Elämän tarkoitus

ELÄMÄN TARKOITUS

 

Onnellista elämää etsimässä

Mikä on sinun elämäsi tarkoitus? Mitkä asiat tekevät elämästäsi mielekkään? Mitkä taas vievät mielekkyyden ja onnen elämästä?

Moni haaveilee aivan tavallisista asioista kuten mukavasta kodista, perheestä, mielenkiintoisesta työstä, melko hyvästä toimeentulosta, ystävistä tai vaikkapa kesämökistä järven rannalla. Nämä ovatkin hyviä haaveita. Aika monet näitä saavuttavatkin. Monille osa näistä jää vain haaveeksi.

Elämä on samalla kovaa ja raakaa. On ihmissuhdeongelmia, työttömyyttä, taloudellisia vaikeuksia, sairautta, selittämätöntä ahdistusta, masennusta ja pelkojakin. Lopulta tuntuu siltä, että kuolema tekee kaiken tyhjäksi. Miten voisi nauttia hyvästäkään, kun kuljemme kohti kuolemaa? Kaiken lisäksi epävakaus, kriisit ja sodat uhkaavat jopa Suomea.

Aika monet yrittävät unohtaa nämä syvimmät huolet ja elää arkea ikään kuin näitä ilmiöitä ja kuolemaa ei olisi lainkaan. Silti – ei niitä voi unohtaa vaan ne nakertavat elämän mielekkyyttä. Joku on väittänyt, että jopa puolet henkisistä voimavaroista kuluu kuolemanajatuksen tukahduttamiseen. Onko siksi elämämme usein niin kiireistä? Emme pysähdy koskaan, koska emme uskalla tehdä sitä. Täytämme vapaa-ajankin nettiviihteellä, radion pälätyksellä ja television hömpällä. Ei ole yhtään hiljaista hetkeä.

Muutaman kerran elämässä pohdimme elämän ihmettä, alkuperää ja tarkoitusta, jopa Jumalan olemassaoloa. Kun joku läheisemme sairastuu vakavasti ja kuolee, meitä pysäytetään. On pakko ajatella kuolemaa, kun läheisemme lasketaan arkussa kylmään maan poveen. Tosin tuhkaus vie tämänkin elämän todellisuuden näkymän pois silmistämme.

 

Sattuma vai Jumala?

Niin, mikä on sinun elämäsi tarkoitus? Onko niin, että tietääkseen elämän tarkoituksen, on tiedettävä myös, miksi elämä on syntynyt ja minne olemme matkalla? Jos kaikki on sattumaa, elämällä ei ole tarkoitusta. Elämme vain pienen hetken ja sitten meitä ei enää koskaan ole.

Mutta jos kaiken takana onkin Jumala, elämälle voikin avautua hurjan paljon tarkoitusta ja mielekkyyttä. Silloin olemme olemassa Jumalan tahdosta. Meidät on luotu Jumalan kuvaksi, heijastamaan samaa rakkautta, hyvyyttä, iloa ja onnellisuutta. Silloin Jumala on kanssamme joka hetki. Silloin olemme matkalla taivaaseen, iankaikkiseen elämään. Valtava ero Sattumalla ja Jumalalla! Kumman lapsi sinä olet?

Entä onko sitä Jumalaa olemassa vai onko se vain kaunis satu? On olemassa! Huikean monimutkainen elämä ja ihmeelliset persoonalliset olennot eivät synny sattumalta persoonattomasta massasta. Persoonia syntyy vain Persoonasta. Elämää syntyy vain Elämästä. Jumalan olemassaolo on ilmeinen. Lisäksi oikeastaan jokaisella ihmisellä on jonkinlaisia kokemuksia Jumalan läsnäolosta ja vaikutuksesta. Jumala on. Hän ilmoittaakin itsensä nimellä ”Minä Olen” (hepreaksi JHWH). Hän on elämä ja olemassaolon ikuinen perusta.

Jumalan olemassaolo selvenee sinulle vain, kun suostut elämänyhteyteen hänen kanssaan. Jumala antaa ihmisen valita. Hän ei pakota. Jumalan yhteyteen on avoin tie. Jeesus Kristus sanoo: Minä olen tie ja totuus ja elämä. Ei kukaan tule Isän luokse muuten kuin minun kauttani! (Joh 14:6).

