Katoavat ja katoamattomat aarteet (2 su helluntaista)

JEESUKSEN VERTAUS: Peltoon kätketty aarre ja helmi

 

Matteuksen evankeliumi 13:44-46

”Taivasten valtakunta on kuin peltoon kätketty aarre. Kun mies löysi sen, hän peitti sen uudelleen maahan, ja sitten hän iloissaan myi kaiken minkä omisti ja osti sen pellon.

Vielä taivasten valtakunta on kuin kauppias, joka etsi kalliita helmiä. Kun hän löysi yhden kallisarvoisen helmen, hän myi kaiken minkä omisti ja osti sen.”

 

SAARNA

Olemme saaneet nauttia todella lämpimistä kesäpäivistä. Luonto on puhjennut täyteen vehreyteen. Kaivattu kesä on saapunut.

Samoin mekin odotamme syvää täyttymyksen ja onnen kokemusta elämäämme. Sellaista aarretta, joka tekee meidät onnelliseksi.

Minkälaisia aarteita sinä toivot löytäväsi tänä kesänä tai tulevien vuosien aikana? Mikä tai kuka on sinun kultasi, jonka toivot saavasi itsellesi?

Toivelistalla saattaa olla monenlaisia asioita:

  • Lomamatka tai kesämökki
  • Parempi kulkupeli, uusin kännykkämalli tai tietokone
  • Hyvä ystävä tai elämänkumppani
  • Terveyttä ja voimia, työtä, vaurautta tai kenties lottovoitto

Ainakin kauppiaat ovat sitä mieltä, että juuri sinä tarvitset kaikki uusimmat ja parhaimmat vempeleet ja elämykset – vasta sitten elämä on todella elämisen arvoista.

Helposti mieliimme piirretään monenlaisia ihanteita ja mielikuvia siitä, millaista on mukava, kiva elämä. Niitä sitten voimme ostaa rahalla…

Osa haaveista on ihan hyviä juttuja, mutta aivan liian usein meille myydään mielikuvia, jotka eivät vastaakaan todellisuutta. Kaivattu juttu ei tuokaan kaikkea sitä hyvää, mitä luvattiin.

Joudumme kokemaan odotusten ja todellisuuden välistä ristiriitaa, jopa pettymyksiä. Mitä silloin teemme? Tavoittelemmeko loppumattomasti jotain uutta? Aika harvoin muistamme olla kiitollisia siitä, mitä meillä jo on.

Elämän parhaimmat asiat ovat useimmiten aivan käsillä, jos vain haluamme ne huomata ja arvostaa niitä. Ne ovat usein aivan ilmaisia. Toisinaan elämän parhaimmat onnenhetket tulevat aivan yllättäen kohdallamme. Samalla on toki hyvä olla selkeitä tavoitteita ja päämääriä, joita kohden pyrimme.

Juuri tällaisesta Jeesus puhui kahdessa vertauksessa: elämän suurimmasta aarteesta, joka toisi kaivatun, syvimmän ja suurimman täyttymyksen.

Ensimmäisessä vertauksessa maanviljelijä löysi aivan yllättäen, etsimättä valtavan aarteen. Toisessa vertauksessa kerrottiin kauppiaasta, joka päämäärätietoisesti etsi kallisarvoista helmeä.

Jeesuksen kuvaama aarre ei ollut läppäri, auto, kiva matka tai jokin kertakäyttötuote, tai edes toinen ihminen. Sen sijaan Jeesus puhui jostakin sellaisesta, joka olisi kaiken hyvän, koko elämän perusta ja lähde. Jeesus puhui aarteesta, joka on Jumalan valtakunta.

Mikä on kallisarvoisinta, mitä sinulla on tai mitä haluaisit saada? Minkä puolesta olisit valmis laittamaan kaiken likoon, jopa koko elämäsi?

Raamatuntekstimme kertoo, että taivasten valtakunta on sellainen aarre, joka ylittää kaiken,
mitä ihmisellä voi olla. Se on aarre, jonka tähden kannattaa myydä eli antaa pois kaiken sen, minkä omistaa. Vaihtokauppa on kannattava. Aarteen löytäjä saa mittaamattoman paljon enemmän kuin hänellä ennen oli.

Aarre on taivasten valtakunta. Mitä se tarkoittaa ja mitä se merkitsee sinulle?

Raamatussa taivasten valtakunta tarkoittaa valtakuntaa, jota Jumalaa hallitsee. Jumala on kaiken Luoja ja kaiken Ylläpitäjä. Hänen varassaan on tulevaisuus.

Jumalan valtakunta on sellainen kuin Jumala itse on. Voimme kuvata Häntä sanoilla Rakkaus ja Pyhä. Jumala haluaa luomakuntansa parasta. Hän ei hyväksy mitään pahaa vaan taistelee sitä vastaan ja lopulta tuomitsee sen. Hyvä voittaa pahan. Jumalan valtakunta on se, joka pysyy ikuisesti – kaikki muu väistyy ja katoaa.

