NMKY ja NNKY

NMKY ja NNKY

 

Syntyhistoria

NMKY eli YMCA perustettiin Lontoossa vuonna 1844. Sen perustajana oli kauppa-apulainen nimeltä Georg Williams. Dynaaminen yhteiskristillinen nuorisoliike levisi nopeasti moniin maihin ja jo vuonna 1855 perustettiin NMKYn maailmanliitto. Nykyään liike toimii yli 125 maassa ja sillä on 45 miljoonaa jäsentä. Suomeen liike rantautui vuonna 1889 ja sillä on toimintaa yli 50 paikkakunnalla.

Naisten osalta (NNKY eli YWCA) virallinen järjestäytyminen tapahtui 1850-luvulla ja Suomessa 1896. Se toimii yli 125 maassa ja sillä on 25 miljoonaa kannattajaa.

 

Luonne

Liikkeen mottona on toimia nuorten miesten / naisten yhteisönä, jonka jäsenet tunnustavat Jeesuksen Kristuksen Vapahtajaksi pyhän Raamatun mukaisesti ja haluavat olla hänen opetuslapsiaan. Liikkeessä painotetaan hyviä harrastuksia ja kristillistä uskoa. Se järjestää moninaista toimintaa liikunnan, musiikin, partion, retkeilyn ja kehitysyhteistyön parissa. Varsinkin sen koripallojoukkueet ovat tunnettuja.

 

Nettisivut

NMKYn ja NNKYn toiminnasta voit lukea parhaiten ymca.fi / ywca.fi nettisivuilla tai käymällä lähimmässä paikallisyhdistyksessä.