Sydämen puhetta Jumalalle

RUKOUSSUNNUNTAI (5. su pääsiäisestä)

Sydämen puhetta Jumalan kanssa

Rukoussunnuntain tekstit puhuvat siitä, mitä rukoileminen on ja mitä lupauksia siihen sisältyy. Teksteissä kerrotaan myös Kristuksesta suurena esirukoilijana ja rukoilemisen opettajana.

.

Evankeliumi: Joh 16:23-33

Jeesus sanoi opetuslapsilleen:
    ”Totisesti, totisesti: mitä ikinä te pyydätte Isältä minun nimessäni, sen hän antaa teille. Tähän asti te ette ole pyytäneet mitään minun nimessäni. Pyytäkää, niin te saatte, ja teidän ilonne on täydellinen.
    Olen puhunut tästä teille vertauksin. Tulee aika, jolloin en enää käytä vertauksia vaan kerron teille avoimesti kaiken Isästä. Sinä päivänä te esitätte pyyntönne minun nimessäni, enkä minä enää sano, että käännyn Isän puoleen teitä auttaakseni. Rakastaahan Isä itse teitä, koska te olette rakastaneet minua ja uskoneet, että olen tullut Jumalan luota. Isän luota minä olen lähtenyt ja tullut tähän maailmaan, ja nyt minä jätän maailman ja menen takaisin Isän luo.”
    Opetuslapset sanoivat: ”Nyt sinä puhut selvin sanoin, et enää vertauksin. Me ymmärrämme nyt, että sinä tiedät kaiken eikä sinun tarvitse odottaa, että joku kysyy. Siksi me uskomme, että olet tullut Jumalan luota.”
    ”Nyt te kyllä uskotte”, sanoi Jeesus. ”Tulee aika – ja se on jo nyt – jolloin te joudutte hajalle,
kuka minnekin, ja jätätte minut yksin. Yksin en silti jää, sillä Isä on minun kanssani. Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minussa rauha. Maailmassa te olette ahtaalla, mutta pysykää rohkeina: minä olen voittanut maailman.”

.

Jer 29:11-14

”Minulla on suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon. Silloin te huudatte minua avuksenne, te käännytte rukoillen puoleeni, ja minä kuulen teitä. Te etsitte minua, ja te löydätte minut! Koko sydämestänne te minua etsitte, ja minä annan teidän löytää itseni, sanoo Herra. Minä käännän teidän kohtalonne ja kokoan teidät kaikkien kansojen seasta, kaikkialta, minne olen teidät karkottanut. Minä tuon teidät takaisin paikkaan, mistä minä vein teidät pakkosiirtolaisuuteen.”

.

Ef 3:14-21

Minä polvistun Isän eteen, hänen, jonka asemaa jokainen isän ja lapsen suhde taivaassa ja maan päällä kuvastaa. Rukoilen, että hän sanomattomassa kirkkaudessaan hengellään vahvistaisi ja voimistaisi teidän sisäistä olemustanne. Näin Kristus asuu teidän sydämissänne, kun te uskotte, ja rakkaus on elämänne perustus ja kasvupohja. Silloin te kykenette yhdessä kaikkien pyhien kanssa käsittämään kaiken leveyden, pituuden, korkeuden ja syvyyden, ja voitte tajuta Kristuksen rakkauden, joka ylittää kaiken tiedon. Niin Jumalan koko täyteys valtaa teidät.
    Jumalalle, joka meissä vaikuttavalla voimallaan kykenee tekemään monin verroin enemmän kuin osaamme pyytää tai edes ajatella, olkoon ylistys seurakunnassa ja Kristuksessa Jeesuksessa kautta kaikkien sukupolvien, aina ja ikuisesti. Aamen.

.

SAARNA

Osuvia sattumia rukouksesta

Hyvä Sanankuulija! Muuan pieni tyttö käveli päivittäin edestakaisin koulumatkansa. Vaikka aamun sää oli uhkaava tummine pilvineen, hän teki matkan jalkaisin. Päivän kuluessa tuuli alkoi nousta ja puolenpäivän jälkeen alkoi ukkostaa, salamat räiskivät ja koko taivas jyrisi. Äiti oli kotona niin huolissaan, että päätti lähteä tytärtään vastaan.

Pian hän näkikin tyttärensä reppu selässä taivaltamassa tienviertä. Kun salama leimahti, pikkutyttö pysähtyi ja katsoi ylöspäin ja hymyili oikein leveästi. Äiti avasi auton ikkunan tyttären kohdalla ja kysyi: – Mitä ihmettä sinä teet, kulta pieni? – Jumala ottaa minusta valokuvia, tyttö vastasi. 

Ainakin hänellä oli asenne kohdallaan. Jumala on kiinnostunut minusta ja näpsii kuvia koko ajan. Kunpa meilläkin olisi tällainen lapsenkaltainen asenne Taivaan Isään. Voin jättää kaikki huoleni hänelle, puhua kaikki asiani hänelle ja luottaa siihen, että hän kuulee minua – luottaen siihen, että olen hänelle tärkeä.

