Ihmisen vastaus

IHMISEN VASTAUS

 

Kyllä tai ei

Jumala kutsuu ja ihminen vastaa. Mikä on sinun vastauksesi? Onko se reilusti kyllä, hieno juttu mutta ei minulle, ehkä joskus myöhemmin, ehdottomasti ei…

Viime kädessä vastauksia on vain kaksi: kyllä tai ei. Joko me hyväksymme Jumalan elämäämme tai sitten emme. Tässä suhteessa ei ole välimuotoja. Voimme joko olla Jumalan puolella tai häntä vastaan. Voimme olla Jumalan lapsia tai sitten emme ole. Voimme olla pelastettuja tai pelastuksen ulkopuolella. Olemme joko armahdettuja tai tuomion alla. Olemme uskovia tai emme ole.

 

Oma tilanteemme

Moni on kastettu ja on pienestä pitäen uskonut Jumalaan ja halunnut elää kristillisten arvojen mukaisesti. Moni on kasteesta huolimatta hiljalleen ajautunut pois Jumalan luota ja kristillisestä elämästä. Ymmärrys Jumalan olemassaolosta ja merkityksestä on hämärtynyt, jopa kadonnut.

Mitkä tekijät kertovat siitä, onko suhteemme Jumalaan kunnossa? Niitä voidaan luetella useampia. Niiden kohdalla varmuutemme voi vaihdella. Syvimmiltään kyse on suhteestamme Jeesukseen Kristukseen. Ilman Jeesusta, ilman syntiemme sovitusta ei ole välitöntä elämänyhteyttä Luojaamme.

Kun Jeesus on uskomme kohde ja perimmäinen turvamme, olemme oikealla puolella. Jeesuksella tarkoitetaan nimenomaan Raamatun ilmoittamaa Jeesusta Kristusta perinteisen kristillisen uskon mukaisesti. Hän on ihmiseksi tullut Jumala, joka ristillä on sovittanut syntimme ja noussut ruumiillisesti kuolleista.

Voimme arvioida omaa suhdettamme Jumalaan seuraavien kohtien valossa:

 • Uskon Jeesukseen Kristukseen. Hän on sovittanut syntini ja avannut tien Jumalan luokse ja pelastukseen.
 • Uskon kolmiyhteiseen Jumalaan, joka on Isä ja Poika ja Pyhä Henki.
 • Uskon Raamattuun, joka on Jumalan pyhä sana. Raamatussa on tärkeimmät elämänohjeet ja evankeliumi Jeesuksesta Kristuksesta.
 • Uskon kristillisiin arvoihin ja pyrin noudattamaan niitä, vaikka tiedän jääväni kauas täydellisyydestä.
 • Ymmärrän olevani syntinen ja tarvitsevani Jumalan armoa joka päivä.
 • Ymmärrän seurakunnan ja uskovien yhteyden tärkeyden.
 • Olen kastettu ja arvostan ehtoollista.

Kristillinen usko ei ole vaikeaa. Kun sydämemme on avoin Jumalalle, hänen läsnäolonsa synnyttää meissä uskon, joka vaikuttaa edellä kuvattuja asioita. Usko on sisimmän luottamusta Jumalaan. Se ei tarkoita, että tietäisimme tai ymmärtäisimme kaiken. Elämässä ja maailmankaikkeudessa on paljon sellaista, jota ymmärrämme vain vähän, jos ollenkaan.

Mikäli taas voit aivan rehellisesti todeta, että tämänkaltaista uskoa sinusta ei löydy, silloin saat turvautua Jumalaan ja ottaa hänet vastaan ja sen myötä kristillisen uskon. Tämä ei ole ongelma. Jumala tahtoo tulla elämääsi ja pelastaa sinut. Hän on tehnyt jo kaiken valmiiksi.

 

Monia selityksiä

Koska olemme syntisiä, me kapinoimme Luojaamme vastaan. Emme tahdo häntä elämäämme. Niinpä olemme mestareita keksimään monenlaisia verukkeita, joilla petämme lopulta vain itseämme. Jumalaa ei voi koskaan pettää.

Raamattu on aina elävä ja ajankohtainen elämänkirja. Jeesus kertoi osuvan vertauksen Jumalan kutsusta ja ihmisen vastauksesta. Vertaus kuvaa hyvin meitäkin.

