Rakkauden laki (7. su helluntaista)

RAKKAUDEN LAKI  (7 su helluntaista)

 

EVANKELIUMI: Matt 5:21-26

”Te olette kuulleet sanotuksi vanhoille:
’Älä tapa’ ja ’Joka tappaa, se on ansainnut oikeuden tuomion’.

Mutta minä sanon teille:
jokainen, joka vihastuu veljeensä, on ansainnut oikeuden tuomion;
ja joka sanoo veljelleen: ’Sinä tyhjänpäiväinen’, on ansainnut oikeuden tuomion;
ja joka sanoo: ’Sinä hullu’, on ansainnut helvetin tulen.

Sen tähden, jos tuot lahjaasi alttarille ja siellä muistat, että veljelläsi on jotakin sinua vastaan,
niin jätä lahjasi siihen alttarin eteen, ja käy ensin sopimassa veljesi kanssa,
ja tule sitten uhraamaan lahjasi.

Suostu pian sopimaan riitapuolesi kanssa,
niin kauan kuin vielä olet hänen kanssaan tiellä,
ettei riitapuolesi vetäisi sinua tuomarin eteen
ja tuomari antaisi sinua oikeudenpalvelijalle,
ja ettei sinua pantaisi vankeuteen.

Totisesti minä sanon sinulle:
sieltä et pääse ennen kuin maksat viimeisenkin rovon.”

 

 

SAARNA

Miten sinä arvostat ihmisiä?
Miten on sinun ihmissuhteittesi laita?
Onko sinulla riitaa, vihaa, kateutta?
Mikä on suhteesi Jumalaan – todellisuudessa?

 

I  Jeesus opettaa meille ihmisen ja ihmissuhteiden arvosta

Ihmistä ei saa tappaa. Ihmisiä ei saa vihata. Ihmisiä ei saa väheksyä. Ihmisiä ei saa pilkata. Jokainen on arvokas. Jokainen on Jumalan luomus. Sananlaskuissa sanotaan: ”Joka pilkkaa köyhää ihmistä, pilkkaa hänen Luojaansa, Jumalaa”.

Jeesus opettaa meille, että hyvät ihmissuhteet ovat valtavan tärkeä asia. Samalla Jeesus oli realisti. Hän tiesi, että ihmisillä on paljon ihmissuhdeongelmia. Oli paljon riitaa ja vääriä asenteita. Näin on tänäänkin – meidänkin kohdalla.

Maailmassa on paljon riitoja ja erimielisyyksiä, myös uskovilla. Väkivalta ja sodat alkavat usein pienestä, mutta paisuvat hallitsemattomaksi tilanteeksi. Pieni tuli voi sytyttää suuren metsän ja polttaa sen poroksi. Yksi puukin on tärkeä. Yksi ihminen on tärkeä. Jokainen ihmissuhde on tärkeä.

Jeesus puhuu tässä nimenomaan uskoville, ihmisille, jotka tuovat uhrilahjaa Jumalalle. Hän käskee meitä sopimaan riitamme, korjaamaan väärät asenteemme. Jumalalle hyvät ihmissuhteet ovat erittäin tärkeä asia. Uskovat ovat Jumalan perhettä – sisaria ja veljiä. Meillä on yksi ja yhteinen isä, Taivaallinen Isä. Jumala on Rakkaus ja hänen lapsinaan me olemme Rakkauden lapsia.

Jumalan valtakunta on rakkauden, sovinnon ja rauhan valtakunta. Se ei ole vihan ja kateuden valtakunta. Jumala tietää, että meillä on ongelmia ihmissuhteissa, mutta hänellä on siihen ratkaisu: sopiminen armon ja anteeksiannon varassa.

Jumala puhuu meille. Hän paljastaa meidän syntimme ja ongelmamme. Hän muistuttaa meitä niistä. Jumala kehottaa, käskee meitä tekemään parannuksen. Hän käskee meitä aktiivisesti sopimaan riitamme ja korjaamaan asenteemme.

Jos jollakin on jotain sinua vastaan, mene ja sovi hänen kanssaan. Olet saattanut loukata jotakuta tahallaan tai vahingossa. Joku on saattanut ymmärtää sinut väärin.

