Vapahtajan syntymä & Alussa oli Sana

LUPAUS KANTAA

Juha Vähäsarjan Joka päivä -hartauskirja
(Perussanoma)

.

VAPAHTAJA ON SYNTYNYT! (25.12.)

Sillä seudulla oli paimenia yöllä ulkona vartioimassa laumaansa. Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus ympäröi heidät. Pelko valtasi paimenet, mutta enkeli sanoi heille: ”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra.” (Luuk 2:8-11)

Kesken synkän yön Jumala yllätti paimenet ihmeellisellä, suurella uutisella. Enkelin sanoma oli odottamaton ja sen vastaanottajat hämmennyksen vallassa.

Paimenet kuuluivat yhteiskunnan kaikkein alimpaan yhteiskuntaluokkaan. Heillä ei ollut edes todistamisen oikeutta. Mutta Jumala ei katso ihmisten laatimiin arviointeihin.

Jumala ei ilmestynyt lähellä sijaitsevan Jerusalemin temppelin uskonnollisille johtajille, vaan näille vaatimattomille ja köyhille, yönsä ulkona viettäneille paimenille.

Jumala pukeutuu vaatimattomuuteen. Hän syntyi ihmiseksi talliin, hän suostui tavallisen perheen kasvatettavaksi ja hän ilmoitti suurimman mahdollisen uutisen kaikkein vaatimattomimmille ihmisille.

Armo laskeutuu aina alimpiin paikkoihin saakka. Se laskeutuu meidänkin luoksemme.

.

* * * * * * * * * * *

.

LUPAUS KANTAA

Juha Vähäsarjan Joka päivä -hartauskirja
(Symbolum)

.

ALUSSA OLI SANA (23.12.)

Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä. (Johanneksen ev. 1:1-3)

Tämä oli alkuseurakunnan käyttämä ja laulama hymni. Se alkoi tarkoituksella samoilla sanoilla kuin koko Raamattu: ”Alussa”. Sana tarkoittaa myös ”esikoista” viitaten Jumalan Poikaan.

Jeesus, Jumalan Sana, oli mukana jo silloin kun kaikki luotiin. Sana tai Viisaus viittaa Raamatussa Jeesukseen. Kaikki, mikä alussa luotiin, sai syntynsä Jeesuksen kautta.

Kun aika ja maailma saivat alkunsa ja ihmiset luotiin, oli Kristus jo olemassa. Ensimmäisenä jouluna hän tuli ihmisenä ja Jumalana maailmaan.

Ja ”kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi oikeuden, vallan ja voiman tulla Jumalan lapsiksi, kaikille, jotka uskovat häneen. He eivät ole syntyneet verestä, eivät ruumiin halusta, eivät miehen tahdosta, vaan Jumalasta.” (Joh 1:12-13)

Jumala loi maailman ja meidät. Hän tuli ihmiseksi, joka oli täynnä armoa ja totuutta. Hänen ominaan me saamme armoa armon lisäksi.

Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme. Me saimme katsella hänen kirkkauttaan, kirkkautta, jonka Isä ainoalle Pojalle antaa. Hän oli täynnä armoa ja totuutta.” (Joh 1:14)