Jumalan valtakunta on rakkauden, pyhyyden ja hyvyyden täyttymys.

Tämä meidän maailmamme ei ole rakkauden, pyhyyden ja hyvyyden täyttymys vaan monin tavoin sen vastakohta. Nykyinen maailma ei siis ole Jumalan valtakunta.

Missä Jumalan valtakunta sitten on?

Se on siellä, missä Jumala on läsnä ja missä Hän saa hallita kaikkea. Näin on tietenkin taivaassa, jossa on Jumalan valtaistuin ja jossa miljoonat enkelit palvelevat Häntä.

Jumalan valtakunta on läsnä myös meidän maailmassamme, mutta se on kätkettynä. Se on kätkettynä kaiken ajallisen, vajavaisen ja katoavaisen keskellä. Vaikka emme sitä näkisi tai ymmärtäisi, Jumala itse on luomakuntansa keskellä vaikuttaen monia asioita salatulla tavalla.

Siellä, missä Jumalaa kunnioitetaan ja kuunnellaan, siellä on Hänen valtakuntansa. Pimeässä yössä on sittenkin monia valopilkkuja.

Mutta miten voimme löytää, kohdata ja kokea Jumalan valtakunnan todeksi omassa elämässämme? Haluatko sinä löytää aarteen, joka enemmän kuin ikinä osaamme kuvitellakaan? Tahdotko saada elämääsi tarkoituksen, turvan ja syvimmän rakkauden?

 

Kaksi vertausta antavat kaksi tärkeää näkökulmaa Jumalan valtakuntaan:

Ensimmäisessä vertauksessa kerrotaan siitä, kuinka ihminen löytää Jumalan valtakunnan ja antaa kaiken, mitä hänellä on, saadakseen omakseen tuon mittaamattoman aarteen.

Toinen vertaus kertoo Jumalasta, joka kauppiaan tavoin etsii ja löytää kallisarvoisen helmen,
jonka hän haluaa omakseen maksaen siitä suurimman mahdollisen hinnan.

Näin meillä on yhteen ja samaan asiaan kaksi eri näkökulmaa – ihmisen ja Jumalan.

 

ENSIMMÄINEN VERTAUS: Ihmisen näkökulma!

”Taivasten valtakunta on kuin peltoon kätketty aarre. Kun mies löysi sen, hän peitti sen uudelleen maahan, ja sitten hän iloissaan myi kaiken minkä omisti ja osti sen pellon.

Vertauksen aarre on Jumalan valtakunta. Tämä aarre oli kätkettynä peltoon eli maailman keskelle.

Löytämisen armo

Vertauksessa mies löysi sen pellosta. Etsimisestä ei puhuta yhtään mitään. Tuskinpa hän oli aarteen etsijä vaan tavallinen talonpoika, joka oli vuokrannut itselleen pellon ja oli sitä kyntämässä ja muokkaamassa.

Kesken aivan arkisen työn, äkkiarvaamatta, kyntöaura tai kuokka osui aarteeseen. Ensin siitä paljastui vain osa, mutta pian se oli kaivettu kokonaan esiin. Siinä se oli – odottamatta, pyytämättä, vaivaa näkemättä. Aarre, joka muuttaisi koko elämän!

Ihminen löytää, kun Jumala johdattaa. Ihminen löytää, kun on Jumalan aika, armonaika.

Aarre muuttaa elämän

Aarteen lähempi tarkastelu paljasti sen suuren arvon. Se oli paljon enemmän, mitä talonpoika itse omisti tai kykenisi koskaan ansaitsemaan. Se ylitti kaikki unelmat. Niinpä hän meni ja osti pellon itselleen saaden sen myötä omistusoikeuden myös aarteeseen.

Hulluahan olisi jättää aarre maahan ja jatkaa talonpojan ankaraa ja kovaa elämää ilman varmuutta huomisesta. Nyt tulevaisuus oli turvattu paremmin kuin hyvin!

Kun ihminen saa löytää tämän aarteen, siitä tulee konkreettinen, todellinen, oleellinen osa ihmisen elämää, sillä itse aarre on todellinen ja koettavissa oleva.

Mittaamattoman aarteen edessä talonpoika oli valmis luopumaan kaikesta vanhasta. Miehen omaisuudella sai vain pienen maapalan, jonka arvo oli vain murto-osa itse aarteesta. Näin on myös suhteessamme Jumalaan: Hänen tuntemisensa rinnalla kaikki muu on lähes arvotonta.

