Mitä rakkaus on?

MITÄ RAKKAUS ON? (Heinäkuu)

Mitä rakkaus on – sitä kaikki kysyvät. Rakkaudesta tai sen puuttumisesta on lauluja, runoja, elokuvia, sarjoja, lööppejä ja tosielämän tarinoita. Niiden valossa rakkaus on ihastumisen tunnetta. Sitäkin kuuluu rakkauteen, mutta ongelmaksi muodostuu: mitä sitten, kun ensihuuma menee ohitse?

Ihastumisen huumassa kaikki tuntuu täydelliseltä. Siihen voi liittyä menettämisen pelkoa. Kun suhteessa eletään pitempään, huuma hälvenee ja todellisuus astuu kehiin. Tulee ristiriitoja eikä se toinen olekaan enää täydellinen. Silloin liian moni kuvittelee, että rakkaus loppui. Sitten etsitään uusi kohde ja koetaan uusi huuma. Kierre on loputon. Jäljelle jää särkyneitä sydämiä.

Tosiasiassa mikään ihmissuhde ja yhteiskuntajärjestys ei voi perustua tunnehuumaan. Rakkaus on paljon suurempaa, kestävämpää ja parempaa. Kun ihastumisen huuma haihtuu, vasta silloin alkaa todellinen rakkaus, jossa toinen hyväksytään sellaisena kuin hän on.

Tällaista rakkautta on maailmassamme aivan liian vähän. Onko sen lähde kadonnut? Raamatun mukaan elämän ja rakkauden lähde on Jumala. Hän on Rakkaus. Rakkaudessaan Jumala loi ihmisen kuvakseen ja antoi meille tehtävän elää rakastaen, huolehtien ja kunnioittaen. Tämä hyvä meni rikki syntiinlankeemuksessa. Yhteys rakkauden lähteeseen katkesi. Jäljelle jäi vain rakkauden korvikkeita, jotka eivät tuo syvintä onnea.

Jumala on rakkaus. Hän ei hylkää meitä vaan etsii jokaista Vapahtajan Jeesuksen kautta. Rakkaudessaan Jumala päätti, sitoutui, lupasi, toimi, uhrautui ja tuli lähelle. Vaikka tunteet heilahtelevat, rakkaus ei muutu. Juuri Jumalan rakkaus tekee meistä arvokkaita ja antaa toivon. Hänen yhteydessään voimme opetella rakastamaan lähimmäisiä ja itseämme.

Mitä rakkaus on? Rakkautta on Jumalan yhteydessä eläminen. Rakkaus on sitoutumista, uskollisuutta ja hyvän tahtomista. Se on aina konkreettista. Esimerkiksi 10 käskyä kertoo, mitä rakkaus on käytännössä.

Rakkauden ytimessä on Kristuksen uhrautuva, anteeksiantava rakkaus. Tästä kaikesta kertoo tulevan pyhän raamatuntekstit: 1 Moos 19, Room 12 ja Matt 5:20-30.

Jumala rakastaa sinua ja siksi sinäkin saat olla rakkauden kanavana – Kristuksessa Jeesuksessa!