Johdanto Messiaan ateriaan

RISTO SANTALA

Risto Aleksi Santala (18.5.1929 Helsinki – 26.9.2012) Suomalainen rovasti, teologian kunniatohtori ja kirjailija

Santala opiskeli teologiaa Helsingin yliopistossa ja vihittiin papiksi vuonna 1953. Hän työskenteli nuorisopastorina Helsingissä ja merimiespappina Haifassa. Sittemmin hän toimi pastorina ja opettajana SLS:n ylläpitämässä hepreankielisessä Shalhevetjah-työkeskuksessa ja koulussa Jerusalemissa 1957–1968.

Santala oli sen jälkeen Helsingin Raamattukoulun rehtorina 1968–1975, teki kirjallisia töitä Israelissa 1976–1986 ja toimi viimeksi 1988–1992 Joutjärven seurakunnan kirkkoherrana Lahdessa.

Santala on kirjoittanut yli 20 kirjaa. Niistä tunnetuimpia ovat tutkielmat Messiaasta Vanhassa ja Uudessa testamentissa rabbinistisen kirjallisuuden valossa sekä tutkielma Paavali ihmisenä ja opettajana, jotka on julkaistu useilla kielillä. Santala luennoi Yhdysvalloissa ja Sveitsissä.

Messiaan ateria: Ehtoollisen hengellinen sanoma ja historialliset juuret. 1999 (Kuva ja Sana)

.

OTTEITA JA AJATUKSIA MESSIAAN ATERIA -kirjasta

JOHDANTOA EHTOOLLISEEN

Kristillinen ehtoollinen ja sen viettäminen juontuu juutalaisesta pääsiäisestä ja erityisesti Jeesuksen aikaisesta pääsiäisen vietosta. Kaikki evankeliumikirjat kuvaavat pääsiäisviikon tapahtumia ja viimeistä ehtoollista hyvin tarkasti. Kukin niistä heijastaa juutalaista pääsiäisateriaa eli ”sederin” eri piirteitä.

  • Matt 16:17-35; Mark 14:12-26; Luuk 22:7-32 ja Joh 13:1 – 17:26
  • 1 Kor 10 ja 11 luvut

Juutalaisessa sapattiateriassa rukoukset ja keskustelut kohdistuivat Messiaaseen. Ateria venyi usein myöhäiseen yöhön. Lisätietoa tarjoaa ns. Didakhe eli 12 apostolin oppi.

1 Kor 13:9: ”Tietomme on vajavaista” tulisi kääntää ”tietomme on kokoonpantu murusista tai palikoista”. Ehtoollinen on osin salaisuus, jota emme voi täysin ymmärtää. Saamme koota ja rakentaa käsityksemme ehtoollisesta useista lähteistä, joista Raamattu on tärkein.

.

Ehtoollisen muotoutumisen vaiheita:

Vanha liitto

  • Ensimmäinen pääsiäinen ja vapautuminen Egyptistä Mooseksen johdolla
  • Vuotuinen pääsiäisjuhla, uhrit ja pääsiäisateria Egyptistä vapautumisen muistoksi (vanhan liiton mukaisesti)
  • Sapatin päättävä Messiaan ateria lauantai-iltana (juutalainen traditio)

Vanhasta uuteen liittoon

  • Jeesuksen asettama ehtoollinen, ristinkuolema ja ylösnousemus
    (pääsiäisviikko ja uuden liiton asettaminen ja alkaminen)

Alkuseurakunnan käytännöt

  • Alkuseurakunnan varhainen tapa viettää ehtoollista ensin osana sapatin päättävää Messiaan ateriaa (apostoli Paavali Trooassa, Apt 20:6-11)
  • Siirtyminen varhaiseen ylösnousemuksen aamuun, jossa rukousta, laulua ja sanaa, ja lisäksi päivällä tai illalla yhteinen rakkauden ateria sisältäen ehtoollisen (mm. Korintissa)
  • Jumalanpalveluksen keskittyminen sunnuntain aamuun ja siinä pelkkä ehtoollinen (Paavalin ohje korinttilaisille, että syövät kotona ja nauttivat ehtoollista seurakunnassa)

Myöhemmät juutalaisten ja kristittyjen tavat ja tulkinnat

  • Juutalaisten ja kristittyjen myöhemmän traditiot läpi vuosisatojen
  • Eri kirkkokuntien ja liikkeiden omat tulkinnat ja tavat