Jeesus ei sanonut, että anna asian olla, jos joku on syyttä vihainen sinulle. Silloinkin – kun tiedät varmasti, että olet syytön, Jumala kehottaa sinua menemään tuon ihmisen luokse ja selvittämään asian.

Ja varsinkin silloin, kun tiedät, että todella olet loukannut jotakuta sanoin tai teoin, sinun velvollisuutesi on mennä ja sopia. ”Minä tein väärin sinulle. Anna minulle anteeksi. Ollaan ystäviä jälleen.” Ole aktiivinen. Älä odota. Älä viivyttele. Älä keksi tekosyitä. Ole rehellinen. Lähde liikkeelle. Mene ja sovi.

Mene pian. Mene vielä kun olet tien päällä. Mitä pikemmin riita ja erimielisyys ratkaistaan, sitä helpompaa se on. On helpompi kitkeä yksi pieni rikkaruoho kuin jonkun vuoden kulutta raivata suuri alue, joka on täynnä syvälle juurtuneita rikkaruohoja. Jos me pidämme vihaa ja katkeruutta, se juurtuu meihin ja sitä on vaikea kitkeä pois.

Jumala muistuttaa sinua ja puhuttelee sinua. Älä koveta sydäntäsi. Kun Jumala puhuu, silloin on armon aika. Kun Jumala puhuu, on rakkauden aika. Kun Jumala puhuu, on sovinnon aika. Hän on kanssasi. Sinä itse et voi päästä eroon vihasta ja katkeruudesta, mutta Jumala voi sen tehdä.

Jumala on ratkaissut kaikki ristiriidat Jeesuksen ristillä. Ristiltä saamme osaksemme anteeksiantamuksen ja ristiltä saamme voiman antaa ja pyytää anteeksi. Ristiltä vuotaa sovinnon veri.

Ihmissuhteissa tarvitaan jatkuvasti anteeksiantamusta. Me olemme syntisiä. Me rikomme lähimmäisiä vastaan. Ainoastaan anteeksiantamus korjaa rikki menneitä suhteita ja luo uutta.

Eikö olisi aika itkeä, katua, antaa anteeksi, pyytää anteeksi ja tehdä sovinto? Siinä on suuri siunaus: Jumalan siunaus ja mielisuosio. Jumalan sydän on silloin läsnä.

Jumala lähetti Jeesuksen tuomaan sovituksen ja sovinnon. Se ei ollut helppo tie. Taivaallisen Isän sydän särkyi, kun ainokainen Poika kärsi ja kuoli ristillä syntisen ihmisen vuoksi. Jumalan rakkaus voitti vihan ja tuomion.

Meidän tulee antaa anteeksi ja pyytää anteeksi. Se on ainoa tie kestäviin ja hyviin ihmissuhteisiin. Se on ainoa tie hyvään elämään. Se on samalla hyvin vaikea tie. Ihminen on ylpeä ja syntinen. Sinä olet ylpeä ja syntinen. Siksi sinä et pyydä anteeksi etkä anna anteeksi.

Sinun kova sydämesi pitää rikkoutua, jotta Jumalan rakkaus voisi vallata sinut tänään ja jokainen päivä. Särkyminen sattuu, tekee kipeää. Hävettää. Jumala nöyryyttää syntistä ihmistä.

Meidän pitää harjoitella anteeksiantamusta jokainen päivä. Meidän pitää harjoitella anteeksipyytämistä jokainen päivä.

Anteeksiantamus ja anteeksi pyytäminen on ainoa hyvä ja järkevä tie. Ainoa ja hyvä tapa elää ihmisenä. Tämän rinnalla on se toinenkin: Me emme anna anteeksi. Me emme pyydä anteeksiantamusta. Mutta se on tuhon tie. Se tuo kirouksen elämään. Meistä tulee vihan ja katkeruuden vankeja. Me rakennamme korkeat ja paksut muurit ympärillemme ja elämästämme tulee hyvin rajattua.

Ihminen joka valitsee vihan ja kovuuden, torjuu Jumalan armon ja rakkauden. Hän torjuu sen elämän, jonka Jumala haluaisi antaa. Todellisen elämän. Ikuisen elämän.

Me voimme muistaa ensimmäisen ihmisen Aadamin kaksi poikaa – Abelin ja Kainin. Kain valitsi vihan. Hän tappoi veljensä. Kirous seurasi Kainin koko elämää. Hänen suhteensa Jumalaan oli väärä.

