Etiopian kummilapsiohjelma

KUMMILAPSIOHJELMAN UUSI VAIHE ALKAMASSA!

Lähetysyhdistys Kylväjä on keräämässä varoja kummilapsikeskukselle, jotta se voi ostaa oman tontin ja rakentaa sille sopivat tilat. Tähän asti toiminta on pyörinyt yli 10 v ajan vuokratiloissa. Ne ovat käyneet nyt liian kalliiksi. Orpolapsia on ohjelmassa noin 60. Ohjelma on toiminut hyvin ja lapset saavat merkittävän avun elämäänsä. Kylväjällä on valtakunnallinen keräys, josta saat lisää tietoja Kylväjän omilta sivuilta: kylvaja.fi / lahjoita.

Seuraavassa tarkemmin ohjelmasta:

 

ETIOPIASSA ORPOLAPSIKIN VOI SAADA HYVÄN ELÄMÄN

Lasten auttaminen on parasta, mitä tiedän! Monen suomalaisen lähetysjärjestön kautta voimmekin tukea yhtä tai useampaa lasta niiden kummilapsiohjelmien kautta. Lähetysyhdistys Kylväjällä on kaksi lasten kummiohjelmaa, yksi Bangladeshissa ja toinen Etiopiassa. Kylväjä on ev.lut. kirkon virallinen lähetysjärjestö, joka perustettiin vuonna 1974. Se toimii noin kymmenessä eri valtiossa ja tekee lähetystyön ohella moninaista kehitysyhteistyötä. Ks. www.kylvaja.fi

Etiopian osalta Kylväjän kummilapsiohjelma toimii maan itäosassa, Balen alueella Gindhirin kaupungissa. Tuo ohjelma alkoi vuonna 2006 noin 40 lapsen joukolla. Tällä hetkellä ohjelmaan kuuluu 58 lasta. Avun tarve olisi vielä suurempi, sillä köyhiä orpolapsia on niin monia.

Lähetystyössä Etiopiassa olin perheeni kanssa vuosina 2004-2007. Pääkohteemme oli juuri Gindhir, jossa saimme olla perustamassa kummilapsiohjelmaa yhdessä seurakunnan kanssa. Näiden vuosien jälkeen olin jo pitkään toivonut voivani käydä tapaamassa lapsia ja henkilökuntaa, sillä olen toiminut ohjelman kummisihteerinä palattuamme Suomeen. Tehtäväni on välittää kummeille tietoa kummilapsista ja koko toiminnasta, sekä olla yhteydessä kummilapsipaikkaan.

 

Matkaterveisiä kummilapsikeskuksesta

Vuoden 2014 joulun alla sain mahdollisuuden palata Gindhiriin reiluksi viikoksi seitsemän vuoden jälkeen. Palaaminen tutulle seudulle nostatti pintaan monia muistoja ja monenlaisia tunteita. Oli sydäntä suuresti lämmittävää nähdä kaikki nuo lapset, kuulla heidän tarinansa ja seurata heidän arkeaan päiväkeskuksessa. Muutama lapsi on ollut mukana ohjelman perustamisesta lähtien ja oli minullekin ”vanha tuttu”. Lasten päiväkeskuksen paikka on nyt siirtynyt läheiselle kirkon viereiselle tontille. Uusi paikka tuntui kodikkaalta.

Päiväkeskuksessa lapset saavat päivittäin aamupalan ja kaksi lämmintä ateriaa kuutena päivänä viikossa. Vuosittain lapset saavat uudet vaatteet kaksi kertaa vuodessa. Heidän terveydestään ja hyvinvoinnistaan huolehditaan maksamalla lääkärikulut lasten sairastuttua, saippuat kerran kuukaudessa toinen omaan hygieniaan toinen vaatteiden pesuun. Osa lapsista on HIV-positiivisia. Näille lapsille annetaan lääkkeet aamupalan kanssa päiväkeskuksessa.

Päiväohjelmaan kuuluu aterioiden lisäksi aamu- ja iltapäivän oppitunnit. Kouluikäiset lapset käyvät normaalia valtion koulua, mutta tulevat joko ennen koulua tai sen jälkeen tutor-tunneille päiväkeskukseen riippuen siitä ovatko he aamu- vai iltapäivävuorossa. Tutor-tunneilla opetetaan englantia, oromoa, amharaa, matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa, maantietoa, biologiaa ja etiikkaa. Monet lapsista menestyvät koulussa hyvin lisäopetuksen ansiosta. Suurin osa lapsista haluaisi tulla isona lääkäriksi.

