Jerusalem – Israelin pääkaupunki?

JERUSALEM – Israelin pääkaupunki?

Ennustus, Herran sana Israelista. Näin sanoo Herra, joka on levittänyt taivaat ja perustanut maan ja joka on luonut ihmisen hengen, hänen sisimpäänsä:

Katso, minä teen Jerusalemin juovuttavaksi maljaksi kaikille kansoille, kun ne piirittävät Juudaa ja Jerusalemia. Sinä päivänä minä teen Jerusalemista väkikiven kaikille kansoille: kaikki, jotka sitä nostavat, repivät pahoin itsensä. Kuitenkin kaikki maan kansakunnat kokoontuvat sitä vastaan.

Sinä päivänä minä tahdon hävittää kaikki kansat, jotka hyökkäävät Jerusalemia vastaan.

(Sakarjan kirja 12:1-3,9)

 

Tämä profetia on kirjoitettu noin 2500 vuotta sitten. Kuinka ajankohtainen se onkaan tänään! Raamattu on aina ajankohtainen. Se kuvaa syvällisellä tavalla ihmisen syntisyyttä ja sen seurauksia, sekä Jumalan suuria armotekoja ja tuomioita. Israel  ja Jerusalem ovat yksi Jumalan voiman ja ihmisen pahuuden näyttämö.

Jumala antoi Israelin kansalle Luvatun maan ja Jerusalemin sen pääkaupungiksi. Tämän lupauksen Hän antoi jo Aabrahamille. Se kävi toteen Mooseksen ja Joosuan aikana. Daavid teki Jerusalemista valtakunnan pääkaupungin. Sinne Salomo rakensi Jumalan temppelin. Siellä koko maailman Vapahtaja Jeesus Kristus ristiinnaulittiin ja siellä hän nousi ylös kuolleista voittajana. Siellä hän nousi taivaisiin ja sinne hän myös kerran palaa. Siellä vuodatettiin Pyhä Henki ja siellä syntyi kristillinen seurakunta.

Israelin kansalla on maahansa ja Jerusalemiin Jumalan antama oikeutus ja siunaus jopa 4000 vuoden ajalta. Vaikka kansa on syntiensä tähden kokenut pakkosiirtolaisuuden aikoja, Jumala on yhä uudelleen koonnut kansansa takaisin kotimaahansa. Näin Jumala on säätänyt ja toiminut.

Israelin kansa on myös maksanut tästä maasta verisen hinnan, etenkin natsien juutalaisvainoissa. Tämänkin tähden kansainvälinen yhteisö on tehnyt monia kansainvälisiä sopimuksia, joiden mukaan tämä maa kuuluu juutalaisille. Kuitenkin jo vuonna 1920 kansainvälinen yhteisö julisti San Remossa, että Israel kuuluu juutalaisille. Vuonna 1922 Kansainliitto (YK:n edeltäjä) äänesti, että juutalaisilla on oikeus uudelleen perustaa Israelin valtio ja palata kotimaahansa.

Juutalaisille on Jumalan, kansainvälisen yhteisön ja historian antama oikeus maahansa ja Jerusalemiin. Miksi tämä ei sitten kelpaa monille kansoille? Koska ne kapinoivat Luojaansa vastaan ja tämä kapina ottaa aina konkreettisia muotoja.

Näin profetiat täyttyvät silmiemme edessä. Jumala tietää, mihin sielunvihollinen ja sen kanssa liitossa olevat ihmiset pyrkivät. Jerusalem on koko maailman polttopisteessä. Nyt se on saanut olla hetken rauhassa ja hengähtää, kun sen ympärillä on kuohunut rajusti, esimerkiksi Syyriassa ja Irakissa. Hiljalleen huomio kääntyy jälleen Jerusalemiin. Raamatun ennustukset täyttyvät.

Presidentti Trump (kaikesta raadollisuudestaan huolimatta) on tehnyt ainakin kaksi äärimmäisen rohkeaa ja siunattua päätöstä. Ensi töikseen hän kielsi Usaa rahoittamasta järjestöjä, jotka rohkaisevat ja neuvovat ihmisiä tekemään abortteja. Näin miljoonien pienokaisten elämä säästyy. Tämän päätöksen arvoa ei voi sanoin kuvata. Toinen rohkea päätös on avoimesti julistaa koko maailmalle, että Jerusalem on Israelin pääkaupunki. Trumpin julkilausuma ei tee Jerusalemista pääkaupunkia, sillä se on sitä jo ollut 3000 vuoden ajan. Mutta Trump näyttää mallia kaikille kansoille. Tehkää näin, niin kunnioitatte Jumalaa!

