Pyhän Hengen odotus

PYHÄN HENGEN ODOTUS  (6. su pääsiäisestä)

Ennen taivaaseenastumistaan Kristus lupasi omilleen Pyhän Hengen ja kehotti heitä odottamaan tämän lupauksen täyttymistä. Kristuksen lupaama Pyhä Henki luo yhteyden taivaaseen astuneen Herran ja opetuslasten (seurakunnan) välille, karkottaa pelon ja tekee kristityt osallisiksi Kristuksesta ja hänen lahjoittamastaan pelastuksesta. Pyhä Henki vakuuttaa kristityille, että he ovat Jumalan lapsia ja saavat Jeesuksen tavoin kutsua Jumalaa nimellä Abba, Isä.

 

EVANKELIUMI: Joh 7:37-39

Juhlan suurena päätöspäivänä Jeesus nousi puhumaan ja huusi kovalla äänellä:

”Jos jonkun on jano, tulkoon minun luokseni ja juokoon! Joka uskoo minuun, ’hänen sisimmästään kumpuavat elävän veden virrat’, niin kuin kirjoituksissa sanotaan.”

Tällä Jeesus tarkoitti Henkeä, jonka häneen uskovat tulisivat saamaan. Vielä ei Henki ollut tullut, koska Jeesusta ei vielä ollut kirkastettu.

 

Muut tekstit

  • 1 Kun 19:8-13
  • Apt 1:12-14

 

SAARNA

Lehtimajanjuhla ja suuri päivä

Evankeliumitekstissä kerrotaan juhlan suuresta päivästä. Kyseessä on lehtimajanjuhla, joka mainitaan nimenomaisesti hieman aiemmin (Joh 7:2). On tärkeää tietää tarkemmin tästä juhlasta, sillä mikään ei ole sattumaa Jeesuksen toiminnassa. Jumalalla on tarkka, selkeä, merkityksellinen pelastussuunnitelma ja toimintaohjelma.

Lehtimajanjuhlaa (3 Moos 23:33-43) vietettiin lokakuussa viikon ajan. Se tunnetaan nimellä Sukkot. Juhlassa muisteltiin Israelin kansan vapautumista Egyptin orjuudesta sekä Jumalan huolenpidosta erämaavaelluksen aikana. Samalla juhla oli elonkorjuun kiitosjuhla. Lehtimajanjuhla huipentui kahdeksanteen eli ”suureen päivään”.

Viikon ajan valkopukuiset papit marssivat kulkueena Siiloan lammikolle, josta ammensivat kultaisiin astioihin vettä. Vesi kannettiin temppeliin ja sillä valeltiin polttouhrialttari. Samalla papit lauloivat ”Te saatte ilolla ammentaa vettä pelastuksen lähteistä” (Jes 12:3). Tämä muistutti siitä, kuinka Jumala oli antanut kansalleen vettä autiomaassa.

Kahdeksantena päivänä ei enää toimitettu tätä vesiseremoniaa. Siihen oli kaksi syytä. Kahdeksas päivä kuvaa kansan saapumista luvattuun maahan. Toiseksi se on Messiaan päivä. Juuri Messias-Vapahtaja toisi täyttymyksen ja juuri sinä juhlan kahdeksantena päivänä Jeesus huusi messiaanisen lupauksensa Pyhän Hengen vuodatuksesta.

Juhlaan kuului se, että kansa rakentaa sen ajaksi lehtimajat. Siihen kuului myös palmunlehvät, sitrushedelmät, rukous, laulut ja ilo. Lehtimajajuhla kuuluu kaikille kansoille, vaikkakin sitä vietetään nimenomaan Israelin maassa (Sak 14:16).

On todettava sekin, että todennäköisesti Jeesus syntyi juuri lehtimajajuhlan aikaan. Keskellä sikäläistä talvea kansan olisi ollut hyvin hankala kulkea verolle panoa varten syntymäseuduilleen. Lisäksi majatalot olivat Jeesuksen syntymäkertomuksen mukaisesti täynnä, mikä sekin kertoi juhla-ajasta.

Täyttymys

Jeesus on Jumalan rakkauden täyttymys ja kanava ihmisten sydämiin. Hänessä on täyttynyt ajallisen elämän runsaus. Hänestä kumpuaa iankaikkinen elämä. Hänen syntiuhrinsa saa vedet virtaamaan. Jumalan pyhä viha sammuu eikä toista uhria enää tarvita. Jumalan kansa saa kokea ajallisen elämän huolenpitoa ja kerran se pääsee perille kotimaahansa, jossa on kaikkea loppumattomasti. Elämää, onnea ja rakkautta kaipaava sydän saa täyttymyksensä – Jeesuksen luona.

