Kristuksen lähettiläät (21. su helluntaista)

JEESUKSEN LÄHETTILÄÄT

Jeesus julisti, että Jumalan valtakunta on lahja. Hän lupasi syntien anteeksiantamuksen kaikkein syntisimmillekin. Jeesus lähettää omansa maailmaan todistamaan tästä armosta ja palvelemaan ihmisiä hänen nimessään. Kristitty on Vapahtajan lähettiläs.

.

EVANKELIUMI: Joh 13:16-20

Jeesus puhui opetuslapsilleen:
    ”Totisesti, totisesti: ei palvelija ole herraansa suurempi eikä lähettiläs lähettäjäänsä suurempi. Kun te tämän tiedätte ja myös toimitte sen mukaisesti, te olette autuaat.
    Minä en sano tätä teistä kaikista. Tiedän kyllä, ketkä olen valinnut. Tämän kirjoitusten sanan on käytävä toteen: ’Ystäväni, joka söi minun pöydässäni, on kääntynyt minua vastaan.’ Minä sanon tämän teille jo nyt, ennen kuin ennustus toteutuu, jotta sen toteutuessa uskoisitte, että minä olen se joka olen. Totisesti, totisesti: joka ottaa vastaan sen, jonka minä lähetän, ottaa vastaan minut, ja joka ottaa minut vastaan, ottaa vastaan sen, joka on minut lähettänyt.”

.

SAARNA

Ihmeellinen, jalo tehtävä!

Jeesus kutsuu meitä jaloon virkaan ja tehtävään. Saamme olla Kristuksen lähettiläitä. Olemme kuten Suomen suurlähettiläät ulkomailla edustamassa itse koko maailmankaikkeuden Herraa. Sen suurempaa tehtävää ihmiselle ei voi suoda. Mikä armo ja luottamus!

Edustamme kaikkea sitä, mitä Jumala on Kristuksessa Jeesuksessa. Edustamme Jumalan valtakuntaa ja sen pyhiä, rakkauden täyttämiä arvoja. Tämän valtakunnan Jeesus toi väkevällä tavalla keskuuteemme. Tämän valtakunnan leviämistä me jatkamme Kristuksen lähettiläinä.

Olemme lähettiläitä, suorastaan kuninkaallista papistoa, jalo Herran kansa – kuten Pietarikin opettaa (1 Piet 2:9). Olemme Jumalan silmissä kallisarvoisia.

Halveksittuina kuten Kristus

Kristuksen lähettiläinä olemme maailman silmissä usein halveksittuja, vastenmielisiä. Meitä pilkataan ja vainotaan. Juuri näin tehtiin itse kirkkauden Herralle, Kristukselle. Jopa lähimmät ystävät kääntävät selkänsä ja pettävät kuten Juudas teki. Jeesus osoitti hänelle täyttä, aitoa rakkautta. Juudas sai aidon mahdollisuuden pelastua. Koska hän ei tähän suostunut, hänestä tuli kavaltaja, kadotuksen lapsi.

Kristuksen seuraajina ja edustajina saamme kokea samaa kuin itse Herra. On ihmisiä, jotka kääntyvät ja uskovat. On monia, jotka ovat välinpitämättömiä. On niitä, jotka herjaavat, vainoavat ja tappavat. Emme ole lähettäjäämme suurempia.

Kun kohtaamme kaikkea tätä, voimme tietää, että olemme oikealla Herran asialla. Viime kädessä vastustus ja vaino kohdistuu itse Jumalaan. Ajattele millainen ihminen on! Ihmisen kapinoi omaa Luojaansa vastaan, joka täydellisessä rakkaudessa on jopa kuollut ristillä syntisen ihmisen puolesta! Ajattele, kuinka moderni, ”sivistynyt” ihminen vihaa rakkautta ja elämänsä lähdettä.

