Jehovantodistajien tavat, oppi ja kohtaaminen

TAHDOTKO ELÄÄ IKUISESTI PARATIISISSA?
Jehovantodistajien oppi ja kohtaaminen.

 

JOHDANTO

Ovikello soi. Ovella on kaksi henkilöä, useimmiten kaksi naista tai kaksi miestä. He tarjoavat Vartiotorniseuran Herätkää-lehteä, jossa kysytään esimerkiksi: Haluaisitko elää ikuisesti paratiisissa?

Lehden kuvat ovat kauniita. Moni yksinäinen saattaakin avata oven. On mukavaa, että joku tulee käymään. He jatkavat keskustelua ja ottavat esille tutun kirkkoraamatun, josta saattavat lukea yhden kohdan, joka tukee heidän sanomaansa. He vetoavat kuulijaansa kauniilla kuvauksella paratiisista, joka on nykyinen maapallomme. Siellä kaikki elävät onnellisina, perhekuntina. Keskustelu jatkuu ja vieraat lupaavat tulla uudestaan, joka viikko.

Jehovantodistajien kanssa on lähtökohtaisesti mukava jutella. Nykyään vain harva haluaa jutella hengellisistä asioista. Se on aina mahdollisuus todistaa Kristuksesta ja kasvaa itsekin Jumalan tuntemisessa.

 

MIELIKUVIA

Minkälaisia päällimmäisiä mielikuvia meille syntyy jehovantodistajista – heidän tavoistaan ja opista? Mitä tiedämme?

Jehovantodistajat ovat peruskunnollisia. Tärkeää on elää mallikkaasti. Vaikuttaa siltä, että he osaavat Raamatun tarkasti. Silti heillä on monia outoja tapoja ja käsityksiä. He kokoontuvat valtakunnansaleissa.

He eivät vietä joulua eikä syntymäpäiviä. Kuolinpäivä on parempi kuin syntymäpäivä. He eivät hyväksy ristiä vaan sanovat Jeesuksen naulitun pystypaaluun. He eivät osallistu politiikkaan eivätkä äänestä eivätkä käy armeijaa, edes siviilipalveluksena. Verensiirrot ovat kiellettyjä. Ovityö on erittäin tärkeää. Seurakuntakuri on ankaraa.

 

MISTÄ ON KYSYMYS

Liikkeen perustaja on Charles Russell, joka toimi Usassa 1870-luvulta alkaen. Hän toimi adventistien piirissä, jossa odotettiin innokkaasti Herran paluuta. Russell ennusti Kristuksen paluun ja maailmanlopun koittavan vuonna 1874, sitten 1878, sitten 1881. Kun Kristus ei vieläkään tullut, liikkeen piirissä ennustettiin vielä vuosia 1908, 1914, 1916, 1918, 1920, 1925, 1941 ja 1975… Nyt elämme vuotta 2014.

On pakko todeta, että maailmanlopulla pelottelu on äärimmäisen vakava asia. Raamatussa torjutaan tiukasti tällainen ajankohtien ennustelu. Jo tästä tulisi tehdä johtopäätökset.

Vuonna 1881 perustettiin Vartiotorniseura, joka määrittelee sen, miten Raamattua tulee ymmärtää. Se julkaisee lehtiä ja kirjallisuutta. Tosiasiassa jehovantodistajat opiskelevat juuri tätä materiaalia, jota on sopivasti höystetty yksittäisillä, usein asiayhteydestä irrotetuilla ja siten väärin tulkituilla raamatunjakeilla.

Jehovantodistajana eläminen onkin tiukkaa opiskelua, joka alkaa kotona ja jatkuu viikoittaisissa kokouksissa. Tyypillinen jumalanpalvelus/kokous onkin seuraavanlainen: viikon aiheen opetus, itsenäinen opiskelu ao. materiaalista, yhteinen keskustelu ja pienimuotoinen tarkistus, onko opetus mennyt perille. Lisäksi on vuotuiset konventit.

Kysyä saa, mutta viime kädessä ei saa kyseenalaistaa. Vartiotorniseura on Jumalan erehtymätön profeetta ja Raamatun tulkitsija.

Avainsanat ovat tieto ja totuus, joka tulee oivaltaa ja ymmärtää loogisesti.