Elämän syvin tarkoitus on tuntea Luojamme. Vasta silloin tunnemme itsemmekin ja löydämme kaivatun perimmäisen rakkauden elämäämme.

Vanhan tilalle tulee uusi. Itsekkyys saa vaihtua välittämiseen ja kohtaamiseen Jumalan ja lähimmäisten kanssa. Yksinäisyys vaihtuu yhteisöllisyyteen.

Aarteen löytämiseen liittyi suuri, ennen kokematon ilo! Se ylittää kaikki ajalliset ilot ja tunnekokemukset. Se on iloa, jota ymmärryksemme ei riitä käsittämään ja jonka lähde on ja pysyy, vaikka elämämme olosuhteet olisivat välillä hyvinkin vaikeat.

Ota aarre käyttöön

Mitä enemmän tuota aarretta katselemme, tutkimme ja hyödynnämme, sitä suurempi ilo meitä kohtaa. Jos taas hukkaamme tai laitamme aarteen syrjään, ilomme katoaa.

Näin meille usein käy. Aarre himmenee. Emme käytä sitä, emmekä elä siitä. Elämästä tulee raskasta ja tarkoituksetonta. Kun hukkaamme Jumalan, hukkaamme elämän ja sen mielekkyyden.

Mitä tehdä? Muista, että aarre ei ole muuttunut miksikään. Ei Jumala ole muuttunut. Ei Kristus ole muuttunut. Hän on edelleen täynnä armoa ja totuutta sinua kohtaan. Hänellä on edelleen hyvä tahto ja hyvä tulevaisuus sinua varten. Hän on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti.

On aika kaivaa aarre esiin, pyyhkiä pölyt pois ja ottaa aarre jokapäiväiseen käyttöön. Aarre on loppumaton. Siinä riittää tutkimista ja ihmettelemistä elämän jokaiselle päivälle.

Saamme lukea Raamattua, hyvän elämän Sanaa. Saamme rukoilla ja viipyä Jumalan läsnäolossa. Saamme nauttia seurakuntayhteydestä ja palvella toinen toisiamme uskollisesti. Saamme levätä aarteen varassa ja iloita siitä kuin Roope Ankka rahasäiliössään – nauttien aarteen suloisista soinnuista.

Pelto, maailma ei ole aarre

Mutta kovin moni ei tätä aarretta tunne. Heillä on kyllä kaipuu paremmasta, mutta ei tietoa, mistä sen löytäisi. Maailman tarjoama onni on kuin kimalteleva saippuakupla. Se näyttää hetken kauniilta, mutta kun siihen koskee, se puhkeaa ja katoaa.

Pelto eli meidän maailmamme ei ole tuo aarre. Mikään ajallinen ei voi täyttää ja poistaa syvintä, perimmäisintä tyhjyyttä, mitä koemme. Mikään ajallinen ei voi vapauttaa peloista, syyllisyydestä ja kuolemasta. Vain Jumala voi antaa tämän kaiken.

Aarteen löytymisen hetkellä, Jumalan kutsun edessä ihminen käy aina kamppailua. Pidänkö kiinni vanhasta vai suostunko uuteen? Elänkö elämäni viime kädessä yksin ja kohtaan kuolemankin yksin, vai elänkö sittenkin Jumalan varassa? Silloin emme ole koskaan yksin. Emme ilossa emmekä surussa, emme elämässä emmekä kuolemassa. Luojamme on aina kanssamme.

Löytämisen päivä

Tänään on löytämisen päivä. Jumala antaa kaiken. Hän raottaa ehtymätöntä aarrearkkua edessämme. Emme voi sitä kokonaan käsittää. Voimme vain pala palalta, päivä päivältä päästä
yhä syvemmälle sen tuntemisessa.

Mitä vastaamme? Haluanko tuntea Hänet, tahdonko saada syntini anteeksi, ikuisen elämän. Saako Hän pitää huolen, näyttää suuntaa ja parantaa meidät kerran ehjiksi ihmisiksi? Vai jääkö aarre maahan?

 

TOINEN VERTAUS: Jumalan näkökulma!

”Vielä taivasten valtakunta on kuin kauppias, joka etsi kalliita helmiä. Kun hän löysi yhden kallisarvoisen helmen, hän myi kaiken minkä omisti ja osti sen.”

Rikas kauppias

Jumala on kuin rikas kauppias, joka tietää, mitä haluaa. Hän toimii aktiivisesti, päättäväisesti, kaiken uhraten saadakseen haluamansa kallisarvoisen helmen. Hän on se, joka etsii hinnalla millä hyvänsä. Hän ei ole köyhä talonpoika. Hän on se, joka todella maksaa täyden hinnan, kipeän hinnan helmestä. Vertauksen kauppias eli itse Jumala on tuo taivasten valtakunta!

