Loppiainen

LOPPIAINEN

Jeesus, maailman valo
Loppiaisen evankeliumi kertoo idän tietäjistä, jotka tulivat osoittamaan kunnioitustaan juuri syntyneelle juutalaisten kuninkaalle. Tietäjät olivat vieraiden kansojen edustajia. Tämä osoittaa, että Kristus on valo kaikille maailman kansoille. Loppiainen muistuttaa kirkon lähetystehtävästä. Joulun sanoma kuuluu kaikille.

 

EVANKELIUMI: Matt 2:1-12

Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodeksen aikana, Jerusalemiin tuli idästä tietäjiä. He kysyivät: ”Missä se juutalaisten kuningas on, joka nyt on syntynyt? Me näimme hänen tähtensä nousevan taivaalle ja tulimme osoittamaan hänelle kunnioitustamme.”

Kuullessaan tästä kuningas Herodes pelästyi, ja hänen kanssaan koko Jerusalem. Hän kutsui koolle kansan ylipapit ja lainopettajat ja tiedusteli heiltä, missä messiaan oli määrä syntyä. ”Juudean Betlehemissä”, he vastasivat, ”sillä näin on ilmoitettu profeetan kirjassa:
– Sinä, Juudan Betlehem,
et ole suinkaan vähäisin heimosi valtiaista,
sillä sinusta lähtee hallitsija,
joka on kaitseva kansaani Israelia.”

Silloin Herodes kutsui salaa tietäjät luokseen ja otti heiltä juurta jaksain selville, milloin tähti oli tullut näkyviin. Sitten hän lähetti heidät Betlehemiin. ”Menkää sinne”, hän sanoi, ”ja ottakaa asiasta tarkka selko. Kun löydätte lapsen, niin ilmoittakaa minulle, jotta minäkin voisin tulla kumartamaan häntä.”

Kuninkaan sanat kuultuaan tietäjät lähtivät matkaan, ja tähti, jonka he olivat nähneet nousevan taivaalle, kulki heidän edellään. Kun tähti tuli sen paikan yläpuolelle, missä lapsi oli, se pysähtyi siihen. Miehet näkivät tähden, ja heidät valtasi suuri ilo.

He menivät taloon ja näkivät lapsen ja hänen äitinsä Marian. Silloin he maahan heittäytyen kumarsivat lasta, avasivat arkkunsa ja antoivat hänelle kalliita lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhaa.

Unessa Jumala varoitti tietäjiä palaamasta Herodeksen luo, ja niin he menivät toista tietä takaisin omaan maahansa.

 

SAARNA

Vanhan ja uuden taitekohdassa

Olemme jälleen hyvin tutun raamatunkertomuksen äärellä. Itämaan viisaat miehet tulevat kumartamaan Jeesus-lasta Betlehemiin tähden opastamana.

Tuon ajan olosuhteissa ja välineillä satojen kilometrien matka oli pitkä ja haastava. Mikä sai itämaan viisaat miehet lähtemään tälle matkalle, mitä he halusivat löytää ja miten se muutti heidän elämänsä?

Varmastikin tuo matka merkitsi heille paljon. Siitä tuli taitekohta menneisyyden ja uudenlaisen tulevaisuuden välillä. Täällä Suomessa olemme juuri aloittaneet vuoden 2020. Uuden edessä on hyvä arvioida mennyttä sekä sitä, missä olemme nyt ja mitä on edessäpäin.

Itämaan viisaita miehiä johdatti kirkas tähti vanhasta uuteen. Entä minkälainen tähti johdattaa meitä melko pimeänkin ja epävarman ajan keskellä?

Mitä eniten toivot elämältä ja tulevaisuudelta? Mitä tavoittelet? Mikä on elämäsi kiintopiste tai kiintotähti? Mitkä asiat sinä asetat elämässäsi kaikkein tärkeimmiksi? Tai vielä syvemmin: mikä on elämäsi tarkoitus tässä maailmassa?

Mikä on kaikkein tärkein?

Oliko niin, että itämaan viisailta miehiltä puuttui vielä se kaikkein tärkein? Elämässä oli paljon mielenkiintoista tutkittavaa ja koettavaa, mutta mikään niistä ei antanut syvintä tyydytystä eikä ratkaisua läsnä olevan pahuuden ja kuoleman voittamiseksi.

