Kiireestä levolliseen odotukseen!

KIIREESTÄ LEVOLLISEEN ODOTUKSEEN!

Nykyaikana on elämässä kiire. Tänä päivänä ei ole muodikasta jäädä odottamaan. Ei ole aikaa odottaa mitään, sillä kaiken pitäisi tapahtua nyt heti. Sanotaankin: ”asioiden olisi pitänyt tapahtua jo eilen.”

Kuulostaako tutulta?

Tähän on tultu. Asiat vievät huomaamatta mukanaan. Ihmisellä ei ole aikaa kaikelta kiireeltään pysähtyä elämään kulloinkin käsillä olevaa päivää, vaan kurkotetaan ajatuksissa, suunnitelmissa ja toiveissa jo tuleviin viikkoihin ja kuukausiin. Odotetaan uutta autoa saapuvaksi liikkeeseen, uutta kesämuotia kauppoihin, lasten juhlia, mökkikauden avajaisia, lomamatkaa.

Päivittäin odotetaan hetkiä sosiaalisen median eri kirjoitusten ja ajatusten vaihdon tarkistelulle. Ruokakin on sopivasti noudettavissa pikaruokalasta ja harrastuksia on niin runsaasti, ettei aika tule pitkäksi. Odotus jää lyhyeksi ennen toteutumista.

Kaikki sinänsä hienoja asioita.

Miksi kiirehditään? Siksikö, että mainoslauseet innoittavat olemaan oman elämän sankareita, sosiaalisia, osallistuvia, ostosparatiiseihin valmiita. Ihmisiä muistutetaan elämään aktiivista ja tehokasta elämää poissa kotoa, ryhmissä kentillä, halleissa ja puistoissa. Mistään ei kannata jäädä ulkopuolelle. Kiire-niminen pyörä pyörii lakkaamatta.

Onko aika lyhyempää kuin ennen? Onko aikaa vähemmän kuin ennen? Mihin aika on joutunut, kun kenelläkään ei tunnu olevan aikaa riittävästi? Ei voi odottaa, pitää rientää.

Monet ovat odottaneet kauan!

Raamatun, sekä Vanhan Testamentin että Uuden testamentin, sivuilta voi lukea heistä jotka odottivat uskollisesti luottaen Jumalan aikatauluun ja lupaukseen.

  • Abraham ja Saara olivat iäkkäitä, eikä heillä ollut lasta, vaikka olivat sitä kovasti toivoneet ja rukoilleet. He odottivat 25 vuotta ennen kuin he saivat lapsen, jonka Jumala oli heille luvannut. Kun lapsi syntyi, oli Saara jo iäkäs. Odotus oli päättynyt.
  • Mooses odotti 40 vuotta erämaavaellustaipaleella Israelin kansan kanssa päästäkseen Egyptin orjuudesta kotiin Israeliin. Kansa pääsi perille, mutta Mooses ei, vaan hänelle Jumala oli varannut toisen tien. Jumala näytti Moosekselle koko Luvatun maan Jordanian Nebo-vuorelta aina Välimerelle asti. Mooses kuoli Jordaniassa ja Herra hautasi hänet.
  • Joosef, Jaakobin yhdestoista poika, odotti Egyptissä 17 vuotta ennen kuin tapasi veljensä ja sai kokea anteeksi antamisen ja veljesrakkauden ilon sekä riemun nähdä iäkkääksi tulleen isänsä.
  • Jeesus Kristus Jumalan Poika, odotti aikuisuuteen, noin 30 vuotta, ennen kuin Hänen työnsä aika ihmisten keskellä alkoi. Hänen työnsä jatkui maailmasta taivaaseen. Hän valmisti taivastien niille, jotka uskovat häneen ja ovat Hänen omiaan. Eikä sitä tietä tarvitse yksin omassa viisaudessa kulkea, vaan Herran ja Pyhän Hengen, auttajan ja puolustajan kanssa. Tämä paras tie on jokaiselle tarjottu kuljettavaksi. Valinta on jokaisen oma. Voi vain voittaa, kun valitsee sen tien, joka taivaaseen vie!

Tänäkin päivänä ihmiset odottavat

  • Monet nuoret morsiamet ovat odottaneet sulhastaan kauan. He ovat valmistautuneet ja olleet valmiita aloittamaan avioliiton ja lähtemään lapsuuden kodistaan.
  • Useat ovat odottaneet vuosia fyysisestä sairaudesta parantumista, toivoen helpotusta kipuihinsa.
  • Toisilla ovat olleet pitkät vankeusvuodet, syyttöminä, koska ovat halunneet jakaa hyvää sanomaa Kristuksesta.
  • Lapset odottavat esikouluikäisinä koulun alkamista.
  • Vanhemmat odottavat lastensa kasvavan aikuisiksi.
  • Monilla vie vuosia päästä tavoitteeseen opiskelussa ammattiin.

Mitä sinä odotat?

Luontokin odottaa rauhassa kunkin vuodenajan muutosaikaa. Puu ei tee silmujaan ennen aikojaan eikä oras kasva pellolla täyteen mittaansa jäisessä maassa. Kaikella on aikansa ja kaikella on tarkka järjestys.

On hyvä pysähtyä ja ottaa vastaan hiljentymistä ja rukoushetkeä, jumalanpalvelusta Jumalan edessä. Voi odottaa ja kuulla avoimin mielin ja sydämin, mitä Isä tahtoo lapsilleen antaa. Jumala vastaa tarpeen mukaan, ajallaan, auttaa kärsivällisesti odottamaan vastaustaan ja toimimaan.

On sielua ja sydäntä vahvistavaa odottaa yhä uudelleen Jumalan uutta voimaa Sanan kautta. Jumalan Sana ei kulu tyhjiin eikä se jää arvottomaksi. Raamattu on syntynyt Jumalan voimasta Hänen tahtonaan, juuri niin kuin tähän tehtävään valitut ovat kirjoittaneet. Jumalan Sana vaikuttaa ajassa ja pysyy ikuisesti.

Kristityn ilona on levätä Herran lähellä, silloin maailmakin ympärillä sulkeutuu hetkeksi ulkopuolelle. Odotettu hetki tulee pyhäksi hetkeksi, ravinnoksi ja virkistykseksi.

Kristityn tavoitteena on odottaa parasta, Herramme Jeesuksen paluuta takaisin, kuten Hän kerran lupauksensa mukaan tekee. Sillekin oma aikansa.

Jatkuva kiire on tämän maailman menoa. Pysähtyminen, hiljentyminen ja odottaminen ovat Jumalan antamia keidashetkiä:

”Älkää mukautuko tämän maailman menoon, vaan muuttukaa, uudistukaa mieleltänne, niin että osaatte arvioida, mikä on Jumalan tahto, mikä on hyvää, hänen mielensä mukaista ja täydellistä” (Room.12:2)

 

Merja Palokankare, lastenohjaaja