Koronavirus – uhka vai mahdollisuus?

KORONA: Uhka vai mahdollisuus?

Korona-virus on aikamme polttavin puheenaihe. Vaikuttaa todennäköiseltä, että se leviää ympäri maailmaa ja moni tulee sairastumaan. Tämänhetkisen tiedon mukaan korona-viruksen tähden sairastuu vakavasti noin 15 %, tehohoitoa vaatii 5 % ja siihen kuolee yli 2 % sairastuneista.

Jos ajattelemme, että maapallon väestöstä (7,8 miljardia) noin 30 % sairastuu (2,8 miljardia), heistä kuolee yli 50 miljoonaa ihmistä. Tämä luku on todella suuri, mutta samalla se on silti varsin pieni. Miten niin?

Maapallolla kuolemisen todennäköisyys on tasan 100 %. Jokainen kuolee, ajallaan. Korona-virukseen menehtyy lähinnä iän tai sairauden heikentämiä ihmisiä. Jo nyt keuhkokuume on yleisin välitön kuolinsyy yli 70-vuotiailla. Italiassa koronavirus on jostain syystä hyvin tappava: yli 80-vuotiasta enemmän kuin joka toinen sairastunut kuolee ja yli 70-vuotiaistakin joka kolmas. Vaarana on, että tehohoitopaikat loppuvat kesken.

Sen sijaan Sars-virus iski pahiten terveisiin, vahvimpiin ihmisiin. Se laukaisi elimistössä ylimitoitetun autonomisen puolustusreaktion, jolloin ihmisen keuhkot täyttyivät nesteellä ja hän tukehtui. Korona kohdistuu ikääntyneisiin ja perussairauksista kärsiviin. Taudin näkökulmasta eräs riski lienee siinä, että se muuntuu vaarallisemmaksi ja on tarttuvampi kuin Sars.

Samalla tämä virusepidemia on säästänyt ihmishenkiä. Miten niin? Esimerkiksi Kiinassa ja Italiassa liikenneonnettomuudet ovat vähentyneet radikaalisti, koska ihmiset ovat karanteenissa eivätkä saa liikkua. Kenties myös monet työtapaturmat ovat vähentyneet, koska monet tehtaat ja työpaikat ovat kiinni.

Tällä hetkellä korona-virus uhkaa yhteiskuntia vakavasti myös muulla tavoin. Ihmiset panikoituvat ja hamstraavat ruokakaupat tyhjiksi. On aika vakava tilanne, jos monilta ihmisiltä loppuu ruoka ja juoma. Se johtaa epävakauteen..

Korona-virus uhkaa kansakuntien ja koko maailman taloutta. Tehtaat ovat kiinni ja monenlainen kaupanteko on pysähdyksissä. Kiinassa autokauppa on hiljentynyt 90 %:lla. Italianmatkoista on peruttu 70 % ja Kiinan lennoista 2/3-osaa. Pörssikurssit ovat laskemassa jyrkästi. Tämä voi laukaista paniikin. Edessä voi olla todella suuri pörssiromahdus aivan kuten 1930-luvulla.

Olemme jälleen tilanteessa, että ihmisiä puhutellaan. Elämä ei soljukaan tasaisen turvallisesti loppumattomasti. Aikamme ihminen haluaisi unohtaa kuoleman ja Jumalan. Mutta yhä uudelleen meitä pysäytetään todellisuuden eteen.

Mitä tehdä? Voimme muistaa Egyptin viimeisen vitsauksen. Se oli kummallinen kirous, joka lankesi koko Egyptin ylle. Jokainen esikoinen kuoli. Kuolleisuus oli ehkä 10-20 % luokkaa, koska perhekoko oli suuri. Jokainen perhe joutui kohtaamaan kuoleman todellisuuden ja miettimään uudestaan, kenessä on perimmäinen turva. Turva ei ollut epäjumalissa.

Mutta monet selvisivät vahingoittumattomina. He olivat Jumalan kansa, joka turvasi Herraan ja noudatti hänen käskyjään. Jokaisen tuli teurastaa virheetön karitsa ja sivellä talon pielet karitsan verellä. Samalla tuli valmistautua lähtöön Egyptin orjuudesta. Karitsa paistettiin tulessa ja syötiin vaatteet vyötettyinä, ts. valmistautuneina pitkälle matkalle.

