Billy Graham (1918 – 2018)

BILLY GRAHAM – Evankeliumin Grand Old Man (1918 – 2018)

Kenties koko kristillisen historian merkittävin julistaja sitten apostolien ajan on amerikkalainen Billy Graham. Ainakin hän on minun arvoasteikolla hyvin korkealla yhdessä Kalevi Lehtisen kanssa. Toivottavasti nämä raamattusivutkin kulkevat näissä askelissa.

Evankelista, julistaja Billy Graham muutti ”uuteen osoitteeseen”, taivaalliseen kotiin äskettäin korkeassa 99 vuoden iässä 21.2.2018. Hän on syntynyt 7.11.1918. Hänellä on vaimonsa Ruth Bell Grahamin kanssa viisi lasta. Kristilliseltä taustaltaan Graham on baptisti.

Billy Graham itse kuvasi elämäntehtäväänsä seuraavasti: ”Elämäntehtäväni on auttaa ihmisiä löytämään henkilökohtainen suhde Jumalaan”. Hänen on arvioitu saarnanneen evankeliumia 210 miljoonalle ihmiselle vuodesta 1947 lähtien.

Tutkimuksen mukaan Graham oli vaikutusvaltaisin saarnaaja Yhdysvalloissa. Grahamin toiminta perustui suuriin, kirkkokuntarajat ylittäviin, herätyskokouksiin, joita kutsutaan nimellä missio.

Suomen vierailuillaan hän yleensä saarnasi Olympiastadionilla. Kalevi Lehtinen aloitti missiotyönsä Grahamin esimerkin innoittamana Missio Helsingin jälkeen vuonna 1987. Missio Helsinki on suurin Helsingin Olympiastadionilla koskaan järjestetty ei-urheilullinen tapahtuma, eikä yksikään uskonnollinen tapahtuma ole saavuttanut Suomessa niin suurta medianäkyvyyttä kuin Grahamin elokuun lopulla 1987 siellä pitämä kuuden uskonnollisen kokouksen sarja.

Grahamin julistus oli vahvasti raamatullista, Kristus-keskeistä, evankelioivaa. Hänellä oli aina tiimi, jonka kanssa hän valmisteli ja valitsi lopullisen julistuksen sisällön. Graham tunsi ihmisen syntisyyden ja niinpä hänellä oli aina läheisiä luottohenkilöitä, jotka kulkivat hänen kanssa ja joille hän ripittäytyi säännöllisesti. Hän ei ryvettynytkään skandaaleissa niin kuin monet, varsinkin menestysteologiset, ylikarismaattiset julistajat. Grahamin linja oli terve, luotettava ja nöyrä.

Graham ehti aktiiviuransa aikana tavata henkilökohtaisesti kaikki Yhdysvaltain presidentit Harry Trumanista Barack Obamaan. Erityisen läheinen suhde hänellä oli Ronald Reaganiin, jonka uskonnollisena neuvonantajana hän toimi. 2010-luvun alkuvuosiin saakka Graham oli säännöllisesti nähty vieras Yhdysvaltain kongressin vuosittain helmikuussa järjestämällä rukousaamiaisella.

Grahamin suosiota ja vaikutusvaltaa osoitti, että kylmän sodan aikana hän pääsi vierailemaan Neuvostoliitossa ja rautaesiripun takaisissa Itä-Euroopan maissa. Vuonna 1992 Graham kutsuttiin jopa maailman sulkeutuneimmaksi valtioksi arvioituun Pohjois-Koreaan.

Graham sairasti Parkinsonin tautia vuodesta 1992. Huonontuneen terveydentilansa takia hän lopetti kiertuetoimintaansa, ja vuoden 2005 kiertue jäi hänen viimeisekseen.

Grahamia on kiitetty uskonnolliset ja poliittiset rajat ylittävästä työstä, ja vuonna 2001 hänelle myönnettiin brittiläisen imperiumin ritarikomentajan arvonimi. Graham sai oman tähden Hollywood Walk of Famelle vuonna 1989.

Nämä suuret, vakaat, Raamattu- ja Kristus-keskeiset julistajat ovat poissa. Heitä ovat Billy Graham, David Wilkersson, Kalevi Lehtinen ja moni muu. Säilykööt he meille kirkkaina esikuvina. Antakoon Jumala uusia, hänen kutsumiaan ja armoittamiaan julistajia! Sellaisia tarvitaan kipeästi. Älkäämme juosko väärän evankeliumin ja pinnallisen maineen perässä.