Uudeksi minä teen kaiken!

UUDEKSI MINÄ TEEN KAIKEN!

Olemme vuoden 2021 alkupäivissä, taakse on jäänyt mennyt vuosi, käsillä on tämä päivä ja edessä tulevaisuus. Millä mielellä katsomme menneeseen ja tulevaan? Inhimillisin silmin ja Jumalan silmin asiat voivat näyttää aika erilaisilta.

Ilmestyskirja 21:5

Valtaistuimella istuva sanoi: Katso, uudeksi minä teen kaiken. Ja hän sanoi: Kirjoita, sillä nämä sanat ovat vakaat ja todet.

Uudeksi minä teen kaiken! Siinäpä on ihmeelliset sanat!

Tässä meidän maailmassamme näen usein vanhan purkamista, toki uuttakin kaiken keskellä. Kodissani tehtiin syksyllä keittiöremontti. Koko keittiö piti tyhjentää ja tavarat ripotella eri puolille huushollia ja parvekekin pursusi tavaraa.

Tein pari päivää purkutöitä. Kaikki revittiin pois ja rojut heitettiin pihalle. Joka paikassa oli puruja ja roskia. Kaaos oli jokseenkin täydellinen. Kaiken keskellä piti pyörittää mahdollisimman normaalia arkea, hoitaa lapset ja koittaa vielä nukkuakin levollisesti.

Pohjatyöt piti tehdä hyvin ennen kuin pääsimme asentamaan uutta. Varsinaisen asennuksen teki tuttu kirvesmies. On viisasta käyttää ammattilaista. Uuden asentamisessa on omat niksinsä. Vaiheita on monia ja ennen kuin keittiö on viimeistelty, kaikki näyttää hyvin keskeneräiseltä.

Sellaista lienee ihmiselämäkin. Keskeneräistä, toisinaan kaaosta, vanhan purkamista, uuden kaipaamista. Vanhan repiminen tuntuu raskaaltakin. Uuden rakentaminen on kovin työlästä. Näin meissäkin rakennetaan jotain uutta, syvällistä ja iankaikkista. Lopputulosta emme vielä näe.

Arkisen keittiöremontin keskellä rukoilin siihen Jumalan siunausta ja johdatusta. Hän on läsnä arjessakin ja on kiinnostunut elämästämme. Hän tietää kaikki vaiheet ja myös lopullisen, parhaan lopputuloksen. Hän on se ammattilainen, joka osaa hommansa, johon voi luottaa ja johon kannattaa turvautua.

Tämä pätee meidän maalliseen tomumajaammekin. Sekin kaipaa remonttia. Alkaahan se reistailla sitä pahemmin, mitä enemmän vuosia kertyy.

Mielellämme toivomme ja usein pyydämme, että Jumala parantaisi kaikki meidän vaivamme ja sairautemme. Toisinaan hän näin tekeekin. Mutta samalla Jumala on säätänyt osaksemme vanhenemisen ja maallisen tomumajamme murenemisen. Joudumme vielä tyytymään vajavuuteen.

Jo Hippokrates on sanonut viisaasti, että lääkärin tehtävänä on joskus parantaminen, usein lieventäminen ja aina lohduttaminen.

Näin Jumalan sanakin ja siihen liittyvä rukouskin toimivat. Joskus sana parantaa saman tien. Joskus toisen puolesta rukoillaan pitkään ja jälkeenpäin todetaan, että sairaus on väistynyt monenkin asian yhteisvaikutuksessa.

Vaikka Jumalalla on valta parantaa ruumiimme ja sielumme yhdessä hetkessä, on syytä muistaa, että hän ei kuitenkaan lupaa meille täydellistä ja lopullista terveyttä ja onnea tämän monin tavoin rikkinäisen, turmeltuneen, katoavan maailman keskelle.

Siitä huolimatta Jumalan sana tuo meille kaiken keskelle syvän, pettämättömän turvan ja lohdutuksen. Jeesus on joka päivä kanssamme ja kantaa meitä. Emme milloinkaan ole yksin. Vaikka elämä joskus näyttäisi ja tuntuisi pelkältä pimeydeltä ja kaaokselta, sielläkin hän on kanssamme, kun vain huokaamme hänen puoleensa.

Ja aina, oman aikataulunsa mukaisesti hän tuo meidät takaisin valoon – jotain syvää kokeneena ja ehkä vähän oppineenakin. Enää ei niin paljon ihmiseen vaan Jumalaan luottaen.

Saamme siis katsoa ja ihmetellä oman elämämme keskellä siihen uuteen, jota Jumala on luomassa ja tekemässä. Ja vaikka emme vielä näe lopputulosta, saamme ennen kaikkea tuntea hänet, joka on kaiken alku, sisältö ja täyttymys.

Näin taivaallinen Parantajamme ja Lääkärimme meitä hoitaa. Toisinaan hän parantaa, usein lieventää ja aina lohduttaa. Ja kun saamme itse kokea tätä kaikkea, saamme lähteä Vapahtajamme matkakumppaneiksi toteuttamaan tätä samaa.

Niillä lahjoilla ja kyvyillä, mitä meille on suotu, saamme mekin parantaa tätä kärsivää maailmaa, lieventää sen tuskaa ja aina olla lohduttamassa ja rohkaisemassa.

Parhaiten teemme sen, kun tuomme etsiviä, hapuilevia, parantajaa ja kaiken uudeksi tekevää auttajaa kaipaavia ihmisiä Vapahtajamme ristin juurelle – saamaan synnit anteeksi ja saamaan Pyhän Hengen ja Jumalan sanan elämän matkaoppaaksi kohti taivasta.

Mitä ikinä onkaan meillä takana, tässä hetkessä tai edessä, hän vie meidät perille. Siellä saamme nähdä, kuinka kaikki on juuri niin kuin meille on luvattu: Katso, uudeksi minä teen kaiken!

Rukoilemme:

Pyhä Jumalamme, taivaallinen Isämme.
Kiitos, että sinä luot uutta kaiken katoavaisen keskellä.
Kiitos, että saamme luottavaisin mielin pyytää sinulta:

Siunaa henkemme, sielumme ja ruumiimme, tämä päivä ja tulevaisuutemme. Siunaa uskolla, rauhalla ja ilolla.

Siunaa murheet, että ne voi kestää, ja siunaa huokaukset uskoksi.
Siunaa iloksi ja autuudeksi pyhä sanasi.
Siunaa yön pimeys, jotta voi turvallisesti levätä.
Siunaa valoisat päivät, että voisi iloiten toimia.

Siunaa meille leipämme, kotimme ja koko elämämme.
Siunaa rakkaat läheiset ja kaukaisetkin ystävämme.

Herra Jeesus, kiitos, että lasket kätesi päällemme ja siunaat meidät
Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

Aamen.