Jumalan sanansaattajat

MIKKELINPÄIVÄ (Enkelien ja lasten sunnuntai)

Jumalan sanansaattajat

Mikkelinpäivästä on tullut kaikkien enkelien päivä, jolloin tutkistellaan heidän merkitystään ja tehtäviään. Jumalan sanansaattajina enkelit suojelevat ja opastavat ihmistä ja muistuttavat häntä Jumalan tahdon mukaisesta elämästä.

.

EVANKELIUMI: Matt 18:1-6,10

Opetuslapset tulivat Jeesuksen luo ja kysyivät: ”Kuka on suurin taivasten valtakunnassa?”
    Silloin Jeesus kutsui luokseen lapsen, asetti hänet heidän keskelleen ja sanoi:
    ”Totisesti: ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan. Se, joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, on suurin taivasten valtakunnassa. Ja joka minun nimessäni ottaa luokseen yhdenkin tällaisen lapsen, se ottaa luokseen minut. Mutta jos joku johdattaa lankeemukseen yhdenkin näistä vähäisistä, jotka uskovat minuun, hänelle olisi parempi, että hänen kaulaansa pantaisiin myllynkivi ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen.
    Katsokaa, ettette halveksi yhtäkään näistä vähäisistä. Sillä minä sanon teille: heidän enkelinsä saavat taivaissa joka hetki katsella minun taivaallisen Isäni kasvoja.”

.

SAARNA

Tämän päivän teksteistä nousee esille useitakin aiheita: enkelit, varjelus, siunaus, taistelu kiusauksia ja pahaa vastaan, lapset ja Jumalan lapsena eläminen.

.

Enkelit

Onko teistä ketään joskus nähnyt enkeliä ja jotenkin voimakkaasti kokenut, että enkeli oli tässä lähellä, kenties auttamassa tai varjelemassa?

Enkelikertomukset ovat varsin tuttuja. Esimerkiksi monet suomalaiset sotilaat ovat kokeneet enkelin varjeluksen sotiemme keskellä. Enkeli on käskenyt siirtymään muutaman metrin sivuun ja kuolema oli mennyt ohitse muutamaa sekuntia myöhemmin. Useimmiten ihminen ei edes huomaa varjelusta. Toisinaan Jumala antaa meidän sen ymmärtää, jotta tietäisimme, Kuka meitä suojelee.

Itse olen saanut kolmesti nähdä tai kuulla enkelin:

Ensimmäinen kerta tapahtui raamattukoululla. Olin hyvin uupunut. Nukahdin iltapäivällä sängylle ja koin ihmeellisesti, että leijuin jossakin korkeuksissa, kuin taivaissa, ja ympärilläni oli enkeleitä, jotka lauloivat sanomattoman kaunista laulua. Kun heräsin, kaikki väsymys oli täydellisesti kaikonnut. Tämän jälkeen minulla oli tärkeä tehtävä.

Toinen kerta oli kirkossa, Sanan ja rukouksen illassa. Rukoilin ja kysyin, saanko enää koskaan omaa perhettä. Samassa näin, kuinka taivaasta laskeutui enkeli, jolla oli vauva sylissään. Sain perheen ja lapsia muutamaa vuotta myöhemmin.

Kolmannella kerralla kuulin keskellä yötä, läpi unen hyvin voimakkaat, mutta levolliset sanat: Afrikkaan Minä sinut lähetän! Etiopiassa olinkin sitten lähetystyössä neljän vuoden ajan.

Jumalan hyviä enkeleitä on siis ympärillämme, vaikka emme heitä näekään, kuin kenties vain kerran, pari elämässämme, jos sitäkään.

Mutta mitä Raamattu kertoo enkeleistä?

 • Enkelit ovat Jumalan palvelijoita

He palvelevat Jumalaa taivaassa ja lisäksi he palvelevat ihmisiä Jumalan antamien ohjeiden mukaisesti – varjellen, varoittaen, auttaen, vahvistaen, rohkaisten jne.  Erityisesti enkelit ovat sanansaattajia.

 • Enkelit näyttävät ihmisenkaltaisilta, mutta ovat henkiä, kuten Jumalakin on Henki.

