Miten voin olla varma uskosta ja pelastuksesta?

MIKSI VOISIN OLLA VARMA USKOSTA JA PELASTUKSESTA?

 

Jumala ei jätä meitä epätietoisiksi, epävarmuuteen ja pelkoon. Rakkaudessaan hän antaa meille monia perusteita ja syitä, joihin voimme tarttua ja joihin voimme luottaa. Jumala haluaa, että voimme elää luottavaisesti, elämänmyönteisesti, iloiten ja rakastaen hänen armonsa varassa, hänen läsnäolossaan.

 

Voin olla varma uskostani, koska…

1) Jumala on luonut maailman ja hän ylläpitää sitä (yleinen ilmoitus)

Alussa loi Jumala taivaan ja maan, ihmisen ja kaiken elämän. Tiede perustuu syyn ja seurauksen selvittämiseen, mutta se ei pysty osoittamaan maailman synnylle syytä. Kristinusko antaa vastauksen. Jumala on olemassaolon perusta ja syy.

Tiede ihmettelee, miten maailmankaikkeus pysyy koossa, kun sen tunnettu materia ei riitä siihen. Raamattu vastaa: Kol 3:16,17. Jumalallinen voima pitää maailmaa yllä.

Elämän koodi, dna on äärimmäisen mutkikas ja nerokas. Tietokoneohjelmia ja tietokoneita ei synny sattumalta vaan niillä on persoonallinen tekijä, ihminen. Kun ihminen luo elotonta mekaniikkaa, Jumala luo eläviä olentoja ja kasveja. Ihminen saa alkunsa yhdestä solusta, joka jakautuu n. 100 000 miljardiksi soluksi. Ihmisen aivoissa on 100 miljardia hermosolua.

Ps 139: ”Minä kiitän sinua siitä, että olen tehty ylen ihmeellisesti; ihmeelliset ovat sinun tekosi, sen minun sieluni kyllä tietää. Minun luuni eivät olleet sinulta salatut, kun minut salassa valmistettiin. Sinun silmäsi näkivät minut jo idussani.”

Me voimme katsoa elämän ihmettä mikroskoopilla tai kaukoputkella avaruuksien tähtitaivaisiin. Kaikkialla on ihmeellinen, huikea järjestys atomeista tähtigalakseihin. On värejä, sävelmiä, kauneutta, ajatuksia, tunteita, iloa, surua, rakkautta. Kaikki on ihmettä. Elämä on Jumalan ihme.

Ps 19: ”Taivaat julistavat Jumalan kunniaa. Se ei ole puhetta, se ei ole kieltä, jonka ääni ei kuuluisi.”

Room 1:19-21: ”Se, mitä Jumalasta voidaan tietää, on ilmeistä heidän keskuudessaan. Onhan Jumala sen heille ilmoittanut, sillä hänen näkymättömät ominaisuutensa, hänen iankaikkinen voimansa ja jumaluutensa, ovat maailman luomisesta asti ymmärrettävissä ja havaittavissa hänen teoissaan.”

Jos ihminen vain tahtoo, hän voi nähdä persoonallisen, käsittämättömän viisaan ja voimakkaan Jumalan kädenjäljet kaikkialla. Hän on ainoa järkevä, looginen ja ilmeinen selitys tälle maailmalle.

Voin siis olla varma uskostani:
Koska Jumala on ainoa mahdollinen ja ainoa järkevä selitys maailmalle, ihmiselle ja koko elämälle. Jumala on ilmoittanut itsensä luomisteossa. Hän on kirjoittanut sanansa, elämänkoodin meihin, solujemme dna:han.

 

Voin olla varma uskostani, koska…

2) Jumala kirjoittanut Sanansa Raamattuun (erityinen ilmoitus)

Lue Luuk 24:44-49.

Jumala on Sanan Jumala. Hän ilmoittaa itsensä luomistyössä ja Raamatussa. Jumala puhuu.

Kristinuskon juuret ovat syvällä Vanhassa testamentissa, joka on kaiken perusta, alkujen kirja ja lupausten kirja. Siinä on maailman, ihmiskunnan ja Jumalan valitun kansan alku. Siinä luvataan Vapahtaja, Pelastaja koko maailmalle.

Uusi testamentti on täyttymysten kirja: Vapahtaja on totisesti tullut, sovittanut syntimme ristillä ja noussut kolmantena päivänä kuolleista. Hän perusti seurakunnan ja palaa aikojen lopulla maan päälle.

Koko Raamatun keskeisenä sanomana on Jumalan pelastava rakkaus, joka ilmestyy Vapahtajassa.

On tärkeää huomata, että jo Vanha testamentti puhuu Vapahtajasta, Kristuksesta monin eri tavoin. Opetuslapset eivät hätäpäissään keksineet mitään tarinoita vaan näkivät omin silmin, kuinka Kirjoitukset kävivät toteen. Kaikki oli jo ennakkoon ilmoitettu monella tavalla.