Jano

Jotta ihminen tulisi Jeesuksen luokse saamaan elämänveden, Pyhän Hengen sydämeensä, hänen täytyy sitä kaivata ja haluta. Jumala kyllä herättelee tähän kaipaukseen, mutta moni torjuu sen. Ihminen ei haluakaan mitään Jumalalta. Ajallisen elämän rikkaudet ja kokemukset riittävät. Ihminen luulee elävänsä ikuisesti, omavoimaisesti. Jumala on korkeintaan hätävara tai loppumattomien syytösten kohde. Ihminen ei halua, että Jumala ”pilaa” hänen elämänsä.

Näin jokainen meistä etsii onnea ja täyttymystä ajallisesta, mutta ei löydä sitä. Meille tarjoillaan monia unelmia ja haaveita. Ne ovat kuin kimaltelevia saippuakuplia kirkkaassa auringonpaisteessa. Niitä voi tavoitella, mutta kun niihin tarttuu, ne hajoavat käsiin. Sydän jää tyhjäksi ja katteettomat lupaukset tuovat pettymyksen.

Mutta hiljalleen ajan myötä tai äkisti jonkin kriisin keskellä ihminen voikin tajuta sen, että hänen syvimmän kaipauksensa voi täyttää yksin Jumala, ihmisen Luoja. Ilman Jumalaa ihminen on repäisty irti todellisesta elämästä, tarkoituksesta ja mielekkyydestä. Ilman Jumalaa ihminen kadottaa itsensä.

Tällaisen todellisen janon Jumala lupaa tyydyttää. Sen hän tekee Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen kautta Pyhässä Hengessä. Saamme anteeksi, yhteytemme Jumalaan palautuu ja Jumalan elävä läsnäolo asettuu sisimpäämme. Se tuo rauhan, shalomin koko ihmiselle –  hengelle, sielulle ja ruumiille.

Odotus

Me tahtoisimme kaiken heti. Elämme kulutusyhteiskunnassa, joka keskittyy yksilön tarpeisiin ja kokemuksiin. Meille luodaan monia turhia tarpeita, odotuksia ja vääristyneitä asenteita.

Kuitenkin elämme maailmassa, joka on vajavainen ja monin tavoin synnin ja pahuuden turmelema. Emme ole vielä paratiisissa. Täydellisyys ja yltäkylläisyys eivät ole osa tätä aikaa ja elämää. Joudumme odottamaan, kärsimään ja jopa kuolemaan.

Uskovinakin saatamme elää toisinaan pilvilinnoissa ja kuvitella, että täydellisyys on jo alkanut. Toisinaan koemme syviä pettymyksiä. Suuret odotukset kariutuvat. Elämä onkin kovin arkista. Vaikeuksia ja haasteita riittää jokaiseen päivään. Ikääntyminen tuo omat ongelmansa, vaikka samalla ehkä opimme näkemään asiat pidemmällä perspektiivillä.

Jumala – vaikka on lähellä – voi tuntua etäiseltä. Ote herpaantuu. Mieli suuntautuu ajallisiin ja omaan itseemme yhä enemmän. Samalla elämän mielekkyys ohenee. Mitä enemmän katsomme itseemme, sitä vähemmän näemme Jumalan todellisuutta ja lähimmäisiämme.

Ja on niinkin, että Jumala ei anna kaikkea heti. Emme sitä kestäisi. Entä jos pihallesi ajaisi monta rekka-autoa, jotka kippaisivat eteesi kaiken sen, mitä haluat ja hamuat koko elämäsi matkan myötä. Kertarysäyksellä kaikki vaatteet, ruuat, taloustavarat jne, jne. Ne suorastaan pilaantuisivat ja niistä tulisi ongelmajätettä.

Onneksi Jumala mittaa kullekin päivälle sen, mitä oikeasti tarvitsemme. Valitettavasti me itse saatamme hamstrata enemmän, josta tuleekin tosiasiassa meille ongelma. Varamme kuluvat toisarvoiseen. Samalla moni lähimmäinen elää puutteessa.

Oikea ratkaisu olisi siis kärsivällinen odotus ja Jumalaan luottaminen. Jumala vastaa ajallaan ja parhaaksi katsomalla tavalla. Tässä on koetuksemme ja samalla onnemme. Olemme hyvissä käsissä, jos vain suostumme lepäämään näiden käsien varassa.

