Kummilapsitoiminta

KUMMILAPSITOIMINTA

Täällä Etiopiassa kaikilla ei ole sähköpostia, puhelinta eikä edes varaa kirjoittaa kirjeitä. Etiopia on oikein köyhä maa, vaikka on täällä muutama varakkaampikin ihminen. Tapasimme juuri oikein köyhän pojan. Hänen nimensä on Ifa. Hän on 9-vuotias.

Ifa asui pienenä maaseudulla eräässä kylässä. Hänellä on isosisko Shumeni (20-vuotias) ja pikkusisko Marta (7-vuotias). He ovat orpolapsia, sillä vanhemmat olivat kuolleet aidsiin muutama vuosi sitten. Etiopiassa tällaisia orpolapsia on yli kaksi miljoonaa.

Miten he voivat selviytyä? Ifa, Shumeni ja Marta lähtivät ystävien luokse maaseudulta pääkaupunkiin Addis Abebaan. Siellä isosisko Shumeni alkoi pestä naapureiden pyykkiä saadakseen perheelle edes vähän rahaa. Ifa meni kouluun täytettyään seitsemän vuotta ja Marta-tyttö oli kotona ystävien hoidossa.

Heidän kotinsa oli pieni huone näiden ystävien talossa. Huone oli aivan perällä ja se oli hyvin pimeä, eikä pieni lamppukaan sitä juuri valaissut. Huonekaluina oli yksi sänky, jossa kaikki kolme nukkuivat, pieni kaappi ja hutera tuoli.

Koska Shumenin pyykinpesu ei tuonut kovinkaan paljon rahaa, Ifa-pojan piti aloittaa päivänsä kengänkiillottajana kaupungin kaduilla ennen kouluun menoa. Koulu alkoi klo 12, kun hän oli iltapäivävuorossa. Kaupungilla näkee paljon kengänkiillottajia pienen laatikkonsa kanssa. Laatikon sisällä on tarvittavat välineet – pesusieni, puhdistusainetta, kenkävahaa, harja ja liina. Tuon tarvikelaatikon päälle asiakas laittaa jalkansa. Useimmat kengänkiillottajista ovat reilusti alle 15-vuotiaita poikia.

Kengänkiillotus maksaa noin 10 senttiä. Asiakkaista on kova kilpailu ja tienestiä kertyy korkeintaan 50 senttiä, hyvänä päivänä euro. Sillä saa jotain ruokaa, mutta ei muuta. Miltä sinulta tuntuisi mennä koulun jälkeen kolmeksi tunniksi kiertelemään asuinalueesi oville tai paikallisen kaupan tai pankin eteen kengänkiillottajana? Ehkä aluksi se voisi olla hauskaa, mutta joka päivä vuodesta toiseen… Rahat menisivät perheen hyväksi.

Tällaisia elämäntarinoita on vaikka kuinka paljon. Tiedätkö, että me voimme helposti auttaa näitä lapsia. Esimerkiksi kummilapsitoiminta on hyvin suosittua ja varma tapa auttaa näitä lapsia. Jos ryhdyt vaikkapa afrikkalaisen, aasialaisen tai eteläamerikkalaisen lapsen kummiksi, maksat kuukaudessa noin 30 euroa. Sillä tämä lapsi saa kaiken tarvittavan ja voi käydä hyvää koulua. Lapsi voidaan kouluttaa ammattiin, josta hän saa kohtuullisen ansion.

Kummina voit lähettää lapselle postia ja saada häneltä terveisiä ja kuulumisia. Jos et itse pysty maksamaan 30 euroa kuukaudessa, voit ottaa kummilapsen yhdessä perheesi tai vaikkapa luokkasi kanssa. Luokassa kukin maksaisi vaikkapa euron tai puolitoista kuukaudessa. Rahaa ei anneta suoraan lapselle, vaan hän saa sillä tarvittavat palvelut, varusteet ja koulutuksen.

Kummilapsityö on yksi parhaista tavoista auttaa. Kummilapsityötä tekee moni kristillinen ja kansainvälinen järjestö. Voitte luokkana etsiä netistä näitä järjestöjä. Niitä voit löytää myös kirkkomme lähetysjärjestöistä.  Tulethan sinäkin mukaan tähän hienoon työhön?