Enkelit ovat meille näkymättömiä, jotta emme alkaisi palvoa niitä. Saamme palvoa yksin Jumalaa, meidän Luojaamme. Vain Jeesus on tie Jumalan luokse, eivät enkelit.

Miten meidän tulee suhtautua enkeleihin?

 • Saamme kiittää Jumalaa enkeleistä, koska Jumala on lähettänyt heidät avuksemme.
 • Mutta me emme koskaan saa etsiä enkeleitä emmekä rukoilla niitä, koska ihmisen tulee rukoilla vain Jumalaa ja turvautua ja kiinnittyä yksin Jumalaan.
 • Jos näemme tai kuulemme enkeliä, se on yleensä ainutkertaista, hyvin harvinaista ja se voi liittyä johonkin hyvin tärkeään tilanteeseen.

Entä mikä on väärä, vahingollinen, jopa vaarallinen tapa suhtautua enkeleihin?

 • Henkimaailman kokemukset ovat hyvin yleinen ihmiskunnan kokemus ympäröivästä todellisuudesta. Henkimaailma on todellinen, mutta läheskään kaikki henkiolennot eivät ole Jumalan pyhiä enkeleitä. Paha on todellisuutta.
 • On ihmisiä, jotka sanovat keskustelevansa joka päivä ”enkelien” kanssa;
  he ovat usein henkiparantajia, meedioita tai okkultisteja.
 • Tämä ei ole Jumalasta. Väärät henkimaailman kokemukset johtavat ihmisiä pois Jumalasta, joka yksin on elämän, hyvyyden ja rakkauden lähde.
 • Pahojen enkelien palvonta orjuuttaa ihmisen ja johtaa pelkoon ja ahdistuksiin. Se on selän kääntämistä hyvälle Jumalalle.

Johtopäätös: Oikea ja hyvä tapa elää uskovana kristittynä on keskittyä Jumalaan ja hänen pyhään Sanaansa. Olemme kiitollisia Jumalan hyvistä enkeleistä, mutta emme seurustele niiden kanssa.
Kun on turva Jumalassa, turvassa on paremmassa, kuten laulussa sanotaan.

Kaiken lisäksi mekin voimme olla enkeleitä, kun autamme lähimmäisiämme sanoin ja teoin.

.

Varjelus

Elämässä kohtaamme kaikenlaista: paljon hyvää, mutta toisinaan vaikeuksia, onnettomuuksia ja pettymyksiä. Silloin helposti kysymme varjeluksen perään. Joskus kohtaamme monenlaisia ”vähältä piti” tilanteita.

Oletko sinä kokenut elämässäsi tilanteita, joissa on ollut selkeä varjelus tai jonkinlainen ”vähältä piti” tilanne, suorastaan ihmeellinen pelastuminen?

Omalla kohdalla tulee mieleen ainakin seuraavaa:

 • Etiopiassa, kun olimme iltahämärässä ulkona, neljävuotias poikani kurottautui ottamaan  maasta keppiä, joka olikin käärme. Lainkaan huomaamatta ja ymmärtämättä, että kyseessä oli myrkkykäärme, tartuin poikaani niskasta viime hetkellä ja estin häntä. Se oli todellakin myrkkykäärme, joka olisi pistänyt häntä.
 • Monesti liikenteessä olen kokenut varjelusta ja aivan yliluonnollista tilanteiden ennakointia. Varsinkin Etiopiassa lähetystyössä ollessani osasin arvioida tilanteet ja monenlaisten eläinten liikkeet tiellä aina oikein. Lähdimme aina rukoillen liikenteeseen. Niin on hyvä tehdä Suomessakin, kun on paljon peuroja ja hirviä liikkeellä.

Jumala varjeleekin meitä monella tavalla

Useimmiten emme huomaa varjelusta. Esimerkiksi liikenteessä voisi sattua vaikka mitä.  Vuosittain menehtyy vain joitakin ihmistä liikenneonnettomuuksissa, vaikka liikenteessä tapahtuu miljoonia kohtaamisia joka ikinen päivä. 99,999 % niistä on varjeltuja. 

Voimmekin kysyä, monestiko olemme muistaneet kiittää Jumalaa, kun tulemme kotiin tai kellahdamme nukkumaan päivän päätteeksi? Kiitos Jumala, että tänäänkin varjelit minua!