Tässä evankeliumitekstissä Jeesus opettaa voimakkaasti ihmisen ja ihmissuhteiden arvosta ja merkityksestä. Ihminen on suunnattoman arvokas. Sinä olet suunnattoman arvokas. Jumala on luonut sinut ja maksanut sinusta kalliin hinnan: oman Poikansa hinnan. Sinä olet Taivaalliselle Isälle yhtä arvokas kuin Jeesus Kristus, Jumalan Poika.

Jumalalle kaikki ihmissuhteet ovat äärettömän tärkeitä. Hän kutsuu ja kehottaa meitä sovintoon, pyytämään ja antamaan anteeksi. Suostu pian sopimaan riitapuolesi kanssa (5:25).

 

II  Jeesus opettaa ihmisen ja Jumalan välisestä suhteesta

Jeesus opettaa Jumalan laista ja pyhyydestä (Matt 5:21-22). Jumalan laki on ehdoton ja täydellinen. Se vaatii ihmiseltä täydellisyyttä. Pienikin rike on hyökkäys Jumalan lakia ja Jumalan sydäntä vastaan. Jumala on pyhä. Jumala on täydellisen pyhä. Pieninkin rikkomus on syntiä Jumalan pyhien kasvojen edessä. Pieninkin rike paljastaa ihmisen syntisyyden.

Koska Jumalan laki on niin ehdoton ja täydellinen, ihminen haluaa jatkuvasti lieventää sitä. Ihminen luo omia uskonnollisia säädöksiä. Hän karsii vaikeimmat kohdat pois ja ajattelee, jos vain edes yritän pitää nuo muutamat ohjeet ja käskyt, Jumala kyllä hyväksyy minut.

Jumala on varannut iankaikkisen elämän vain täydelliselle rakkaudelle ja pyhyydelle. Sinne ei pääse mitään epäpyhää eikä syntiä. Jumalan laki on kuin sihti, joka siivilöi roskat pois. Se paljastaa synnin ja tuomitsee sen.

Jumalan laki ei koske vain sitä, mitä me sanomme tai teemme. Se koskettaa meitä paljon syvemmältä. Jumala laki paljastaa meidän sydämemme, asenteemme ja ajatuksemme. Synti asuu meissä. Sanat ja teot ovat vain synnin näkyvää hedelmää. Synti on kuin kasvin juuri, joka on meissä. Se, mikä näkyy, on sen varsi, oksat, lehdet ja hedelmät. Meillä on syntinen sydän. Jumalan laki paljastaa sen. Joka kantaa vihaa ja joka himoitsee sydämessään, on Jumalan lain paljastama ja tuomitsema.

Jeesus opettaa, että Jumala on täydellisen pyhä ja hyvä. Jumalan laki osoittaa sen meille. Jeesus opettaa, että ihminen on Jumalan edessä syntinen, paha, itsekäs, ylpeä, vihamielinen. Jumalan laki paljastaa sen. (Matt 5:27-28,48)

Jeesus opettaa, että anteeksi pyytäminen ja anteeksi antaminen ovat ainoa, oikea tie. Jumala itse antoi maailman suurimman uhrin, ainokaisen Poikansa, Jeesuksen. Hän kuoli ristillä, jotta ihmisen synti saisi oikeudenmukaisen tuomion ja rangaistuksen. Hän kuoli ristillä, jotta ihminen saisi armahduksen ja anteeksiantamuksen Jumalalta.

Sovitus ja sovinto ovat välttämättömiä ihmisen ja Jumalan välillä. Näiden myötä Jumalan armo, aito yhteys Jumalaan muuttaa ihmistä. Jumalan rakkaus ja armo heijastuvat ihmisen elämään ja ihmissuhteisiin.

Kun me kohtaamme vääryyttä, kun sinua kohdellaan väärin, sinun ei tarvitse hyväksyä vääryyttä. Älä alistu vääryydelle. Älä hyväksy vääryyttä. Älä suosi vääryyttä. Mutta anna anteeksi, kun sitä sinulta kysytään. Muista, että Jeesus on sovittanut tuon vääryyden. Synti on saanut rangaistuksen, jotta ihminen olisi vapaa. Älä hyväksy vääryyttä, mutta anna anteeksi. Anna anteeksi jo ennen kuin sitä sinulta kysytäänkään. Näin sinä itse tulet vapaaksi vihasta ja vääryydestä. Jos et anna anteeksi, olet vihan ja katkeruuden vanki. Sinä lähdet koston tielle kuten Kain ja elämäsi yllä on kirous.