Pyhä Henki ja vuodatus

Pyhä Henki on itse Jumala. Jumala on olemukseltaan Henki. Hänellä ei ole ajallista, materiaalista ruumista. Juuri sellaisena hän on elämän lähde. Elämä kumpuaa Hengestä, ei materiasta.

Niinpä kun ihmisen fyysinen ruumis kuolee, hän jatkaa todellista, persoonallista olemassaoloa aineettomana henki-sielu persoonana – kuten Jumala. Toki ruumiskin on tärkeä, sillä onhan Jumala senkin luonut. Hän antaa meille jopa upouuden ylösnousemusruumiin. Meidät puetaan iankaikkista elämää varten.

Jumala Henkenä on persoona. Meidän persoonamme on Jumalan kuva, joka tosin on synnin tähden rikkoutunut ja turmeltunut. Siitä huolimatta meidän kykymme ovat peräisin Jumalasta. Itämaisissa uskonnoissa ajatellaan, että jumaluus on persoonatonta voimaa. Samaa ajattelevat jehovantodistajat Pyhästä Hengestä. Tämä on tietysti vastoin Raamattua ja todellisuutta.

Pyhä Henki on kaiken hengellisyyden lähde. Ilman Pyhää Henkeä emme voisi elää Jumalan yhteydessä ja kokea hänen läsnäoloaan. Pyhä Henki antaa uskon ja varustuksen palvelutyöhön. Jo Vanhan testamentin pyhillä oli Pyhän Hengen ”peruslahja”. Lisäksi kuninkaat, papit ja profeetat saivat erityisen ”voitelulahjan”, joka mahdollisti heidän tehtävänsä hoitamisen.

Uudessa liitossa – Jeesuksen ristinkuoleman, ylösnousemuksen ja taivaaseen astumisen myötä – jokaiselle uskovalle luvataan tämä Pyhän Hengen erityinen voitelu. Sitä ennusti jo profeetta Joel, joka kuvasi kuinka ihmiset tulevat mm. profetoimaan ikään, sukupuoleen tai asemaan katsomatta.

Tämä lupaus täyttyi helluntaina, kun opetuslapset olivat pelokkaina yläsalissa. Siitä kertoo Apostolien tekojen toinen luku.

Vastaus sinulle

Jos sinäkin kaipaat yhteyttä Luojaasi, sydämen tyhjyyden täyttymistä, perusrauhaa, turvallisuutta ja mielekkyyttä, tule Jeesuksen luokse. Hän antaa syntisi anteeksi, avaa yhteyden Luojaasi ja täyttää sinut Pyhällä Hengellä. Tämä lahja sisältää usein kertaheitolla Hengen ”peruslahjan” ja ”erityisen voitelun” ja armolahjavarustuksen.

Saatat kokea jotain hyvin erityistä ja voimakasta. Monen kohdalla Jumalan läsnäolon kokemus ja ymmärtäminen kirkastuu hiljalleen ajan myötä. Jumala kohtaa meitä hyvin henkilökohtaisella tavalla. Meidän ei tule tehdä omista kokemuksista mallia, vertailukohdetta tai hengellisyyden mittaria.

Meillä on Pyhä Henki, kun uskomme Jeesukseen, turvaudumme Jumalaan ja kunnioitamme hänen Sanaansa, Raamattua. Samalla olemme yhä syntisiä, vaikkakaan synti ei enää hallitse meitä suvereenisti ja sokeasti kuten ennen. Täydellisyys tulee vasta taivaissa. Sinne kuljemme armahdettuina syntisinä, Jeesuksen ansion varassa, Pyhän Hengen armohoidossa.

Näin Jeesuksen lupaukset alkavat täyttyä jo heti. Joudumme silti odottamaan kaiken lopullista täyttymystä. Odottaminen ei ole turhaa. Luvattu täyttyy ja paras on vasta edessäpäin.

Siunattua Pyhän Hengen täyteyden ja täydellisyyden odotusta sinulle!

 

RUKOUS

Pyhä, kaikkivaltias Jumala.
Sinä olet heikoissa väkevä.

Tyhjennä meidät omasta voimastamme
ja täytä meidät Hengelläsi.

Toteuta tahtosi elämässämme,
anna valtakuntasi tavoittaa kaikki kansat.

Tätä rukoilemme
Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä.
Aamen.