Luulenpa, että me kiitämme vain harvoin, koko sydämestämme. Mutta heti kun tapahtuu jokin onnettomuus tai vastoinkäyminen, moni on syyttää Jumalaa…!

Voimme myös ajatella ihmisen elintoimintoja. Jokainen ihminen on käsittämättömän ihmeellinen olento. Meissä on miljardeja soluja ja miljoonia toimintoja tapahtuu elimistössämme jokainen hetki. Pienikin häiriö voisi olla kohtalokas. Elämä on käsittämätön ihme.

Mitä enemmän tunnemme elämän ihmettä, sitä enemmän meidän pitäisi ihmetellä ja kiittää Jumalaa, joka on luonut kaiken.

Ajattelen, että koemme varjelusta kolmella tavalla:

 1. Elämässä on lukematon määrä tilanteita, jolloin Jumala aivan pyytämättä varjelee meitä, emmekä sitä huomaa – tällainen varjelus on meistä riippumatonta, Jumalan armoa ja rakkautta meitä kohtaan.

 2. Elämässä on myös tilanteita, joissa varjelus riippuu meistä. Se on yhteistyötä. Jumala antaa meille aitoa vastuuta. Kun valitsemme Jumalan ja häneen turvautumisen, olemme monella tavalla varjeltuja ja siunattuja.
  1. Jumala varjeleekin meitä monilla Sanansa neuvoilla. Jos noudatamme Jumalan antamia elämänohjeita, niin varjellumme monelta pahalta. Jos emme kuuntele Jumalaa, joudumme moniin vaikeuksiin.
  1. Jumala varjelee, kun sitä pyydämme rukouksessa. Jumalan kunnioittaminen ja Häneen turvautuminen lisää varjelusta kohdallamme. Pyytäkää, niin teille annetaan, kolkuttakaa, niin teille avataan, kehotti Jeesus.Kannattaa siis rukoilla, silloin saat elämääsi lisävarjelusta!

 3. Elämässä on myös tilanteita, joissa Jumala ei varjele meitä sillä tavoin kuin me haluaisimme.
  1. Ajalliseen elämään kuuluu tietyt lainalaisuudet: me vanhenemme, sairastumme ja lopulta kuolemme fyysisesti. Tätä vastaan Jumala ei lupaa ajallista suojaa.
  1. Toisinaan joku ihminen voi olla vaikea ja hankala lähimmäinen. Jumala voi kaiken, mutta lopulta hän kunnioittaa ihmisen päätöstä. Jos ihminen torjuu Jumalan rakkauden elämästään, Jumala ei väkisin tule sydämeen eikä tee hänestä rakastavampaa ja sopuisampaa. Toki meidän on hyvä rukoilla hankalan lähimmäisen puolesta ja pyytää, että Jumala tekisi hänessä työtään. Jumala varmasti haluaa auttaa. Tärkeintä on rukoilla, että me emme olisi se vaikea ja riitaisa lähimmäinen.
  1. Elämässä voi tapahtua myös Vanhan testamentin Jobin kokemia raskaita onnettomuuksia, joita emme voi ymmärtää inhimillisesti. Niidenkin keskellä saamme luottaa siihen, että Jumala on kanssamme, että Hän kantaa ja pitää meistä huolen ja lopulta muuttaa kaiken hyväksi.

Monin tavoin Jumala varjelee meitä ja vie kerran perille taivaan kotiin.

.

Siunaus

Varjeluksesta ei ole pitkä matka ”siunaukseen”. Mitä tuo sana pitääkään sisällään? Mitä se tarkoittaa?

Siunaus tarkoittaa kaikkea hyvää, jota Jumala meille rakkaudessaan antaa. Se perustuu aina armoon, Kristuksen sovitustyöhön, jonka myötä kaikki on täytetty. Tässä on kristinuskon ja uskonnollisuuden välinen suuri ero. Uskonnoissa ihminen haluaa ansaita itselleen siunauksia ja jopa pelastuksen, mutta kristinuskossa ihminen saa kaiken lahjaksi, koska Jumala rakastaa meitä Kristuksessa.