Tässä on meidänkin turvamme korona-virusepidemian ja kaikkien muidenkin uhkien edessä. Meidän tulee turvautua ikiaikojen Jumalaan, kaiken Luojaan. Hän on antanut meille Vapahtajan uhrikaritsaksi, joka on kuollut ristinpuulla juuri sinun ja perheesi syntien tähden. Jeesuksen veri on vuotanut puolestamme.

Kun me uskomme ja turvaamme häneen, meidän sydämemme pielet merkitään verellä. Silloin kuolemanenkeli kulkee ohitse. Uskon kautta meidän sielumme ravitaan armolla, hyvyydellä ja Jumalan tuntemisella ja meidät valmistetaan kotimatkalle kohti taivasta. Pääsemme vapaiksi synnin orjuudesta ja tuomiosta. Juuri siitä on kysymys ”Pääsiäisessä”, pääsemisessä.

Tämän ovat kokeneet miljoonat ihmiset läpi historian, minäkin. Syvimmiltään Kristus varjelee meidät iankaikkiseen elämään. Samalla hän voi varjella monelta ajalliseltakin vaaralta. Silti Raamattu sanoo, että monen ahdistuksen kautta meidän on kuljettava Jumalan valtakuntaan. Mutta niidenkin keskellä kanssamme on Hyvä Paimen, joka kuljettaa meidät läpi pimeiden kuolemanvarjon laaksojen vihreille niityille virvoittavien vesien ääreen.

Mutta miksi Jumala sallii tällaisia tautiepidemioita ja paljon muuta? Eikö hän ole silloin paha?

Mutta kuka sitten haluaisi asua ja elää ikuisesti tässä turmeltuneessa maailmassa, joka kulkee kohti tuhoaan? Ihminen rakastaa syntistä elämää eikä haluaisi siitä luopua. Hän on kulkemassa kohti ikuista perikatoa. Juuri tältä Jumala tahtoo meidät varjella. Siksi hän sallii monenlaisia ahdistuksia, jotta heräisimme todellisuuteen ja löytäisimme ikuisen turvan ja elämän kaiken Luojassa. Sen hän tekee rakkautensa tähden.

Jumala antaa paljon hyvää, mutta liian usein se vain paaduttaa ihmisen, joka luulee olevansa oman elämänsä ikuinen herra. Runsauden keskellä ihminen ylpistyy – kuten Suomen kansa vuosikymmenten hyvinvoinnin saatossa. Jumala hylätään ja kristinusko tosiasiassa kielletään monin tavoin. Sen seurauksena alkaa syvä pahoinvointi. Elämän Luojan kieltäminen on elämän kieltämistä ja kuoleman valitsemista.

Mitenkä on sinun kohdallasi? Emme ehkä voi vaikuttaa kansakuntien kohtaloihin, mutta omalla kohdallamme voimme valita elämän tai kuoleman, Jumalan tai synnin.

Jeesuksen veri on vuotanut sinunkin puolestasi. Jumala tarjoaa sinulle armahdusta ja uutta, ikuista elämää. Hän kutsuu vapauteen ja matkalle kohti taivasta. Turvaa Kristukseen, vyötä itsesi ja ole valmiina lähtemään, minne ikinä Herra sinut lähettää. Hän johdatuksessa löydät perille elämään!

 

Rukoile kanssani:

Pyhä Jumala.
Me olemme syntisiä, kuolevaisia ihmisiä. Olemme kieltäneet sinut ja hyvän tahtosi.
Armahda meitä Kristuksen ristintyön tähden. Anna kaikki syntimme anteeksi.

Johdata meitä sinun hyvän, rakastavan tahtosi mukaan.
Varusta meidät koko elämänmatkalle. Suo meidän palvella sinua ja lähimmäisiämme.
Vie meidät ja kaikki läheisemme perille taivaan kotiin!

Vapahtajan Jeesuksen Kristuksen nimessä.
Aamen.