LÄHETYSTYÖN MONET MUODOT SEURAKUNNASSA
Lähetystyö alkaa kotiseurakunnasta. Lähetystyöhön tarvitaan lähettäjiä, lähtijöitä, varoja ja sopivia työmuotoja. Lähetystyö on vähintään kaksinapaista: lähettävä seurakunta kotimaassa ja lähtijät kohdemaassa. Usein mukana on muitakin tahoja: kirkkokunta, lähetysjärjestö, valtio (kehitysyhteistyöhankkeet) jne. Lähetystyö on siis hyvin laajaa, monimuotoista ja vaativaa.
Kotiseurakunnassa on tärkeää, että lähetystyö läpäisee koko seurakunnan ja tulee sen kaikkien jäsenien tietoisuuteen ja elämäntavaksi. Se kuuluu jokaiselle – siitä huolimatta, että sen kannattamiseen innostuu muutamia aktiiveja. Kotiseurakunnassa on tärkeää kertoa lähetystyöstä ja jakaa konkreettisia kuulumisia lähetyskentiltä. Seurakunnassa on hyvä rakentaa monia erilaisia tapoja tulla mukaan lähetystyöhön ja sen tukemiseen. Näin jokaiselle olisi jotain sopivaa ja mielekästä. Varmaa on se, että Jumalan valtakunnassa ei ole työttömyyttä eikä toimettomuutta.
Seuraavassa on muutamia konkreettisia esimerkkejä siitä, miten lähetystyötä voidaan elää todeksi ja edistää juuri kotiseurakunnassa:
- Lähetyspiirit
Lähetyspiirit ovat elävä ja samalla perinteinen tapa kokoontua yhteen lähetyksen merkeissä. Lähetyspiireissä on kahviteltu ja jutusteltu yhdessä, rukoiltu, kuultu Sanaa ja lähetyskuulumisia. Virsiä ja hengellisiä laulujakin on viritelty. Lähetyspiirit kokoontuvat usein kodeissa, mutta toisinaan myös seurakuntatalolla. Ennen vanhaan lähetyspiireissä tehtiin samalla käsitöitä. Nykyäänkin voidaan tehdä käsitöitä lähetyksen hyväksi.
- Lasten tai nuorten lähetyskerho
Lasten ja nuorten lähetyskerhot ovat todella ainutlaatuisia ja hienoja alakouluikäisten juttuja. Esimerkiksi eräässä seurakunnassa sellainen on toiminut koulun lähellä olevassa seurakuntatalossa joka toinen perjantai klo 13-15 jo yli 15 vuoden ajan. Vapaan oleskelu ja ohjatun puuhailun ohella on lämmin ateria ja lähetyshenkinen opetus/hartaushetki. Mukana on vapaaehtoisia ja työntekijöitä. Lapsia on usein paikalla yli kaksikymmentä. Kerholla on myös oma kummilapsi Etiopiassa.
- Lähetystilaisuudet
Lähetystilaisuuksia pidetään joko jumalanpalvelusten yhteydessä kirkkokahvien jälkeen tai aivan erillisinä tapahtumina. Niissä saadaan kohdata lähettivieraita, jotka tuovat terveisiä omista lähetyskohteista ja toisinaan muualtakin. Nämä ovat ainutlaatuisia tilaisuuksia kuulla asiantuntevaa tietoa lähetyskentiltä. Kysymyksille ja keskustelulle on aina oma tilansa. Usein on mahdollisuus nähdä videokuvaa tai valokuvia lähetystyöstä. Lähetystilaisuuksia voidaan pitää sen mukaan kuin vieraita on saatavilla. Lisäksi on hyvä vakiinnuttaa yksi tai useampi suurempi lähetyksellinen tapahtuma.