Rukoussunnuntain nimi juontaa rukouskulkueista, joita aikanaan alettiin järjestää keväisin. Katolinen kirkko halusi korvata keväisin pellolle suuntautuneet pakanalliset kulkueet Roomassa 300-luvulta alkaen. Kylvön siunaamiseen liittyvät rukoushetket ja – kulkueet ovat yleistyneet monin paikoin myös täällä luterilaisessa Suomessa.  

Kerrotaan tositarinaa piispantarkastuksesta itäisessä Suomessa. Oli talviaika. Piispa istui kanttorin autoon. Miehet lähtivät kohti jotakin paikallisen seurakunnan tilaisuutta. Yhtäkkiä auto alkoi heittelehtiä lumisella ja jäisellä tiellä ja auto ajautui tieltä ojaan, metsähallituksen puolelle. Ratissa oleva kanttori kirota päräytti spontaanisti.  Sen jälkeen oli autossa syvä hiljaisuus. Viimein piispa lausui: – Rakas työtoveri. Neuvoisin kuitenkin ensin kääntymään oman työnantajamme puoleen.

Siinä oli kirkon johtajalta sana naulan kantaan. Käännytään ensin oman työnantajan eli Jeesuksen puoleen. Tässäkin Herran huoneessa meillä on hyvä olla ja rukous kantaa meitä uuteen huomiseen.  Moni meistä saattaa turhankin paljon aristella rukouksiaan. Tietty arkuus ja nöyryys ovat kyllä rukouksessa paikallaan, mutta voisimme olla rohkeampiakin pyytämään Herralta asioita ja rohkeammin voisimme myös kiittää ääneen Jumalaa kaikesta hänen hyvyydestään.

Eräs parikkalalainen mies vei poikansa pellolle. Kun kylvöt oli tehty, isä otti lakkinsa päästä ja sanoi pojalleen: – Tärkein on vielä tekemättä. Nyt pyydämme siunausta sadolle. Isä painoi päänsä nöyrästi rukoukseen ja poika teki samoin perässä.  Kun sitten koitti syksy, pidettiin kiitosrukous saaduista maan antimista. Näin tuleva Kansanraamattuseuran evankelista Esko Luukkonen oppi ruohonjuuritasolla luottamaan Jumalaan arjen keskellä. Tärkein on vielä tekemättä. Eipä mekään unohdeta rukousta.

Rohkaisua rukoukseen

Päivämme ilosanomassa Jeesus opettaa meitä rukoilemaan. Me saamme rukoilla yhdessä toisten kristittyjen kanssa ja sitten myös yksinäisyydessä. Rukous ei ole toisille ihmisille suunnattu hurskauden osoitus, ei ihmissanojen tulvaa, vaan rukous on kohtaamista. Se on sitä, että asetut Herran hoitavaan läsnäoloon.  

Aina kannattaa rukoilla. Elämässämme riittää kyllä tilanteita ja haasteita, joihin tarvitaan Jumalalta apua, voimia tai toivoa.

Joku on menettänyt läheisensä, toinen etsii apua ihmissuhdekriisiin, kolmas kokee taloudellista ahdinkoa ja neljäs miettii koko elämän tarkoitusta. Viides toivoo siunausta avioliitolle, joka on alkamassa. Ja kuudes on kiittämässä Herraa uuden elämän ihmeestä ja siitä, että pyhässä kasteessa juuri hänet on liitetty elämää suurempiin käsiin ja seurakunnan yhteyteen.

Onneksi rukouksen lahja on aina käytettävissämme. Rukouksessa ei ole mitään menetettävää, mutta erittäin paljon saatavaa!

Evankeliumissa Jeesus suorastaan haastaa sinua rukoilemaan tänään. HÄN HOUKUTTELEE sinua ilon lähteille. Minun kokemukseni rukouksesta on se, että kannattaa pistää vetämään monta rukousta ylös samanaikaisesti. Jos riipumme Herran edessä vain yhden asian kanssa, odottavan aika tulee pitkäksi. Jotkut jopa kadottavat uskonsa, kun mitään mullistavaa ei tapahdu.

Monenlaisia rukousvastauksia

Heitä, rakas ystävä, monta rukouspyyntöä ylöspäin ja pidä päiväkirjaa asioista, joita olet Herralta pyytänyt. Monet kristityt ovat suorastaan ällistyneet, kun he ovat alkaneet pitää kirjaa omien pyyntöjensä toteutumisesta. Todella moniin, melkein kaikkiin pyyntöihin, näyttäisi tulevan plus-merkkisiä vastauksia vuosien ja vuosikymmenten saatossa.

Toisinaan emme silti saa, mitä olemme toivoneet. Siihen Herralla täytyy olla hyvä syy, jos hän ei toteuta pyyntöäsi. Hänellä on laaja perspektiivi, hän katselee asioita myös iankaikkisuudesta käsin. Jotkut pyytämämme asiat eivät ehkä olisi meille pitkässä juoksussa siunaukseksi.  

