Punnitse harkiten

PUNNITSE HARKITEN

Oman asunnon ostaminen on usein tarkan punninnan ja harkinnan tulos. Asiaa on mietitty monelta eri kannalta: mitkä ovat tilatarpeet nyt ja lähitulevaisuudessa, sijainti, palvelut, asunnon kunto ja tyyli, sekä ennen kaikkea, mikä on oma varallisuustilanne.

Suhde Jumalaan on vielä paljon suurempi juttu. Sen myötä päätämme, missä vietämme ikuisuutemme. Mitä punnitumpi päätös, sitä vahvempi sitoutuminen siihen.

Kyse on elämämme tärkeimmästä päätöksestä. Ei ole mitään muuta painoarvoltaan siihen verrattavaa asiaa. Haluammeko elää Jumalan kanssa vai ilman häntä? Mikä on sinun vastauksesi?

Syvimmiltään on kyse moraalisesta päätöksestä. Jumala on absoluuttinen hyvä. Hän on rakkaus. Hän on pyhä. Saako tällainen Jumala tulla elämäämme? Suostummeko hänen tahtoonsa? Tunnustammeko, että meidän moraalimme on pettänyt jo monta monituista kertaa? Pyydämmekö anteeksi?

Yhteys Jumalaan avautuu ja muuttuu usein pitkän prosessin myötä. Se alkaa syntymästämme, vahvistuu kasteessa, muotoutuu lapsuutemme kokemuksissa ja muuttuu tietoisemmaksi ja vastuullisemmaksi, kun saavutamme rippikouluiän. Tähän asti Jumala on ollut automaattisesti mukana elämässämme. Lapsi ja varhaisnuori on useimmiten hyvin avoin Jumalan rakkaudelle ja todellisuudelle.

Murrosiässä ja nuorena aikuisena meitä revitään kahtaalle. Jumala tarjoaisi hyvää elämäntietä jo silloin. Samalla maailma vetää puoleensa. Luulemme, että Jumala kieltää kaiken kivan. Ajattelemme, että kaverit pilkkaavat meitä, jos olemme jotain ”uskovaisia”.

Mitä pitemmälle kuljemme ”maailman tietä”, sitä enemmän vieraannumme Jumalasta. Jossain kohtaa emme enää edes tiedä, onko Jumalaa todella olemassa. Tällöin meissä on kuollut jotain ainutlaatuisen syvää ja tärkeää – elämän lähde!

Onneksi Jumala on se, joka uskollisesti rakastaa ja vetää meitä puoleensa. Hän lähestyy ja puhuttelee meitä yhä uudestaan monella eri tavalla monessa eri tilanteessa.

Kun Jumala tulee lähelle, vain silloin on mahdollista löytää hänet uudelleen. Ne ovat äärimmäisen tärkeitä mahdollisuuksia ja samalla hyvin vakavia hetkiä. Vain Jumalassa on ikuinen elämä.

Kun Jumala kutsuu meitä – tavalla tai toisella, silloin

 • meissä herää synnintunto: ymmärrämme kenties ensimmäistä kertaa, että olemme itsekkäitä; olemme rakentaneet vain omaa elämää ja kiillottanee omia kulissejamme
 • ymmärrämme, että Jumala onkin olemassa ja että hän haastaa tekemään päätöksemme
 • punnitsemme uskonelämän hyötyjä ja haittoja: usein meillä on täysin vääriä luuloja ja mielikuvia uskosta ja sen mukaisesta elämästä; juuri uskonyhteys Jumalaan tuokin valtavan paljon iloa ja positiivisuutta ja elämää!
 • tiedämme, että yhdessä Jumalan kanssa saamme ikuisen elämän, mutta ilman häntä menetämme sen
 • teemme päätöksen joko puolesta tai vastaan: sanomme hyvin tietoisesti Jumalalle joko Kyllä tai Ei

Tämä kuvattu herätyksen ja uskon löytämisen prosessi on hyvin yksilöllinen. Yksi voi olla uskossa koko ikänsä ja kokea uskon kasvua ja muuttumista tietoisemmaksi iän ja kokemusten myötä. Toinen voi hiljalleen kasvaa Jumalan yhteyteen ilman tiettyä ratkaisevaa hetkeä.

Kolmas kokee muutaman kuukauden tai viikon tiiviin vaiheen, jonka päätteeksi hän tekee tietoisen ratkaisun ja saa siinä hetkessä Pyhän Hengen ja uskonlahjan sydämeensä. Tämä voi tapahtua hiljaisesti omassa kodissa, luonnon keskellä, keskustelussa uskovan kanssa, kristillisessä pienpiirissä, seurakunnan tilaisuudessa, kadulla teepöydän ääressä jne.

Tärkeää on se, että saa rauhassa ja vakaasti punnita asiaa. Kenenkään ei tarvitse suostua mihinkään ulkoiseen painostukseen, vaikka tarkoitus olisi hyvä.