Anna anteeksi, koska sinäkin teet väärin. Sinäkin tarvitset anteeksiantamusta Jumalalta ja ihmisiltä – jokainen päivä.

Jos sanot, että et tee syntiä, väität itseäsi synnittömäksi. Silloin olet valehtelija Jumalan ja ihmisten edessä. Sinun tulee pyytää anteeksi Jumalalta ja ihmisiltä. Se on elämistä totuudessa ja valossa. Silloin Jumalan armo ja ihmisten suosio virtaa elämääsi. Sydämesi tulee vapaaksi. Ei ole kirousta. Jeesus tuli kirotuksi sinun puolestasi. Sinä olet silloin vapaa.

 

III  Jeesus opettaa, että kristinusko ja elämä perustuu rakkauteen

Meidän tulee rakastaa Jumalaa. Meidän tulee rakastaa kaikkia ihmisiä. Meidän tulee rakastaa itseämme. Meidän tulee rakastaa tätä luomakuntaa. (Matt 22:36-39)

Elämä on suhteissa – suhteessa Jumalaan, lähimmäisiin, itseensä ja luomakuntaan. Ihminen, joka eristäytyy kaikesta, on käytännössä kuollut. Hänellä ei ole todellista elämää.

 

IV  Jeesus haastaa meitä tekemään valinnan

Valitse sovinto, valitse rakkaus, valitse anteeksiantamus, valitse yhteys. (Matt 5:25)

Jeesuksen opetus ei ole vain jotain hienoa teoriaa. Se on käytännöllistä. Se koskettaa elämää ja se koskettaa jokaista ihmistä – sinua ja minua.

Vastuu on meillä. Meidän tulee olla aktiivisia. (Matt 5:24)

Jos sydämestämme olemme valmiita sovintoon, olemme vapaita, vaikka toinen osapuoli ei suostuisikaan sovintoon. Me tulemme vapaiksi, mutta toinen jää vangiksi. Kun kaksi sovinnolle avointa sydäntä kohtaa, syntyy yhteys. Elämä voittaa.

 

V  Jeesus opettaa, että valinnalla on seurauksensa

Toinen on elämän tie ja toinen on tuomion tie. Kumpaa tietä kuljemme?

Jumalan laki vaatii meitä, mutta se ei anna meille voimaa.
Jumalan evankeliumi ei vaadi meiltä mitään, mutta se antaa meille voiman ja tahdon.

Jumalan evankeliumi, hyvä sanoma on Jeesus Kristus. Hän on syntisten ja koko maailman Vapahtaja. Hän antaa anteeksi. Hän rakastaa sinua. Hän antaa sinulle uuden voiman, uuden elämän ja uuden sydämen.

 

Tule Jeesuksen luokse

Tunnusta syntisi. Tunnusta kaikki vihasi, riitasi, katkeruutesi, väärät asenteesi ja ajatuksesi Herralle. Hän tietää kyllä ne, mutta sinun on luovutettava ne Jeesukselle Kristukselle. Sinun on päästettävä niistä irti. Jeesus naulitsee ne ristille ja kärsii rangaistuksen sinun puolestasi. Hänen verensä vuotaa ja tuo sinulle anteeksiantamuksen. Hän antaa sinulle uuden sydämen.

Hes 36:26-27: 26:
Minä annan teille uuden sydämen ja teidän sisimpäänne uuden hengen. Minä otan teidän rinnastanne kivisydämen pois ja annan tilalle elävän sydämen. Minä annan henkeni teidän sisimpäänne ja ohjaan teidät seuraamaan säädöksiäni, ottamaan varteen minun käskyni ja elämään niiden mukaan.

Jeesus antaa sinulle voiman pyytää anteeksi ja antaa anteeksi. Hän rakentaa uuden elämän.

Pyydä anteeksi. Anna anteeksi. Tee sovinto. Elä Jumalan armossa ja rakkaudessa.

Jeesuksen nimessä.