 

ASEMA

Jehovantodistajia on maailmanlaajuisesti 8 miljoonaa 240 maassa. Suomessa heitä on noin 19 000 jäsentä.

Jehovantodistajia ei pidetä kristittyinä, vaan näennäiskristillisenä liikkeenä, käytännössä harhaoppina. Siinä on yllättävän paljon samanlaista kuin islamissa. Molemmat ovat tiukkoja lakiuskontoja ja molemmissa Jeesusta pidetään lähinnä Jumalan sanansaattajana.

 

OPPI – lyhyesti

Mitä jehovantodistajat sitten opettavat? Miksi he eivät ole lopulta kristittyjä?

Jumala ei ole Isä ja Poika ja Pyhä Henki kuten Raamattu ilmoittaa. Raamatussa ei mainita sanaa kolminaisuus. Jumala on pelkästään Jehova (Isä). JHWH + väärä vokalisaatio = Jehova (JAHVEH)

Jeesus on arkkienkeli Miikael, joka aineellistui maan päälle. Hän on siis enkeli, luotu olento. Jumalan Poika on pelkästään kunnianimi – ei hänen todellinen olemuksensa.

Pyhä Henki on persoonaton voima. Armolahjat eivät enää toimi ja kaikki ihmeet ovat saatanasta.

Jeesus ei sovittanut kaikkia syntejä vaan ainoastaan lunasti perisynnin valtapiiristä. Tämän hän teki paalussa, ei ristillä. Loppu jää ihmisen omaan varaan.

Ihmisen tulee pyhittyä täydelliseksi, jotta hän pelastuisi. Hänestä pitää tulla liikkeen kastettu jäsen. Kaste on aikuiskaste. Ovityö on välttämätöntä.

Seurakuntaa johtaa taivaallinen hallitus, (Ilmestyskirjassa mainittu) 144 000 salaisesti valittua henkilöä, joista osa on maan päällä. Vain he ovat uudestisyntyneitä. Muut eivät uudestisynny! Vain he saavat nauttia ehtoollisen pääsiäisenä.

Ihminen ei ole kolminainen kuten ei Jumalakaan. Ihminen on pelkkää materiaa. Kun hän kuolee, häntä ei enää ole olemassa. Hän jää kuitenkin Jumalan muistoon.

Lopunaikana koittaa Harmagedonin sota ja Kristuksen paluu. Maailma ja esivalta on pahan vallassa. Siksi ei saa äänestää, osallistua politiikkaan ja käydä armeijaa.

Sitten koittaa äärimmäisen tärkeä 1000 vuotinen valtakunta, jolloin Jehova herättää / luo uudelleen kuolleet ihmiset (jehovantodistajat ja ne, jotka eivät kuulleet evankeliumia).

Tuhatvuotinen valtakunta on aikaa, jolloin ihmisen pitää kehittyä täydelliseksi, jotta pääsisi paratiisiin.

Kadotus / helvetti on olemattomuutta.

Paratiisi on nykyisellä maapallolla. Ihmiset elävät perheinä kuten nykyään.

Jehovantodistajilla on oma raamatunkäännös nimeltä Uuden maailman käännös. Siinä tarvittavat kohdat on muutettu niin, että teksti tukee Vartiotorniseuran linjauksia. Käännöksen tekijät tuomittiin Usassa, koska heillä ei ollut väitettyä heprean ja kreikan kielten taitoa.

 

JOHTOPÄÄTÖKSIÄ OPISTA

Jehovantodistajien oppi poikkeaa olennaisesti ja merkittävästi kaikissa keskeisissä uskonkohdissa: Jumala, Jeesus, Pyhä Henki, sovitus, pyhitys, pelastus, ihmisen olemus, seurakunta, 1000 v vk, kadotus ja paratiisi. Nimet ja termit ovat tuttuja, mutta niiden sisältö on aivan toinen.

Liike on tiukasti lakiuskontoa. Pelastusvarmuutta ja iloa siinä ei ole. Oppi pitää omaksua kyseenalaistamatta mitään. Raamattua käytetään vain silmälumeeksi. Jehovantodistajilta puuttuu Raamatun kokonaisvaltainen ja syvällinen ymmärrys. Etenkin Saarnaajan kirja on heille tärkeä opinlähde, josta kumpuaa monia kummallisuuksia.