 

Kristillistä rakkautta parhaimmassa muodossa

Kummilapsiohjelma on avoimesti kristillistä toimintaa, vaikka sitä tehdään yhteistyössä kaupungin terveystyön kanssa. Ohjelmaan valitaan yhä useammin HIV-positiivisia lapsia. Lapsista noin puolet on tyttöjä, puolet poikia. Uskonnolliselta taustaltaan lapset ovat protestantteja, ortodokseja tai muslimeja. Lapset laulavat paljon kristillisiä lauluja, ja lauantaiaamuisin pidetään lapsille pyhäkoulua.

Lasten päiväkeskuksessa on yhdeksän työntekijää. Koordinaattorin ohella henkilökuntaan kuuluu kolme keittäjää, kaksi opettajaa, kassanhoitaja, siistijä ja yövahti. Koordinaattorina toimii Habtamu Kumara, joka on samalla paikallisen luterilaisen Mekane Yesus -kirkon pastori. Kummilapsiohjelma onkin osa kirkon työtä, vaikka sillä on oma hallinto ja budjetti. Sain nähdä, että lapset ovat hyvissä, asiantuntevissa ja rakastavissa käsissä. Heistä jokaisesta välitetään ja pidetään huolta, ja heidän perheisiinsä pidetään yhteyttä tarvittaessa.

Oli hyvin motivoivaa ja koskettavaa nähdä, kuinka tärkeää työtä kummilapsityö on. Riittävän koulutuksen ja muun tuen saaminen on lähes ainoa keino näille lapsille päästä pois syvästä köyhyydestä ja melkeinpä kerjäläisen elämästä. Ilman riittävää ravintoa lapset eivät edes jaksaisi käydä koulua. Henkilökunnan tuoma tuki ja turva on tärkeää näille lapsille, samoin kuin toisten lasten ystävyys ja tasavertaisuus.

 

Kaksi elämäntarinaa lapsista

Jokaisella lapsella on oma tarinansa. Eräs Yosef-niminen poika otettiin uutena ohjelmaan vierailuni aikaan. Yosef ei muistanut äitiään eikä isäänsä, jotka olivat kuolleet hänen ollessa hyvin pieni. Nyt Yosef on 6-vuotias. Hän on elänyt bussikuskien kanssa reissaten näiden kyydissä kaupungista toiseen. Kuljettajat ovat ruokkineet häntä, ja hän on yöpynyt busseissa. Eräs kuljettaja toi hänet lopulta kummilapsipaikalle pyytäen apua. Pojalla oli päällään likaiset, repaleiset shortsit ja T-paita. Nyt Yosef saa riittävästi ruokaa ja pääsee luultavimmin aloittamaan valtion koulussa koulunkäynnin vuoden alussa. Hänelle löytyi myös koti, kun eräs nainen lupautui ottamaan hänet kotiinsa asumaan.

Toinen tarina on veljeksistä, jotka asuivat isoäidin kanssa. Isoäiti jätti 6- ja 9-vuoiaat pojat asumaan keskenään ja lähti toiselle paikkakunnalle. 9-vuotias keräsi polttopuita metsästä, myi ne torilla ja osti saamillaan pienillä rahoilla päivän ruokatarvikkeet ja valmisti itselleen ja veljelleen päivän ainoan aterian. Nyt hekin ovat päässeet kummilapsiohjelman turviin.

 

Tule sinäkin mukaan!

Jos haluat ryhtyä tukemaan Lähetysyhdistys Kylväjän virallista kummilapsiohjelmaa, ota yhteyttä minuun. Kaikki maksusuoritukset osoitetaan suoraan Kylväjälle.

  • Ajoittain tarvitsemme lapsille henkilökohtaisia kummeja, joiden osalta kuukausimaksu on vuoden 2018 aikana 35 €.
  • Erityisesti tarvitsemme ns. projektikummeja, jotka tukevat koko ohjelmaa. Tällä hetkellä ajankohtaisia asioita ovat lasten päiväkeskuksen ympäristön kunnostus, talon maalaaminen, mahdollisesti kahden uuden polttopuuta säästävän lieden ostaminen. Projektikummina voit maksaa kuukausittaisen summan tai kertaluontoisen vuosimaksun, vaikkapa alkaen 100 eurosta tai siitä ylöspäin.

Matka Gindhiriin oli vahva muistutus siitä, kuinka monet maailman lapset elävät köyhinä ja orpoina, ilman riittävää ravintoa, turvaa ja rakkautta. Kummilapsityö on erinomainen tapa auttaa juuri näitä lapsia. Rukoile, mikä on sinun tehtäväsi ja rukoile myös näiden lasten puolesta, että he saisivat jokapäiväisen leivän ja paremman tulevaisuuden. Kaikesta huolimatta köyhätkin lapset osaavat elää tässä hetkessä ja iloita pienistä asioista.

 

Mirja-Riitta Malinen, Etiopian kummilapsiohjelman sihteeri

Lähetä viestisi osoitteeseen  kylvaja@kylvaja.fi, niin sieltä pyydetään Mirja-Riittaa ottamaan yhteyttä sinuun.