Turvattomuuden, pelon, katastrofien ja sodanuhan keskellä

… TURVATTOMUUDEN, PELKOJEN, KATASTROFIEN JA SODANUHAN KESKELLÄ

Elämme epävakaita aikoja. Länsimaissa koettu yhteiskunnallinen perusturvallisuus on järkkymässä. Maailman kriisipesäkkeiden vaikutukset heijastuvat jo tännekin mm. pakolaisvirtojen ja terrori-iskujen muodossa. Samalla Eurooppa kamppailee laman ja pankkikriisien keskellä. Monet maat ovat velkaantuneet pahasti. Kun Eurooppa on heikko ja Usa on varovainen politiikassaan, Venäjä haluaa nousta voimakkaaksi mahtitekijäksi. Se on jo useiden vuosien ajan määrätietoisesti uudistanut ja vahvistanut armeijaansa, pitänyt mittavia sotaharjoituksia, hyökännyt yksittäisten maiden kimppuun, uhitellut lentokoneillaan ja ydinaseillaan. Kysymys on erittäin vakavasta asiasta ja siksi monet Euroopan maat ovat alkaneet vahvistaa armeijaansa ja tehneet keskinäisiä sopimuksia. Mutta ovatko ne jo myöhässä?

Tämä kuvaus ei ollut rohkaisua vaan realismia, sitä todellisuutta, joka aiheuttaa turvattomuutta, pelkoja ja luo aineksia kriiseille. Kaiken lisäksi jokainen yksilöihminen elää omaa todellisuuttaan, jossa voi olla köyhyyttä, ahdistelua, väkivaltaa, sairautta ja kuolemaa. Olemme lopulta pieniä ihmisiä suuren maailman(kaikkeuden) keskellä.

 

Oikeasti meidän tulisi kyllä jossain määrin pelätä ja olla turvattomia. Se olisi tervettä ja realismia. Suurin osa ihmisistä haluaa unohtaa ikävät asiat ja elää niin kuin kaikki jatkuisi loputtomasti ja omalla kohdalla suhteellisen mukavasti. Täällä Suomessahan me olemme erittäin hyväosaisia, vaikka olisimme köyhiäkin. Itse näin todellista köyhyyttä Etiopiassa. Suomessa köyhäkin saa ihan kohtuullisen asunnon, perusvaatteet, ruokaa, puhdasta vettä, terveydenhoidon, mahdollisuuksia koulutukseen, harrastuksiin, kauniiseen luontoon jne. Olemme hyväosaisia, mutta samalla maailman myrskyjen keskellä, alttiina kuolemalle.

Oikea pelko ja turvattomuus voivat johtaa siihen, että ihminen turvautuu Jumalaan. Vaikka maailma on suuri eikä pieni ihminen juuri voi vaikuttaa maailman tapahtumiin, Jumala voi. Jumala on kaiken luoja ja herra. Hän on kaikkivaltias, hyvä, rakkaus ja iankaikkisen elämän lähde.

Oikea jumalanpelko on kunnioittamista ja Jumalaan turvautumista. Väärä pelko on Jumalan pakenemista ja väärin ymmärtämistä.

Kun pieni ihminen turvautuu Jumalaan, hänet otetaan valtavaan syliin, jossa hän on aina syvimmässä turvassa. Silloin emme ole enää yksin suuressa maailmassa. Jumalaan turvautuminen ei merkitse, että emme kohtaisi vaikeuksia ja kriisejä. Niitä tulee, mutta silloin emme ole enää yksin ja niiden armoilla. Jumala on kanssamme. Hän vie meidät läpi vaikka pimeimmänkin tunnelin. Hän kuljettaa, johdattaa, varjelee, kantaa ja vie perille. Hän on kuolemankin voittaja. Jumala sanoo aina viimeisen sanan, joka on Elämä!

Jumalan sylissä turvattomuus ja pelko voivat sulaa ja vaihtua syväksi perusrauhaksi. Samalla on todettava, että pelolla on yhä oma tärkeä tehtävänsä. Pelko voi varjella meitä vaarallisissa tilanteissa ja uhkarohkeudelta. Turvattomuus voi aktivoida meidät toimimaan niin, että turvattomuuden syyt ratkeavat ja väistyvät.

 

Ihminen voi kokea tai kuvitella jotain niin pelottavaa, että sitä ei voi kestää. Jos hän pystyy, hän tukahduttaa pelon eikä kohtaa sitä. Jos hän ei pysty, hillitön pelko saattaa rikkoa mielenterveyden. Tukahdutettu pelko jää sydämeen alitajunnan tasolle. Se pyrkii tietoisuuteen, mutta ihminen estää sen. Tämä vie paljon voimavaroja ja kapeuttaa elämää. Etenkin kuolemanpelko voi olla jotain tällaista, varsinkin jos ihminen ei tunne Jumalaa. Sen sijaan Jumalan läsnäolo sydämissämme usein antaakin sen syvimmän turvan, joka häivyttää pelon.

