Miten Jumala johdattaa meitä?

MITEN JUMALA JOHDATTAA MEITÄ?

 

Tulevaisuus kiinnostaa

Ihmiset ovat aina olleet kiinnostuneita tulevaisuudesta. Monien kirjojen ja elokuvien tapahtumat kertovat tulevaisuudesta Science fiction -tyyliin. Usein ne ovat katastrofi-elokuvia.

Yhtä monet miettivät tulevaisuutta omasta näkökulmasta, ja usein paljon arkisemmin. Mitähän tekisin viikonloppuna? Mitä seuraavassa kokeessa kysytään? Mitenkä viettäisin kesäni? Entä ysiluokan tai lukion jälkeen – menenkö töihin, ammatilliseen kouluun tai yliopistoon? Mikä ammatti minua kiinnostaisi? Kuka olisi sopiva seurustelukumppani tai aviopuoliso? Mistä saisin helposti rahaa? Menenkö oikoteitä laillisuuden rajoja hipoen vai tienaanko rehellisesti? Kuka osaisi neuvoa? Menisinkö ennustajalle vai rukoilisinko Jumalaa?

 

Miten sinä teet elämässäsi tärkeitä valintoja?

Mietitkö niitä yksin, jutteletko kavereitten tai vanhempien kanssa? Kokeiletko sokkona onneasi? Pelkäätkö että teet virheitä? Tai oletko kokeillut rukoilemista? Jumala, johdata sinä minua tahtosi mukaan! Elämä on täynnä valintoja ja mahdollisuuksia. Mistä minä tietäisin, mikä on se kaikkein paras reitti juuri minulle? Jos Jumala on, hän varmaankin tietää.

Moni etsii johdatusta myös muista yliluonnollisista lähteistä. Joku lukee horoskooppeja, käy ennustajalla, meditoi tai etsii itsestään sisäistä jumaluutta ja valaistumista. Joku ajattelee, että kaikki on omissa käsissä. Jokainen rakentaa itse elämänsä ja tulevaisuutensa, niin kuin tahtoo. Nuori ihminen ajattelee tulevaisuutta ehkä vain muutamia päiviä tai viikkoja eteenpäin. Jossain vaiheessa on pakko ajatella vähän pitemmälläkin tähtäimellä.

 

Jokaiselle on annettu elämän perustekijät ja perusrajat

Meihin on asetettu myös tietyt elämän perustekijät, jotka määräävät sen, keitä ja millaisia me olemme, mihin maahan, kansaan ja millaiseen perheeseen olemme syntyneet. Raamatun Psalmissa tätä kuvataan näin: ”Sinun silmäsi näkivät minut jo idussani. Minun päiväni olivat määrätyt ja kirjoitetut kaikki sinun kirjaasi, ennen kuin ainoakaan niistä oli tullut.” (Ps 139) Samalla ihmiselle on asetettu tietyt perusrajat, joita kukaan ei voi ylittää, vaikka kuinka haluaisi. Elinikä on yksi sellainen. Lisäksi ympäröivä yhteiskunta ja sen olosuhteet ohjaavat ja rajoittavat elämäämme.

Näiden perustekijöiden ja -rajojen raameissa on sinunkin elämäsi. Näiden raamien sisälle Jumala on myös suunnitellut sinulle hyvän ja mielekkään elämän. Jumala lupaa: ”Minun ajatukseni teitä kohtaan ovat rauhan eikä tuhon ajatuksia. Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.” (Jer 29:11).

 

Raamatussa on meille selvä Jumalan lupaus

”Minä johdatan teitä, kun te kuljette rukoillen” (Jer 31:9). Jumalan johdatus toimii parhaiten kun ihminen sitä pyytää ja haluaa. Jos ihminen ei halua, Jumala antaa ihmiselle tietyn vapauden kulkea niin kuin haluaa. Jumala ei väkisin sotkeudu ihmisten elämään.