Kenties heillä oli kosketuspinta niiden juutalaisten jälkeläisiin, jotka olivat joutuneet Babyloniaan pakkosiirtolaisuuteen. Heillä oli käsitys tulevasta Messiaasta, juutalaisten kuninkaasta, joka tulisi lopulta hallitsemaan kaikkia maailman kansoja.

Juutalaisten pyhät kirjoitukset, kuten Jesajan profetia kertoivat tästä tulevasta kirkkauden Kuninkaasta: Ei riitä, että olet minun palvelijani ja saatat ennalleen Jaakobin heimot, tuot takaisin Israelin eloonjääneet. Minä teen sinusta valon kaikille kansoille, niin että pelastus ulottuu maan ääriin saakka.

Luotu osoittaa Luojaan

Kertoivathan tähdetkin sitä samaa. Tähdillä, planeetoilla ja niiden keskinäisillä suhteilla oli oma merkityksensä. Jumala puhuu ihmiselle luomistekonsa kautta. Psalmissa sanotaan: Taivaat julistavat Jumalan kunniaa.

Luomakunnan tutkimisen tulisi herättää ihailua, ihmetystä ja kyselyä siitä, kuka on kaiken takana. Ne ovat ikään kuin suuntaviittoja Luojamme luokse. Suuntaviitat ovat tärkeitä, mutta ne eivät ole itse päämäärä, täyttymys.

Moni onkin pysähtynyt kesken matkan katsomaan ja palvomaan luotua – mahtavia luonnonilmiöitä, kiviä, puita, eläimiä tai ihmistä. Tämä johtaa harhaan ja taikauskoon, jossa elämän onnea etsitään luodusta – ei kaiken Luojasta.

Äkkiseltään tällainen tuntuu nykyajan ihmisestä jotenkin hupaisalta. Olemmehan me sivistyneitä ja tieteeseen nojautuvia ihmisiä!

Moderni taikausko

Mutta kun yhtään raaputamme pintaa, huomaamme, että monenlainen taikausko on läsnä korkean teknologiankin maissa. Sen sain havaita omin silmin, kun kävin Japanissa tutustumassa sikäläiseen elämään ja sen keskellä tehtävään lähetystyöhön. Taikausko sekä henkien ja kuolleiden esi-isien palvonta oli arkipäivää. Kuitenkaan siitä ei löytynyt rauhaa eikä kestävää onnellisuutta. Kovan suorittamisen keskelle japanilaiset tarvitsevat armon löytämistä. Siksi Japanissakin tehdään lähetystyötä – jotta he saisivat armon, rauhan ja levon yhteydessä Luojaansa.

Yllättävän paljon samankaltaista löytyy Suomestakin. Monet lehdet ovat pullollaan horoskooppeja, ennustajia, epämääräisiä parantajia, sekä moninaisia itämaisia hoitomuotoja, jotka eivät perustu lääketieteeseen. Mitä enemmän vieraannumme Luojastamme, sitä enemmän tilalle tulee luodun palvonta. Ja sitä enemmän hyvinvointi muuttuu pahoinvoinniksi, koska elämän syvin turva ja täyttymys jää löytämättä. Vain Luoja antaa elämän ja mielekkyyden.

Unet ja niiden tulkinta

Loppiaispäivän evankeliumissa tulee esille, että luonnon ohella Jumala saattaa puhua ihmiselle myös unien kautta. Tästä on Raamatussa moniakin esimerkkejä:

 • Vanhan testamentin kertomuksissa tällainen oli melko yleistä, mutta silti ainutkertaista.
 • Uudessa testamentissa joulun tapahtumiin liittyen Jumala puhui Joosefille, joka oli aikeissa hylätä raskaaksi tulleen Marian.
 • Unessa Jumala varoitti itämaan vierailijoita palaamasta enää Herodeksen luo.

Unet ovat kiehtovia. Monilla saattaa olla unikirjoja, joissa pyritään selittämään erilaisia unia ja antamaan niille merkityksiä, jotka ohjaavat tulevaisuuden valintoja.

Kristittynä, valistuneena ihmisenä on ymmärrettävä, että unet voivat nousta kolmesta eri lähteestä.

