli ollut voimakkaita oireita jo pienestä pitäen. Pojan ikää emme tiedä. Oireet näyttävät olevan samanlaisia kuin epilepsiassa.

Tuohon aikaan sairaudet laitettiin usein pahojen henkien syyksi. Raamatussa on kuitenkin hyvin tarkka jaottelu. Suuri osa sairauksista on vain tavallisia sairauksia. Osa on pahojen henkien aiheuttamia. Riivauskohtaus voi aiheuttaa epileptisen kohtauksen. Evankeliumitekstin mukaan tässä tapauksessa syynä oli paha henki. Se ei tietysti istu modernin ihmisen ajatteluun.

Moderni ihminen ja pahat henget

Moderni ihminen on kuitenkin hyvin ristiriitainen ja suorastaan hukassa elämän todellisuuden suhteen. Samalla kun hän kieltää pahat henget, hän kieltää mielellään myös Jumalan. Se johtaa äärimmäisiin ongelmiin. Huikean monimuotoinen elämä ei synny itsestään. Elämässä ja ihmisyydessä on ulottuvuuksia (rakkaus, hyvyys, kauneus, synti), jotka eivät selity materialismin valossa. Tyhjästä kun ei synny mitään. Elottomasta materiasta ei synny eläviä persoonia. Samalla elämältä katoaa tarkoitus.

Koko ihmiskunta on täynnä kokemuksia henkimaailmasta, Suomessakin. Naistenlehdet ovat täynnä itämaista mystiikkaa ja monenlaiset henkiparantajat ja meediot ovat keskellämme. Yhtä lailla monilla on syvä kokemus Jumalasta, minullakin. On tuo vihollinenkin tullut tutuksi.

Miksi moderni ihminen kieltää pahan todellisuuden ja samalla Jumalan? Koska hän on käpertynyt omaan syntisyyteensä, joka tehnyt hänestä sokean. Samalla kun hän kieltää, samalla hän juoksee jokaisen hengen perässä. Sellainen on syntinen ihminen.

Pojan oireet johtuivat riivaajasta. Mutta miten hän oli tullut pahan hengen valtaamaksi jo varsin pienenä? Sitä emme tiedä. Vastuu on ensisijassa vanhemmilla. Jos viemme lapsemme asumaan vaikka Tshernobyliin tai Fukushimaan, voimme olla aika varmoja he sairastuvat säteilyn vuoksi. Jos vanhemmat palvovat pimeyden voimia, on aika varma, että lapsetkin joutuvat henkien uhriksi.

Nyt Suomessa kastetaan enää alle puolet lapsista pääkaupunkiseudulla. Jumalasta luopuminen etenee järkyttävää vauhtia. Samalla nämä ihmiset ovat kiinnostuneita uushenkisyydestä ja -pakanuudesta. Se suoraa yhteyttä pimeyden voimiin. Jumalan rakkaus ja hänen tarjoama suoja hylätään. Kasteen suoja on todellista. Nyt se menetetään.

Kun kansamme on luopumassa Jumalasta, se juoksee saatanan syliin, joka tappaa. Saatana tietysti verhoutuu yleviin ja houkutteleviin muotoihin kuten paratiisissa. Hyvän ja pahan tiedon puun hedelmä näytti ja maistui hyvälle. Se antoi jumalallisuuden ja kuolemattomuuden… Vaan kävikin juuri päinvastoin: ihminen menetti kaiken hyvän. Hän todella joutui pahan valtaan ja sen orjaksi. Sitä todistaa koko ihmiskunnan karmea historia, nykytila ja tulevaisuuden uhkakuvat.

Tällainen pohjattoman kapinallinen ja paha on ihminen. Sellaisena hän ajautuu vakaviin ongelmiin ja on turvaton elämän ja kuoleman edessä.

Vapahtaja, risti ja pahat henget

Mutta tällaisen syntisen ihmisen luokse tulee Jumala Vapahtajassa Jeesuksessa Kristuksessa. Hän sovittaa syntimme ristillä. Ajattele: Luojamme ristinpuulla kärsimässä sinun tähtesi, jotta sinä saisit armon ja elämän.

