Yleisiä ohjeita

HAUTAUS JA MUUT JÄRJESTELYT

 

Vastuu

Vastuu vainajan hautauksesta ja muista järjestelyistä kuuluu lähiomaiselle, joka kykenee nämä hoitamaan. Sellainen voi olla puoliso, lapsi, vanhempi, sisarus yms.

 

Hautaus ja muistotilaisuus

Muutaman päivän sisällä kuolemantapauksesta on syytä käydä hautaustoimistossa, josta saa paljon konkreettisia ohjeita ja materiaalia. Samalla kannattaa käydä seurakunnassa sopimassa hautaan siunaamisesta, muistotilaisuudesta, papista ja kanttorista.

Tämän jälkeen pappi ottaa yhteyttä noin viikko tai kaksi ennen hautausta ja sopii siunauskeskustelusta. Papillekin voi soittaa. Siunauskeskustelu pidetään usein alkuviikosta, mikäli siunaus on viikonloppuna. Ks. erillinen sivuston kohta.

Hautaan siunaaminen on kirkossa tai siunauskappelissa. Kirkkoon tai kappeliin tulee saapua noin 15 min ennen toimituksen alkua. Tilaisuus alkaa hiljaisuudella sekä alkumusiikilla. Ks. erillinen sivuston kohta. Siunauksen jälkeen on joko hautaan lasku tai tuhkauksen yhteydessä arkun saatto ruumisautoon (tai arkku jää kirkkoon). Myöhemmin uurna lasketaan koruttomasti uurnalehtoon tai hautapaikalle.

Muistotilaisuus pidetään joko kaikille avoimena tai pelkästään lähiomaisten kesken. Ks. erillinen sivuston kohta.

Hautaan siunaaminen noudattaa tiettyä vakiokaavaa, mutta siinä voi olla seurakunta- ja paikkakuntakohtaisia eroja. Muistotilaisuus on vapaamuotoinen.

Siunauspäivän jälkeen on mahdollista tavata pappia, diakonia tai käydä sururyhmässä.

 

Perunkirjoitus yms.

Vainajan jälkeen pidetään perunkirjoitus kolmen kuukauden kuluessa, jolloin vainajan omaisuus luetteloidaan ja arvioidaan perintöveroa varten. Perukirja toimii pohjana perinnönjaolle ja lopulliselle verotukselle.