 

Elämä iloineen ja suruineen

Jumala haluaa antaa sinulle hyvän elämän, jos vain tahdot ottaa sen vastaan. Tämä ei silti tarkoita helppoa elämää tai sitä, että mitään vastoinkäymisiä ei tapahtuisi. Raamatussa sanotaan suoraan meille: ”Monen ahdistuksen kautta teidän pitää mennä Jumalan valtakuntaan”. Elämän vaikeudet eivät johdu Jumalasta vaan ihmisen itsekkyydestä ja kaikista sen seurauksista.

Suuri kysymys on siinä, haluatko sinä kohdata tulevat vaikeudet yksin vai yhdessä Jumalan kanssa? On myös monia vaikeuksia, joista Jumala varjelee, jos häneen turvaudumme. Voimme toki hakata päätämme seinään tai tehdä monta typerää juttua, joista aina seuraa jotain ikävää.

 

Tarjous ja vastaus

Jumala haastaa meitä: ”Kysykää minulta, mikä on hyvä tie ja vaeltakaa sitä, niin te löydätte ilon ja levon sielullenne” (Jer 6:16). Näin Jumala sanoi aikoinaan Israelin kansalle ja näin hän sanoo tänään meillekin. Mutta mitä israelilaiset vastasivat? ”Me emme halua, me emme vaella sinun teitäsi”. Näin jokainen meistä, ainakin joskus ajattelee ja asennoituu. Ei kiinnosta.

Israelilaiset kulkivat omaa tietänsä. Sillä tiellä heidän kimppuunsa kävi sen ajan suurvalta Babylonia, joka tuhosi Israelin ja vei kansan pakkosiirtolaisuuteen 70 vuoden ajaksi. Ensin he elivät huoletta joitakin vuosia, mutta sitten heidän kävi huonosti.

Kun ihminen kääntää selkänsä Jumalalle, hän kadottaa elämän sisällön ja tarkoituksen. Lopulta ihminen ei tiedä, miksi elää, mikä on hänen alkuperänsä ja mikä on hänen tulevaisuutensa. Jos sinä et tiedä, miksi olet olemassa ja kuka lopulta olet, et osaa myöskään elää. Raamatussa kuvataan, että tällainen ihminen elää pimeydessä, jossa hän hapuilee ja kompastelee, eikä tiedä, minne menee. Mikä on sinun vastauksesi: Kuka sinä olet? Miksi elät? Mistä tulet ja minne olet matkalla?

 

Turvassa vai pelossa

Jumalan johdatus alkaa toimia silloin, kun sinä annat Jumalan ottaa sinut kiinni. Kun elät Jumalan yhteydessä, moni tärkeä asia selviää ja loksahtaa paikoilleen. On hyvä elää silloin, kun tietää ja kokee olevansa turvassa, tapahtui mitä tapahtui.

Moni suomalainen on menettänyt tämän turvan. Tunnen montakin henkilöä, jotka nuorena kiinnostuivat spiritismistä ja okkultismista. On kauhean jännää ja hienoa, jos jossain hämärässä huoneessa lasi liikahtaa muutaman sentin tai kokee jotain selkäpiitä kouristavaa. Monet näistä henkilöistä kuitenkin menettivät mielenterveytensä ja osa heistä on tehnyt itsemurhan. Pimeydellä leikkiminen on vakava juttu, koska oikeasti se ei välttämättä ole leikkiä.

Jos tulet sunnuntaina kirkkoon, siellä saatetaan puhua siitä, että Jeesus Kristus on Hyvä Paimen. Hänen vastakohtanaan ovat ne, jotka haluavat varastaa lampaat. Jeesus sanoo näistä varkaista: ne ovat tulleet varastamaan elämäsi, tappamaan sinut ja tuhoamaan sinut iankaikkisesti. Pimeyden kanssa ei kannata leikkiä. Siihen jää kiinni eikä siitä pääse omin avuin irti. Voit avata oven pimeyteen, mutta et saa sitä kiinni.

