8. Puhdas vesi ja sadekaudet

VEKARAPOSTIA ETIOPIASTA

 

Kahdeksas lasten lähetyskirje: Puhdas vesi ja sadekaudet!

”Aurinko paistaa ja vettä sattaa… taitaa tulla kesä” – eikun syksy! Märkiä terveisiä Miikael ja Johannes vekaroilta! Täällä Etiopiassa sadekausi on juuri päättymässä. Sadekausi onkin kestänyt jo kolme kuukautta. Sitä ennen sateli parin kuukauden ajan silloin tällöin. Kuitenkin puolet vuodesta on lähes täysin sateetonta, ja silloin on kuumaa ja kuivaa.

Etiopiassa vuodenajat ovat aika erilaisia kuin Suomessa. Lunta ei tule ollenkaan – joskus voi kylläkin sataa rakeita. Tammikuusta maaliskuuhun on helteinen, kuiva kausi. Huhtikuusta alkaen voi sadella hieman. Silloin maanviljelijät kyntävät peltonsa (ei traktoreilla vaan parihärkien perässä tepsutellen) ja kylvävät viljaa tai muuta. Heinäkuussa alkaa varsinainen sadekausi, jolloin vettä tulee taivaan täydeltä parikin kertaa päivässä – juuri sopivasti aamulla kun ihmiset menevät töihin ja taas illan suussa kun he tulevat kotiin. Sadekautena rutikuivat, ruskeat ja kitukasvuiset pellot, savannit ja kukkulat muuttuvat vihreiksi ja reheviksi. Näin kuluu elo- ja syyskuu. Lokakuussa sateet ovat loppuneet, mutta ilma on vielä hieman viileää. Nyt onkin aika korjata sato pelloilta. Kyllä etiopialaiset ovatkin ahkeria! Sato korjataan käsin sirpeillä leikaten. Leikkuupuimureita on vain suurilla tiloilla.

Sadekaudet vaihtelevat hieman eripuolilla Etiopiaa. Onhan se suuri maa – kolme kertaa Suomea suurempi. Luonnonolosuhteetkin vaihtelevat suuresti jylhistä vuoristoista ylätasankojen kautta hiekkaisiin alatasankoihin. Paikoitellen sataa niukasti, jos ollenkaan. Kuivina vuosina paikalliset etiopialaiset kärsivät usein nälänhätää. Niistä olet varmaankin kuullut ja nähnyt uutiskuvia laihoista ihmisistä. Vesi on hurjan tärkeä, sillä ilman sitä ei voi elää. Mikään ei kasva eikä ruokaakaan saada. Pesullakaan ei voi käydä – aluksi se voi tuntua vain kivalta, mutta pian kyllä hajut alkavat tuntumaan. Nälän ja likaisuuden myötä tulevat sairaudet. Heikko ja likainen on altis monille taudeille. Pienempikin sairaus voi silloin olla vaarallinen.

Monet avustusjärjestöt, etenkin kirkot ja lähetysjärjestöt tekevät kovasti työtä auttaakseen näitä etiopialaisia. Tärkeä osa auttamista on kaivojen ja vesijärjestelmien rakentaminen. Puhdas ja raikas vesi takaa hyvän terveyden. Moni juo likaista ja saastunutta vettä ojista ja joista, joissa eläimetkin käyvät juomassa ja tarpeillaan. Lähetystyöntekijät, tekniset asiantuntijat ja terveystyöntekijät kuitenkin kertovat likaisen veden vaaroista ja rohkaiset rakentamaan turvallisia kaivoja ja huolehtimaan jätehuollosta paremmin. Haluaisitko sinä juoda saastunutta vettä, jossa on eläinten tai ihmisten virtsaa ja lantaa tai loisia ja bakteereja? Tuskinpa!

Suomessa vettä on aina saatavilla, joten se tuntuu itsestään selvyydeltä. Tosin on Suomessakin joskus koettu kuivuutta, jolloin voi saada pienen aavistuksen siitä, mitä vesipula voi olla. Voitkin testata yhden päivän olla juomatta vettä tai mitään muuta nestemäistä. Sitten voit myös istua ulkona kuumassa auringonpaahteessa. Voipi olla, että et kestä testiä vaan jo muutaman tunnin päästä voit huonosti ja on pakko juoda. Ymmärrät varmaankin, että vesi on elämänehto.

Samalla tavalla ja vielä enemmän – Jumala on elämänehto. Ilman Jumalaa ei ole elämää. Jumala on kaiken elämän lähde ja elämän ylläpitäjä kuten vesi. Ilman Jumalaa ihminen ja maailma kuivuvat ja kuihtuvat. Siksi on tärkeää tuntea Jumala ja elää Hänen yhteydessään. Monet ihmiset etsivätkin elämäänsä virvoitusta, voimaa ja tarkoitusta. Onneksi Jumala on avannut maailman keskelle meidän kaikkien ulottuville Elämänveden lähteen! Tämä lähde on Jeesus Kristus, joka tuli maailmaan, sovitti ristillä syntimme ja nousi kuolleista. Näin Jeesus on lähde, josta saamme ammentaa anteeksiantoa, rakkautta, hyvyyttä, iloa ja elämää. Jos sinulla on tällainen jano, juo tätä vettä!

Miikael ja Johannes vekarat