Kaikki, mitä Jeesus teki, perustui hänen tulevaan sovituskuolemaan. Se oli ratkaisu synnin ongelmaan ja siitä kumpusi uusi elämä. Siksi Jeesus antoi syntejä anteeksi, paransi, vapautti riivaajista, opetti Jumalan valtakuntaa ja vastusti pahaa.

Siksi Jeesus paransi tämänkin pojan. Hän vapautti riivaajan otteesta, jolloin oireet hävisivät. Vuosien saatossa pojan sisin oli revitty rikki pahan voimien ja rakkaudettomien vanhempien kourissa. Riivaajasta vapauttaminen on aina paljon syvällisempi teko. Siinä Jeesus parantaa ja eheyttää ihmisen sisintäkin niin, että hän voi oikeasti elää, vapaana peloista.

Jeesus paransi pojan ennen kuin paikalle tuli suurempi väkijoukko. Jeesus ei järjestänyt näytöksiä eikä vetänyt lavashow’ta. Sellaisia aikamme superevankelistat järjestävät ympäri maailmaa. He korottavat itseänsä, keräävät rahaa ja hyväksikäyttävät ihmisiä. Niin ei Jeesus tehnyt koskaan. Hän kunnioitti ihmistä.

On toki oikeita superevankelistoja, jotka toimivat nöyrästi ja arvokkaasti, ihmisiä kunnioittaen – kuten Billy Graham ja Kalevi Lehtinen. Rauha heidän sielulleen ja kiitos Kristus-keskeisestä työstä!

Modernin ihmisen avuttomuus

Aikamme ihminen on todella avuton todellisuuden edessä. Hän turvaa yksinomaan ihmiseen ja tieteeseen. Parhaimmillaan tiede voi pidentää ihmiselämää muutamilla vuosilla, mutta ikuisuuden edessä sillä ei oikeastaan ole mitään merkitystä. Ihminen on synnin ja pahuuden orja. Maailma on täynnä aseita, huumeita, väkivaltaa, sotaa ja kuolemaa. Niistä ihminen ei pääse eroon, koska juuri hän ne aiheuttaa.

Ihminen on avuton pahojen henkien edessä. Toisaalta hän kieltää niiden olemassaolon, mutta samalla hän juoksee niiden perässä ja on niiden orja.

Ainoa apu ja ratkaisu

Ihmisen syvimpiin ja vaikeimpiin ongelmiin on vain yksi vastaus: evankeliumi. Vain Jumala – Kristuksessa Jeesuksessa – voi vapauttaa ja pelastaa ihmisen synnin, kuoleman ja pahan vallasta. Se ovat kokeneet miljoonat ihmiset läpi vuosisatojen, alusta asti. Aadam ja Eevakin. Entä sinä?

Tänäänkin Vapahtaja kulkee keskellämme. Hän tulee elämämme vaikeuksien ja tragedioiden keskelle tarjoten läsnäoloaan ja apuaan.

Monesti kituuttelemme vuosia ennen kuin kypsymme taipumaan Jumalan rakkauteen. Jumala ei poista vaikeuksiamme heti kun pyydämme. Jatkaisimme synnissä ja käskisimme Jumalaa siivoamaan jälkemme. Sellaiseen Jumala ei suostu. Hän tahtoo aloittaa suursiivouksen sydämissämme. Silloin jälkisiivouksenkin tarve vähenee ratkaisevasti.

Tänäänkin Jeesus auttaa, parantaa ja vapauttaa pahojen henkien talutusnuorasta. Varmastikin puolet Suomen kansasta on käynyt henkiparantajilla, meedioilla, ennustajilla ja itämaisten hoitojen ja terapioiden palveluksissa. Ihminen on avannut ovia ja ikkunoita pimeyteen eikä saa niitä enää kiinni.

Saatuaan pahalta pikkupalveluksia, ihminen on tarttunut koukkuun, josta ei pääse irti. Paha on taitava. Pikkuhiljaa se vetää saaliinsa lähemmäksi, väsyttää, antaa siimaa ja kelaa taas lähemmäksi. Se vieroittaa Jumalasta ja totuttaa pahan valtapiiriin. Lopulta se varastaa ihmisen elämän, tappaa hänet ja tuhoaa iankaikkisesti. Monista kauniista lupauksista huolimatta paha on aina paha.