Helmi

Entä mikä tai kuka on tämä helmi? Se ei ole taivasten valtakunta vaan jotain muuta arvokasta.

Tämä kallisarvoinen helmi olet sinä! Ihminen on kuin meren syvyyksissä, pimeydessä, kovan kuoren alla, puristuksessa, kivussa ja tuskassa – monien asioiden hiertämänä oleva, syntymässä oleva helmi. Piilossa, yksin, ilman auttajaa.

Mutta kuitenkin Jumala, näkee ja tietää. Rakastaa ja välittää. Hän osaa ja voi.

Sinun arvosi ja koko elämäsi

Jokainen ihminen on Jumalalle äärettömän arvokas. Sinä olet juuri sellainen. Hän etsii sinua.
Hän tietää, tuntee ja näkee sinut. Jumala näkee kuoremme sisälle: kaikki odotuksemme, toiveemme, pettymykset, tuskan, surun ja ilon, synnin ja pelon.

Hän näkee myös, mitä meistä voi tulla. Puhdistettuja, kauniita, ihmeteltäviä ja häikäiseviä helmiä Hänen kädessään.

Älä siis jää yksin kuoriesi sisälle pimeyteen ja puristukseen, vaan anna Hänen tulla luoksesi, löytää, nostaa ylös valoon, puhdistaa ja uudistaa sinut. Anna Jumalan asettaa sinut paikalle, mihin juuri sinä kuulut – ilon aiheeksi Jumalalle ja toisille ihmisille.

Jumala välittää konkreettisesti

Näin Jumala etsii ja löytää. Hän ostaa ja lunastaa meidät omikseen. Hän tekee sen tavalla, jota emme voi käsittää. Jumala ei katso meitä taivaasta kepeästi tai välinpitämättömästi. Hän ei unohda eikä jätä heitteille.

Jumala itse tulee alas, meidän luoksemme, sinun ja minun luokse. Hän tulee ihmiseksi kuten me.

Kallis hintamme

Jumala ei ainoastaan palvele meitä, vaan uhrautuu puolestamme. Hän ei ainoastaan kärsi kipujamme ja sairauksiamme, eikä ainoastaan kuole ristillä meidän syntiemme tähden. Hän kärsii pelottavimman rangaistuksen, jota ihmissilmä ei voi nähdä eikä mieli ymmärtää: ikuisen eron Isästä Jumalasta, elämän lähteestä meidän puolestamme.

Meistä maksettu hinta on Jeesus Kristus, Jumalan Poika, Ainokainen Poika – Taivaallisen Isän kallein aarre ja omaisuus.

Tämän hinnan Isä maksoi sinusta. Tämän hinnan Poika halusi itse, vapaaehtoisesti suorittaa juuri sinusta. Tämän hinnan Jumalan Henki tahtoo meille paljastaa ja kirkastaa.

Usko ja luota Jumalan rakkauteen

Sinä olet se helmi, josta Jumala on maksanut kalleimman mahdollisen hinnan. Se on sinun arvosi Jumalan silmissä ja todellinen arvosi tässä maailmassa.

”Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään,
ettet sinäkään, joka häneen uskot, hukkuisi, vaan saisit iankaikkisen elämän”
 (Joh 3:16)

Katso ja näe – miten Jumala sinua rakastaa. Katso ristille ja ymmärrä, miten Jumalan Poika, Jeesus Kristus sovitti sinut ja lunasti vanhasta, itsekkäästä elämästä uuteen ja ikuiseen elämään.

Anna tämän koskettaa ja puhutella sinua.

 

Kutsu aarteen, taivasten valtakunnan omistamiseen

Tänään sinun jalkasi on kolahtanut aarteeseen. Tänään sinun sydämesi ovelle koputetaan. Tänään on löytämisen päivä.

Tule ja omista elämäsi aarre itsellesi. Ota vastaan se arvo ja elämä, joka sinulle kuuluu. Ota vastaan itse Jumala Vapahtajassa Jeesuksessa Kristuksessa. Silloin sinulle avautuvat luvatun maan, Jumalan valtakunnan portit ja pääset sinne sisälle.

Kerro hänestä myös toisille ja palvele rakkaudessa. Näin saat ilon, joka ei koskaan sammu. Tämä on aarre, joka kasvaa, mitä enemmän sitä jaamme ja käytämme!

Näin Jumala rakastaa sinua iankaikkisella rakkaudella ja kruunaat sinut armolla ja kirkkaudella.

 

RUKOUS

Pyhä, armollinen Jumala.
Anna tämän kaiken sanotun tulla todeksi meidän sydämissämme ja elämässämme.

Ole sinä meidän ikuinen aarteemme ja turvamme.
Anna syntimme anteeksi Jeesuksen tähden ja luo meissä uutta.

Vie meidät kerran perille kirkkauteesi.
Aamen.