Hyvä Paimen, Jeesus on tullut, jotta saisimme elämän ja yltäkylläisyyden. Vain tunnustamalla yhteyden pimeyteen ja turvautumalla Jeesukseen, saat anteeksi ja ovi pimeyteen sulkeutuu ja olet turvassa. Kun pimeys repii ihmisen sisimmän ja tuhoaa ihmisen arvon, Jumala parantaa, antaa anteeksi ja saamme tietää, että olemme hänen suunnattoman arvokkaita lapsiaan.

 

Rukous

Rippikoulussa opettelemme ulkoa Isä meidän -rukouksen. Siinä sanotaan ”tapahtukoon Sinun tahtosi”. Rukouksen idea ei ole, että osaamme ulkoa joitain sanoja. Rukouksessa olennaista on se, että olemme rehellisiä ja avoimia ja tarkoitamme sydämestämme sitä mitä sanomme.

Tapahtukoon sinun tahtosi on ehkä kaikkein paras ja samalla vaikein rukous. Jos todella näin rukoilet ja tarkoitat, silloin varmasti Jumala johdattaa sinua. Monesti me tahdomme muuta kuin Jumala. Oma asenteemme on ”tapahtukoon Minun tahtoni”. Monesti Jumala vastaa tähän rukoukseen: tapahtukoon sitten niin… Seurauksista emme aina välttämättä pidä.

Me ihmiset katsomme asioita lähes aina hyvin kapeasta ja itsekkäästä näkökulmasta. Haluan uusimmat pelit ja vehkeet nyt heti, maksoi mitä maksoi. Raamatussa puhutaan toisenlaisesta näkökulmasta elämään. Siinä avainsanana on rakkaus: ”Rakasta Herraa sinun Jumalaasi, koko sielustasi ja kaikesta voimastasi, ja lähimmäistä niin kuin itseäsi.”.

Mitä itsekkäämpiä me olemme, sitä vähemmän elämässämme on rakkautta. Mitä enemmän me haalimme itsellemme, sitä tyhjempiä meistä tulee. Vain rakkaus, siis se rakkaus, joka on Jumalasta lähtöisin, voi tehdä meidät onnelliseksi. Itsekkyys on rakkauden poissulkemista ja elämän mielekkyyden kadottamista. Siksi on tärkeää rukoilla tosissaan: tapahtukoon sinun tahtosi minun elämässäni.

Ainoa ihminen, joka on tämän rukouksen voinut rukoilla täydellisesti, on Jeesus. Ennen pääsiäistä kiirastorstain iltana Jeesus rukoili Getsemanen puutarhassa: ”Ei niin kuin minä tahdon, vaan niin kuin sinä, Isä”. Tämän rukouksen myötä Jeesus suostui kuolemaan ristillä, jotta me saisimme anteeksi ja saisimme elämän.

 

Miten voimme löytää Jumalan johdatuksen elämäämme?

Ensinnäkin, suostumalla siihen ja etsimällä, kyselemällä Jumalan tahtoa eli rukoilemalla. Toiseksi niin, että vuosien aikana opimme tuntemaan Jumalan ja luottamaan siihen, että Hän on hyvä.

Kolmanneksi, lukemalla Raamattua ja soveltamalla sitä elämäämme. Jumala kyllä puhuu meille ja paljon. Raamattu on täynnä kertomuksia siitä, kuinka Jumala johdattaa ihmisiä ja kansoja niiden eri tilanteissa. Me voimme asettaa itsemme näihin kertomuksiin ja oppia niistä. Raamatussa on paljon selkeitä ja suoria ohjeita siitä, mikä on oikein ja mikä väärin. Esimerkiksi 10 käskyssä sanotaan: älä varasta, älä tapa, älä valehtele, älä tee aviorikosta. On turha rukoilla Jumalalta johdatusta, voisinko mennä kauppaan varastamaan tai saanko ottaa itselleni kaverin, joka jo seurustelee toisen kanssa. Jumala on jo vastannut Sanassaan.