Valitettavasti lähes kaikki valtiot ja niiden johtajat osoittavat kapinaa ja vihaa Jumalaa ja hänen valittua kansaansa kohtaan. Palestiinalaisille olisi helppo rakentaa vaikka kuinka hienoja koteja Lähi-idässä, jos vain olisi tahtoa. Mutta nyt he ovat muslimien ja muidenkin kylmä, poliittinen, uskonnollinen pelinappula. Heitä pidetään slummeissa, melkein kuin vankileireillä. Sen sijaan Suomi asutti Karjalan evakot ripeästi ympäri maata, kun he menettivät kotinsa sodan jaloissa.

Presidentti Niinistö (kaikesta hyvästä huolimatta) on uppoamassa tähän samaan suosilmäkkeeseen. Jerusalem-kysymyksessä mitataan johtajien todellinen selkäranka ja uskollisuus Jumalan edessä. Ja juuri Jumalalta Niinistökin on saanut tehtävänsä ja mandaattinsa. Jumalan edessä hän on myös siitä vastuussa.

Samalla tavalla mitataan meitäkin. Mikä on sinun Jerusalem-kantasi? Kenen puolella seisot? Luotatko Jumalaan ja siihen, että hän kyllä antaa hyvän kodin niin juutalaisille kuin palestiinalaisille? Minä luotan.

Näin me olemme kansanakin vastuussa. Kyse ei ole vain muutaman johtajan mielipiteestä. Joka nousee Jerusalemia ja Israelia vastaan, nousee Jumalaa vastaan. Joka näin menettelee, tulee repimään itsensä kuten Jumala vakuuttaa sanassaan.

Tätä ovat kokeneet jo monet muslimimaat ja Neuvostoliitto, jotka ovat tehneet monta rajua yllätyshyökkäystä suurella ylivoimalla. Mutta he ovat kaatuneet kuin Goljat pienen Daavidin edessä. Nämä ovat olleet valtavia ihmeitä, joissa on vaikuttanut Jumalan käsi. Samaa ihmettä olemme myös me suomalaiset kokeneet talvi- ja jatkosodissa suuren Neuvostoliiton hyökkäysten edessä. Onneksi emme luovuttaneet natseille kuin kahdeksan juutalaista, joka sekin oli liikaa.

Meidän on pidettävä huolta siitä, että emme ole nousemassa Jerusalemia ja Israelia vastaan sanallisesti kansainvälisissä foorumeissa tai kahvipöytäkeskusteluissa emmekä varsinkaan aseellisesti.

Ei olekaan aivan samantekevää, kuulummeko EU:n sotilaalliseen ytimeen ja olemmeko rakentamassa EU-sotilasvoimia kuten monet hinkuavat. Todennäköisesti Usa tulee menettämään kansainvälisen statuksensa varsinkin Lähi-idän prosesseissa. Tätä tapahtui jo vahvasti Barak Obaman aikana, jolloin Venäjä otti valtatyhjiötä haltuunsa. Tähän johtaa luonnollisesti Trumpin rohkea julistus, koska sehän on varsinkin muslimeille kuin punainen vaate raivoavan härän edessä. Sen sijaan EU, Ranskan johdolla on esiintymässä muslimimyönteisenä ”rauhanrakentajana”.

Varsinkin muslimit yrittävät väittää, että heillä on vahva oikeus Jerusalemiin. Tämä perustuu varsin myöhään, vasta 100 vuotta sitten keksittyyn legendaan, jonka mukaan Muhammed olisi tehnyt yöllisen matkan Jerusalemiin, kaukaisimpaan moskeijaan. Muhammedin aikana kaukaisin muslimien rukouspaikka oli Medinassa, ei todellakaan Jerusalemissa, jota edes Koraani ei mainitse tuon vierailun kohteena. Sen sijaan juutalaisilla on syvä historiallinen ja pyhiin kirjoituksiin perustava oikeus Jerusalemiin. Meidän tuleekin pitäytyä faktoihin ja kunnioittaa niitä.

Vaikka Jerusalem on pyhä kaupunki, se tulee olemaan ihmisen raadollisuuden ja kapinallisuuden räikein ja kammottavin näyttämö. Todellinen pyhä kaupunki, uusi Jerusalem on vielä taivaissa odottamassa Herramme paluuta ja uutta luomista.

Jerusalem, kaupunki taivaan, mä milloin pääsen, luoksesi sun?