En lähtisi moittimaan sinun uskoasi, jos pyytämäsi asia ei toteudu. Oma kokemukseni Jumalasta ja hänen valtakunnastaan on mystinen. Välistä tuntuu siltä, että kaikki pyytämäni asiat menevät läpi. Jonakin toisena päivänä taivas tuntuu olevan kuin kuparia ja omat pyynnöt muksahtelevat maan kamaralle saman tein.

Eräs kollegani sanoi, että se riippuu siitä, millä tuulella Herra on. Kuulosti letkautukselta. Tänään Herra on myötämielinen ja huomenna kiivas ja kiukkuinen. Tämä tuntuu minusta kyllä oudolta. Ei se näin voi mennä.

Tottahan toki Jeesus kehottaa meitä anomaan ja pyytämään häneltä asioita, siunauksia ja vaikka ihmeitä. Kun sitten saamme osaksemme hänen hyvyyttään, meidät valtaa ilo.

Jos emme saa pyytämäämme, voimme silti jäädä kolkuttelemaan Taivaan ovea ja kuulostelemaan, onko Herralla tässä jokin toinen tie, joudunko kenties odottamaan vastausta, onko tässä meneillään jokin salattu kätketty siunaus, jonka ei ole tarkoituskaan paljastua. Joskus Jumalan vastaus tulee vasta vuosikymmenten päästä ja viimeisimmät rukousvastaukset koetaan Herran luona, taivaan ilossa. 

Eräs henkilö ilmoitti pohtivansa eroa kirkosta, koska hänen rukoukseensa saada uusi asunto ei ollut tullut myönteistä vastausta. Hänellä oli ilmeisesti mennyt sekaisin joulupukille osoitettava toivomuslista sekä aito rukous. Tietenkin tuokin ihminen oli aivan oikeassa siinä, että sitä asuntoa saa rukoilla sekä myös pyytää avuksi toisia, jotta tämä toive voisi toteutua.

Rukous päivän tekstien valossa

Rukoussunnuntain ilosanoma on siinä, että tavallisina seurakunnan jäseninä olemme täysin päteviä olemaan suoraan yhteydessä Taivaallisen Isään. Olet hänelle tärkeä ja rakas ihminen. Hän haluaa antaa jokaiselle seuraajalleen kaiken sen turvan, lämmön ja rohkeuden, mikä jo Jeesuksen ensimmäisillä oppilailla oli.

Sinulla on oikeus lähestyä Jumalaa ja pitää häntä läheisenä Isänä, isinä, Abbana, ja voit vielä liittää rukouksesi yhteyteen vahvikesanan Jeesuksen nimessä. Jeesuksen nimessä rukoileminen tarkoittaa sitä, että rukouksesi on sopusoinnussa Jeesuksen ja Jumalan tahdon kanssa.

Antiikin maailmassa jonkun henkilön nimen katsottiin edustavan tuota henkilöä itseään, hänen mainettaan ja kunniaansa. Näin Jeesuksen nimessä rukoileva ei voi rukoilla mitään sellaista, mitä Jeesus ei edustaisi tai allekirjoittaisi.

Tämän sunnuntain teksteistä löysin monia suuria ilonaiheita. Ne ovat Jumalan itsensä antamia lupauksia meille. Ja tässä ne tulevat vielä kootusti.

  • Jumalalla on sinua kohtaan hyvät suunnitelmat. Hän antaa sinulle tulevaisuuden ja toivon.
  • Etsiessäsi Herraa tulet löytämään hänet.
  • Hän vahvistaa sisäisen olemuksesi Pyhällä Hengellään.
  • Rakkaus on elämäsi perustus ja kasvupohja.
  • Tulet saamaan pieniä ja suurempiakin rukousvastauksia, kunhan muistat pyytää Taivaalliselta Isältä Jeesuksen nimessä. Pyydä niin saat ja ilosi on täydellinen.
  • Jeesuksen yhteydessä sinulla on rauha, joka on kaikkea ymmärrystä ylempi.

Onneksi olkoon sinulle näistä hyvistä uutisista!

.

Kappalainen Erkki Kiiski
Salon seurakunta, Halikon alue

.

RUKOUS

Rakas Isä.
Sinä tiedät, mitä me tarvitsemme,
ennen kuin itse sen ymmärrämme.

Sinä luet ajatuksemme,
ennen kuin sydämemme
on alkanut rukoilla.

Kuitenkin sinä, taivaallinen Isä,
haluat, että raivaamme tilan,
missä saamme kaikessa rauhassa
kohdata sinut.

Siellä voimme aidosti ja teeskentelemättä
puhua kanssasi omasta elämästämme
ja niiden elämästä,
jotka olet laskenut sydämellemme.

Herra, opeta meitä rukoilemaan
hengessä ja totuudessa
Poikasi Jeesuksen Kristuksen nimessä.

Aamen