Kaikki on lahjaa: syntymämme, olemassaolomme, sydämemme lyönnit, hengityksemme, raitis ilma, puhdas vesi, ravinto, lämpö, luonnon kauneus, ystävät jne. Saamme ottaa kaiken vastaan lahjana ja sitten jakaa sitä samaa hyvää toisille. Näin siunaus leviää toisillekin.

Vanhassa testamentissa siunausta kuvaa sana ”shalom”. Se on kokonaisvaltaista ajallista hyvinvointia ja onnellista elämää Jumalan kasvojen edessä. Uudessa testamentissa siunauksessa painottuu ihmisen hengellinen elämä ja suhde Jumalaan, sekä lähimmäisen palveleminen ja ikuinen elämä.

Vuorisaarnan autuaaksi julistuksetkin kuvaavat Jumalan armollista siunausta ja sen vaikutuksia ihmisen sydämessä ja elämässä. Siunatulla on sisäinen rauha ja hänen elämänsä kantaa hedelmää, jota Jumala vaikuttaa juuri hänen kauttansa elämän arjessa ja toimissa.

Kun rukoilemme tai julistamme siunausta, se ei ole koskaan vääryyden hyväksymistä tai suosimista vaan Jumalan sanaan ja tahtoon sitoutumista ja sen hyvän vaikutuksen pyytämistä omaan, lähimmäisten, seurakunnan ja kansojen elämään.

.

Lapset ja Jumalan lapsena eläminen

Siunaus johdattaa meidät siihen, mitä Jeesus puhui lapsista ja lapsen kaltaisuudesta: Totisesti, jollette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan!

Nämä Jeesuksen sanat ovat vakavia ja samalla hyvin vallankumouksellisia. Tuon ajan maailmassa ja vielä nykyäänkin monissa maanosissa lasten asema on varsin huono. Kuka pitää heistä huolen?

Monissa uskonnoissa kaikki perustuu aikuisen ihmisen tekoihin ja ansioon. Mutta pieni lapsi ei voi tehdä mitään ansaitakseen osansa. Hän on toisten armoilla.

Lapsi tarvitsee itseään suurempaa huoltajaa

Jeesus sanoo vallankumouksellisesti: Te ette voi ansaita pelastusta! Te ette voi omin voimin päästä taivasten valtakuntaan. Teidän pitää ymmärtää, että olette avuttomia ja voitte vain luottaa Jumalan armoon. Tosiasiassa syntinen ihminen on jo menettänyt kaikki mahdollisuutensa pelastaa itsensä.

Kun suostumme lasten kaltaisiksi, silloin voimme ottaa vastaan elämän lahjat ja huolenpidon Jumalalta. Saamme lapsen kaltaiseksi, Jumalasta täydellisen riippuvaiseksi ja häneen kaikessa luottavaksi. Jokainen lapsi on suunnattoman arvokas. Sinäkin.

Entäpä me?

Jumalan varaan jättäytyen saamme omistaa suunnattoman arvon ja merkityksen Jumalan lapsina. Saamme elämäämme Jumalan läsnäolon, rakkauden, huolenpidon ja siunauksen.

Jumalan lapsina saamme myös kasvaa – kohti sitä ihmisyyttä ja elämää, jota varten meidät on luotu.

Tässä on elämämme siunaus ja tarkoitus. Saamme olla Jumalan lapsia ja pääsemme kotiin hänen luoksensa, vaikka elämämme matkaan kuuluu myös monenlaisia vaikeuksia, taisteluita, kiusauksia, vastoinkäymisiä ja pettymyksiä. Niiden keskellä emme ole koskaan yksin, vaan Isä on kanssamme.

Ps 84:7: Kun he käyvät Kyynellaakson kautta, he muuttavat sen lähteitten maaksi, ja syyssade peittää sen siunauksilla.

.

Päätössanat puhuttuun saarnaan

Mitä opimme tai muistamme kaikesta sanotusta? Jumalan varjelus kantaa meidät perille. Hänen siunauksensa antaa täyttää ajalliset, hengelliset ja iankaikkiset tarpeemme. Hyvät enkelit kulkevat rinnallamme. Saamme turvautua elämämme kaikissa tilanteissa Jumalaan lapsen lailla ja luottaa hänen huolenpitoonsa, voimaansa ja rakkauteensa.

