Adventtikirkko

SUOMEN ADVENTTIKIRKKO

 

Adventus Domini, Herran saapuminen

Baptisti Willian Miller arvioi, että Jeesus palaa takaisin vuonna 1843 tai -44. Tämä odotus levisi laajalti Amerikassa. Pian heitä oli jo 50 000. Heitä alettiin kutsua adventisteiksi. Liike hajaantui mutta sen merkittävimmäksi haaraksi tuli seitsemännen päivän adventistit. Nimi tulee seitsemännen viikonpäivän (lauantain) pyhittämisestä sapatiksi.

Ensimmäiset seurakunnat perustettiin vuonna 1861 ja liike järjestäytyi kirkkokunnalliseksi pääkonferenssiksi. Liikkeen tunnettu vaikuttaja oli Ellen G. White, joka sai profeetallisina pidettyjä näkyjä ja joka kirjoitti paljon hengellistä tuotantoa. Adventisteja on maailmanlaajuisesti noin 18 miljoonaa kastettua jäsentä mutta sen toimintaan osallistuu noin 35 miljoonaa henkilöä.

Suomeen adventismi tuli 1890-luvun lopussa. Adventtikirkko rekisteröityi vuonna 1943 ja sillä on nykyään noin 5000-6000 kannattajaa sekä 64 paikallisseurakuntaa. Ruotsinkieliset adventistit järjestäytyivät vuotta myöhemmin.

 

Luonne

Adventistit pitävät lauantaita sapattina. He eivät kasta lapsia vaan hyväksyvät uskovan upotuskasteen. Adventistit korostavat terveellisiä elintapoja, painottavat kasvisruokaa ja kieltäytyvät tupakasta ja alkoholista. He korostavat lopunaikoja ja Jeesuksen tulemuksen odotusta. Raamattu on heille Jumalan sana ja Jeesus Kristus on ainoa pelastaja. Kadotuksen adventistit tulkitsevat olemattomuudeksi eli ihminen ei olisi siellä enää tietoisessa tilassa.

Adventtikirkolla on muutamia alakouluja sekä Toivolinnan yhteiskoulu (yläkoulu ja lukio) Piikkiössä. Media7 on adventistien raamattukoulu ja kirjatoimi.

 

Nettisivut

Voit itse tutustua Adventtikirkon uskoon ja toimintaan adventist.fi sivustolta tai käydä tutustumassa paikallisessa seurakunnassa.