 • Ensinnäkin unet ovat lähes aina täysin luonnollisia prosesseja, jotka Jumala on meihin luonut. Ihmismieli prosessoi unessa päivän kokemuksia, tuntemuksia, toiveita ja pelkoja. Tällaisina luonnollisina prosesseina niillä ei ole sen kummallisempaa merkitystä. Missään tapauksessa niitä ei tule tulkita unikirjojen avulla eikä niiden pohjalta tule tehdään mitään päätöksiä.
  * * *
 • Toiseksi, Jumala puhuu toisinaan meille unien kautta. Silloin kun uni on Jumalasta, sen merkitys ja viesti on täysin selvä kuten esim. Joosefin ja näiden itämaan viisaiden miesten kohdalla. Silloin uni on hyvin selvä, vakuuttava ja varma. Tällaisia Jumalan antamia unikokemuksia osuu ihmiselämään vain muutamia ja silloinkin lähinnä hyvin tärkeisiin elämänvaiheisiin. Itse sain aamuyöstä kuulla hyvin vahvat Jumalan sanat: ”Afrikkaan minä sinut lähetän”. Muutama vuosi myöhemmin sain lähteä lähetystyöhön Etiopiaan vajaaksi neljäksi vuodeksi. Vastaavalla tavalla Jumala on saattanut puhutella muslimeja unen tai ilmestyksen kautta, kun he ovat nähneet esimerkiksi kuvan Kristuksesta. Tällaiset kokemukset ovat harvinaisia. Jos arvelet saavasi viestejä unien kautta kovinkin usein, uskallan sanoa, että olet erehtynyt.
  * * *
 • Kolmanneksi, persoonallinen paha on myös valitettavaa todellisuutta. Se voi hyökätä meitä vastaan raskaiden unien, painajaisten kautta yrittäen tuoda pelkoja, ahdistusta ja pimeyttä. Se haluaa särkeä elämämme perusturvan ja luottamuksen Jumalaan ja toisiin ihmisiin. Jos koet usein tällaisia ahdistavia unia, olet ehkä ollut kosketuksissa asioihin, joista Jumala on tahtonut meitä varjella. Niitä ovat okkultismi ja itämaisten uskontojen moninaiset muodot. Synnistä ja pimeyden voimista tulee irtisanoutua synnintunnustuksen ja päästön kautta. Tämänkin sanon kokemuksella.

Jumala riittää!

Jumalan luomistyö on täynnä hyviä lahjoja, joista saamme iloita ja nauttia. Samalla meidän tulee pidättäytyä ja luopua kaikesta noituudesta, taikauskosta ja epäjumalanpalveluksesta. Heitä pois kaikki unikirjat, horoskoopit ja itämaisen uskonnollisuuden sävyttämät kirjat ja ohjeet, joogasta alkaen. Älä myy niitä eteenpäin vaan hävitä ne kokonaan.

Emme tarvitse mitään epämääräistä. Emme tarvitse pimeyden palveluksia. Sen sijaan Jumala mielellään puhuu meille Sanansa kautta ja ohjaa meitä elämään. Hän suorastaan vetää meidät läsnäoloonsa pyhän Sanansa Raamatun, kasteen ja ehtoollisen lahjan kautta. Tämän kokivat myös itämaan viisaat miehet.

Jumala antaa uskon

Viisaat miehetkin erehtyivät. He etsivät uutta Kuningasta Herodeksen luota, mikä oli täysin inhimillistä. Ihminenhän luonnostaan ihailee maallista loistoa ja kunniaa. Sellaiseksi he ajattelivat myös Jumalan. Jumala on niin suuri ja pyhä, että hän ilmestyy vain kuninkaallisen loiston keskelle.

Yllätys oli varmasti melkoinen, kun he lopulta päätyivät vaatimattomaan taloon, joka oli pienessä kylässä nimeltä Betlehem (”Leivän talo”). Mistä he tiesivät olevansa oikeassa paikassa, oikean kuninkaan luona?

Heillä oli monta todistetta. Ensinnäkin he tunsivat pyhät kirjoitukset ja siksi osasivat odottaa Jumalan lupaaman Messiaan syntymistä. Toiseksi, Jumala johdatti heitä erityisen, ainutlaatuisen tähden avulla. Kolmanneksi, heillä oli sisäinen kutsumus ja varmuus lähteä liikkeelle, mikä vahvistui Jeesus-lapsen kohtaamisessa. Neljänneksi, monet ihmiset kertoivat samansuuntaisista kokemuksista. Paimenille oli ilmestynyt joukko enkeleitä, jotka lauloivat Jumalan kunniaa ja jotka käskivät mennä juuri tämän lapsen luokse.

