Kohti tulevaa: Ilmestyskirja 12 luku

Ilm 12 luku

 

KRISTUS VASTAAN SIELUNVIHOLLINEN

Raamattu paljastaa syvimmätkin salaisuudet. Elämä on hyvän ja pahan välistä taistelua. Onneksi hyvä on jo voittanut!

Itämaisessa kerronnassa vertauksen tai tarinan huippukohta on keskellä. Vaikka Ilmestyskirjan luvut 4-22 kertovat pääosin tulevaisuudesta Johanneksesta katsoen, 12 luku on kaiken selittävä, ajaton ydin.

Luvun keskeisenä tapahtumana on naisen synnyttämä poika, josta tulee universaali hallitsija. Hänet temmattiin taivaaseen Jumalan valtaistuimelle. Hallitsija on Jeesus Kristus, Messias. Kristuksen ristintyön ja ylösnousemuksen myötä saatana menetti lopullisesti syyteoikeuden taivaassa. Saatanan valtapiiri kaventuu koko ajan, vaikka sen raivo kasvaa.

Mystiselle naiselle voidaan antaa kaksi merkitystä. Hän on Maria, Jeesuksen äiti, mutta varsinaisesti hän on Israelin kansa, joka käy läpi ankarat messiaaniset synnytystuskat. Nämä iskevät häneen kahdesti: Messiaan ensimmäisessä ja toisessa tulemuksessa. Aikojen lopulla Israel joutuu Jaakobin ahdistukseen, jonka seurauksena kansan loppuosa kääntyy itkien Herransa puoleen Sakarjan kirjan ennustusten mukaisesti.

Israelin ahdistaja on sielunvihollinen, joka on vainonnut sitä läpi historian. Vaino laajenee kristilliseen seurakuntaan ja uskoviin. Lohikäärmeen syöksemä vesivirta tarkoittaa pakana-armeijaa kuten Rooman valtakuntaa ja arabeja. Meri on pakanakansojen ja maa on Israelin ja uskonnollisuuden vertauskuva. Suuri kotka on Jumalan lähettämä auttaja. Kannattaa tarkata, mitkä ovat aikamme suurvaltojen eläintunnukset – mikään ei ole sattumaa!

 

Jumala ompi linnamme,
ja vahva turva aina!