Ole siunattu ja varjeltu Kristuksessa Jeesuksessa!

.

Lasten arvosta

Jeesus puhui viettelyksistä ja lasten ja heikoimpien suunnattomasta arvosta. Aikuisilla ja valtaapitävillä on valitettavasti mahdollisuus turmella ja tuhota lapsia ja kaikkein heikompia. Se on aivan tämän päivän todellisuutta Suomessa ja maailmassa.

Katolisessa kirkossa on vuosisatainen perinne käyttää hyväksi lapsia ja nuoria poikia. Se kertoo kaiken tuosta kirkosta, koska tämä pimeys on siinä niin laajamittaista ja pitkäaikaista.

Suomessa saa surutta surmata vauvoja äitiensä kohtuun mukamas ihmisoikeutena. Vuodesta 1970 alkaen näin on tehty jo 650 000 lapselle ”sivistyneessä” Suomessa. Joka kuudes lapsemme tapetaan. Se on karu totuus. Tunnettu gospelmuusikko Pekka Simojoki sanoo seuraavaa Kotimaa24:n kolumnissaan (16.9.2019):

”Me elämme aikaa, joka puhuu yhdenvertaisuudesta, ihmisoikeuksista ja oikeuden-mukaisuudesta. Me korostamme syrjimättömyyttä, tasa-arvoa ja monia tärkeitä asioita. Mutta noiden kaikkien hienojen arvojen keskellä on yksi musta piste, jota minä en kerta kaikkiaan ole koskaan voinut ymmärtää: Miksi kaikki ihmisoikeudet puuttuvat niiltä kaikkein pienimmiltä ja heikoimmilta, jotka eivät mitenkään voi itseään puolustaa eli syntymättömiltä lapsilta?”

Simojoki jatkaa: ”Ihmisen taimi ei kohtuun ilmesty tyhjästä tai sattumalta, hän ei ole syöpä eikä sairaus. Hänen ruumiinsa on hänen ruumiinsa ja hänen elämänsä on yhtä ainutlaatuinen kuin jokaisen meistä.”

Vaikka yhteiskunnallisen lain mukaan abortti ei ole rikos, se on siitä huolimatta mitä vakavin rikos ihmisyyttä, elämää ja Luojaa vastaan. Yhteiskunnallinen laki ei vapauta ihmistä vastuusta Jumalan edessä. Tästä järkyttävästä lasten murhaamisesta on tehtävä parannus. Syvä kiitos kaikille, jotka rohkeasti asettuvat näiden kaikkein pienimpien, heikompien, avuttomimpien puolelle.

Sama koskee eutanasiaa eli sairaiden surmaamista. Näissä kaikissa olemme yhteisesti vastuussa. Välinpitämättömyys on rakkaudettomuutta, syntiä.

Enkelien sunnuntai nostaa esille ihania ja kauhistuttavia asioita. Olennaista on se, että me olemme Jumalan, elämän ja ihmisyyden puolella. Silloin olemme siunattuja ja varjeltuja.

.

RUKOUS

Rakas taivaallinen Isä.
Sinä annat enkeleillesi käskyn varjella, puolustaa ja vahvistaa omiasi.

Kiitos, että sinun sanansaattajasi ovat palvelemassa meitä
syntymästä kuoleman hetkeen saakka
ja täyttämässä tehtäväänsä myös tuomion ja ylösnousemuksen päivänä.

Nöyrrytä meidät lapsen kaltaiseksi tottelemaan sinua ja luottamaan sinuun.
Kiitos, että sinä annat elämän lahjaksi ilman omia ansioita.
Kiitos kaikista lahjoistasi ja siunauksesta. 

Kutsu, varusta ja lähetä palvelemaan kaikkia ihmisiä Sanallasi ja rakkauden teoilla. Anna maahamme herätys, jossa ymmärretään sinun todellisuutesi.

Kiitos varjeluksestasi elämän tiellä. Pidä meidät lähellä sinua.
Suo
, että saisimme kerran iloita enkeleiden kanssa sinun kasvojesi edessä.

Tätä rukoilemme
Herramme Jeesuksen Kristuksen nimessä.
Aamen.