Näin Jumala, monin tavoin vakuuttaa meitä ja herättää meissä uskon – jos vain olemme sille avoimia. Jos taas torjumme Jumalan ja hänen valmistamansa pelastuksen ylpeinä ja itseriittoisina, emme todellakaan usko yhtään mitään.

Erilaisia kokemuksia Jumalasta

Olen joskus ajatellut, miltähän heistä tuntui, kun he astuivat huoneeseen ja näkivät köyhän oloisen perheen: Marian, Joosefin ja Jeesus-lapsen? Mikä vakuutti heidät lopullisesti?

Itse sain uudelleen tulla Vapahtajan yhteyteen, kun olin 25-vuotias. Jumalan henkilökohtainen kohtaaminen ja hänen läsnäolonsa Pyhässä Hengessä vakuutti minut ja antoi sydämeeni levollisen uskon ja rauhan. Rukoukseni oli: Jumala, tapahtukoon sinun tahtosi elämässäni, on se sitten mitä tahansa. Annan elämäni Jeesukselle. Tämä syvin usko, rauha ja lepo on ollut sydämessäni yli 25-vuoden ajan. Usko on lahja. Se on Jumalan läsnäoloa ihmisen sisimmässä ja lepoa hänen varassa.

Samana vuonna, joulun aikaan kysyin hyvin lapsenomaisesti Jumalalta, miltä tietäjistä tuntui, kun he astuivat vaatimattomaan kotiin. Välittömästi tunsin, että huoneeseen, jossa olin, laskeutui aivan ihmeellinen Jumalan läsnäolo, joka oli täynnä pyhyyttä. Koko huone väreili pyhyyttä, joka täytti minut kunnioituksella ja pelollakin. Minun oli pakko polvistua ja kumartaa pääni lattiaan ja olla aivan hiljaa. Se oli ihmeellinen hetki, joka kesti useita minuutteja. Ehkä sain kokea jotain samaa kuin itämaan viisaat miehet.

Me kaikki saamme kokea elämässämme hetkittäin Pyhän Hengen ihmeellisiä vaikutuksia ja kosketuksia, kun kohtaamme pyhän Jumalan ja hänen rakkautensa. Jumala kyllä ilmaisee itsensä ja vakuuttaa meille, että hän todella on. Kristillinen usko ei perustu mielikuvitukseen, toiveajatteluun vaan Jumalan todelliseen läsnäoloon, Sanaan ja armovälineisiin.

Vaikka Jumalan armosta saamme joskus erityisiä kokemuksiakin, silti uskovana, Jumalan lapsena eläminen on pääosin aivan tavallista arkielämää – ilman suuria tuntemuksia ja kokemuksia. Niitä ei voi vaatia Jumalalta eikä niitä voi lähteä hakemaan merten takaa suurten julistajien luota. Niitä saamme vain Kristuksen ja hänen ristinsä juurella oman arkisen elämämme keskellä kotona, luonnossa, seurakunnan keskellä – siten kuin Jumala näkee hyväksi.

Jumala kätkeytyy vaatimattomaan

Itämaan viisaat miehet kokivat Pyhän Hengen kosketuksen, koska he kumarsivat lasta ja antoivat hänelle hyvin kalliita, kuninkaallisia lahjoja: kultaa, suitsukkeita ja mirhaa. Mutta inhimillisesti he näkivät aivan tavallisen lapsen tavallisessa, jopa vaatimattomassa talossa ja aivan tavallisen, jopa köyhän pariskunnan, Marian ja Joosefin.

Jumala ilmestyy meille ihmisille vaatimattomissa puitteissa. Hän tuli tavalliseksi ihmiseksi, ilman syntiä. Hän eli tavallista elämää Nasaretissa puuseppänä, hän kärsi ristillä ja kuoli. Pinnallisesti hän näytti pelkältä ihmiseltä. Mutta silti kaikki se, mitä hän sanoi ja teki, kertoi suuremmasta todellisuudesta – Jumalasta, joka oli tullut ihmiseksi ihmisten keskelle.