Vanha testamentti sisältää monia ennustuksia ja ennakkokuvia tulevasta Vapahtajasta:

 • kirjaimelliset ja tarkat ennustukset
 • uhrijärjestelmä: viaton karitsa kuolee ihmisten syntien puolesta (Sovittaja & sovitus)
 • pappeus: viittaa Kristuksen ylipapilliseen tehtävään
 • temppeli: Jumalan kohtaamisen paikka
 • kuninkaat ja profeetat: Daavid, Salomo, Jeremia, Elisa
 • muut henkilöt ja asiat esikuvina kuten Nooa ja arkki

Siksi Jeesus sanoi: ”Kaiken sen pitää käydä toteen, mitä minusta on kirjoitettu”. Kaikki tuo tapahtuikin, josta Uusi testamentti todistaa. Mekin saamme luottaa Jumalan lupauksiin. Jumala antaa ja tekee sen, minkä hän lupaa.

Raamatussa on Jumalan takuu. Uskon kohteena eivät ole meidän lupauksemme tai meidän tekomme vaan Jumalan lupaukset ja teot. Usko tulee ja rakentuu Jumalan Sanan kuulemisesta ja sisäistämisestä. Niin kuin dna rakentaa ihmisen fyysistä olemusta, Jumalan Sana rakentaa meitä hengellisinä ihmisinä, Jumalan lapsina.

Lepää Jumalan Sanan – Jumalan lupausten ja tekojen varassa. Vapahtaja tuli juuri sillä tavoin kuin Jumala lupasi Kirjoituksissa.

Voin siis olla varma uskostani:
Koska Jumala ilmoittaa itsensä meille Sanansa, Raamatussa ja toimii sen mukaisesti.

 

 

Voin olla varma uskostani, koska…

3) Jeesus on maailmanhistorian merkittävin ja vaikuttavin henkilö

Me emme usko mihinkään marginaaliseen henkilöön tai satuolentoon. Tiede ja tutkijat pitävät Jeesusta todellisena historiallisena henkilönä. Jeesus Kristus on maailmanhistorian tunnetuin henkilö. Hänen mukaansa on ajanlaskumme. Hänen opetuksensa ovat kaikkialla tunnettuja ja tunnustettuja. Kristuksen seuraajina on yli 2,3 miljardia kristittyä.

Kristuksen ja Raamatun opetukset ovat länsimaisen yhteiskunnan yksi keskeinen perusta. Ihmisoikeudet pohjautuvat pitkälti kristilliseen moraaliin. Kristillinen moraali suojelee elämää sen ensihetkistä alkaen, turvaa lapsen elämää isän ja äidin muodostamassa perheessä, varjelee avioliittoa, kehottaa rehelliseen ja vastuuntuntoiseen elämään, lähimmäisistä huolehtimiseen ja Jumalan kunnioittamiseen. Sairaanhoito, sosiaalinen avustustyö, yhteisvastuu, koululaitos jne. perustuvat Kristuksen kirkon aloittamaan diakoniseen ja opetukselliseen työhön.

Jeesus avaa yhteyden Jumalaan, tuo syntien anteeksiantamuksen, uuden, ikuisen elämän.
”Jolla on Poika, sillä on elämä. Jolla ei ole Jumalan Poikaa, sillä ei ole elämää” (1 Joh 5:12)

Kristus on Vapahtaja ja Pelastaja monella tavalla ja monella tasolla – yhteiskunnallisesti ja henkilökohtaisesti!

Voin siis olla varma uskostani:
Koska Jeesus on maailman tärkein henkilö, koska hän opettaa elämän kunnioittamista ja vastuullista rakastamista ja koska hänen kauttaan me saamme olla Jumalan lapsia ja iankaikkisen elämän perillisiä.

 

 

Voin olla varma uskostani, koska…

4) Jumala itse on aidon uskon lähde ja sisältö

Jeesus sanoi: ”Minä lähetän teille sen, minkä minun Isäni on luvannut – Pyhän Hengen.”
Usko perustuu Jumalan – kolmiyhteisen Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen – toimintaan ja voimaan.

Uskon lähteenä on itse Jumala. Kristillinen usko ei ole ihmisen ponnistelua ja luulottelua vaan Jumalan läsnäoloa. Kun Jumala kohtaa ihmisen, herää kaipaava usko. Kun ihminen avaa sydämensä hänelle, syntyy pelastava, pysyvä usko.

Ilm 3:20: ”Minä seison ovella ja kolkutan. Jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, minä tulen sisälle hänen luokseen ja aterioin hänen kanssaan. Tämä kuvaa syvän ystävyyssuhteen syntymistä Jumalan ja ihmisen välillä”.

Usko on Jumalan läsnäolon  syvää, alitajuista tiedostamista. Room 8:16: ”Henki itse todistaa meidän henkemme kanssa, että me olemme Jumalan lapsia.”