Voit kysyä itseltäsi ja pohtia:

 • Tahdonko elää elämäni Jumalan kanssa?
 • Saako Jumala johdattaa tahtonsa mukaan?
 • Saako Jumala alkaa minusta eheyttävän ja uudistavan työn?
 • Haluanko elää syvällisesti ja kohdata elämän realiteetit?
 • Hyväksynkö Jeesuksen Kristuksen Vapahtajaksi ja Herraksi?
 • Mitä teen kuoleman kanssa?

Sinulla voi olla negatiivisia käsityksiä Jumalasta, Raamatusta ja uskovista. Oletko varma, että olet niiden suhteen oikeassa? Oletko valmis keskustelemaan näistä käsityksistä?

Muista myös se, että usko ei tee ihmisistä ja seurakunnista täydellisiä. Ne ovat yhä syntisiä ja siksi niissä on monia epäkohtia. Tämä ei ole ristiriidassa kristillisen uskon kanssa vaan syvää realismia. Sen sijaan Jumala on täydellinen ja hänen armonsa ja rakkautensa meitä kohtaan on ehdotonta Jeesuksessa Kristuksessa.

Päätös Jumalan puoleen on äärimmäisen tärkeä ja paras mahdollinen valinta. Vain Jumala voi antaa elämän ajassa ja iäisyydessä. Jumala on absoluuttisen hyvä. Hän on rakkaus. Hän on kaiken sen täyttymys, mitä et koskaan voi saada tästä maailmasta, kenestäkään ihmisestä tai mistään materiaalisesta asiasta.

Vasta kun todella kohtaat Jumalan ja suostut hänen yhteyteensä, tämä kaikki alkaa avautua sinulle. Jos torjut Jumalan, jäät ainaisesti väärien käsitystesi vangiksi ja lopulta niiden ja päätöksesi tähden menetät ikuisen elämän. Kannattaa siis avata sydän Jumalalle, jolloin hän voi vakuuttaa sinut rakkaudestaan ja hyvyydestään.

.

Joh 3:16:

Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa,
jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.

 

2 Kor 5:18 – 6:2:

Mutta kaikki on Jumalasta, joka on sovittanut meidät itsensä kanssa Kristuksen kautta ja antanut meille sovituksen viran.

Sillä Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itsensä kanssa eikä lukenut heille heidän rikkomuksiaan, ja hän uskoi meille sovituksen sanan. Kristuksen puolesta me siis olemme lähettiläinä, ja Jumala kehottaa meidän kauttamme.

Me pyydämme Kristuksen puolesta: antakaa sovittaa itsenne Jumalan kanssa!

Sen, joka ei synnistä tiennyt, hän meidän tähtemme teki synniksi, että me hänessä tulisimme Jumalan vanhurskaudeksi.

Hänen työtovereinaan me myös kehotamme teitä vastaanottamaan Jumalan armon niin, ettei se jää turhaksi. Sillä hän sanoo: ”Otollisella ajalla minä olen sinua kuullut ja pelastuksen päivänä sinua auttanut”.

Katso, nyt on otollinen aika, katso, nyt on pelastuksen päivä!

Voit rukoilla vaikka näin:

Jumala, tule elämääni niin, että tiedän sinun olevan olemassa ja todellinen.

Ymmärrän, että maailmassa ja minussakin on paljon väärää ja pahaa, joka tuottaa kärsimystä ja kuolemaa.

Anna minulle anteeksi Jeesuksen tähden.
Pyydän, että jotain paljon parempaa voisi toteutua minussa.

Tapahtukoon sinun rakastava tahtosi.
Auta minua kasvamaan Sinun, itseni ja elämän tuntemisessa ja ymmärtämisessä.

Johdata ja varjele minua.
Aamen

 

Kun olet näin tai jollakin muulla tavalla rukoillut ja ilmaissut suostumuksesi Jumalan rakkaudelle, lepää ja kuulostele rauhassa. Jumala haluaa rohkaista sinua rukoilemaan, lukemaan Raamattua ja tulemaan seurakunnan yhteyteen.

Hän antaa sinulle uskon lahjaksi. Usko ei ole sinun ponnistuksesi vaan Pyhän Hengen läsnäoloa ja sen syvää tiedostamista sisimmässäsi.

Kun tämä varmuus orastaa ja kasvaa sinussa, kerro siitä läheisillesi. Voi olla, että et voi pitää tätä salassa vaan todella tahdot iloiten kertoa. Se kannattaa, sillä se vapauttaa sinut olemaan oma itsesi ja samalla jaat maailman parasta aarretta toisten kanssa.

Jumalan armosta kertominen ei ole pakkopullaa. Saat siihen halun ja silloin tahdot tehdä sen. Kaduille ei tarvitse lähteä, ellei siihenkin tule vastustamaton halu. Se on vain harvojen kutsumus.

Mikäli haluat elää Jumalan yhteydessä, mutta et oikein viitsi rukoilla, lukea Raamattua ja tulla uskovien yhteyteen, on suuri vaara, että uskosi hiipuu ja kuolee.

Sinä tarvitset hengellistä ravintoa ja juomaa elääksesi ja kasvaaksesi. Yksinäinen kristitty on aina kovin heikoilla ja tuuliajolla. Tule rohkeasti mukaan ja löydät elämän rikkauksia!