Raamatun temppelit

RAAMATUN SEITSEMÄN TEMPPELIÄ

 

 1. Ilmestysmaja 2000 eKr.
  Jumala antoi Moosekselle ilmestysmajan ja jumalanpalveluksen ohjeet. Ilmestysmaja oli telttamaja, jota kuljetettiin mukana. Lopulta Daavid toi sen Jerusalemiin temppelivuorelle.
 1. Salomon temppeli 1000 – 586 eKr.
  Kuningas Salomo rakensi ensimmäisen kiinteän temppelin Jerusalemin temppelivuorelle. Temppeli oli loistelias. Tämä temppeli tuhoutui vuonna 586 eKr., kun babylonialaiset hyökkäsivät ja veivät kansan pakkosiirtolaisuuteen.
 2. Toinen temppeli 516 eKr – 70 jKr.
  Tämä on pakkosiirtolaisuuden jälkeen rakennettu uusi, toinen temppeli tuhoutuneen tilalle. Se oli melko vaatimaton, mutta kuningas Herodes laajensi sitä merkittävästi Jeesuksen aikana. Roomalaiset tuhosivat tämän temppelin vuonna 70 jKr.
 3. Seurakunta Jumalan temppelinä 30 jKr. – – – – ?
  Jeesus lupasi rakentaa uudelleen temppelin kolmessa päivässä. Tällä hän tarkoitti omaa ristinkuolemaa ja ylösnousemusta, jonka myötä Jeesuksesta tuli elävä temppeli, Jumalan kohtaamisen paikka. Kristillinen seurakunta on Pyhässä Hengessä Kristuksen ruumis ja Jumalan temppeli maan päällä. Tänä aikana Jerusalemissa ei ole temppeliä vaan muslimien kalliomoskeija.
 4. Kolmas temppeli ?
  Juutalaisten suurin unelma on rakentaa uudelleen pyhä temppeli Jerusalemiin. Tuota temppeliä varten on kaikki tarvittava jo olemassa. Vain kalliomoskeija on tiellä. Tuleeko temppelin rakentaminen olemaan Lähi-idän rauhansopimuksen ehto ja johtaako se laajaan sotaan muslimien kanssa? Raamattu antaa viitteitä, että tällainen temppeli rakennetaan.
 5. 1000 vuotisen valtakunnan temppeli
  Profeetta Hesekiel näkee kuvan uudesta temppelistä, jonka alta virtaa elävän veden virta. Näky liittynee tulevaan tuhatvuotiseen valtakuntaan, jolloin Israel, Jerusalem ja sen temppeli on kaiken keskus.
 6. Karitsa (Kristus)
  Uudessa luomakunnassa ei ole muuta temppeliä kuin Karitsa, Vapahtaja Jeesus Kristus.