5. Hautajaisissa

VEKARAPOSTIA ETIOPIASTA

 

Viides lasten lähetyskirje: Sairauksia ja hautajaisia!

Miikael ja Johannes vekarat Etiopiasta – Tenastillin, ystävämme! Tämä on amharan kieltä, jota monet etiopialaiset puhuvat. Tervehdys tarkoittaa ”Jumala sinua siunatkoon”. Etiopialaiset ovat kohteliasta väkeä ja toivottavat toisilleen Jumalan siunausta. Mikäs sen parempi olisikaan? Jokainen ihminen tarvitsee Jumalan siunausta elämäänsä. Lisäksi etiopialaiset kyselevät tarkasti, miten sinä ja perheesi voivat. No niin, mitäs sinulle kuuluu Suomeen? Entä äidille ja isälle, mummille ja papalle, veljille ja sisarille? Voiko karjasi hyvin? Entä kissat, koirat ja hamsterit?

Täällä Etiopiassa perhe ja ystävät ovat tärkeitä. Koska köyhässä maassa ei ole sosiaalihuoltoa, sukulaiset pitävät toisistaan huolta. Paljon ihmiset täällä kyllä sairastelevat, sillä kaikilla ei ole kunnon ruokaa eikä vettä. Monet lapsetkin tulevat kipeiksi. Paljon tarvitaan apua ulkomailta: sairaanhoitajia, lääkäreitä, tekniikan asiantuntijoita, opettajia, pappeja, sekä lääkkeitä ja ruokaa. Kyllä te siellä Suomessa olette onnellisia, kun teillä on kaikkea tarpeellista hyvää. Siitä kannattaa joka päivä kiittää Jumalaa! Ehkäpä te voisitte lähettää jotakin hyvää näille köyhille etiopialaisille? Muista myös tavata sukulaisia ja ystäviäsi, niin he tulevat oikein iloisiksi.

Nyt kerromme teille jotain oikein surullista. Meidän naapurissa kuoli perheen isä äkillisesti ja siitä tuli suuri suru kaikille. Etiopiassa on tapana, että kaikki sukulaiset, ystävät, naapurit ja puolitututkin tulevat heti käymään kodissa, jossa joku on kuollut. Kaikki naiset itkevät kovaäänisesti ja pitkään, kun taas miehet istuvat hiljaa talossa tai sen pihalla. Vainaja haudataan yleensä jo seuraavana päivänä ja siksi hautajaisvieraat jäävät lähelle jopa useiksi päiviksi. Surutalon pihalle pystytetään yksi tai useampi iso teltta, joissa vieraat voivat viipyä. Hautajaiset on tärkein etiopialainen perhetapahtuma, jossa voidaan tavata tuttuja ja tietysti lohduttaa surevia. Hautajaisista jääminen pois on vakava loukkaus omaisia kohtaan ja sellainen muistetaan pitkään. Oletko sinä ollut hautajaisissa? Itkettiinkö siellä paljon? Viivyttiinkö siellä vain muutama tunti vai monta päivää?

Kun joku kuolee, se on monella tavalla surullista. On surullista, kun tätä ystävää ei näe enää. Vai voiko sittenkin nähdä vielä joskus? Tiedätkö, että Jumala voi herättää kuolleita takaisin elämään tai antaa jopa ikuisen elämän? Täällä maailmassa ihmiset ja eläimet kuolevat, koska ihmiset eivät välittäneet Taivaan Isästä. Mutta onneksemme Jumala rakastaa meitä ja siksi hän itse tuli tänne maailmaan ihmiseksi voittaakseen kuoleman ja antaakseen meille kaikille ikuisen elämän. Jumala tuli ihmiseksi, jonka tunnemme nimeltä Jeesus. Tämä Jeesus kulki kuoleman läpi ja avasi tien takaisin elämään, ikuiseen elämään. Hän rakensi ikään kuin sillan tai tikapuut kuolemasta elämään, ja niitä pitkin jokainen, joka haluaa, voi päästä Jumalan luo ikuiseen elämään.

Niinpä tämä naapurimmekin, joka tunsi Jumalan ja Jeesuksen, sai kulkea kuoleman läpi Taivaan Isän luo ikuiseen elämään. Siellä Jumalan luona tämä naapuri ja hänen perheensä ja kaikki ystävät voivat kerran tavata toisensa eikä heidän tarvitse enää koskaan erota toisistaan! Siksi he eivät jääneet kovin pitkäksi aikaa surullisiksi, koska he tietävät, että Jumala pitää kaikista huolta. Kannattaa kertoa kaikille ihmisille Jeesuksesta, joka vie meidät taivaan kotiin.

Siellä Jumalan luona, ikuisessa elämässä kaikilla on hyvä olla. Kaikki rakastavat toisiaan eikä kenenkään tarvitse enää itkeä tai olla kipeä. Jumalan luona kukaan ei tee pahaa eikä kiusaa ketään, vaan kaikilla on mukavaa yhdessä. Siellä on myös paljon kaikenlaisia ihmeellisiä asioita, joista emme tiedä vielä mitään. Parasta on se, että siellä voimme nähdä Jumalan kasvoista kasvoihin ja se vasta on ihmeellistä. Kaikkea hyvää teille kaikille!

Miikael ja Johannes vekarat