 

”Eräs mies järjesti suuret pidot ja oli kutsunut paljon vieraita.
Kun pitojen oli määrä alkaa, hän lähetti palvelijansa sanomaan kutsutuille: ’Tulkaa, kaikki on jo valmiina.’
Mutta yksi toisensa jälkeen nämä alkoivat esittää verukkeita.
’Olen ostanut pellon’, sanoi yksi, ’minun täytyy mennä katsomaan sitä. Suothan anteeksi, etten pääse tulemaan.’
’Ostin viisi härkäparia’, sanoi toinen, ’ja olen lähdössä kokeilemaan niitä. Suothan anteeksi, etten pääse tulemaan.’
Kolmas sanoi: ’Olen juuri mennyt naimisiin enkä siksi voi tulla.’

”Palvelija palasi ja kertoi tämän herralleen. Silloin isäntä vihastui ja sanoi palvelijalle:
’Mene kiireesti kaupungin kaduille ja toreille ja tuo tänne köyhät ja raajarikot, sokeat ja rammat.’
Palvelija tuli sanomaan: ’Herra, olen tehnyt niin kuin käskit, mutta vielä on tilaa.’
Silloin herra sanoi: ’Mene maanteille ja kylien kujille ja vaadi ihmisiä tulemaan, jotta taloni täyttyisi.
(Luuk 14:16-23)

 

Lähi-idän kulttuurissa kutsu pitoihin lähetettiin viikkoja aikaisemmin. Kyseessä oli alustava kutsu: pidot ovat tulossa ja pitäkää tämä mielessä. Kun pidot saatiin valmistelluiksi, palvelija kiersi pyytämässä kutsutut heti mukaan. Meidän kulttuurissa tilannetta voitaisiin verrata siihen, että vieraat ovat jo saapuneet kotiimme ja istuvat mukavasti olohuoneessa. Samalla emäntä kattaa ruokailuhuoneen pöydälle mitä herkullisempia ruokia. Kun pöytä on katettu, emäntä tulee olohuoneeseen ja sanoo: Olkaa hyvät, ruoka on valmiina!

Tässä tilanteessa vieraat alkavat laukoa mitä ihmeellisempiä selityksiä, jotka ovat karkeita, ilmiselviä valheita, ja häipyvät ovesta ulos. Mikä olisi sinun reaktiosi pitojen järjestäjänä?

Vertauksessa lauotut selitykset ovat todella ilmiselviä valheita:

 • Pellon ostanut on tarkastanut sen moneen kertaan jo ennen ostamista.
 • Sama pätee härkäparin ostamiseen.
 • Vaimokaan ei karkaa minnekään. Hänethän otettaisiin mukaan juhliin!

Entä meidän selityksemme…?

 • Nyt en ehdi. On niin kiireinen elämänvaihe.
 • Ehkä sitten vanhana…
 • Kaverit nauraisivat…
 • Elämästä katoaa kaikki ilo ja hauska…
 • Ei todellakaan kiinnosta…
 • Onko mitään Jumalaa edes olemassa…

 

Riski

Lähes kaikki ihmiset ottavat vakuutuksen onnettomuuksien varalle. Auto, talo ja tavarat ovat vakuutettu. Hieman harvemmat ottavat henkilövakuutuksen. Tämä osoittaa toisaalta viisasta ennakkovarautumista mutta samalla sitä, että arvostamme käytännössä omaisuutta enemmän kuin itseämme. Mikäli vakuutusta ei ole, kannamme riskin täysimääräisesti itse. Onnettomuuden tai sairauden kohdatessa kukaan toinen ei maksa mitään puolestamme.

Suhde Jumalaan on paras ja kaiken kattava vakuutus. Siinä on ajallinen ja iankaikkinen turva. Kun onnettomuudet kohtaavat, Jumala on kanssamme ja hän pitää meistä tavalla tai toisella huolta. Kun kuolemme, menemme taivaaseen ja perimme iankaikkisen, täydellisen elämän.

Niin kauan kuin kuljemme ilman Jumalaa, olemme sekä ajallisessa että iankaikkisessa vaarassa. Ilman Jumalaa ihminen joutuu täydelliseen perikatoon ja tuhoutuu. Moni ihminen ottaa valtavan riskin, koska kuvittelee, että ei tarvitse Jumalaa – ainakaan vielä. Se on kuin sokeaa nuoralla kävelyä syvän rotkon yllä tai pimeässä hapuilua tietämättä sitä, onko edessä pudotus vai ei.

Tiedätkö sinä, milloin kuolet? Minä en ainakaan tiedä. Sydämemme on kuin sähköinen pumppu, joka lyö noin 60-80 kertaa minuutissa. Äkillisessä häiriössä se pysähtyy välittömästi. Voimme kuolla myös onnettomuudessa, väkivallan uhrina tai sairauden kourissa. Todellisuudessa olemme jokainen sekunti iankaikkisessa vaarassa, kun elämme ilman Jumalaa.