Kun ihminen ottaa vastaan Kristuksen lähettilään, hän ottaa vastaan itse Kristuksen ja Luojansa. Kun ihminen torjuu tämän, hän torjuu itse Kristuksen, elämän Ruhtinaan. Tämä on kuitenkin se – ainoa – mahdollisuus, jonka Jumala tarjoaa ihmiselle. Ei ole mitään muuta tietä iankaikkiseen, täydelliseen, iki-ihanaan elämään.

Salainen agentti vai näkyvä armon lähetti?

Oletko sinä Jeesuksen lähettiläs vai salainen agentti, jota kukaan ei huomaa? Onko aikamme kristillisyys hajutonta, mautonta ja väritöntä – sellaista, joka sulautuu täydellisesti ympäristöönsä? Julistaako kirkkomme muuta kuin humanismia, jossa ihminen korotetaan kaiken keskukseksi?

Jeesus lähetti seuraajansa maailman keskelle niin, että heidän olemassaolonsa varmasti huomataan. Jeesuksen lähettiläillä on kirkas sanoma, jonka ytimessä on Jumalan valtakunta. Kaiken mittana ei olekaan ihminen vaan Jumala. Hän on maailmankaikkeuden Herra ja hallitsija. Hänen käsissään on pienen, vajavaisen, syntisen, monin tavoin ahdistuksissa olevan ihmisen koko elämä ja ikuisuus. Tällaiselle ihmiselle – sinulle ja minulle – hän antaa armonsa ja rakkautensa.

Samalla Jumalan valtakunnan tulemiseen ja julistukseen liittyy rakkauden teot. Ne ovat niillä luonnollisilla ja hengellisillä lahjoilla ja kyvyillä palvelemista, joita meille on annettu. Silloin sairaita paranee, köyhät saavat tukea, avun tarpeessa oleva saa auttajan, yksinäinen saa ystävän jne.

Hämmästyttävät tulokset

Kaikki tämä alkoi toteutua, kun Jeesus lähetti seuraajansa matkaan. Tulokset ovat hämmästyttävät. Kristinusko on levinnyt kaikkialle maailmaan. Kristuksen seuraajia on yli 2,3 miljardia. Uskovat yksityishenkilöinä, yhdistyksinä ja seurakuntina ovat aloittaneet yhteiskuntia muuttavan sosiaalityön, terveydenhoidon ja sairaanhoidon, koululaitoksen, jne. Lisäksi raamatunkäännöstyön myötä on luotu monille kansoille kirjakieli, joka on sivistyksen peruspilari.

Kristityt ovat opettaneet nämä perustehtävät koko yhteiskunnalle. Kaikki tämä hyvä jatkuu yhä tänäänkin. Kristityt tekevät joka päivä paljon hyvää Suomessa ja maailmalla. Maallinen media ei tosin tätä noteeraa. Ennemminkin palstatilaa löytyy kristinuskon kritisoinnille.

Mutta Jumala on tänäänkin läsnä siellä, missä julistetaan Raamatun mukaisesti lakia ja evankeliumia ja missä lähimmäisiä palvellaan Kristuksen rakkaudesta käsin. Jumalan valtakunta kasvaa vastustuksesta ja luopumuksesta huolimatta.

Huutava tarve evankeliumille ja kristillisille arvoille

Moni ihminen ainakin ajoittain pysähtyy kyselemään elämän tarkoitusta. Toisinaan ihmisiä pysäytetään elämän vastoinkäymisten ja haaksirikkojen myötä. Silloin ihminen herää suurempaan todellisuuteen, kaipaamaan pysyvää rakkautta ja syvempää tarkoitusta. Silloin Pyhä Henki tekee ihmissydämessä työtään ja silloin sanoma Jumalan valtakunnasta voi synnyttää pelastavan uskon.

Elämme kiireistä aikaa. Päivämme täyttyvät kaikenlaisesta ja pienetkin tyhjät hetket täytämme kännykän näpräämisellä ja internetin ihmeelliseen maailmaan heittäytymisellä. On vaikea pysähtyä Jumalan ja ihmisten edessä. Kutsu voi kaikua kuuroille korville ja lähimmäisen tarpeet jäävät näkemättä kiireen sokaisemana.