- Näyttelyt ja konsertit
Mahdollisuuksien mukaan kannattaa järjestää lähetysnäyttelyitä, jotka tuovat lähetyskohteita lähemmäksi, aivan kouriintuntuviksi. Parhaimpia kokemuksia on tarjonnut Lähetysyhdistys Kylväjän aito mongolialainen jurtta, joka paikallisten koti. Sadat koululaiset ja seurakuntalaiset ovat päässeet sen myötä aistimaan mongolialaista elämää ja lähetystyötä heidän parissaan. Musiikki on myös oivallinen tapa päästä eksoottisen maan tunnelmaan ja mielenlaatuun kiinni. Suomalaisenkin musiikin lomassa on hyvä kertoa lähetystyön kuulumisia. Tutuin musiikillinen lähetyshenkinen tapahtuma on Kauneimmat joululaulut, joka kokoaa kirkot täyteen vuosi toisensa jälkeen.
- Myyjäiset ja huutokaupat
Monenlaiset herkut ja käsityön taidonnäytteet menevät kaupaksi kuin kuumille kiville, kun lähetysväki laittaa myyjäiset pystyyn. Tuotto menee lyhentymättömänä lähetystyön hyväksi. Tässä on varmasti sinullakin paikka niin tekijänä kuin ostajana. Huutokauppojakin on järjestetty, jolloin koko kylä ja seutu innostuu tukemaan lähetystyötä. Samalla siitä tulee melkoinen yhteinen tapahtuma. Lähetystyö onkin siitä harvinainen seurakunnan työmuoto, että se tuottaa tuloja, joskus suuriakin summia.
- Lähetystyön kirpputori
Kierrättäminen ja kirpputorit ovat tulleet suureen suosioon. Niinpä lähetystyön hyväksi kannattaa pitää kirpputoria. Siinä on monia hyviä palvelumahdollisuuksia vapaaehtoisille. Kirpputorilla voi pitää myös pienimuotoista tarjoilua, arpajaisia ja säännöllisiä hartaushetkiä. Kirpputoriakin kannattaa mainostaa laajalti ja auttaa ihmisiä löytämään sen.
- Kummilapsirenkaat
Kummilapsitoiminta on lähetystyön helmi. Se on kaikkein paras tapa auttaa hyvin konkreettisesti köyhien maiden lapsia, joilla ei ole mahdollisuutta hyvään elämään. Tavallinen länsimaalainen ihminen voi muutamalla eurolla antaa lapselle lähes kaiken tarvittavan kuukausittain. Moni lähetysjärjestö ja erityiset kummilapsijärjestöt tekevät tätä ansiokasta työtä. Pieni apu muuttuu suureksi orpolapsen kohdalla. Kummilapsisopimuksia kannattaa tehdä koko seurakunnalle mutta myös sen pienryhmille. Keskiverto kuukausimaksu on usein 30-40 euroa. Kun mukana on useampi ihminen, panos on vain murusia. Kummilapsille voi lähettää postia ja heiltä saa valokuvia ja kirjeitä. Katso esimerkki näiden nettisivujen alareunasta kohdasta ”Orpolapset Etiopiassa”.
- Juhlat
Lähetysasiaa on helppo liittää vaikka synttärijuhliin. Voit itse pitää asiaa esillä juhlissasi tai voit pyytää lähetyspappia mukaani. Juhlia voi järjestää monenlaisia. Halutessasi voit osoittaa osan lahjoista lähetyskohteen hyväksi. Samalla voit innostaa toisia mukaan lähetystyön ja evankeliumin ilon kokemiseen.
- Rukous
Lähetysasiaa voi viedä eteenpäin leppoisasti vaikka makuuhuoneen sängyllä. Rukous liikuttaa Jumalan siunaavia käsiä, kun Pyhä Henki ohjaa rukoustasi. Rukoile yleisesti ja laajasti mutta ennen kaikkea sitoudu yhteen tai muutamaan lähetystyön kohteeseen. Rukouksessa on aina varattu siunaus myös itsellesi. Rukous on myös yhteistä. Seurakunta ja sen ryhmät rukoilevat säännöllisesti lähetystyön puolesta. Seurakunnassa kannattaa tehdä viikkorukouskalenteri, jossa kullekin päivälle on oma rukousaiheensa ja kohteensa niin lähetyskentällä kuin oman seurakunnan toiminnan piirissä.