Raamatussa on paljon elämänviisautta, joka johdattaa sinua. Sananlaskujen 119 luvussa sanotaan: Miten nuorukainen pysyy oikealla tiellä? Siten, että noudattaa sinun sanaasi. Koko sydämestäni minä kysyn sinun tahtoasi, älä anna minun eksyä käskyjesi tieltä. Kevein askelin minä kuljen sinun käskyjesi tietä, sinä huojennat mieleni.

Neljänneksi, keskustele elämäsi valinnoista kavereitten ja vanhempien kanssa, joilla enemmän kokemusta kuin sinulla. Puhuminen selkeyttää ajatuksia ja voit saada uusia näkökulmia, rohkaisua tai varoituksia. Silti päätös on sinun omasi ja itse vastaat siitä.

Viidenneksi, Jumala voi johdattaa sinua olosuhteiden kautta. Ovi avautuu tiettyyn työ- tai opiskelupaikkaan ja toinen menee kiinni. Joskus ovet ovat kiinni ja silloin on odotettava ja yritettävä uudelleen. Joskus on monia avoimia ovia, joista on valittava sopivin.

Kuudenneksi, terveen järjen käyttö on aina sallittua ja toivottavaa. Jumala on antanut meille järjen käytettäväksi. Joskus asioita tai vaihtoehtoja kannattaa laittaa vaikka paperille ja punnita niiden hyviä ja huonoja puolia.

Seitsemänneksi, Jumala voi antaa meille selvän sisäisen varmuuden ja levollisuuden siitä, että juuri tämä on oikea valinta ja oikea ratkaisu tähän tilanteeseen. Kun olemme antaneet itsemme Jumalan käsiin, hän on Pyhän Henkensä kautta läsnä sisimmässämme. Juuri tämä läsnäolo ja Jumalan näyttämä vihreä valo voi antaa sisäisen varmuuden. Vastaavasti, jos olemme tekemässä väärän valinnan tai jo sellaisen tehneet, voimme kokea ahdistusta, raskautta ja levottomuutta.

 

Yhteenveto

Jumala antaa meille peruslähtökohdat ja -raamit elämään. Hän johdattaa meitä, kun sitä haluamme ja siihen suostumme. Saamme rukoilla Jumalaa ja pyytää viisautta kaikkiin asioihin. Jumala puhuu meille ja johdattaa meitä Raamatun opetusten kautta. Saamme keskustella toisten kanssa. Käytämme omaa järkeä ja etsimme avoimia ovia, joista mennä.

Elämässä jokainen päivä on uusi ja osittain erilainen. Jumalan johdatuksen löytämiseen ei ole peruskaavaa. Jokaisessa päivässä ja elämänvaiheessa on oma johdatuksen löytämisen tuska ja ilo. Elämä ei ole mikään kaava vaan se on elämä.

Jokainen meistä tekee myös vääriä valintoja, mokailemme ja huomaamme, että tämä ei onnistu. Saatamme tuottaa itsellemme, toisille ihmisille ja samalla Jumalalle harmia.

Siksi saamme joka päivä luottaa Jumalan rakkauteen ja armoon ja pyytää anteeksi. Juuri sen tähden Jeesus kuoli ristillä sinunkin puolestasi. Jeesus nousi myös kuolleista, jotta hän voisi meitä auttaa ja johdattaa tämän elämän ajan ja perille taivaaseen, kotiin saakka, jonne toivottavasti sinäkin olet matkalla. Tässä on elämän syvin turva ja perusta. Raamatussa ja varsinkin sen Ilmestyskirjassa kerrotaan ihmiskunnan koko tulevaisuus!