Jumalan läsnäolon synnyttämä kristillinen usko omaa aina selvän ja luovuttamattoman sisällön. Todelliselle kristitylle Raamattu on Jumalan Sana. Hän voi luottaa siihen sydämestään, vaikka mieli voi olla täynnä kysymyksiä tai epäilyjäkin. Saamme levätä turvassa, vaikka emme kaikkea ymmärtäisikään. Usko ei ole lopulta ymmärtämistä vaan luottamista.

Voin siis olla varma uskostani:
Koska Jumala seisoo vierelläsi ja antaa uskon. Hän vakuuttaa: Minä olen sinun kanssasi.

Kristillinen kaste ja ehtoollinen osaltaan vakuuttavat Jumalan armoa, rakkautta ja läsnäoloa. Niissä Jumala on solminut ikuisen liiton meidän kanssamme. Niissä on Jumalan Sanan armolupaukset sidottuna näkyvään muotoon – kasteveteen, leipään ja viiniin. Saat tuntea, maistaa ja omistaa konkreettisesti Jumalan armon.

 

 

Voin olla varma uskostani, koska…

5) Miljoonat ihmiset kautta aikojen ovat kokeneet Jumalan todellisuuden Kristuksessa ja todistaneet siitä

Jeesus sanoi opetuslapsille: Te olette tämän todistajat. Nyt me emme ole yksin. Miljoonat ja miljoonat ihmiset ovat kohdanneet ylösnousseen Vapahtajan. Me saamme liittyä tähän ketjuun ja joukkoon.

Kristillinen usko ei ole yksityisasia ja oma rakennelma, kunkin oma totuus. Sen sijaan Jumala on yhteistä ja samaa todellisuutta, josta jokainen halukas voi vakuuttua. On yksi Jumala ja yksi kristillinen usko.

Voin siis olla varma uskostani:
Koska miljoonat muutkin ihmiset ovat kohdanneet saman todellisuuden – Jumalan rakkauden Kristuksessa.

 

 

On siis monia syitä, miksi saamme olla varmoja ja turvassa:

 • Jumala on kaiken Luoja ja olemassaolomme syy
 • Jumalan Sana vakuuttaa meille Jumalan rakkaudesta ja armosta
 • Kristus on kärsinyt puolestamme ja sovittanut meidät
 • Jumala itse oman läsnäolonsa kautta synnyttää meissä uskon
 • miljoonat ihmiset ovat kokeneet ja jakaneet saman todellisuuden

 

 

Uskonvarmuus on Kristuksessa, ei meissä itsessämme

Kaikesta vakuuttelusta huolimatta saatamme kokea, että uskomme on sittenkin heikkoa, pientä ja avutonta. Silloin on tärkeää muistaa, että uskon perustana tai kohteena ei ole meidän oma viisautemme, tunteemme, tuntemuksemme, ahdistuksemme, vastoinkäymisemme tai edes oma uskomme. Sillä kun katsomme vain itseemme, emme voi koskaan olla varmoja.

Mutta kun sinä katsot Kristukseen ja Jumalan Sanaan, saat olla varma ja turvallisella mielellä. Kaikki sovitettu, sinä kuulut Jumalalle, sinä olet mittaamattoman arvokas, sinulla on tarkoitus ja tulevaisuus. Saamme luottaa ja uskoa Jumalaan nimenomaan Kristuksen tähden ja Jumalan antamien lupausten varassa.

 

Mikään kadotustuomio ei siis kohtaa niitä, jotka ovat Kristuksessa Jeesuksessa. (Room 8:1)

Mitä me siis tähän sanomme? Jos Jumala on meidän puolellamme, kuka voi olla meitä vastaan? Hän, joka ei säästänyt omaa Poikaansakaan, vaan antoi hänet alttiiksi kaikkien meidän edestämme, kuinka hän ei lahjoittaisi meille kaikkea muutakin hänen kanssansa?

Kuka voi syyttää Jumalan valittuja? Jumala on se, joka vanhurskauttaa. Kuka voi tuomita kadotukseen? Kristus Jeesus on se, joka on kuollut, onpa vielä herätettykin, ja hän on Jumalan oikealla puolella, ja hän myös rukoilee meidän edestämme.

Kuka voi meidät erottaa Kristuksen rakkaudesta? Tuskako, vai ahdistus, vai vaino, vai nälkä, vai alastomuus, vai vaara, vai miekka? Mutta näissä kaikissa me saamme jalon voiton hänen kauttansa, joka meitä on rakastanut.

Sillä minä olen varma siitä, ettei kuolema eikä elämä, ei enkelit eikä henkivallat, ei nykyiset eikä tulevaiset, ei voimat, ei korkeus eikä syvyys, eikä mikään muu luotu voi meitä erottaa Jumalan rakkaudesta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme. (Room 8:31-39)