Kun sinä tai läheisesi olet yhteydessä pimeyden voimiin, se on tunnustettava synniksi ja on pyydettävä anteeksiantoa ja synninpäästöä Jeesuksen nimessä ja veressä.

Se on tehtävä! Älä jää pimeyden vaikutuspiiriin! Elä turvassa ja vapaana Jumalan sylissä!

Samalla anna koko elämäsi Vapahtajalle. Hän on sovittanut kaikki syntisi. Hän antaa ikuisen elämän lahjan. Hän antaa syvän tarkoituksen. Hän kutsuu mukaan rakastavaan ja hyvään elämään!

Opetuslasten usko, rukous ja paasto

Jeesuksen ensimmäiset opetuslapset olivat vielä vasta-alkajia. He vasta opettelivat. Siksi he eivät kyenneet auttamaan poikaa. Heidän uskonsa katsoi omaan sydämeen eikä Jumalan mahdollisuuksiin. He eivät vielä käsittäneet, kuka Jeesus todella on.

Heillä oli paljon muuta ajateltavaa. Elämä pyöri omassa itsessä ja niissä kunniapaikoissa, joita Jeesus heille antaisi Jumalan valtakunnassa.

Pahasta ei pääse irti helposti. Se ei onnistu omin voimin. Se vaatii uskoa, rukousta ja joskus paastoakin.

Usko on Jumalaan turvautumista. Jumala voi kaiken. Rukous on ihmisten ja asioiden tuomista Jumalan kasvojen eteen. Paasto ei ole laihdutuskuuri vaan keskittymistä Jumalaan ja tilan raivaamista hänelle. Kun näemme Jumalan syvemmin ja laajemmin, silloin voimme rukoilla levollisessa uskonvarmuudessa: Jumala hoitaa homman kotiin!

Näin on hyvä meidänkin elää ja toimia. Saamme antaa itsemme ja läheisemme hyvän, kaikkivaltiaan Jumalan turviin. Saamme levätä hänessä ja keskittyä häneen. Silloin elämämme asiat asettuvat oikeille paikoille.

Samalla on niin, että tässä maailmassa riittää vaikeuksia ja ahdistuksia. Eivät ne täällä lopu. Mutta Jumalan suojissa, Vapahtajan matkassa selviämme niiden läpi – ei omin voimin vaan hänen kantamana.

Aikamme haasteet

Suomessa tapahtuu järisyttäviä, ennen näkemättömiä asioita. Luopumuksen vauhti on käsittämätön. Uskovia jo vainotaan ja kärrätään käräjille. Kirkko on rähmällään. Ei ihme, sillä sen monet paimenet ovat aikamme hengen, ts. pahan valtaamia. He asettavat ihmisen Jumalan tilalle. He hylkäävät Raamatun ja sen ilmoittaman Jumalan ja Vapahtajan. He vainoavat niitä, jotka vielä seisovat Sanan varassa ja eksyttävät koko kansaa. Sokea taluttaa sokeaa ja molemmat putoavat kuoppaan.

Ihmiset riemuitsevat uudessa vapaudessa, synnin vapaudessa, joka onkin orjuutta. Heidät kahlehditaan kuolemanlaivoihin, jotka matkaavat kohti kadotusta. Ei ihme, että hyvinvoinnissa eläneet ihmiset ovatkin onnettomia ja masentuneita. Yli puoli miljoonaa syö masennuslääkkeitä. Käsittämätön määrä. Ihmiset ovat hukanneet elämän tarkoituksen ja mielekkyyden. Se on luonnollista: kun hylkäämme elämän lähteen, menetämme tietysti koko elämän!

Aikamme haasteet ovat samalla suuria mahdollisuuksia. Evankeliumille, Jumalan sanalle ja kristillisille arvoille on entistä suurempi tilaus. Kysymys on vain siitä, kuinka syvälle pimeyteen ja ahdistuksiin kansamme on ensin vaivuttava, jotta se tajuaa karun kokemuksensa kautta elämän realiteetit. Kun ajaa täysillä eikä noudata liikennesääntöjä, edessä on vakava kolari ja pysäytys.

Jumala antaa herätyksen. Hän on aina antanut, koska hän rakastaa ihmistä. Mutta Jumala tietää, milloin on sille otollinen hetki. Hän toimii oikeaan aikaan, parhaalla tavalla.