Hänessä loisti Jumalan kirkkaus, jonka saattoi kohdata, kokea ja vähän ymmärtääkin, kun sydän avautui Jumalan todellisuudelle. Tuo sama salattu kirkkaus, Jumalan läsnäolo voi astua meidänkin sydämiimme – kuten apostoli Paavali todisti: Hän on Kristus teissä, kirkkauden toivo. Kun Kristus tulee sydämiimme, silloin meillä on aarre saviastiassa, meidän vajavaisessa olemuksessamme.

Kultaa, suitsukkeita ja mirhaa

Jeesus-lapselle tuotiin parasta, mitä tuo aika tunsi. Ne kuvastivat Jeesuksen olemusta ja tehtävää. Hän on kuningasten Kuningas, Messias, Herra (kulta). Hän on ylimmäinen pappi, joka aina rukoilee puolestamme (suitsukkeet). Hän on syntiemme sovittaja, ristinmies, kärsivä Vapahtaja (mirha).

Mekin tulemme osallisiksi näistä parhaista lahjoista. Saamme levätä Kristuksessa. Hän on kuninkaamme, ylimmäinen pappimme ja sovittajamme. Nautimme siunauksia Kaikkivaltiaan siipien suojassa.

Kun Jumala antaa meille, me saamme antaa kiitoslahjamme hänelle ja palvella saaduilla lahjoilla lähimmäisiämme. Saamme antaa parhaamme Jumalan käsiin, jolloin siunaus leviää kaikille.

Meille nämä kolme kallisarvoista lahjaa voivat merkitä myös:

 • Puhdasta Jumalan sanaa, joka ei pala tulessakaan (kulta)
 • Rukousta, hengellistä elämää ja Jumalan läsnäoloa (suitsukkeet).
 • Lohdutusta, rohkaisua ja kestävyyttä kärsimysten, ahdistusten, vainon, sairauksien ja kuoleman keskelle (mirha).

Kristuksen varassa eläen ja palvellen

Loppiaisena meitä kutsutaan täyttymään yhä uudestaan Jumalan salatulla kirkkaudella Kristuksessa. Samalla meitä kutsutaan viemään Kristuksen kirkkauden sanomaa kaikille heille, jotka vielä etsivät elämän tarkoitusta ja sen antajaa, itse Luojaamme.

Jumala ei vaadi mitään, mitä meillä ei ole. Hän antaa ja me saamme jakaa. Kristuksen kirkkaus kutsuu meitä palvelemaan lähimmäisiämme lähellä ja kaukana, varsinkin kristillisen lähetystyön ja diakonian kautta. Kaikki on puhdasta armoa.

Tähti johdatti viisaat miehet pienen lapsen luokse. Erityisesti olen huomannut, että Jumalan rakkauden tähti haluaa ohjata meidät lasten luokse, jotka elävät puutteessa. Esimerkiksi Etiopiassa tehdään mittaamattoman arvokasta kummilapsityötä, jossa autetaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Tämän olen nähnyt omin silmin ja saanut olla mukana Jumalan armotyössä vuonna 2006 perustetun orpolapsikeskuksen ja kummityön kautta.

Jossain maassa odottaa pieni tai vähän isompikin lapsi juuri sinun rakkauttasi. Muutamalla eurolla voit antaa hänelle paremman elämän. Muutamalla kirjeellä ja pienellä lahjalla saat hänet tuntemaan itsensä arvokkaaksi ja rakastetuksi. Monilla rukouksilla voit laskea Jumalan siunaavat ja varjelevat kädet hänen ylleen.

Maailmassa riittää rakkautta, tukea ja rohkaisua tarvitsevia ihmisiä. Mutta kuka on valmis rakastamaan – konkreettisin, jopa uhrautuvin teoin?

Johdattakoon tähti sinut Jumalan rakkauden, Kristuksen luokse, ja lähimmäisten luo!

 

RUKOUS

Taivaallinen Isä,
joka johdatit idän tietäjät Betlehemin seimelle,
opasta myös meidät sanasi valossa Jeesuksen luo.

Avaa silmämme ja sydämemme,
että näkisimme hänen kirkkautensa.
Anna kansamme sydämiin herätys.

Auta meitä pysymään hänen yhteydessään,
niin että voimme heijastaa hänen valoaan
ja julistaa sanomaa hänestä lähellä ja kaukana oleville.

Herätä ja varusta meidät kirkkaudellasi
palvelemaan kaikkia ihmisiä, varsinkin lapsia.
Siunaa kristillistä lähetystyötä ja diakoniaa.

Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen,
meidän Herramme kautta.

Aamen.