On tärkeää ajoittain pysähtyä ja laittaa elämän tärkeimmät asiat niille kuuluvalle paikalle. Ykkösenä tulee aina olla Jumala ja kakkosena lähimmäinen ja samalla omakin kohtuullinen hyvinvointi. Pysähtyminen kannattaa. Asiat alkavat hoitua yllättäen melkein itsestään. Levon kautta on hyvä elää ja palvella.

Aina valmiina ja valppaina!

Kun kuljemme Kristuksen lähettiläinä, pitääkin olla kaikki aistit valppaina. Silmät auki ja korvat viritettynä lähimmäisten äänille. Apostolien teoissa kerrotaan hienolla tavalla, kuinka Jumala lähetti evankelista Filippoksen Etiopialaisen hoviherran matkan varrelle.

Ohjeena oli kulkea niin lähellä, että hän saattoi kuulla hoviherran äänen. Näin Filippos teki matkaa kulkien lähellä mutta ei väkisin tupaten ja tyrkyttäen seuraansa ja sanomaansa. Lähellä Filippos kuuli, kuinka hoviherra luki Jesajan kirjasta kärsivästä Messiaasta, mutta ei kyennyt ymmärtämään lukemaansa. Silloin Filippos tarjoutui ystävällisesti auttamaan. Usko syntyi ja hoviherra kastettiin.

Näin meidänkin tulee olla lähellä ihmisiä ja samalla valmiita vastaamaan ja kertomaan evankeliumin tuomasta armosta ja ilosta. On tärkeää aidosti kohdata ja kuunnella ihmisiä. Näin löydämme mielekkään sillan, jota pitkin voimme avata hengellistä keskustelua.

Yksinäiset, kaipaavat suomalaiset

Ihmisten kaipauksesta kertoo sekin, että suomalaisista jopa miljoona asuu yksin. Osalla heistä on ystäviä ja he ovat aktiivisia. Osa kokee kipeää yksinäisyyttä. Juuri tällaiset ihmiset ovat helppoja saaliita etenkin jehovantodistajille, jotka kulkevat ovelta ovelle. Yksinäisyyden kipeys ja toisen kohtaamisen tarve avaa ovet jehovantodistajille, joista ei sitten pääsekään enää eroon. Hetkellinen kohtaamisen tuoma mielihyvä johtaakin kovan lakiuskonnon pauloihin, vielä kauemmas Jumalasta.

Onkin hyvä huomata sekin, että me emme ole ”jehovan” todistajia vaan Jeesuksen todistajia. Meidät on lähetetty kertomaan Jeesuksesta, joka on ainoa tie Isän luokse. Vain Jeesuksessa avautuu syntiselle ihmiselle Jumalan koko todellisuus ja pelastuksen ihanuus.

Susien keskelle

Näin meidät lähetetään monella tavalla ”susien keskelle”. Yhtäältä meitä ahdistaa luopunut, liberaaliteologinen kirkollisuus, toisaalla valtamedian aggressiivinen arvoliberaalinen jahtikulttuuri ja Raamattu-kriittisyys, kolmannella taholla monenlaiset lahkot ja tervettä kristillisyyttä vääristävät tahot, neljännellä taholla ihmisten kova kiire ja mammonan perässä juokseminen.

Ei siis ihme, että monet torjuvat hyvän sanoman Jumalan armosta ja rakkaudesta. Hetken huumassa tuntuu siltä, että maailma antaa kaiken tarvittavan. Mitään Jumalaa ei tarvita rajoittamaan ihmisen suunnatonta viisautta ja jaloa rakkautta.

Mutta kaikesta huolimatta Jumala rakastaa ihmeellisellä tavalla jokaista ihmistä. Hän rakastaa niin paljon, että on tullut ihmiseksi rinnallemme ja sovittanut ristillä syntimme. Pelastus on tarjolla jokaiselle. Jumala rakkaudessaan siunaa kaikkia ihmisiä (mutta ei meidän syntisiä haluja ja tekoja).

