Rikollisuutta ja huumeita

TOSI HUONOJA UUTISIA 2: Mafia, rikollisuus ja huumeet

.

MAFIA KYYKYTTÄÄ YRITYKSIÄ: ”44 miljardin euron bisnes”

Taloussanomat

Euroopan poliisiviranomainen Europol pelkää talouskriisin ruokkivan rikollisjärjestöjen kasvua. Poliisien mukaan Euroopassa toimii nykyisellään jopa 3 600 rikollisjärjestöä.

Tuoreessa selvityksessään Europol pureutuu etenkin pahamaineiseen Italian mafiaan. Lainvalvojien mukaan ammattirikollisten uhka on vakava.

– Mafiatyyppinen Italian järjestäytynyt rikollisuus on selvä ja todellinen uhka Euroopan unionille, selvityksessä kirjoitetaan.

Selvityksen mukaan Eurooppaa ravistellut talouskriisi on tehnyt mafian työstä aiempaa helpompaa. Tämä johtuu siitä, että mafialla on käytössään mittavaa varallisuutta. Raha helpottaa rikollisjärjestöjen tunkeutumista laillisen elinkeinoelämän piiriin. Mafia kun ei kamppaile monen pk-yrityksen tapaan likviditeettiongelmien kanssa. 

– Yksikään laillinen yhtiö ei pysty kilpailemaan järjestäytyneiden rikollisjärjestöjen valtavan varallisuuden kanssa. Rikollisorganisaatiot voivat valmistaa tuotteita ja palveluita tappiollisesti vallatakseen markkinat pitkällä aikavälillä.

Esimerkiksi eteläitalialainen mafia pyörittää vuosittain jopa 44 miljardin euron liikevaihtoa, selvityksessä kerrotaan.

Mafia hankkii rahansa etenkin rahanpesulla ja mittavalla huumekaupalla. Rikollisjärjestöt harjoittavat myös korruptiota, tahkoavat rahaa väärennöksillä ja salakuljettavat myrkkyjätettä. 

Europolin johtajan Rob Wainwrightin mukaan viranomaisten täytyykin tiivistää yhteistyötään mafian taltuttamiseksi.

.

HUUMEET YHÄ TUTUMPI ONGELMA SUOMESSA – monella on lähipiirissään huumeiden käyttäjä

Kotimaa 13.01.2020, STT

Huumeet ovat yhä tutumpi ilmiö Suomessa. Kyselyn mukaan yli puolet alle 35-vuotiaista suomalaisista tuntee henkilökohtaisesti jonkun huumeiden käyttäjän.

Yli kolmasosalle suomalaisista on joskus tarjottu huumeita käytettäväksi tai ostettavaksi, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Huumekysely 18:n tuloksista.

Huumeiden kokeilu ja käyttö ovat jatkuvasti yleistyneet Suomessa. Myös käytöstä aiheutuneet terveysongelmat ovat lisääntyneet erityisesti 25–34-vuotiailla.

Kahden viime vuosikymmenen aikana huumeista on eniten yleistynyt kannabiksen kokeilu ja käyttö. Viime vuosina siitä on tullut suosittua erityisesti 25–34-vuotiaiden nuorten aikuisten miesten keskuudessa: vuonna 2018 heistä lähes puolet ilmoitti kokeilleensa kannabista ainakin kerran elämässään.

Amfetamiinin ja ekstaasin kokeilukäyttö on yleistynyt 2010-luvulla. Kokaiinin kokeilukäyttö on lisääntynyt vuoden 2014 jälkeen.

Suomalaisten käyttöön on tullut joukko uusia huumeita. Vaikka muuntohuumeiden käyttö jää väestötasolla alhaiseksi, niihin liittyvä huoli on THL:n mukaan aiheellinen aineiden ennalta arvaamattomien vaikutusten vuoksi.

Omakohtaiset huumekokeilut tai käyttäjän tunteminen ovat THL:n mukaan karsineet huumeita kohtaan tunnettuja pelkoja ja johtaneet asenteiden lieventymiseen.

Suomalaisten huumeiden käyttöä on kartoitettu säännöllisesti toistettujen väestötutkimusten avulla 1990-luvun alkupuolelta lähtien. Aineistot on kerännyt Tilastokeskus.

.

PUOLI MILJOONAA IHMISTÄ KUOLEE VUOSITTAIN HUUMEIDEN KÄYTÖN VUOKSI

Maailma.net

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.

Kolmekymmentäviisi miljoonaa ihmistä maapallolla kärsii tällä hetkellä huumeriippuvuudesta, käy ilmi YK:n huumeiden ja rikollisuuden torjunnasta vastaavan toimiston UNODC:n tuoreimmasta tilastosta.

UNODC:n raportin mukaan vuonna 2017 huumeiden käytön vuoksi kuoli 585 000 ihmistä. Pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute vaikuttaa kuolleisuuteen hälyttävässä määrin.

Vankilat eivät muodosta poikkeusta. Päinvastoin – hoitoa on vaikea saada, mutta sen sijaan huumeiden vuoksi vangitut joutuvat huumeiden kanssa tekemisiin todennäköisemmin vankilassa kuin vapaudessa.

Raportin mukaan vain yksi seitsemästä huumeriippuvaisesta pääsee tarvitsemaansa hoitoon. Erityisesti naisten on vaikea hakeutua hoitoon, esimerkiksi lasten menettämisen ja rikossyytteen pelosta.

.

Wikipedia

Talousrikollisuuden ja harmaan talouden määrä on Suomessa noin 12 % ja Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Afrikassa pitkälti yli 50 % bruttokansantuotteesta.