Hedelmästään puu tunnetaan

HEDELMÄSTÄÄN PUU TUNNETAAN (Elokuu)

Elämme sadonkorjuun aikaa. Puutarhan hedelmät ja marjat ovat kypsyneet. Viljankorjuun päivät ovat nekin edessä. Saamme nauttia runsaudesta.

Makumieltymyksiä on monenlaisia. Joku tykkää makeasta, toinen kirpeästä, kolmas happamesta. Pensaita ja hedelmäpuita istutetaan, jotta saamme haluttua hedelmää. Laatukin on tärkeää. Siihen kannattaa satsata ja kukapa söisi pilaantunutta!

Samaan tapaan meitä ihmisiä on monenlaisia. On erinäköistä ja -kokoista. Persoonallisuudet vaihtelevat. Voi se aiheuttaa törmäyksiäkin, mutta silti se on elämän rikkautta. Erilaisia makuelämyksiä on näinkin luvassa.

Tulevan pyhän tekstissä (Matt 12:33-37) puhutaan hyvästä ja huonosta puusta, joka tuottaa omanlaista hedelmäänsä. Inhimillisesti sen mittaaminen, kuka on hyvä ja huono on vaikeaa. Silti teemme sitä koko ajan. Arvioimme toisia ihmisiä. Suorituksiamme mitataan ja ihmisen arvo perustuu tehokkuuteen. Laissakin määritellään toivottavaa ja ei-toivottavaa käytöstä.

Jumalan seula on vielä tarkempi. Hän tutkii ihmisen sydämen, motiivit, sanat, teot ja tekemättä jättämiset. Kuka siitä selviää? Moni pitää itseään hyvänä ihmisenä, kunnon kansalaisena, joka ei ole koskaan tehnyt mitään pahaa. Aikamoinen väite. Valhe suorastaan, uskallanpa sanoa. Sitä paitsi ihmiskunnan historia, nykytila ja tulevaisuuden uhkakuvat puhuvat ennemmin itsekkäästä, lyhytnäköisestä, jopa ahneesta ihmiskunnasta.

Hyvä puu tuottaa hyvää hedelmää ja huono huonoa. Mitä siis sanoisimme ihmisestä? Totuus tekee kipeää, mutta oikea diagnoosi on välttämätön ongelman voittamiseksi. Se on ainoa kestävä lähtökohta. Mutta voiko ihminen muuttaa itsensä tai pelastaa maapallomme? Moni luulee näin. Pienessä mittakaavassa voimme saada jotain aikaiseksi, mutta suuressa asiat menevät entistä huonommaksi.

Mistä apu? Ulkoavaruuden olentojakaan ei ole vielä tullut vastaan. Pitäisikö tyytyä Jumalaan? Hän on kaiken Luoja, Kaikkivaltias. Hän tekee kuolleesta elävää ja voi muuttaa huonon puun hyväksi.

Armotyönsä Jumala aloittaa ajassa ja saattaa päätökseen iäisyydessä. Sen hän tekee Vapahtajan Jeesuksen Kristuksen ristinkuoleman ja ylösnousemuksen kautta. Hän on hyvä puu, johon meidät oksastetaan. Sen hyviä hedelmiä voi kasvaa meissäkin.

Herra Jeesus, ota meidät armohoitoosi ja anna hyvä, maukas sato!