Kaikkia ihmisiä, jopa Kristuksen vihollisia saamme lähestyä rauhan mielellä ja sanomalla. Saamme julistaa ”Rauha tälle kodille”. Se, kenelle tuo rauha kelpaa, sille se tulee täysimääräisenä. Mutta se, joka sen ylenkatsoo, menettää tuon rauhan viimeistäkin pisaraa myöten.

Kaikkia varten

Meidät lähetetään kaikkien luo, eikä kannata tehdä ennakkoon rajoituksia eikä olla pessimistisiä kenenkään suhteen. Joku saattaa heti ottaa iloiten sanoman vastaan. Joku jää miettimään ja turvautuu Kristukseen ajan kanssa omassa hiljaisuudessaan. Joku saattaa tuhahtaa tai ärähtää pilkallisesti, mutta samalla kokee kaipuuta Jumalan luo. Joku saattaa nyökytellä innokkaasti, mutta naureskelee takapiruna partaansa. Joku ei taivu edes kuoleman edessä vaan viimeisillä voimillaan repii tippapullon letkuja ja kutsuu kovaäänisesti sielunvihollista sen eri nimillä.

Onneksi vain Jumala tietää, kuka tulee lopulta uskoon ja kenen sydämessä on pelastava uskonkipinä. Samalla meidän tulee arvioida ihmisten hengellistä tilaa, jotta osaisimme heitä oikein kohdata ja mitoittaa sanamme oikein. Tämä ei ole kenenkään tuomitsemista vaan normaalia kristillistä elämää. Niinhän me teemme aina, kun tapaamme uusia ihmisiä ja tutustumme heihin. Arvioimme ihmisiä, mutta rakkaudesta käsin, jotta voisimme heitä tukea ja rohkaista.

Taivas tai helvetti

Jumala tarjoaa ihmeellistä, mittaamatonta, loppumatonta, iäistä rakkautta ja armoa jokaiselle. Kolikon kääntöpuolena on iankaikkinen kadotus. Kristuksen hylkääminen johtaa kadotukseen.

Taivas on täynnä Jumalan kirkkauden läsnäoloa, rakkautta, hyvyyttä ja iloa. Kadotuksessa ei ole näistä mitään. Siellä on vain ihmisen syntistä, täyttymätöntä himoa, katkeruutta ja vihaa.

Jumala tahtoo, että jokainen pelastuisi. Sen eteen hän on tehnyt kaikkensa. Jumala ei pakota ketään rakkauteensa, koska rakkaus ei ole tyranniaa. Syntiselle ihmiselle taivas olisi helvetti. Jos ihminen ei siedä Jumalaa maan päällä yhtään hetkeä, miten hän kestäisi sitä iankaikkisesti?

Sinua kutsutaan armon ihmeeseen!

Kaipaatko sinä parempaa? Jumala kutsuu meitä suureen seikkailuun yhdessä hänen kanssaan. Kristus antaa meille armonsa ja rakkautensa ja lähettää sitten jakamaan näitä lahjoja kanssamatkaajillemme. Saamme elää arkea ja juhlaa. Saamme kulkea läpi auringonpaisteen ja syvissä, pimeissä kuolemanvarjon laaksoissa. Saamme kohdata monenlaisia ihmisiä. Saamme lopulta kohdata kasvoista kasvoihin hänet, joka on meidät kutsunut ja lähettänyt.

Olet kutsuttu jaloon tehtävään, Kristuksen lähettilääksi!

.

RUKOUS

Rakas taivaallinen Isämme. Sinä olet lähellä meitä jokaista.
Kiitos, että olet antanut meille suuren tehtävän viedä ilosanomaa Pojastasi kaikille kansoille.

Sinä tunnet meidät. Kiitos, että silti tahdot luottaa meihin.
Omin voimin me emme pysty täyttämään tehtävääsi.

Rukoilemme, että annat Pyhän Hengen vahvistaa ja johdattaa meitä.
Kiitos, kun olet luvannut olla kanssamme elämämme kaikkina päivinä.
Aamen.