Lähimmäisen rakkaus

LÄHIMMÄISEN RAKKAUS

 

Jumala – ihminen – lähimmäinen

Raamatussa on selkeä marssijärjestys: Jumala on rakkaus ja hän rakastaa ihmistä. Ihminen on menettänyt sisimmästään aidon rakkauden syntiinlankeemuksen tähden ja siksi hän tarvitsee Jumalan armahtavaa ja uudistavaa rakkautta. Jumalan rakkauden koskettamana ihminen herää rakastamaan Luojaansa ja lähimmäistä.

 

Rakkauden kaksois/kolmoiskäsky

Raamatun opetus voidaan kiteyttää kuuluisaan rakkauden kaksoiskäskyyn, jota voidaan kutsua myös kolmoiskäskyksi. Siinä meitä kehotetaan rakastamaan Jumalaa, lähimmäistä ja itseämmekin.

”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat.”  (Matt 22:38-40)

Koska Jumala on rakkaus, se on koko luomisteon tarkoitus ja sisältö. Elämän tarkoitus on rakastaa. Kun ihminen hukkasi Jumalan, hän hukkasi rakkauden ja tarkoituksensa. Samalla ihminen hukkasi syvimmän ymmärryksen siitä, mitä rakkaus on. Sen tilalle tuli itsekkyys ja moninaiset rakkauden vääristymät. Hollywood-rakkaus ja jumalallinen rakkaus ovat aivan eri asioita.

Maailmallinen rakkaus ihannoi ihastumisen tunnetta ja kohteen kiehtovuutta. Kun tunne hiipuu, vaihdetaan kohdetta. Ihmiset särkyvät. Jumalallinen rakkaus painottaa ehdotonta sitoutumista, päätöstä ja toimimista päätöksen mukaan – jopa kaiken uhraten. Jumalallinen rakkaus tekee kohteestaan arvokkaan. Vain tällaisen kestävän rakkauden mukaan ihminen voi elää eheästi ja arvokkaasti.

Aito rakkaus kumpuaa Jumalan olemuksesta. Raamattu ilmoittaa Jumalan ja hänen rakkaudellisen tahdon. Valitettavasti moderni liberaaliteologia on rakastunut maailmaan niin, että se on hylännyt Jumalan rakkauden. Jumalan nimissä se kyllä puhuu rakkaudesta, mutta sen sisältö onkin maailmallinen, jopa syntinen. Näin meitä eksytetään. Aitoa rakkautta ei löydy mistään muualta kuin Jumalasta ja Raamatusta. Sen huipentumana on Kristus Jeesus ja sovitustyö ristillä.

Rakkauden kaksoiskäsky kiteyttää Jumalan tahdon. Se ei kuitenkaan kerro juuri mitään rakkauden sisällöstä. Siksi tarvitsemme koko Raamatun ja Pyhän Hengen. Esimerkiksi 10 käskyä kertovat keskeisellä tavalla, mitä rakkaus on käytännössä. Siksi Uusi testamentti korostaa rakkauden ja käskyjen välitöntä yhteyttä mm. Johanneksen kirjeissä.

 

Rakkaus Jumalaa ja lähimmäisiä kohtaan kuuluvat yhteen

Jumalan rakkaus synnyttää vastarakkautta ja ihmisrakkautta. Kukaan ei voi sanoa rakastavansa Jumalaa, jos on kova ihmisvihaaja tai välinpitämätön ihmisten hädälle. Kukaan ei voi sanoa olevansa aito kristitty, jos ei piittaa Jumalasta, seurakunnasta eikä Raamatusta, vaikka olisi vaativassakin avustustyössä jossakin kriisikohteessa. Rakkaus Jumalaa ja lähimmäistä kohtaan kuuluvat aina yhteen, koska ne kumpuavat samasta rakkauden lähteestä.

Jumala kutsuu meitä rakastamaan häntä ja lähimmäistämme. Jumalaa voimme rakastaa antamalla hänen tehdä työtään sydämissämme, rukoilemalla, käymällä seurakunnassa, lukemalla Raamattua ja palvelemalla lähimmäistämme monin eri tavoin. Lähimmäisen rakastamisen tavat ovat moninaiset. Rakkaus on aina kekseliästä ja se huomaa lähimmäisen. Kun rakastamme, saamme ennemmin tai myöhemmin vastarakkautta.

Rakkaus on elämän tarkoitus ja täyttymys. Se voi toteutua vain suhteessa Jumalaan, lähimmäisiin ja itseemme.