 

KESKUSTELU

Keskustelu saattaa kärjistyä nopeasti juupas-eipäs väittelyksi. Sellainen ei ole hedelmällistä.

Yksi hyvä tapa edetä on kysyä, miten heistä tuli jehovantodistajia. – – – Vastauksen peruskaava on lähes aina sama: ihminen tapaa heikäläisiä ovella, aloittaa keskustelut ja opiskelun kotona ja alkaa käydä kokouksissa. Ehkä noin vuoden kuluessa ihminen kokee älyllisen ahaa-elämyksen: tämä on oikea oppi. Jehovantodistajat painottavat koko ajan tietoa ja totuutta. Kyseessä on looginen oppirakennelma, joka tulee omaksua. Lopulta ihminen ottaa kasteen.

Tämän jälkeen sinulla on luonnollinen mahdollisuus kertoa omasta uskosta ja uskoontulosta yms. Olennaista on todistaa Jeesuksesta! Me olemme Jeesuksen todistajia (Apt 1:8) – emme Jehovan todistajia. Vain Jeesuksessa on koko pelastus. Kerro siis oma todistuksesi. Tätä Pyhä Henki käyttää.

Ainakin oma uskoontuloni oli paljon muuta kuin älyllinen ahaa-elämys!

 • Minulle syntyi henkilökohtainen suhde Jumalaan.
 • Tunsin itseni syntiseksi.
 • Otin vastaan Jeesuksen Vapahtajaksi ja Herraksi.
 • Uudestisynnyin Jumalan lapseksi.
 • Sain Pyhän Hengen lahjaksi. Jne. jne.

Sitten voitte keskustella 1-2 aiheesta. Kun jehovantodistaja joutuu ahtaalle, hän heti vaihtaa aihepiiriä. Rajaa keskustelu tarkasti. Tänään puhumme vain tästä. Perustele Raamatulla. Tunne Raamattusi!

Muista myös rukoilla tilanteen ja näiden ihmisten puolesta.

Päämäärä ei ole voittaa väittelyä tai keskustelua. Päämäärä on voittaa ihminen Kristukselle!

Lisäksi olen huomannut, että vaikka olen aina hallinnut keskustelua ja ”voittanut” sen, sielunvihollisen vaikutus on ollut salakavala. Vaikka olen torjunut suoran hyökkäyksen, se on jollakin tavalla iskenyt takaa päin sydämeen. Olen huomannut, että keskustelu helposti johtaa Jumala-kuvan vääristymiseen. Jumalasta tulee lakihenkinen, vaativa ja kova. On tärkeää rukoilla ja tulla uskovien yhteyteen, jolloin tämä vaikutus hälvenee.

Jehovantodistajien takana on kova sielunvihollisen henki.

 

VERTAILUA

Jehovantodistajat painottavat

 • Tietoa
 • Totuutta
 • Tekoja
 • Vartiotorniseuraa ja yksittäisiä raamatunjakeita

Me kristityt painotamme

 • Jeesusta, joka on täynnä armoa ja totuutta
 • Suhdetta Jumalaan
 • Ristintyötä ja täydellistä pelastusta
 • Lähimmäisen rakkautta
 • Raamatun kokonaisvaltaista ymmärtämistä

 

POHDITTAVAKSI ja KESKUSTELTAVAKSI

 • Omia kokemuksia jehovantodistajien kohtaamisesta.
 • Vertailkaa jehovantodistajien opinkohtia Raamattuun. Miten perustelisitte oman vastauksenne? Tunnetko Raamattusi?
 • Mitä hyvää on jehovantodistajien ”systeemissä” tai toiminnassa?
 • Miten meidän tulee suhtautua yhteiskuntaan, politiikkaan ja armeijaan kristittyinä?
 • Miten saavuttaa yksinäiset ihmiset, jotka vain odottavat, että jollakulla olisi aikaa?
 • Mitä teet, kun kuulet, että jonkun tutun luona käy jehovantodistajia?
 • Olemmeko me parempia ihmisiä kuin jehovantodistajat vai olemmeko paremmassa asemassa, kun uskomme Jeesukseen?
 • Entä mitä tiedät mormoneista?