Uskosta huolimatta pelko voi olla vakava ongelma. Ihminen saattaa kokea paniikkia ja erilaisia fobioita. Tällöin olisi hyvä käydä läpi asiantuntijan kanssa niitä syitä ja kokemuksia, jotka kenties ovat tuoneet pelkoa. Rukouskin saattaa auttaa. Toisinaan on hyvä varata käyttöön sopivia lääkkeitä, jotka tehokkaasti estävät paniikin syntymistä ja kasvamista. Jo tieto hyvästä lääkkeestä voi antaa rauhoittavan turvan pelkoa vastaan.

 

Täällä Suomessa emme ole kokeneet laajempaa katastrofia sitten viime sotien. Olemme saaneet elää siinä mielessä hyvin rauhassa ja turvassa. Silti päivittäiset uutiset maailman katastrofeista ja sodista voivat järkyttää mieltä. Toisaalta niihin myös turtuu.

Jossain määrin meidän pitäisi varautua siihenkin, että Suomessakin koittaa hyvin vaikeita aikoja. Oletamme, että kaikki jatkuu entiseen malliin lintukodossamme. Mutta esimerkiksi sähköverkko ja tietoliikenne ovat hyvin haavoittuvia. Raju myrsky tai säteilyä tuova suuri aurinkomyrsky voivat hetkessä rikkoa ja kaataa ne pitkiksi ajoiksi. On todettava, että myös Venäjä on aidosti erittäin arvaamaton ja todellinen uhkatekijä.

Kaiken tällaisen uhan edessä Suomessa tarvittaisiin herätys. Kaiken epävakauden ja uhkien perimmäinen syy on kansamme voimakas etääntyminen Jumalasta. Myös kirkko osittain elää luopumuksessa. Mitä kauempana olemme Jumalasta, sitä enemmän itsekkyys, pahuus ja turvattomuus lisääntyvät. Vain Jumalan lähellä olemme parhaassa turvassa. Jumala tuo rauhan, perusturvan ja varjelee rajamme. Siihen eivät pysty EU eivätkä Nato.

 

Turvattomuuden, pelkojen, katastrofien ja sodan uhan edessä

 • Turvaudu Jumalaan! Anna itsesi ja elämäsi hänen hyviin käsiinsä.
 • Tuo pelkosi Jumalalle ja myös luotettaville lähimmäisille ja asiantuntijoille.
 • Älä jää yksin. Seurakunta on usein hyvä mahdollisuus yhteyden kokemiseen. Yksinäisyydessä pelot voivat kasvaa aiheettomasti.
 • Elä viisaasti. Vältä paikkoja ja tilanteita, joissa on suuri riski kohdata uhkia: esimerkiksi älä liiku päihtyneenä yömyöhään pimeillä kaduilla.
 • Elä kohtuullisesti. Älä tuhlaa kaikkea vaan säästä osa pahanpäivän varalle. Jos mahdollista, varaudu sähkökatkoksiin ja pidä pientä ruokavarastoa yms.
 • Älä harrastele itämaisia terapioita, uskontoja tai okkultismia, sillä ne ovat suoraa yhteyttä pimeyden voimiin. Pimeys vangitsee ihmisen ja täyttää hänet pelolla. Irtisanoudu kaikesta sellaisesti Jeesuksen nimessä!

 

 

Rohkaisua Raamatusta!

Ota Raamattu käsiisi ja lue seuraavia tekstejä, joissa Jumala haluaa rohkaista ja neuvoa sinua. Merkitse itsellesi ylös kohdat, jotka koskettavat ja puhuttelevat sinua. Pysähdy ja pohdi niitä. Rukoile.

 

Turvattomuus

Joh. 10:27-29, 14:27, 16:33

Room. 5:1

Room. 8:6 ja 8:31-39

Room. 15:33

Fil. 4:6-7

 

 

Pelko

Psalmi 34:5, 56:4-5, 91:9

Psalmi 121

2 Tim. 1:7

 

Älä pelkää! Tämän Jumala sanoo Raamatun sivuilla monille ihmisille monissa eri tilanteissa.
Nuo sanat kuuluvat sinullekin – joka päivä!

 • Aabrahamille 1 Moos. 15:1
 • Moosekselle 4 Moos. 21:34
 • Joosualle Joos. 1:9
 • Gideonille Tuom. 6:23
 • Israelin kansalle 1 Sam. 12:20; 41:10 ja 43:1-5
 • Daavidille 1 Sam. 23:17
 • Sarpatin köyhälle leskinaiselle 1 Kun. 17:10-16
 • Elialle 2 Kun. 1:15
 • Kuningas Hiskialle 2 Kun. 19:6
 • Kuningas Salomolle 1 Aik. 22:13
 • Hätääntyneille sydämille Jes. 35:4
 • Jeremialle Jer. 1:8
 • Hesekielille Hes. 2:6
 • Danielille Dan. 10:12
 • Marialle Luuk. 1:30
 • Paimenille Luuk 2:10
 • Jeesuksen seuraajille Matt 10:26-31, 14:27, 28:5; Luuk 12:32; Joh 14:27
 • Miehelle, jonka tytär kuoli Mark 5:36
 • Paavalille Apt. 18:9

 

Katastrofitilanne

Psalmi 55:17–18, 23

Psalmi 91:1-2

Psalmi 118:5-6

 

 

Kauhu, terrori ja sota

Room. 8:6 ja 8:31-39

Fil. 4:6-7

Ilm 7:9-17

Ilm 20:4

Ilm 21:1-6