Yksittäiselle ihmiselle pelastuksen päivä voi olla tänään. Kun Jumala pysäyttää, puhuttelee ja kutsuu, siihen on parasta vastata myöntävästi. Etsikkoajat tulevat ja menevät. Ei Jumala kolkuttele sydämen ovea loppumattomasti. Et sinäkään viitsisi.

Kukaan ihminen ei etsi Jumalaa. Mutta Jumala etsii ihmistä. Hän tulee lähelle rakkaudessaan. Kun hän on lähellä, havahdumme hetkeksi todellisuuteen. Jos tartumme hetkeen ja avaamme sydämemme Jumalalle, saamme ikuisen elämän, itse Jumalan sydämiimme. Tämän olen kokenut ja elänyt tässä todellisuudessa viimeiset 27 vuotta.

Pelastuksen lahja ja elämä siinä

Anna Jumalan pelastaa sinut. Elä hänen omanaan. Ole valmis palvelemaan häntä ja lähimmäistä sanoin ja teoin. Vaikuta ajassamme. Kerro Jeesuksesta. Pidä kristillisiä arvoja esillä. Sopivaan ja sopimattomaan aikaan. Palvele rakkaudessa. Rukoile. Siunaa vihollisiakin.

Älä sorru itsesensuuriin. Juuri sitä paholainen haluaa hyökätessään julkkisuskovia vastaan. Saatana on syyttäjä ja hänellä on monia kätyreitä, kirkossakin.

Mitä enemmän kielletään, sitä enemmän julistetaan ja pidetään kiinni Sanasta. Synti nimetään synniksi ja armo armoksi. Tämä ei ole vihapuhetta vaan puhetta elämän ja rakkauden puolesta. Vihapuhetta harrastavat sielunvihollinen ja hänen kätyrinsä.

Olemme hyvän puolella. Emme tietenkään solvaa yksittäisiä ihmisiä emmekä kehota hyökkäämään ketään vastaan. Olemme ihmisen puolella. Kun hän on kuolemansairas, ohjaamme hänet lääkärille, joka voi parantaa, vapauttaa ja pelastaa.

Se, että ihmiset loukkaantuvat, on oikeastaan naurettavaa. Hekin ovat täynnä mielipiteitä ja ovat usein äänessä somessa ja muualla toisia syyttäen – varsinkin uskovia. Se, että syntiselle ihmiselle tai sielunviholliselle tulee paha mieli, on luonnollista. Mutta mitä siitä sitten? Emme silti anna susien syödä lampaita, vaikka susille tulee siitä paha mieli. Aika moni kylläkin huolehtii enemmän susista kuin lampaista. Sitä on uuspakanallinen vihreä liike.

Me olemme Kristus-liikkeessä. Meillä on selkeä missio ja tarkoitus. Meillä on vaihto: se on Elämä! Sen tarjoaa Vapahtaja Jeesus Kristus.

Olemme voittajan puolella. Saamme levollisesti uskoa häneen ja tuoda kaikki asiat hänelle kiitoksen ja rukouksen kanssa. Saamme paastota ja raivata hänelle enemmän tilaa sydämiimme ja koteihimme. Ole siunattu Vapahtajassa Jeesuksessa Kristuksessa!

 

 

RUKOUS

Jeesus Kristus, Herramme.

Sinä paransit sairaat,
jotka turvautuivat sinuun.
Sinä annoit synnit anteeksi.
Sinä vapautit paholaisen vallasta.

Muista myös meitä,
sillä olemme syntisiä, heikkoja ja sokeita, moneen väärään sidottuja.
Me tarvitsemme sinua.

Herra, auta meitä uskomaan ja auta rukoilemaan.
Tule sydämiimme Vapahtajaksi ja Herraksi.

Pysäytä meidät, että jäisimme hiljaa kasvojesi eteen
ja sen ajan eteen, joka lähestyy.

Vapauta, paranna, eheytä, varusta ja lähetä meidät ihmisten luokse.
Anna taivaallinen herätys kansamme sydämiin.
Anna sen nähdä pimeys pimeydeksi ja valo valoksi.

Kuule meitä, Herra,
sinä joka Isän ja Pyhän Hengen kanssa elät ikuisesti.
Aamen.