Totuus ja harha (9. su helluntaista)

TOTUUS JA HARHA  (9. su helluntaista)

 

EVANKELIUMI: Matt 7:15-23

Jeesus sanoi opetuslapsilleen:

”Varokaa vääriä profeettoja. He tulevat luoksenne lampaiden vaatteissa, mutta sisältä he ovat raatelevia susia.

Hedelmistä te heidät tunnette. Eihän orjantappuroista koota rypäleitä eikä ohdakkeista viikunoita. Hyvä puu tekee hyviä hedelmiä, huono puu kelvottomia hedelmiä. Ei hyvä puu voi tehdä kelvottomia eikä huono puu hyviä hedelmiä. Jokainen puu, joka ei tee hyvää hedelmää, kaadetaan ja heitetään tuleen. Hedelmistä te siis tunnette heidät.

Ei jokainen, joka sanoo minulle: ’Herra, Herra’, pääse taivasten valtakuntaan. Sinne pääsee se, joka tekee taivaallisen Isäni tahdon.

Monet sanovat minulle sinä päivänä: ’Herra, Herra! Sinun nimessäsihän me profetoimme, sinun nimessäsi me karkotimme pahoja henkiä ja sinun nimessäsi teimme monia voimatekoja.’

Mutta silloin he saavat minulta vastauksen: ’En tunne teitä. Menkää pois minun luotani, vääryydentekijät!’”

 

Muut tekstit

5 Moos 13:1-5

1 Joh 4:1-6

 

 

NÄKÖKULMIA

Profeetta on Jumalan sanansaattaja, joka julistaa tinkimättömästi Jumalan armoa ja pyhää tahtoa kansalle. Väärä profeetta esiintyy uskonnollisena julistajana, johtajana tai oppineena, mutta hän eksyttää kansan pois Jumalan sanasta. Muodon vuoksi hän käyttää tuttuja uskonnollisia termejä ja nimiä, mutta niillä on tosiasiassa epäraamatullinen merkitys.

Näitä vääriä profeettoja, opettajia, julistajia ja johtajia oli vanhan liiton aikana, Jeesuksen aikana ja seurakunnan aikana aina ihmiskunnan ajallisen historian loppuun saakka. Raamatun mukaan valheen valta kasvaa loppua kohden.

Sellaisia on myös kotoisessa Suomessamme ja jopa kristillisen kirkon piirissä. Etenkin ns. liberaaliteologia on kunnostautunut Raamatun, Jeesuksen Kristuksen, raamatullisen rakkauden ja totuuden kieltämisessä ja niiden korvaamisessa aivan muulla. Monen uskonnollisen kaavun alla onkin susi, joka haluaa tuhota Herran lauman. Ihminen, joka ei ole sisäistänyt kristillistä uskoa, ei huomaa mitään. Hänelle sopii oikein hyvin Kristus, joka siunaa synnin ja päästää kaikki taivaaseen ilman uudistavaa armotyötä. Tämä valheellinen liberaaliteologia on kuin Siperian talvi, joka jäädyttää ja tappaa kaiken elämän.

Ylikarismaattisissa piireissä puolestaan häärii joskus ”voideltuja” julistajia, jotka eivät suoraan kiellä Raamattua tai Kristusta, mutta jotka siirtävät ihmisten huomion ihmeisiin, temppuihin ja tunnelmointiin. He profetoivat innokkaasti ja ajavat uskovistakin riivaajia ulos – mukamas. He korottavat itseään ja hyväksikäyttävät ihmisiä. Näyttävä show voi olla kuin suuri metsäpalo. Siinä on voimaa ja rytinää, mutta jäljelle jää vain hiiltyneitä runkoja, ihmisiä.

Näistä molemmista ja monesta muustakin Jeesus varoitti meitä suorasanaisesti. Ei kaikki, mikä kiiltää, ole kultaa! On katsottava pinnan alle. On punnittava Raamatun terveellä opetuksella, Kristus-keskeisesti, armon varassa ja nöyrästi pyhää elämää kunnioittaen. On keskusteltava ja arvioitava kaikkea. Eikä kaikkea tarvitse mennä kokeilemaan ja maistamaan. On viisaampaa pitää kiinni kunnon ruisleivästä ja kristillisestä perusravinnosta.

Tämä vastuu arvioinnista kuuluu koko seurakunnalle, sen johtajille ja jokaiselle jäsenelle. Et voi tuudittautua sen varaan, että johtajat vaalivat ja varjelevat joka tilanteessa. On itse elettävä Kristuksen yhteydessä ja kasvettava hänen Sanansa tuntemisessa.

Kaikkiaan pyhä Raamattu on kokonaan Jumalan sana, johon voi luottaa koko sydämisesti ja täydellä painolla kaikessa ja kaikissa tilanteissa.

Jumala kyllä puhuu toisinaan profetiankin ja monien muiden lahjojen ja tilanteiden ja olosuhteiden kautta. Ne eivät koskaan saa nousta Raamatun veroiseksi. Jo pelkkä Jumalan sana riittää meille, mutta armossaan Jumala on nähnyt hyväksi johdattaa ja auttaa meitä muullakin tavalla – mutta aina Raamatun kanssa sopusoinnussa.

Profetian roolista ja merkityksestä voit lukea tarkemmin sivuston päävalikon kohdasta Ilmestyskirja ja profetiat. Sen alla on useampikin opetuskirjoitus aihepiiristä.

Älä siis usko niitä, jotka tavalla tai toisella kieltävät Raamatun ja Raamatun ilmoittaman Jumalan Jeesuksessa Kristuksessa. Älä siis seuraa niitä, jotka mahtipontisesti ja suuria lupaillen kääntävät katseesi pois ristiinnaulitusta Kristuksesta.

Seuraa niitä paimenia ja julistajia, jotka uskollisesti ja nöyrästi pitäytyvät yksinkertaiseen armoevankeliumiin Jeesuksessa Kristuksessa ja sen varassa elettävään kristilliseen elämään. Valitse hengelliseksi kodiksesi seurakunta, joka näin toimii.

Muista Ilmestyskirjan varoitusta ulkonaisesti mahtavasta Laodikean seurakunnasta, joka kuitenkin oli sisäisesti, hengellisesti täysin tyhjä ja eksyksissä. Muista rohkaisevaa esimerkkiä pienestä, mutta pontevasta Filadelfian seurakunnasta, joka oli Herrassa väkevä vaikka ulkonaisesti oli vaatimaton ja mitättömän oloinen.

Mahtava Titannic upposi, mutta jo muinaiset viikingit pääsivät perille pienillä, näppärillä aluksillaan, kun kunnioittivat elämän todellisuutta ja sen Luojaa.

 

 

Rukous

Pyhä Jumala.
Niin kuin hyvä puu erottuu huonosta
ja niiden hedelmät toisistaan,
niin totuutesi valo erottuu
valheen pimeydestä.
Juurruta meidät sanaasi,
niin että uskomme ja elämämme
kantaisi hyvää hedelmää
eikä mikään veisi meitä harhaan.
Kiitos siitä, että sanasi totuus
kestää valheen kaikki hyökkäykset.
Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen,
meidän Herramme tähden.