Vertauksen ja arkikokemuksen valossa näyttää siltä, että kulutuskeskeinen elämä ja ajalliset rikkaudet tekevät ihmisistä entistä penseämpiä Jumalaa kohtaan. Sen sijaan maailman köyhät ja sairaat ymmärtävät paremmin elämän rajallisuuden ja ihmisen riippuvaisuuden Jumalasta. Kun rikkaille ei kelpaa, köyhät ottavat kutsun vastaan.

 

Armon aika

Koska olemme syntisiä, emme kaipaa Jumalaa, vaikka olemme matkalla perikatoon. Rakkaudessaan Jumala kutsuu meitä monta kertaa elämämme aikana. Nämä hetket ovat ainutlaatuisia mahdollisuuksia saada armo ja elämä lahjaksi Jumalalta. Vain Jumalan rakkauden ja pyhyyden koskettamana pysähdymme näiden perimmäisten asioiden eteen. Vain silloin voimme vastata myöntävästi.

Jumala ei kutsu meitä jatkuvasti. Jos torjumme Jumalan, hän antaa meille vapauden jatkaa vanhaa, syntistä elämäämme ja kohdata kaiken sen, mitä se tuo tullessaan. Unohdamme Jumalan. Armossaan Jumala lähestyy meitä uudelleen, varsinkin tärkeissä elämämme vaiheissa. Hän on saattanut antaa jotain erittäin hyvää kuten rippikoulun, opiskelupaikan, työpaikan, uuden kodin, puolison, lapsen jne. Jumala toisinaan antaa meidän joutua suuriin ahdistuksiin, jotta kääntyisimme Jumalan puoleen emmekä joutuisi lopulliseen perikatoon.

Kun olemme tavalla tai toisella Jumalan puhuttelussa ja kutsun alla, nuo hetket ovat lottovoittoakin arvokkaampia. Vain silloin voimme pelastua. Lottovoitto tuo tavaraa ja omaisuutta, mutta ei onnellisuutta, rakkautta eikä ikuista elämää. Pahimmillaan lottovoitto sekoittaa koko elämän, pilaa ihmissuhteet, tekee meistä ylpeitä ja kovia, johtaa päihteiden käyttöön ja sairastuttaviin elintapoihin ja ennenaikaiseen kuolemaan. Jumala sen sijaan – vaikka ei antaisi ajallista rikkautta – antaa sydämen rikkautta, rauhaa, iloa, rakkautta ja iankaikkisen elämän.

Kun Jumala siis puhuttelee sinua, vastaa kyllä! Edessä voi olla vaikeita aikoja, joista et selviä ilman Jumalaa. Saatat jopa kuolla pian. Tai sitten edessä on tavallista arkea ja monia hienoja mahdollisuuksia, joita Jumala haluaa avata eteesi. Itse olen kokenut näitä molempia pian uskoon tulemiseni jälkeen: tilanteita, joista en olisi itse selviytynyt, sekä upeita seikkailuja ja kokemuksia, joihin en olisi koskaan yltänyt ilman Jumalaa.

 

Myönteinen vastaus

Kun suostut Jumalan armon ja rakkauden kohteeksi, saat enemmän kuin sanoin voi kuvata. Suurin lahja on iankaikkinen elämän Jumalan yhteydessä. Lisäksi Jumala pitää sinusta huolen ajallisessa elämässä, joka ei ole kenellekään helppo tässä kuolemanvarjon laaksossa kärsimysten ja ahdistusten keskellä.

Jumalan koko pelastuspaketti kuvataan tällä sivustolla kohdassa pelastus.

 

Tahdon!

Kiitos Jumala, että sinä tahdot armahtaa minut.
Anna anteeksi kaikki syntini ja johdata minua tahtosi mukaan.

Tule Herrakseni ja Vapahtajakseni Jeesuksessa Kristuksessa.

Pidä minusta ja läheisistäni huolta ajallisessa elämässä.
Vie perille taivaan kirkkauteen.

Kiitos armostasi. Aamen.

 

 

Kielteinen vastaus

Mikäli torjut Jumalan, kun hän kutsuu sinua, otat mielettömän riskin. Voit joutua iankaikkiseen kadotukseen, mikäli elämäsi jää lyhyeksi etkä enää käänny. Emme voi koskaan tietää varmuudella, kutsuuko Jumala meitä enää uudestaan. Ja vaikka Jumala kutsuisi, saatamme olla entistä paatuneempia emmekä enää välitä koko asiasta.

Kielteinen vastaus on rakkauden ja elämän torjumista. Se on pahinta, mitä voimme tehdä itsellemme ja sen kautta läheisillemme. Vain Jumala on rakkauden ja elämän lähde.