- Lahjoitukset ja testamentit
Kiireisenä on helppo kantaa omaa vastuutaan nettipankin välityksellä. Rakkaus kehottaa meitä jakamaan omastamme niille, jotka ovat puutteessa. Kehitysyhteistyönprojektien valvojien jatkuva toteamus on, että lähetysjärjestöt ovat tehokkaimpia ja luotettavimpia avun kanavia. Lähetit ovat erittäin motivoituneita työhönsä. Kun me itse emme pääse lähetyskohteeseen, he menevät puolestamme vaikka maan ääriin saakka. Kohde voi olla kaukana, mutta pankki on lähellä. Seurakunnan tai lähetysjärjestön kautta saat tarkat maksutiedot. Raamattu opettaakin meitä antamaan ”kymmenykset, lahjat ja annit” tuloistamme. Antaessaan saa eikä Jumala jää meille koskaan mitään velkaa – hänen omastaanhan me annamme. Lahjoita säännöllisesti, kuukausittain. Voit myös antaa lahjasi kolehtiin jumalanpalveluksissa, tilaisuuksissa ja piireissä. Jos teet testamentin, määrittele siihen tarkka kohde ja käyttötapa.
- Tutustu oman seurakuntasi ja lähiseurakuntien lähetystyöhön
Löydät hyviä ja toimivia ideoita läheltä. Kerää tietoa ja kokemuksia. Kehitä.
- Ideoi ja luo ihan uutta
Lähetystyössä on kysymys rakkaudesta. Rakkaus on aina kekseliästä ja luovaa. Siksi juuri sinun kykysi ja lahjasi ovat tervetulleita. Tuo ideasi rohkeasti esiin, keskustele ja seurakunnan työntekijät auttavat niiden toteutamisessa mahdollisuuksien mukaan. Joskus voi käydä myös niin, että sinun on omalla esimerkilläsi ja panoksellasi puskettava kunnes toisetkin ymmärtävät, että tämänhän oli Jumalasta!
- Pitäkää huolta toisistanne ja varsinkin vapaaehtoisista vastuunkantajista!
Moni innostuu vastuunkantajaksi. Jotkut jaksavat vuosikymmeniä, jotkut vuosia. Toisinaan voimat ja innostus hiipuvat. Tarvitaan vuorottelua ja taakan jakoa. Joskus pitää miettiä vanhan lopettamista ja uuden työmuodon aloittamista. Lähetystyö ja sen työmuodot pitää osoittaa selkeästi jonkun työntekijän vastuulle, jotta on aina ihminen, jonka puoleen voi kääntyä. Johtajan tehtävä ei ole kuitenkaan pitää kaikkia lankoja tiukasti käsissään vaan hänen tulee antaa rohkeasti vastuuta, innostaa ja tukea. Hän kantaa myös taloudellista vastuuta.
- Lähetystyön tulee läpäistä kaikkea seurakunnallista toimintaa
Lähetystyö ei ole vain muutaman innostuneen juttu vaan koko seurakunnan. Varsinkin pienemmissä puitteissa lähetystyö on luontevaa ottaa osaksi kaikkien piirien toimintaa. Lähetystyöstä voi kertoa miesten piirissä tai diakonian kerhossa tai päiväkerhossa jne.
Vie lähetystyö myös seurakunnan ulkopuolelle mm. kouluihin
Lähetystyö on kansainvälistymistä ja monikulttuurisuuden opettelemista, ikkuna maailmaan. Siitä on hyvä kertoa lapsille päiväkodeissa ja kouluissa, ja toki myös isommillekin. Lähettivieraat ovat aina olleet eksoottisia ja mieleenpainuvia kokemuksia arkisen koulutyön keskellä. Lähetystyön rikkautta on hyvä viedä muillekin. Selvitä oman seutusi tapahtumia ja toimintoja. Mene rohkeasti mukaan. Tarjoa nöyrästi ja toimi fiksusti evankeliumin hengessä.
… TULE SIIS MUKAAN – SINUA TARVITAAN!