Me olemme syntisiä ja synnin turmeleman maailman asukkaita. Juuri syntisyytemme pimentää meidät niin, että emme välttämättä edes tiedä, onko Jumalaa. Sen tähden me sanomme ja teemme vääriä asioita. Sen tähden maailma on täynnä kaikkea pahaa.

Ja juuri siksi me tarvitsemme anteeksiantoa ja sovitusta. Tämän Jumala tekee mahdolliseksi tulemalla ihmiseksi Jeesuksessa Kristuksessa ja sovittamalla syntimme ristillä. Jumalan armo ja rakkaus ovat uusi mahdollisuus uuteen elämään. Suostummeko me tähän?

 

Yhteys Jumalaan edellyttää kahta asiaa:

  • Suostumista Jumalan hyvään tahtoon ja rakkauteen: Tapahtukoon Sinun tahtosi elämässäni!
  • Anteeksiannon omistamista omalle kohdalle Jeesuksessa Kristuksessa. Me emme kykene täyttämään Jumalan tahtoa, vaikka pyrkisimme kohti hyvää. Tarvitsemme anteeksiantoa joka päivä.

 

Yksinkertaisimmillaan voimme rukoilla sydämestämme:

Pyhä Jumala, Taivaallinen Isä.
Tapahtukoon sinun tahtosi elämässäni.
Anna syntini anteeksi Jeesuksen Kristuksen tähden.
Tule minulle Vapahtajaksi ja Herraksi!
Aamen.

Tämä sydämenasenne ja rukous ovat kristillistä uskoa. Tätä elämänyhteyttä Jumalaan synnyttää, vahvistaa ja vakuuttaa uskon lisäksi kristillinen kaste. Lisäksi saamme vahvistua ehtoollisen kautta ja kasvaa Jumalan tuntemisessa ja ihmisyydessä lukemalla Jumalan sanaa.

 

Mielekäs elämä

Elämän tarkoitus avautuu vain Jumalan yhteydessä. Silloin tiedämme, mistä olemme tulossa ja minne olemme matkalla. Silloin meille annetaan tarkoitus elämämme matkalle. Kuolema ei enää tee kaikkea tyhjäksi. Emme olekaan matkalla ikuiseen pimeyteen vaan ikuiseen elämään. Siinä on huikea ero. Tämä kaikki hyvä ei ole hyväuskoista luulottelua vaan Jumala ilmaisee itsensä sinulle niin, että voit vakuuttua hyvin syvästi ja elää levollisesti ja turvassa. Nyt uskaltaa jo pysähtyä, olla hiljaa, levähtää ja ihmetellä.

Elämän tarkoitus on rakkaus. Jumalan on rakkaus ja tämä rakkaus kumpuaa hänestä. Se synnyttää meissä vastarakkautta Jumalaa, lähimmäisiä ja luomakuntaa kohtaan. Tämä rakkaus ei Hollywood-rakkautta, joka on usein rakkauden irvikuva. Aito rakkaus perustuu syvään päätökseen rakastaa. Se on käytännöllistä, toimivaa ja epäitsekästä. Rakkaus uhrautuu tarvittaessa. Tähän rakkauteen mahtuu monenlaisia tunteita ja tuntemuksia, mutta silti rakkaus kestää kuljimmepa onnessa tai vaikeuksissa.

Rakkaus on kekseliästä ja synnyttää valtavan paljon hyvää tähän maailmaan. Rakastavalta ihmiseltä ei tekeminen lopu. Tarkoitusta riittää loputtomasti.

Yhteys Jumalaan ei merkitse helppoa ja siloteltua elämää. Maailma on yhä sama. Sairaudet ja kuolema ovat yhä läsnä. Suuri ero on kuitenkin siinä, että emme ole yksin: Jumala on kanssamme. Toinen ratkaiseva ero on siinä, että viimeinen sana on Jumalalla eikä sairauksilla ja kuolemalla. Jumalan lopullinen sana on: Elämä!

Tällä ihmeellisellä elämäntiellä jokaiselle on varattu aivan oma, erityinen tarkoituksensa ja tehtävänsä. Sinun tulee löytää se kulkemalla yhdessä Jumalan kanssa. Se rakentuu ja selviää askel askeleelta. Sen kokonaisuus on nähtävissä vasta perillä. Elämä on suuri seikkailu yhdessä Jumalan ja toinen toistemme kanssa. Sen ainoana luotettavana matkaoppaana on Raamattu, joka on Jumalan Sana juuri sinulle!